Τι να σου πω ρε φιλε.
Μια παντρεμενη που ειχα περσι, μου ειπε οτι αποφασισε να ξενοπηδηχτει επειδη πλεον εχει αποφασισει και να χωρισει κιολας, και περιμενει την καταλληλη στιγμη.
Λόγω της κατεστημένης κοινωνικής ιδέας περί γάμου και ηθικής (που γίνεται όλο και πιο ισχυρή πηγαίνοντας από το Βορρά και τη Δύση προς τη Μέση Ανατολή...
)μια γυναίκα χρειάζεται μια δικαιολογία για το ότι είναι άπιστη (προβλήματα στη σχέση...επικείμενο διαζύγιο).
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο άντρας πρέπει αν επικαλεστεί κάτι αντίστοιχο όταν απατά, ώστε η γυναίκα -γκόμενα να μη νιώσει πως φαίνεται "φτηνή".
όλα αυτά είναι παιχνιδάκια ανειλικρίνιας που συντελούν στο να στηριχθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό-κοινωνικό μοντέλο. Σε έναν ιδεατό κόσμο ελευθερίας και ειλικρίνιας δε θα χαν θέση.
Η πλατιά διαδεδομένη άποψη πως η γυναίκα απατά όταν έχει προβλήματα στη σχέση, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει έχει βιολογική καταρχήν βάση.
Η στρατηγική διαιώνισης του εαυτού (=απόκτησης βιώσιμων απογόνων) στο μεν θηλυκό βασίζεται στην ποιότητα, στο δε αρσενικό στην ποσότητα.
Το θηλυκό, καθώς παράγει μόνο ένα πολύτιμο ωάριο το μήνα και θα καταναλώσει τρομακτική ενέργεια και χρόνο για να κυοφορήσει και να γαλουχήσει το παιδί της, επιλέγει τον καλύτερο (δυνατότερο,υγιέστερο,ισχυρότερο).
Το αρσενικό που παράγει δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια πολλές φορές την ίδια μέρα , θα σπαταλήσει ελάχιστες θερμίδες για τον απόγονό του. Συνεπώς στρατηγική του είναι να πηδήξει κατα το δυνατόν περισσότερες ωστε να εξασφαλίσει απόγονο.
Φυσικά, σήμερα ειδικά, ο βιολογικός παράγοντας παίζει περιορισμένο ρόλο, αλλά και κάποιες φορές προς την αντίθετη κατεύθυνση (πχ ο νέος υγιής καλοφτιαγμένος που θα ελκύσει τη γυναίκα δεν είναι απαραίτητα ο σύζυγος..)