Καλησπέρα Καπεταναίοι,
Παρακαλω για τα φωτα των Νομικων συναθλητών μας για το κατωθι, καθως εχω εννομο συμφερον:
Αν και τα γεγονοτα εχουν λαβει χωρα πολλα χρονια πισω, ανακαλυψα προσφατα κατόπιν της εκδοσης εισαγγελικης εντολης απο την Εισαγγελια Πρωτοδικών που αιτήθηκα, οτι υποβληθηκε στο γραφειο Δημοτολογιου του Δημου οπου διεμενε θειος μου εξ αίματος (αδελφος του πατερα μου) ενορκη βεβαιωση που συνταχθηκε σε συμβολαιογραφειο η οποία αναφέρει οτι κατα τον θανατό του αφησε μονη πλησιεστερο σε αυτον συγγενή την εκ του πρωτου και μονου νομιμου γαμου συζυγό του (παιδια ΔΕΝ ειχαν). Στην πραγματικότητα κατα τον θανατό του ειχε εν ζωή, περαν της συζυγου του, τα αδελφια του, δηλ τον πατερα μου και τα υπολοιπα 3 αδελφια του. Εντωμεταξυ τα ονοματα των 2 μαρτυρων που υπογραφουν την ενορκη βεβαιωση ειναι αγνωστα σε μενα και τους κοντινους μου συγγενης (μητερα μου κτλ....).
Η υπαρξη της ψευδους δηλωσεως περιηλθε στην γνωση μου πολυ προσφατα καθως ο πατερας μου δεν ηθελε να ασχοληθει με την τυχον περιουσια που ειχε ο αδελφος του, ως εχων εννομο συμφερον (καθως δεν ηξερε αν ειχε ο αδελφος του περιουσια ή δεν ειχε τιποτα), ενω ο θειος απεβιωσε στα μεσα της δεκαετιας του 1980, ενω η "κυρια" του απεβιωσε στην συνεχεια μια 5ετια αργοτερα. Εντος της βεβαιωσης του Δημοτολογιου αναφέρεται οτι η ενορκη βεβαιωση εγγυτερων χορηγήθηκε (φανταζομαι εννοει στο Δημοτολογιο) κατοπιν αιτησης της κορης της αδελφης της συζυγου του θείου μου . Η γυναικα του θειου μου ειχε μονο μια αδελφη η οποια ειχε μια κορη, δεν ειχε αλλα αδελφια .
ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.
Ερωτήσεις πολλες προς τους νομικους μας.
1) Δεν ξερω αν ειχε περιουσια ο θειος μου (κινητη ή ακίνητη). Πως μπορω να βρω αν ειχε στο ονομα του ακινητα στην ελληνικη επικρατεια? Εξ οσων γνωριζω μεχρι το 1989 που απεβιωσαν και οι 2 , δεν υπηρχε Ε9, κτηματολογια . Υπάρχει καποια υπηρεσια που κραταει στο συνολο την περιουσια? Προφανως δεν μπορω να τρεχω σε ολα τα υποθηκοφυλακεια της Ελλαδας.
2) Νομικά, η σύζυγος θεωρείται πλησιέστερος συγγενής με τον θανόντα απο οτι τα εξ αίματος αδέλφια του θανόντος? Γιατι αν δεν ειναι πλησιεστερος συγγενης απο τα εξ αιματος αδελφια του, τοτε η ενορκη βεβαιωση ειναι ΨΕΥΔΗΣ καθως την αναφερει ως την ΜΟΝΗ πλησιεστερη συγγενη του.
3) Για να αιτηθηκε την χορηγηση της ενορκης βεβαιωσης, καπου θα ηθελε να την χρησιμοποιησει. Για αποδοχη κληρονομιας φανταζομαι, οπου με βασει αυτη τη βεβαιωση φαινεται οτι ο θανων δεν ειχε κανεναν αλλον στη ζωη περαν την συζυγο του, και ετσι αυτη θα λαμβανε το 100% της κληρονομιας , ενω βασει του ΑΚ θα επρεπε να λαβει μονο το 50% και το υπολοιπο 50% οι της Δευτερης ταξης κληρονομοι (αδελφια , γονεις). Που μπορω να βρω που την εχει χρησιμοποιησει?
4) Εννοειται οτι η αιτουσα ηξερε την εν ζωή υπαρξη και των υπολοιπων αδελφων του θειου μου, αλλα παρολα αυτα αιτηθηκε την βεβαιωση που αναφερει οτι δεν αφησε κανεναν. Με αυτη τι μπορω να κανω που χρησιμοποιησε ενα χαρτι που ξερε οτι δεν ειναι αληθες?
5) Με τους μαρτυρες τι μπορω να κανω?
Πως θα με συμβουλευαν να κινηθω οι εγκριτοι νομικοι μας?
Αν ειναι να μπλεξω χωρις να υπαρχει σοβαροτατες ελπιδες, δεν ειμαι διατεθειμενος να σκορπιζω χρηματα για το 1% να εχω θετικα αποτελεσματα.
Ευχαριστω !
ΥΓ.
Βάσει των άρθρων 1823 έως 1824 ΑΚ το κληρονομικό δίκαιο η κληρονομιά χωρίς διαθήκη ή αλλιώς η κληρονομική εξ αδιαθέτου διαδοχή κατηγοριοποιείται σε τάξεις, με βάση τις οποίες καθορίζονται ποιοι καλούνται πρώτοι, δεύτεροι κλπ στην κληρονομιά με σκοπό την αποδοχή ή την αποποίησή της.
1) Πρώτη τάξη: Kαλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην κληρονομιά καλούνται είτε να αποδεχτούν είτε να αποποιηθούν τα τέκνα του θανόντος, τα οποία κληρονομούν κατ’ισομοιρία, δηλαδή στο ίδιο ποσοστό. Τεκνα δεν ειχε ο εν λογω.
2) Δεύτερη τάξη: Εφόσον δεν υπάρχουν κληρονόμοι πρώτης τάξης (τέκνα και εγγόνια του θανόντος) τότε ακολουθούν οι κληρονόμοι δεύτερης τάξης. Στη δεύτερη τάξη υπάγονται οι γονείς και τα αδέλφια του θανόντος. Ο επιζώντας συζυγος του θανόντος κληρονομεί με τα τέκνα του το 1/4 της περιουσίας του θανόντος. Όταν δεν υπάρχουν τέκνα, κληρονομεί το μισό της κληρονομιάς και το άλλο μισό κατανέμεται στους κληρονόμους δεύτερης, τρίτης, τέταρτης κλπ τάξης. Ειμαστε σε αυτη την περιπτωση. Εν ολιγοις η κυρια επρεπε να κληρονομησει το 1/2 μονο και το υπολοιπο 1/2 οι κληρονομοι Δευρετης τάξης (αδελφια, γονεις).