George Orwell, 1903-1950 , Βρετανός συγγραφέας
Ο συγγραφέας του «1984» & της «Φάρμας των Ζώων»
Αριστερός: ένας λάτρης της εξουσίας, χωρίς εξουσία.
• Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν
Ένας ανθρωπιστής είναι πάντα ένας υποκριτής.
Ο Τ. Όργουελ. πρώην αξιωματικής της βρετανικής αυτοκρατορικής αστυνομίας για 6 χρόνια στη Βιρμανία (1922-1927), αφού κατά την ολιγόμηνη παραμονή του στην Ισπανία πολέμησε τους ισπανούς κομμουνιστές και το αντιφασιστικό κίνημα στο πλευρό των τροτσκιστών του Εργατικού Κόμματος Μαρξιστικής Ενοποίησης (POUM), επέστρεψε στην Αγγλία και δούλεψε στο ΒBC ως το 1943, δηλ. κατά τη διάρκεια του πολέμου, θέση απ' την οποία παραιτήθηκε επειδή υποστήριζε την άποψη, ότι Βρετανία πρέπει να συμμαχήσει με την χιτλερική Γερμανία για να πολεμήσει την ΕΣΣΔ και συντρίψει το σοσιαλισμό. Νωρίτερα, αρχές του πολέμου, το 1940 όταν σε εφημερίδα της Βρετανίας παρουσίασε το έργο του Χίτλερ «Ο Αγών μου» και ευαγγέλιο του ναζισμού, δε δίστασε σε σχόλιό του να γράψει: «Θέλω να το πω εδώ πως δεν κατόρθωσα να μισήσω το Χίτλερ. Υπάρχει κάτι το συγκινητικό σ' αυτόν» !!!
Τα έργα του, απ’ το «Φόρος τιμής στην Καταλονία» ως τα περιβόητα και κακόφημα «Η φάρμα των ζώων» και το «1984» διαπνέονται από σφοδρότατο αντικομμουνισμό και στρέφονται απροκάλυπτα ενάντια στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό που οικοδομούνταν στη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Στάλιν.
Πρώτος και βασικός εχθρός του Όργουελ δεν ήταν ο καπιταλισμός και η φασιστική διεθνής ιμπεριαλιστική αντίδραση της εποχής του αλλά ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα έργα του αυτά, αμέσως μετά την έκδοσή τους, βρήκαν θερμότατη υποδοχή στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της κυρίαρχης μπουρζουαζίας των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών (Αμερική-Αγγλία, κλπ ), έγιναν σημαία της διεθνούς αντίδρασης ενάντια στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο για πλατύτερη διάδοση, με χρηματοδότησή της CIA που διέθεσε μεγάλα χρηματικό ποσά.
το 1949, ο Τζ. Οργουελ επιστρατεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Φόρεϊν Οφις, η οποία είχε στόχο τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στους κομμουνιστές και τη "ρώσικη προπαγάνδα". Μάλιστα, τα ντοκουμέντα αναφέρουν συγκεκριμένα ότι επισκέφθηκε τον Οργουελ η αξιωματούχος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία μετά δήλωσε στους ανωτέρους της: "Συζήτησα ορισμένες πτυχές της δουλιάς μας μαζί του εμπιστευτικά. Εδειξε ενθουσιασμό και είπε ότι εγκρίνει απολύτως τους σκοπούς μας". Οπως, βέβαια, γίνεται φανερό από τα στοιχεία, ο Οργουελ δεν ενέκρινε μόνο τους σκοπούς της ΥΠΕ, αλλά και έδωσε στην Κίρουαν κατάλογο δημοσιογράφων και συγγραφέων με κομμουνιστικές και αριστερές ιδέες και αντιλήψεις.