drclaw
Μέλος
- Εγγρ.
- 18 Ιουλ 2014
- Μηνύματα
- 1.110
- Like
- 21
- Πόντοι
- 16
Τραμουντάνα υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι στο ΚΙΝΟ για παράδειγμα, το ποσό των επιστρεφομένων είναι περίπου το ίδιο. Τέσπα για να απαντήσω και στον dimis τούτο μήνα δεν πήγα καλά, είχα μια χασούρα, αν και δεν έπαιξα πολλά, καθόσον όλο ράβε ξήλωνε, έσβηνα τα δεδομένα, ξανά από την αρχή....
Κι αν μη τι άλλων, τώρα με τον προγραμματισμό, θα φάω περισσότερο κόλλημα γιατί δε θέλω να ξαναρίξω ΚΙΝΟ χωρίς έστω να έχω φτιάξει μια πρώτη έκδοση για να τη δοκιμάσω στην πράξη.
Μια γνώμη σχετικά με το θέμα του "προγράμματος" που θα σου βγάζει αριθμούς: Αν ο ΟΠΑΠ χρησιμοποιεί δίκαιη και ανεξάρτητη κατανομή για την παραγωγή των αριθμών και είναι πραγματικά τυχαίοι, το να φτιάξεις τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει καμία σημασία και δε θα σε βοηθήσει πουθενά. Οι πιθανότητες να παίζεις τους αριθμούς που θα σου δίνει το πρόγραμμα θα είναι οι ακριβώς οι ίδιες με το να παίζεις σε όλες τις κληρώσεις τους ίδιους αριθμούς. Αν τώρα δεν είναι ακριβώς τυχαίοι οι αριθμοί, τότε ίσως έχει κάποιο νόημα.
Σχετικά με αυτό το θέμα, είχα κάνει μια ανάλυση σε ένα άλλο, αντίστοιχο thread (τζόκερ με όρους) την οποία παραθέτω και εδώ:
Μερικές σημειώσεις επί του θέματος και από μένα μιας και το έχω σκεφτεί αρκετές φορές:
Πράγματι δεν υπάρχει αλγόριθμος παραγωγής τυχαίων αριθμών όταν χρησιμοποιείται μόνο ο υπολογιστής, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα. Δηλαδή όλοι αυτοί οι αριθμοί παίρνουν μια είσοδο (το σπόρο - seed) και με βάση αυτόν δημιουργούν μια ακολουθία ψευδοτυχαίων όπως λέγονται αριθμών. Αν δώσεις τον ίδιο αριθμό, η ακολουθία των αριθμών θα είναι πάντα η ίδια, δηλαδή μετά το 10 θα εμφανίζεται κάθε φορά το 21 (πχ).
Πώς θα μπορούσαμε τώρα να είχαμε πραγματικά τυχαίους αριθμούς; Με τη βοήθεια εξωτερικών ερεθισμάτων όπως το εξήγησε προηγουμένως και ένας άλλος φίλος. Συγκεκριμένα, μια πρακτική που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα όταν γράφαμε C στο πανεπιστήμιο ήτανε να βάζαμε ως σπόρο την τρέχουσα ώρα. Αυτή κάθε φορά αλλάζει οπότε κάθε φορά ο αλγόριθμος θα βγάζει άλλα αποτελέσματα. Βέβαια αν κάποιος ξέρει την ώρα τι γίνεται ; Εδώ μπορούν να μπουν κάποια πραγματικά τυχαία πράγματα όπως: Το πόσα εκατοστά έχει κινηθεί το ποντίκι την τελευταία ώρα ή το πόσα πλήκτρα έχουν πατηθεί. Επειδή όμως προφανώς και αυτά μπορεί να είναι ελεγχόμενα, μπορώ να σκεφτώ μερικά ακόμα εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία είναι με ελεγχόμενα πχ: Οι μεταβολές τάσης του δικτύου της ΔΕΗ (είναι γνωστό ότι δεν έρχονται ποτέ ακριβώς 220 V αλλά έχουν μια διακύμανση - αν βάλεις ένα βολτόμετρο μπορείς να το μετρήσεις) ή η ακριβής θερμοκρασία περιβάλλοντος (με ένα καλό θερμόμετρο) ή η υγρασία κλπ. Όλα αυτά μπορούν να μετρώνται με αισθητήρες ακριβείας των οποίων η έξοδος θα συνδέεται με τον υπολογιστή που τρέχει τους τυχαίους αλγόριθμους. Δε χρειάζεται αυτοί οι αριθμοί να χρησιμοποιούνται ως seed, αρκεί να αθροίζονται ή να αφαιρούνται σε κάποιο βήμα του αλγορίθμου: έχουμε τυχαιότητα.
Προφανώς η τυχαιότητα δεν είναι πραγματική διότι αν κάποιος ξέρει αυτούς τους αριθμούς *ακριβώς* καθώς και τον αλγόριθμο θα μπορούσε να υπολογίσει τα τυχαία νούμερα, όμως το να ξέρει πόση τάση θα δώσει το δίκτυο της ΔΕΗ σε κάποια χρονική στιγμή ή την ακριβή θερμοκρασία στο δωμάτιο του υπολογιστή είναι αδύνατο ως εκ τούτου δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστούν.
Κάποιος μπορεί να σκεφτεί, οκ αν όμως ξέρει περίπου πόση είναι η τάση ; Μήπως τότε παίζει πχ κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς αυξάνοντας τις πιθανότητες του; Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό διότι ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές σε αυτούς τους αριθμούς / ερεθίσματα θα φέρουν τρομερές αλλαγές στην έξοδο του αλγορίθμου και ως εκ τούτου οι πιθανότητες για κάθε αριθμό θα είναι ακριβώς οι ίδιες.
Τέλος θέλω να σημειώσω ότι στη φύση δεν υπάρχει πραγματική τυχαιότητα (εκτός από τη γάτα του σρέντιγκερ που κανείς δε ξέρει αν είναι ζωντανή ή ψόφια πριν ανοίξουμε το κουτί της) διότι πχ στο ζάρι, αν κάποιος ξέρει όλες τις παραμέτρους (τριβή στις επιφάνειες, δύναμη που το ρίχνουμε, βαρύτητα, υλικό του ζαριού και του εδάφους κλπ κλπ) μπορεί με φυσική να βρει ακριβώς ποιο νούμερο θα έρθει. Άρα και αυτά είναι ψευδοτυχαία.