Επισκέπτης
Παρασκευη κ 13 αυτου του μηνα εγινε η απολυση....!!!!Ενθυμούμαι πριν απο καιρό ότι ο ίδιος είχες πει ότι απέλυσες ένα άτομο από νεύρα και βλαστημούσες την αποζημίωση .
Παρασκευη κ 13 αυτου του μηνα εγινε η απολυση....!!!!Ενθυμούμαι πριν απο καιρό ότι ο ίδιος είχες πει ότι απέλυσες ένα άτομο από νεύρα και βλαστημούσες την αποζημίωση .
Ενθυμούμαι πριν απο καιρό ότι ο ίδιος είχες πει ότι απέλυσες ένα άτομο από νεύρα και βλαστημούσες την αποζημίωση .
Δεν θέλω να σε κοντράρω βέβαια και αρκετές φορές έχω συμφωνήσει σε αρκετά σημεία μαζί σου αλλά όλα είναι σχετικά.
Αγαπητέ στρέιτ σέβομαι πάντα τις απόψεις σου γιατί είσαι ένας από αυτούς που έχουν κάτιουσιαστικό να που εδώ μέσα. Κυρίως δε γιατί κοιτάς την ουσία των πραγμάτων και δεν μένεις στην επιφάνεια. Εδώ όμως μένεις στην επιφάνεια. Στην επιφάνεια των γκλαμουροστελεχών και στην ματαιοδοξία τους και την μαλακία τους αν θες. Επίσης υπερτονίζεις το επικοινωνιακό μέρος της κουλτούρας του ιδιωτικού τομέα. Εν πολλοίς σε αυτό το επίπεδο έτσι είναι τα πράγματα και προσωπικά με ενοχλεί η βλακώδης επίδειξη ματαιοδοξίας.
Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Συνολικά και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έχουμε καταφέρει σαν κοινωνία να έχουμε νέους εργαζόμενους που σερούνται παντελώς την ηθική της εργασίας. Δηλαδή την ανάγκη να πραγματώσουν την προσωπικότητα τους μέσα από την εργασία. Ή μάλλον είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την εργασία ως εργαλείο για να γίνουν καλύτεροι οι ίδιοι σαν άνθρωποι και για να αυξήσουν την ευημερία τους. Οι περισσότεροι σήμερα μένουν στο επικοινωνιακό κομμάτι που έχει δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή που ανέφερες: κάνω τα πάντα για να κυκλοφορώ με Μερσεντές και να πηγαίνω στο Guzel και διακοπές στη Μύκονο όπου ο ένας βλέπει τον άλλο. Η δεύτερη είναι αυτή που λέει: πουτάνα κοινωνία τρως τα καλύτερα παιδιά σου, εγώ γι' αλού ξεκίνησα κι αλλού η ζωή με πάει. Η χειρότερη εκδοχή της δεύτερης πλευράς είναι δεν κάνω τίποτα μέχρι να "βρω τον δρόμο μου" και να έρθει κάποιος να αναγνωρίσει το Μάστερ που έκανα πριν 10 χρόνια και να το αποτιμήσει στην τιμή που το αποτιμώ εγώ. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι η τιμή ενός προϊόντος δημιουργείται στην αγορά και διαμορφώνεται βασικά από αυτόν που θα πληρώσει για το προϊόν.
Συγγνώμη αλλά αυτή τη δεύτερη πλευρά εγώ την ονομάζω τεμπελιά! Υπάρχει κι άλλος τρόπος για την περίφημη επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι αυτός που δοκιμάστηκε για 70+ χρόνια σε μια χώρα που δεν υπάρχει πιά. Στην ΕΣΣΔ. Μόνον εκεί ο άνθρωπος έπαιρνε μια μόρφωση που του εξασφάλιζε μιαν συγκεκριμένη εργασία και μέχρι να πεθάνει είχε έναν προδιαγεγραμμένο δρόμο. εκεί η μόρφωση του αποτιμάτο τεχνητά με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως και στο ελληνικό δημόσιο. Το επίδομα μεταπτυχιακού έχει συγκεκριμένο επίδομα, διδακτορικού συγκεκριμένα προνόμια. Αυτά για όλους. Και για τον ηλίθιο κάτοχο διδακτορικού και για τον ξεχωριστής ευφυίας. Λύσεις λοιπόν υπάρχουν για όλους.
Τέλος κάτι για τον επιχειρηματία. Είναι λάθος να κρίνει κανείς τον επιχειρηματία με αισθητικά ή/και μορφωτικά κριτήρια. Επιχειρηματίες είναι αυτός που παίρνει το ρίσκο. Αυτός που έχει να κάνει με εφορίες, πολεοδομίες, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ, αλλά κυρίως με τον ανταγωνισμό. Επιχειρηματίας είναι αυτός που προσπαθεί να πραγματοποιήσει ιδέες και που προσπαθεί να καινοτομήσει. Μικρή σημασία έχει για την επίτευξη αυτών των πραγμάτων (ιδίως στις ελληνικές ΜΜΕ) το μορφωτικό επίπεδο και η αισθητική του.
Έχω συναντήσει επιχειρηματίες που ήταν πραγματικά του δημοτικού και μου εξηγούσαν (χωρίς να το ξέρουν) την διαλεκτική αφέντη-δούλου από την Φαινομενολογία του Πνεύματος του Χέγκελ, όταν μου μιλούσαν για πωλήσεις. Κι από την άλλη δεν μπορούσαν να κατανοήσουν (λόγω της έλλειψης παιδείας) στοιχειώδεις έννοιες.
Ο straight μίλησε αρκετά σωστά . ʼλλο το επιχειρηματικό ρίσκο που παίρνει ένας αεριτζής εργολάβος , άλλο άνθρωποι πανεπιστημιακοί που δεν μπορούν να ενσωματωθούν ούτε σε φροντιστήριο ώς καθηγητές μαθηματικών . Επιχειρηματικό ρίσκο μπορεί να πάρει ο κάθε αεριτζής τυχοδιώκτης που μπορεί να αποφασίσει να κάνει εταιρεία πλυντήριο . Αυτό δεν σημαίνει ότι παιδιά με προσόντα και σπουδές στην έρευνα και την ανάπτυξη πρέπει να δουλεύουν για πάντα με χαμηλές αποδοχές.
Αν κάποιος πολιτικός επαναλάβει την ρήση του Ράλλη , ..ο γιος του αγρότη να γίνει αγρότης .. και το αποδεχθούμε χωρίς ουου , ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ , τότε ΝΑΙ, να γίνουμε μια χώρα που παράγει λούστρους χαμηλών αποδοχών .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αλγερία που οι περισσότεροι άνεργοι πρόσφυγες μιλάνε τρείς γλώσσες .
1. Την καρεκλα δεν την έπιασα, τη δημιούργησα. Μετα απο ενα καλο σχολειο 7 ετων σε πολυεθνικες, εχω πλέον τις δικές μου εταιριες. ΧΩΡΙΣ βοήθεια και κεφαλαια απο το μπαμπα. Απο το απολυτο ΜΗΔΕΝ. Και 11 άτομα καλοπληρωμένο προσωπικό που ερχεται και φευγει απο το γραφειο χαμογελόντας. 6 χρόνια τωρα δεν είχα ουτε ΜΙΑ αποχώρηση.
2. Πλέον κάνω μανατζμεντ. Καθορίζω το χρόνο μου όπως θελω. Έτσι βρισκω χρονο και γαμάω. Μπορεί να ειναι 9πμ (με πανρεμενη), 12 με CT ή 6μμ με CG που συνήθως γαμω σε χοτελ κοντα στα γραφεία ή τη πέρνω σε ταξιδάκι εντς ή εκτος Ελλάδας.
3. Τα αγγλικα μου ειναι καλυτερα απο τα Ελληνικά μου και γιαυτο ενιοτε κανω λάθη. Νομιζω όμως ότι τα γραφομενα ειναι δομημενα και σαφη. Κια πληρως αιτιολογημένα. Προφανως εκει μονο μπορείς να εστιάσεις τις παπαρο-ειρωνίες σου και τα κομπλεξ σου.
Δεν τα μπερδέυω . Ο Ράλλης είπε με πολύ άτσαλο τρόπο , ότι πρέπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός να γίνεται με σύστημα και με μακροχρόνιο ορίζοντα . Δεν γίνεται να γίνουν όλοι επιστήμονες όπως δεν γίνεται να μείνουμε όλοι αμόρφωτοι διότι κάποιοι σαν τους κινέζους θα είναι πάντα πιο φθηνοί .Μάστορα, μην μπερδεύεις τη μόρφωση με την επαγγελματική αποκατάσταση...Ένας που τελείωσε πχ γεωπονική μπορεί να γίνει εξαιρετικός αγρότης, να αναβαθμίσει τις καλλιέργείες του κτλ. Αν όμως αντί να επιστρέψει στα χωράφια του πατέρα του προτίμήσει να γίνει πωλητής αγροτικών προϊόντων όπως πολλοί γεωπόνοι και βγάζει ? 700 τότε δεν του φταίει το σύστημα αλλά το ψώνιό του που ντρέπεται να πει ότι είναι αγρότης.
Η δουλειά δεν είναι ντροπή...Η αμορφωσιά πάλι είναι.
Φίλε Στούντιαν, ευχαριστώ και για τα καλά λόγια και για το χρόνο που αφιέρωσες για να μου απαντήσεις αν μη τι άλλο τεκμηριωμένα.
Το ότι πολλοί νέοι δεν έχουν την ηθική της εργασίας (λίγο..προτεσταντικό αλλά καταλαβαίνω τί εννοείς) το έχω επισημάνει και εγώ...Και πώς να την αποκτήσουν όταν ήδη από το δημοτικό, διαβάσουν δεν διαβάσουν όλοι θα περάσουν την τάξη και διαρκώς στην κοινωνία βλέπουν να επικρατεί ο νόμος της ήσσονος προσπάθειας και της αρπαχτής...
Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν υιοθετήσει τη βιοθεωρία ότι "Για όλα φταίνε οι άλλοι" και περιμένουν να έρθει ο Bill Gates να τους παραδώσει τα κλειδά της Microsoft επειδή θεωρούν ότι το ΙΕΚ πληροφορικής που έβγαλαν είναι αντάξιο του ΜΙΤ...
Και βέβαια προτιμούν να τους συντηρούν οι γονείς τους μέχρι τα βαθια γεράματα παρά να δοκιμάσουν να δουλέψουν κάπου έστω για να πάρουν το βάφτισμα του πυρός και ένα χαρτζιλίκι.
Όμως...Υπάρχουν και πολλά άλλα παιδιά που ξεκινάνε με όνειρα και προσόντα και έντονα ανεπτυγμένη την ηθική της εργασίας και πέφτουν θύματα έντονης εκμετάλλευσης...Δουλεύουν 12ωρα με πενιχρές αποδοχές, έντονη ανασφάλεια και διαρκείς ψυχολογικούς και άλλους εκβιασμούς. Το κυριότερο όμως είναι ότι ανήκουν σε μια γενια που ξέρει ότι όσο σκληρά και να δουλέψει στην καλύτερη των περιπτώσεων να ανέβει μια - δύο θέσεις και από ? 700- 800 μετά από 15-20 χρόνια να φτάσει στα ? 1500 αν είναι καλός, αν δεν κάτσει στραβή, αν, αν, αν....
Γι' αυτούς γράφω- όχι για τους αυθεντικά τεμπέληδες.
Ξέρεις καλά ότι δεν είμαι οπαδός του σοβιετικού συστήματος...Ούτε και κολλάω στα τυπικά προσόντα κάποιου- έχω δει ουκ ολίγους βλάκες με τίτλους σπουδών που θα γέμιζαν κόλλα Α4 και με ταυτόχρονη παντελή άγνοια της πραγματικότητας- και πώς να την αποκτήσουν στο γυάλινο κόσμο του πανεπιστημίου τους. Από την άλλη, δεν έχω δει παρά ελάχιστους χωρίς τίτλους σπουδών και πραγματική ευφυία, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.
Αλλα επειδή ας πούμε ότι έχω εξίσου καλή γνώση τόσο της θέσης του εργαζομένου όσο και του εργοδότη, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι τα τελευταία χρόνια (γιατί τη 10ετία του 80 τα πράγματα ήταν αντίστροφα) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πολύ καλύτερους εργαζομένους απ' ό,τι πληρώνουν...Και προτού μου πεις για τον αμείλικτο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να σου θυμίσω ότι ένα καλοπληρωμένο εργατικό δυναμικό αποδίδει πολλαπλάσια καλύτερα και αγοράζει περισσότερο και φέρνει πελάτες στην εταιρεία και βοηθά εθνική οικονομία κτλ. Υπάρχουν μεγέθη που δεν αποτυπώνονται σε έναν ισολογισμό...Για ανθρώπους μιλάμε άλλωστε, όχι για δομημένα ομόλογα στο χρηματιστήριο.
Πάρε παράδειγμα τις τράπεζες...Πάρε παράδειγμα τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Και όσο για τους επιχειρηματίες, ειδικά τους αμόρφωτους, το γεγονός ότι παίρνουν κάποιο ρίσκο δεν τους δίνει το δικαίωμα να βγάζουν τα απύθμενα κόμπλεξ τους στους εργαζομένους τους και δη τους μορφωμένους επειδή λαδώνοντας, παρανομώντας και πατώντας επί πτωμάτων έβγαλαν κάποια φράγκα...
Κλασσικό παράδειγμα: Εργολάβος της πιάτσας και πολιτικός μηχανικός....
Δεν τα μπερδέυω . Ο Ράλλης είπε με πολύ άτσαλο τρόπο , ότι πρέπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός να γίνεται με σύστημα και με μακροχρόνιο ορίζοντα . Δεν γίνεται να γίνουν όλοι επιστήμονες όπως δεν γίνεται να μείνουμε όλοι αμόρφωτοι διότι κάποιοι σαν τους κινέζους θα είναι πάντα πιο φθηνοί .
Οι περισσότεροι γονείς ( και λογικό είναι ) , τα παιδιά τους τα έστρεψαν στο Πανεπιστήμιο αποσκοπώντας σε κάτι καλύτερο και σίγουρα όχι για να φτιάξουν την γενιά του φραπέ .
Απο εκεί και πέρα ας αναζητήσουμε όλοι την αλήθεια . Γιατί είναι τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια ; γιατί ανοίξαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς ουσιαστικές προοπτικές μόνο και μόνο για να γίνουν κομματόσκυλα ακαδημαϊκοί ; γιατί επιτρέψαμε σε λαμόγια να πάρουν επιχορηγήσεις χωρίς να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να απορροφήσουν αυτά τα παιδιά; γιατί τους προβάλλουμε ξανά και ξανά πρότυπα είτε απο το fame story είτε σαν τον εκδότη του ΝΙΤΡΟ; Γιατί επιτρέψαμε ώς κοινωνία ο χημικός μηχανικός να ανοίξει σουβλατζίδικο ( θέμα καναλιού star ) .
Φυσικά η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά όταν εξευτελίζεται ένας ιερός θεσμός όπως η Επιστήμη είτε υποβαθμίζοντας επιστήμονες είτε προβάλλοντας το κάθε καβλιάρικο πιπίνι ή το κάθε πουστράκι των media ώς το επιτυχημένο πρότυπο , ε τότε να περιμένουμε και τα χειρότερα που έπονται .
Γιατί επιτρέψαμε ώς κοινωνία ο χημικός μηχανικός να ανοίξει σουβλατζίδικο ( θέμα καναλιού star ) .
Φυσικά η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά όταν εξευτελίζεται ένας ιερός θεσμός όπως η Επιστήμη είτε υποβαθμίζοντας επιστήμονες είτε προβάλλοντας το κάθε καβλιάρικο πιπίνι ή το κάθε πουστράκι των media ώς το επιτυχημένο πρότυπο , ε τότε να περιμένουμε και τα χειρότερα που έπονται .
1. To "καλό σχολείο 7 χρόνων" και οι εκεί γνωριμίες και η φοιτητική ζωή που ο ίδιος έχεις περιγράψει δεν ακούγονται σαν το απόλυτο μηδέν.
Το καλο σχολειο επιτευχθηκε με την 4η θεση στο Πολυτεχνειο και με την 2 στο Λονδινο (GMAT 735). Και 8,7 βαθμό.
2. ʼρα η εξίσωση σκληρά εργαζόμενος = καλό εισόδημα που επικαλέστηκες είναι ανύπαρκτη.
Αυτο δεν το καταλαβα.
3. Κόμπλεξ έχει όποιος αντιμετωπίζει ως κατώτερους όσους δεν κατάφεραν, παρά τις ικανότητες και τις γνώσεις τους, να καταφέρουν κάτι σε έναν κόσμο όπου τα πάντα γίνονται με μέσα και γνωριμίες.
Ετσι ειναι, αμα ετσι νομιζεται...(αλλος το ειπε, δεν θυμαιμαι ποιος)
Δεν τα μπερδέυω . Ο Ράλλης είπε με πολύ άτσαλο τρόπο , ότι πρέπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός να γίνεται με σύστημα και με μακροχρόνιο ορίζοντα . Δεν γίνεται να γίνουν όλοι επιστήμονες όπως δεν γίνεται να μείνουμε όλοι αμόρφωτοι διότι κάποιοι σαν τους κινέζους θα είναι πάντα πιο φθηνοί .
Οι περισσότεροι γονείς ( και λογικό είναι ) , τα παιδιά τους τα έστρεψαν στο Πανεπιστήμιο αποσκοπώντας σε κάτι καλύτερο και σίγουρα όχι για να φτιάξουν την γενιά του φραπέ .
Απο εκεί και πέρα ας αναζητήσουμε όλοι την αλήθεια . Γιατί είναι τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια ; γιατί ανοίξαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς ουσιαστικές προοπτικές μόνο και μόνο για να γίνουν κομματόσκυλα ακαδημαϊκοί ; γιατί επιτρέψαμε σε λαμόγια να πάρουν επιχορηγήσεις χωρίς να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να απορροφήσουν αυτά τα παιδιά; γιατί τους προβάλλουμε ξανά και ξανά πρότυπα είτε απο το fame story είτε σαν τον εκδότη του ΝΙΤΡΟ; Γιατί επιτρέψαμε ώς κοινωνία ο χημικός μηχανικός να ανοίξει σουβλατζίδικο ( θέμα καναλιού star ) .
Φυσικά η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά όταν εξευτελίζεται ένας ιερός θεσμός όπως η Επιστήμη είτε υποβαθμίζοντας επιστήμονες είτε προβάλλοντας το κάθε καβλιάρικο πιπίνι ή το κάθε πουστράκι των media ώς το επιτυχημένο πρότυπο , ε τότε να περιμένουμε και τα χειρότερα που έπονται .