Υπαρχον και πολλα κοινα. Ενα απο αυτα ειναι αυτο που κανουμε αυτη τη στιγμη : η γλωσσα.
Ενα αλλο ειναι οτι εχει περασει απο το ιδιο εκπαιδευτικο συστημα. Οτι υφιστανται και διεπονται απο την ιδια νομοθεσια. Οτι μενεις σε σπιτι που κατασκευασαν ανθρωποι απο αυτο το εθνος, εισαι σε δρομο που κατασκευαστηκε απο αυτους, εχεις ρευμα που βρισκονται αυτη τη στιγμη υπαλληλοι της ΔΕΗ που ειναι η εθνικη εταιρεια, θα πας να πιεις νερο και θα κανεις μπανιο με μεριμνα ανθρωπων που ειναι επισης σε εταιρεια σε αυτο το εθνος,γενικα τα κοινα ειναι πολυ περισσοτερα απο οσα φανταζεσαι.
Η γλώσσα είναι ίσως η υπεύθυνη για την κατασκευή των εθνών (πάλι benedict anderson).
Όμως επειδή μιλάω ίδια γλώσσα με κάποιον, γιατί με δένει με αυτόν;
Οι Ινδοί, οι Αμερικάνοι, οι Καναδοί, οι Άγγλοι είναι το ίδιο έθνος;
Επίσης, οι Καναδοί είναι το ίδιο έθνος και με τους Γάλλους και με μερικές χώρες της Πολυνησίας που μιλάνε Γαλλικά;
Οι κατασκευές θα μπορούσαν να είχαν γίνει και από ξένους, πως με επηρεάζει εμένα αν τις κατασκεύασε Έλληνας;
Δεν καταλαβαίνω αυτό που λες.
Όταν πίνω νερό, είτε πίνω από την βρύση, είτε από ξένο μπουκαλάκι Evian ή Perrier, μου είναι το ίδιο, δεν ξεχωρίζω έθνη.
Όλα αυτά που το κράτος μας παραμυθιάζει πως το έφτιαξε το ίδιο, μπορεί να παραχθεί κάλλιστα από τον ιδιωτικό τομέα.
Η ίδια εκπαίδευση, και όμως παράγει τόσο διαφορετικά πράγματα. Τι κοινό έχω με τους περισσότερους από εδώ; ΤΙΠΟΤΑ!
Η νομοθεσία είναι οι κανόνες σκλαβιάς. Αυτό με δένει αναγκαστκά.
Ένας φυλακισμένος αισθάνεται πως ανήκει στο ίδιο έθνος με τους συγκρατούμενούς του;
Και αν είναι Έλληνας σε φυλακή της Γκάνας; Το ίδιο έθνος πάλι;