Ο Ολυμπιακός φταίει για το γήπεδο της ΑΕΚ.....
Μέσα από την πονεμένη ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ, αναδύονται αντιθέσεις στο εσωτερικό του συλλόγου. Διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων μέχρι και διαφορετική ερμηνεία του νόμου. Η αντιπαλότητα που κυριάρχησε και ρίζωσε όλα αυτά τα χρόνια εμπόδισε τις συντονισμένες προσπάθειες για την κατασκευή του γηπέδου στον ιδιόκτητο και ιστορικό χώρο του συλλόγου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιθέσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν διαφορετικών συμφερόντων παρατάξεις στην ΑΕΚ, την ισχύ του νόμου 3207 που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Δεκεμβρίου 2003 και παρέχει στην ΑΕΚ οικοδομική άδεια και περιβαλλοντικούς όρους. Η οικοδομική άδεια λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και στην ΑΕΚ ανάλογα με τα συμφέροντα που υπάρχουν, διίστανται οι απόψεις για το αν ισχύει ο νόμος και κατ' επέκταση η άδεια οικοδόμησης.
Διαφορετικές τάσεις υπάρχουν μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ερασιτεχνικής, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ΑΕΚ. Επί παραδείγματι, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής είναι της άποψης ότι ο νόμος ισχύει και αύριο το πρωί εφόσον βρεθούν τα χρήματα, με βάση την οικοδομική άδεια η ΑΕΚ μπορεί να ξεκινήσει τα έργα. Με την άποψη αυτή ταυτίζεται η «Ανεξάρτητη Ενωση Φίλων της ΑΕΚ» και υπέρμαχος της προώθησης της λύσης του 3207 είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος της ερασιτεχνικής και νυν μέλος του δ.σ., Βασίλης Καπετανόπουλος.
Την άποψη ότι δεν ισχύει ο 3207 και ότι έχει κριθεί αντισυνταγματικός εκφράζουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Τόγελος και η ΠΑΕ διά του Σταύρου Αδαμίδη. Και στο ερώτημα «γιατί δεν ισχύει» ο κ. Τόγελος φέρεται να επικαλέστηκε πηγές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το οξύμωρο είναι ότι ο γενικός γραμματέας της ερασιτεχνικής ενώ απορρίπτει μετ' επιτάσεως την ισχύ του νόμου του 2003, που εκτός από ποδοσφαιρικό γήπεδο προβλέπει χώρους και για τα τμήματα της ερασιτεχνικής (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο), παρουσιάζεται υπέρμαχος του «σχεδίου Αγιοστρατίτη» που προβλέπει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο! Κι όταν ρωτήθηκε γι' αυτό στο δ.σ., φέρεται να είπε «θα δούμε πού θα πάμε να παίζουμε για τα ερασιτεχνικά τμήματα. Εν ανάγκη θα φτιάξουμε εγκαταστάσεις απέναντι στο εργοστάσιο της Μπριτάνικα!»
Το μετέωρο βήμα του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας ξεκινάει τον Αύγουστο του 2000, τρία χρόνια πριν γκρεμιστεί. Τότε έγινε η πρώτη παρουσίαση μακέτας από τον Γιάννη Γρανίτσα. Προέβλεπε μεταξύ άλλων εμπορικούς χώρους 25.000 τ.μ., το σχέδιο έγινε δεκτό από τη ΓΓΑ, αλλά όχι από τράπεζες και τον Οργανισμό της Αθήνας που ζητούσαν οι εμπορικές χρήσεις να ενταχθούν σε συγκεκριμένο χώρο και να μην είναι σκορπισμένες.
Το 2002 ψηφίζεται νόμος με ελαφρώς μειωμένες εμπορικές χρήσεις (24.000 τ.μ.), ενώ στις 30 Ιουνίου 20003 με (δύο) κοινές υπουργικές αποφάσεις, ΥΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για το γήπεδο με τετραώροφο εμπορικό κέντρο 22.000 τ.μ. Το τοπογραφικό διάγραμμα εγκρίθηκε από τη ΓΓΑ, η ΑΕΚ συμφώνησε να γίνει μετατόπιση των ορίων του γηπέδου 6 μέτρα πιο μέσα στην Καππαδοκίας, 6 μέτρα πιο μέσα στην οδό Φωκών και ως αντάλλαγμα πήρε 3 στρέμματα πίσω από τη Θύρα 3. Μ' αυτή τη ρύθμιση αυξήθηκαν τα στρέμματα του οικοπέδου από 27 σε 30.
Την παραχώρηση των τριών στρεμμάτων στην ΑΕΚ έκανε το υπουργείο Γεωργίας και όχι ο δήμος ο οποίος έχει χρήση του άλσους, ενώ η ιδιοκτησία είναι του υπουργείου. Η δε περιοχή είναι σε σημείο στο οποίο έχει αρθεί η αναδάσωση από την πυρκαγιά του 1920 με προεδρικό διάταγμα του 1925 (Π. Κουντουριώτης).
Αμέσως ξεκινάει κινητοποίηση με την κατάθεση προσφυγής από το δήμο Ν. Φιλαδέλφειας και από κατοίκους της περιοχής διά του νομικού εκπροσώπου Αντώνη Βγόντζα, στην ολομέλεια του ΣτΕ κατά των δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων που όριζαν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Εχουμε φτάσει πλέον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2003. Το παρασκήνιο ήταν έντονο καθώς μέχρι και σήμερα σέρνεται η φημολογία ότι στενοί συνεργάτες του μετέπειτα προέδρου Ντέμη Νικολαΐδη προσπάθησαν να επηρεάσουν το ΣτΕ με παρεμβάσεις τους ώστε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να μην χτίσει η ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Το κράτος, βλέποντας ότι είναι πιθανό να βγουν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις, στις 24 Δεκεμβρίου 2003, ψήφισε το νόμο 3207, με τον οποίο ακύρωνε τις δύο υπουργικές αποφάσεις και καθόρισε νέους περιβαλλοντικούς όρους με οικοδομική άδεια. Στον ίδιο νόμο συμπεριλήφθηκαν οι αντίστοιχες διατάξεις για το Μουσείο της Ακρόπολης και για το Mall στο Μαρούσι.
[size=14pt]Η ερασιτεχνική εντός 10 ημερών προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα, με μάξιμουμ εμπορικούς χώρους 20.000 τ.μ. και πάρκινγκ 1.800 θέσεων (σήμερα απαιτούνται 3.500 θέσεις). Στις 3 Ιανουαρίου 2004 σφραγίστηκε η οικοδομική άδεια και οι όποιες προσφυγές έπρεπε να είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαρτίου. Μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των 60 ημερών προσφυγές κατά του νόμου έγιναν μόνο για το Μουσείο της Ακρόπολης (απορρίφθηκαν) και για το Mall (εκκρεμεί η απόφαση). Η οικοδομική άδεια και οι περιβαλλοντικοί όροι του 3207 για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν προσβλήθηκαν ποτέ.[/size]
Το καλοκαίρι του 2004 ανέλαβε την ΠΑΕ η διοίκηση Νικολαΐδη, που είναι εξ αρχής αρνητική στην προοπτική ανέγερσης γηπέδου στη Φιλαδέλφεια. Εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Γιάννη Φιλίππου που ήταν υπέρμαχος της λύσης της Ν.Φιλαδέλφειας.
Την άνοιξη του 2005 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ ερασιτεχνικής (Γρανίτσας), ΠΑΕ (Ντέμης και Κανελλόπουλος) και ΚΑΕ (Φιλίππου). Τα δυο τρίτα συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας. Διαφώνησε η ΠΑΕ, μολονότι ο Φιλίππου φέρεται να δεσμεύτηκε να βάλει προσωπικές εγγυήσεις για το γήπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντέμης φέρεται να ζήτησε προκαταβολικά τα ποσοστά που αναλογούν στην ΠΑΕ για τα επόμενα 30 χρόνια από την κατασκευαστική εταιρεία Αβαξ. Ο Φιλίππου εξοργίστηκε και λέγεται πως ξεστόμισε τη φράση «με τέτοιες μαλ... εγώ δεν κάθομαι στην ΑΕΚ!»
Κι ενώ τον Μάιο του 2005 ναυάγησε και η προοπτική να χτίσει το γήπεδο -μέσα από την ανάληψη της διοίκησης της ερασιτεχνικής- ο Δημήτρης Μελισσανίδης, απαλλαγμένος ο Ντέμης από εσωτερικά εμπόδια και έχοντας δικό του άνθρωπο στην προεδρία της ερασιτεχνικής (Κουρέπης), άρχισε να δρομολογεί τις διαδικασίες μεταφοράς της ΑΕΚ στη Φυλή. Εκεί έκανε επαφές για τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Τα παλιά νταμάρια, την παλιά χωματερή (έκταση 500 στρεμμάτων) και κατέληξε στην παρακείμενη έκταση του ΟΔΔΥ.
Με μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο, εμπορικά, κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης! Είχε αποταθεί σε 3-4 οικονομικοτεχνικά γραφεία, εξασφάλισε τη συναίνεση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και σ' όλες τις κινήσεις, νομικός σύμβουλος ήταν ο κ. Βγόντζας που είχε πρωτοστατήσει κατά της Ν. Φιλαδέλφειας. Ετσι κι αλλιώς ο Ντέμης είχε φροντίσει από την αρχή να «κάψει» τη λύση της Ν. Φιλαδέλφειας, με μια εικονική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Για χώρο που δεν ανήκε στην ΠΑΕ, αλλά στην ερασιτεχνική!
Η υπόθεση ΟΔΔΥ δεν περπάτησε ποτέ και μετά την παραίτηση Νικολαΐδη (Νοέμβριος 2008) άρχισαν τα πρώτα δειλά βήματα επαναφοράς στο τραπέζι της Ν. Φιλαδέλφειας. Πρώτα από τον διάδοχο του Ντέμη στην προεδρία, Νίκο Θανόπουλο ο οποίος φέρεται να είπε στον Χατζηχρήστο «δεν έχουμε τα λεφτά, όλα αυτά είναι και λίγο θέατρο, αλλά εμείς πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι κάτι κάνουμε».
Πιο ζεστά είδε την υπόθεση ο Σταύρος Αδαμίδης για τον οποίο κυκλοφορεί το ανέκδοτο ότι μετά από κάποια τρανταχτή αποτυχία ή δυσάρεστο θέμα της ομάδας δημοσιοποιούσε «θέμα γηπέδου», για να αποπροσανατολίσει (ή τέλος πάντων να καλμάρει) τους φιλάθλους της ομάδας.
Το αντιφατικό της ιστορίας είναι ότι ενώ από τη μία ισχυρίζονται (αρκετοί) στην ΑΕΚ ότι δεν ισχύει η οικοδομική άδεια του νόμου 3207, από την άλλη όμως φέρονται να προωθούν τοπογραφικό σχέδιο με τα 30 στρέμματα του 3207 και όχι με τα πρότερα 27 στρέμματα! Κι ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχει (για ευνόητους λόγους) σύμβαση της ερασιτεχνικής με το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Αγιοστρατίτη, η ΠΑΕ και κομμάτι της ερασιτεχνικής, έχοντας πειστεί ότι δεν ισχύει ο 3207, πρέπει να εξασφαλίσουν εκ νέου νόμο με οικοδομική άδεια και περιβαλλοντικούς όρους.
Κι αν ακόμη αυτό γίνει πραγματικότητα, τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Με τις σημερινές νομοθετικές διατάξεις απαιτείται πάρκινγκ 3.500 θέσεων και οι εμπορικές χρήσεις περιορίζονται μάξιμουμ στα 7.500 τ.μ. Και το ερώτημα είναι ποιος επενδυτής θα χρηματοδοτήσει έργο με υπέρογκο κόστος του (υπόγειου) πάρκινγκ και με περιορισμένες εμπορικές χρήσεις που δεν θα επιτρέπουν να γίνει απόσβεση του κόστους. Μεγάλο κομμάτι στο θέμα του γηπέδου έχει πάρει πάνω του με συντονισμένες ενέργειες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βούρος.
Ανθρωποι της ΑΕΚ που έχουν δει τα σχέδια του κ. Αγιοστρατίτη, υποστηρίζουν ότι η τομή έχει απίστευτες ομοιότητες με τα σχέδια του 2003 που περιλαμβάνονται στο νόμο 3207. Μιλούν κατά κάποιον τρόπο για ένα «copy-paste» σε βασικά σημεία, ενώ κάνουν λόγο και για «δυσαναλογία κατόψεως τομής». Τα υπόγεια έχουν μειωθεί από τέσσερα σε δυο επίπεδα και όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχουν χώροι και αίθουσες για τα τμήματα της ερασιτεχνικής.