Πορνοσυνταγή για ουκρανικό μπόρς λαχανικών
Καθώς μπήκαμε στο Φθινόπωρο και έχει αρχίσει ήδη να κρυαδίζει, μια τονωτική σούπα λαχανικών είναι ό,τι πρέπει. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του μπόρς «μπεζ μιάσα ή αλλιώς, πόστναϊ» (δηλ. χωρίς κρέας, καθώς χρησιμοποιείται και μοσχαράκι αντίστοιχα) προέρχεται από την ανατολική Ουκρανία, από τα μέρη του Λουχάνσκ στο Ντόνμπας, από όπου κατάγεται και η «πηγή» μου. Παίζει σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που μαγειρεύεται. Τα βασικά στοιχεία, όμως, που δεν λείπουν ποτέ, είναι το παντζάρι και το λάχανο.
Υλικά:
1 λάχανο μεσαίο
1-2 κρεμμύδια
2 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
1 μεσαίο παντζάρι
2 πατάτες μεσαίες
3 ντομάτες ώριμες
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ολόκληρο 6-7 σκάγια, 2 δαφνόφυλλα, θρούμπι, μαϊντανός
Προετοιμασία:
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και τα κρεμμύδια, καθώς και την πιπεριά σε πολύ λεπτές λωρίδες. Περνάμε τα καρότα από τον τρίφτη, όπως και το παντζάρι. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια. Τέλος, περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ικανή ποσότητα λαδιού, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα τριμμένα καρότα με το παντζάρι. Τα σοτάρουμε καλά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Προσθέτουμε αλάτι, τα σκάγια του πιπεριού τα δύο δαφνόφυλλα και θρούμπι ψιλοτριμμένο, προς το τέλος του σοταρίσματος. Ακολούθως, έχοντας ζεστάνει προκαταβολικά νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ώστε να φτάσει λίγο πάνω από τη μέση και το αφήνουμε να βράσει. Όταν αρχίζει να βράζει καλά, τότε ρίχνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι. Παρακολουθούμε το βράσιμο και ελέγχουμε τις πατάτες. Όταν οι πατάτες είναι πια μισοβρασμένες, ρίχνουμε μέσα και το λάχανο ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, αν χρειαστεί. Τα αφήνουμε να βράσουν και σε λίγο δοκιμάζουμε το λάχανο. Όταν το λάχανο έχει αρχίσει να μαλακώνει, τότε προσθέτουμε την ντομάτα και αφού ανακατέψουμε τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Όταν οι πατάτες και το λάχανο, έχουν πλέον βράσει σωστά, λίγο πρίν σβήσουμε το φαγητό προσθέτουμε στο τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει για δύο-τρία λεπτά, ώστε να έχει τον τελευταίο λόγο στη γεύση.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται σε βαθιά κούπα, μαζί με μια γενναία κουταλιά κρέμα γάλακτος (σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη, τότε μια κουταλιά γιαούρτι ή μαγιονέζα μπορεί να δώσει μια εναλλακτική λύση, είναι καλό, όμως, να έχουμε φροντίσει νωρίτερα για την κρέμα μας). Συνοδεύεται με ψημμένες φέτες πολύσπορου ψωμιού. Το ιδανικό είναι να έχουμε αλείψει τις ζεστές φέτες μας με βούτυρο και να τις πασπαλίσουμε με τρίμματα σκόρδου. Επειδή, όμως, είμεθα πορνομάγειρες, το σκόρδο είναι καλό να το αποφύγουμε για ευνόητους λόγους. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!