Νέα

Φακές με κάρρυ και πιπεριές

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 81
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Ανήθικες πέννες


Υλικά
1 πακέτο πέννες
500 ml κρέμα γάλακτος
200 γραμ. τυρί φέτα
1 κουτί μανιτάρια τεμαχισμένα
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
άνηθο


Διαδικασία
Βράζουμε τις πέννες, προσθέτοντας στο νερό λίγο αλάτι και λάδι.

Ακόμη, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τρίβουμε τη φέτα.

Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, χωρίς καθόλου λάδι. Μόλις αλλάξουν χρώμα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά. Αφού δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και τον άνηθο, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε, αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για ένα με δυο λεπτά ακόμη και είναι έτοιμη.

Σερβίρουμε μια γενναία μερίδα μακαρόνια, με τη σάλτσα από πάνω. Με λίγο ψωμάκι για να μας πιάσει, την τσακίζουμε.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Σουτζουκάκια με αγκινάρες
με ντόπιες αγκινάρες!


Υλικά
800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
μισό καρβέλι ψωμί, μόνο την ψίχα
2 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη
18 με 20 αγκινάρες
1 ματσάκι άνηθο
4 μεγάλες πατάτες
2 λεμόνια
20 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
λίγο αλεύρι για να δέσουμε την σάλτσα
λάδι
νερό όσο πάρει


Διαδικασία
Αρχικά, ετοιμάζουμε τον κιμά. Μουσκεύουμε το ψωμί και παίρνουμε μόνο την ψίχα του. Κόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλό ψιλό. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Σπάμε το αυγό και προσθέτουμε την φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ο κιμάς δε θέλει πολύ ταλαιπωρία, για να γίνει αφράτος. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές. Δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στη φωτιά, γιατί ο σκοπός του τηγανίσματός είναι να μην σπάνε στο βράσιμο αργότερα.

Συνεχίζοντας, κόβουμε τις πατάτες, τον άνηθο, τα μικρά κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες. Στρώνουμε τα υλικά στην κατσαρόλα, ως εξής: πατάτες, κρεμμυδάκια, αγκινάρες, σουτζουκάκια, άνηθος, μπόλικο λάδι, μπόλικο νερό, μπόλικο λεμόνι.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για τρία τέταρτα της ώρας, δυνατά στην αρχή και σιγά σιγά το χαμηλώνουμε. Στο τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο αλεύρι, για να δέσουμε τη σάλτσα.

Φωτογράφος??..! άντε θέλουμε να δοκιμάσουμε!

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Μεθυσμένος ξιφίας
βουτηγμένος στη μπύρα!


Υλικά
3 φέτες ξιφία
3 μικρές ντομάτες
2 λεμόνια
1 κρεμμύδι ξερό
λίγο σκόρδο
1 ποτήρι μπύρα
λίγο νερό για το βρασμό
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κολοκυθάκι
ελαιόλαδο


Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζουμε τα υλικά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και στύβουμε τα λεμόνια.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια, βάζουμε τον ξιφία, τις ντομάτες, λίγο νερό , τον μαϊντανό και την μπύρα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλάτι-πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Μόλις βράσουν τα φιλέτα, σβήνουμε το φαγητό με λεμόνι. Περιμένουμε να δέσει η σάλτσα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σερβίρουμε τον ξιφία στην μια πλευρά του πιάτου και τριμμένο κολοκυθάκι στην άλλη.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Γιαουρτλού σουτζούκ
Λιβανέζικο πιάτο!


Υλικά
100 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γραμ. κιμά αρνίσιο
3 τορτίγιες (πίτες)
1 κρεμμύδι ξερό
λίγο σκόρδο
50 ml κρασί λευκό
φρέσκο δυόσμο
μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, τούρμερικ, σούμακ, κόλιανδρο, τσίλι
ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαρούλι
1 αγγούρι
1 ντομάτα
λίγο γιαούρτι


Διαδικασία
Αρχικά, φτιάχνουμε τα σουτζουκάκια. Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε τους δύο κιμάδες, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα, το δυόσμο, το κρασί, λίγο λάδι, τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε. Δεν βάζουμε αυγό ή φρυγανιά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα περνάμε σε ξυλάκια και τα ψήνουμε στη σχάρα από όλες τις μεριές.

Ακόμη, ψήνουμε τις πίτες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε την σαλάτα, δηλαδή το μαρούλι, την ντομάτα και το αγγουράκι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο τούρμερικ και λίγο τσίλι.

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μια ελαφριά sauce γιαουρτιού. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο νερό και λίγο σκόρδο.

Τέλος, στήνουμε το πιάτο. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια πάνω στις δύο πίτες, ενώ την τρίτη, την στρίβουμε σαν χωνί και βάζουμε μέσα την σαλάτα. Περιχύνουμε το φαγητό με την sauce γιαουρτιού και είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Σουλτάνα
από το Χαρικλάκι!


Υλικά
3 κεσεδάκια γιαούρτι
2 κεσεδάκια ζάχαρη (το ίδιο μέγεθος μέτρησης)
3 κεσεδάκια λάδι (το ίδιο μέγεθος μέτρησης)
7 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα περγαμόντο ή ό,τι άλλο θέλουμε
700 γραμ. φύλλο κρούστας
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 μπολάκι αμύγδαλο, φιλέ
για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη


Διαδικασία
Την πρώτη μέρα, ετοιμάζουμε τα φύλλα κρούστας. Λαδώνουμε το ταψί και πατσαβουριάζουμε τα φύλλα κρούστας, δηλαδή τα τσαλακώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να γεμίσει το ταψί. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μια μέρα, για να ξεραθούν.

Την επόμενη μέρα, φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα εξής: τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια, το λάδι, το κονιάκ, το περγαμόντο, το μπέκιν και τη σόδα. Θέλουμε να πετύχουμε ένα υδαρές μίγμα.

Στη συνέχεια, περιχύνουμε τα φύλλα με την κρέμα ζικζακωτά, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλό και ψήνουμε το γλυκό για μισή ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, με την ζάχαρη. Είναι έτοιμο, όταν κολλάει στο κουτάλι μας και δεν τρέχει.

Έπειτα, σιροπιάζουμε τη σουλτάνα. Θα πρέπει να έχουμε ή κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι, ή το αντίθετο. Αφού χαράξουμε τη σουλτάνα, ρίχνουμε το σιρόπι και περιμένουμε να το πιει.

Σερβίρουμε και τρώμε. Αν τελειώσει; φροντίζουμε να έχουμε πάντά καβάντζα.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Γίδα με μακαρόνια
παραδοσιακό φαγητό του γάμου!


Υλικά
1 κιλό γίδα
1 πακέτο μακαρόνια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
μπαχάρι, πιπέρι, κανέλα
νερό για το βρασμό


Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κρέας, λίγο νεράκι, το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λάδι, πιπέρι, μπαχάρι, 1 ξυλάκι κανέλα και αφού χαμηλώσουμε την φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά.

Έπειτα, συμπληρώνουμε μια κανάτα νερό, περίπου, και αφήνουμε την γίδα να σιγοβράσει για 4-5 ώρες.

Μόλις η γίδα είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα μακαρόνια, για να βράσουν στο ζουμί της. Μετά από 7-10 λεπτά, κλείνουμε το μάτι ;) και τα αφήνουμε λιγάκι να τραβήξουν το πολύ ζουμί.

Σερβίρουμε για το γάμο και τρώμε με μανία!

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
γιαλαντζί, που σημαίνει χωρίς κιμά!


Υλικά
120 τεμάχια αμπελόφυλλα Μαριάννας
½ κιλό ρύζι Καρολίνα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
? κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2½ κούπες κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ κούπες κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1/4 κούπας σταφίδες Μαριάννας (προαιρετικά)
1+1 κούπες ελαιόλαδο (μίγμα κ βράσιμο)
χυμό ενός λεμονιού (μίγμα)
1/3 κούπας χυμό λεμονιού (βράσιμο)
2½ κούπες νερό (βράσιμο)


Διαδικασία
Σε ένα μπολ, ετοιμάζουμε την γέμιση για το ντολμαδάκι.

Βάζουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο. Συνεχίζουμε με το κρεμμυδάκι φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το λεμόνι και το λάδι, και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ξανά το μίγμα, έτσι ώστε να πάνε παντού. Αν θέλουμε βάζουμε και τις σταφίδες. Το μίγμα της γέμισης είναι έτοιμο.

Σε δεύτερη φάση, πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγουμε ως εξής: σε κάθε αμπελόφυλλο βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού γέμιση. Σχηματίζουμε ένα φάκελο με το χέρι μας, δηλαδή κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, και στη συνέχεια το τυλίγουμε προς τα πάνω.

Αφού τυλίξουμε τα αμπελόφυλλα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα. Πρέπει να είναι όρθια και κολλητά μεταξύ τους, για να βράσουν ομοιόμορφα. Μόλις τα στρώσουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε ένα πιάτο πάνω τους , για να τα σκεπάζει και να μην ανεβούν στην επιφάνεια της κατσαρόλας κατά τον βρασμό. Κατόπιν, γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι. Τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ μπορούμε να βγάλουμε το πιάτο όταν φουσκώσουν τα ντολμαδάκια και σφηνώσουν στην κατσαρόλα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν για δύο ώρες, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και μετά τα σερβίρουμε.

Σερβίρουμε σε ένα πιατάκι με λίγο λεμονάκι!

Καλή όρεξη!

 

backdoor

Μέλος
Εγγρ.
27 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.232
Like
6
Πόντοι
16
Panaxios....ονομα και πραγμα...κινητος Τσελεμεντες....Βεφα Αλεξιαδου... :dancing:
 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Τηγανιά Ελιά Λεμόνι, πιπεριά γεμιστή και σαλάτα lollo roso
σαλάτα, ορεκτικό και κυρίως πιάτο!


Υλικά
για την τηγανιά:
600 γραμ. χοιρινό κρέας
1 ποτήρι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
κόκκινο γλυκό πιπέρι
ρίγανη
μπόλικο λάδι
λεμόνι
για την πιπεριά:
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη στη σχάρα
μισή ντομάτα
3 ροδέλες πράσινη πιπεριά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φέτα τυρί φέτα
ελαιόλαδο
για τη σαλάτα:
2 μαρουλόφυλλα
λίγο lollo roso
1 φιλέτο κοτόπουλο, ψητό στην σχάρα
2 κουτ. σούπας φιστίκι Αιγίνης
αλάτι
λάδι


Διαδικασία
για την τηγανιά:

Αρχικά καίμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια βάζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 7 με 10 λεπτά.

Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε την τηγανιά με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για 3-5 λεπτά.

Προς το τέλος, ρίχνουμε την ρίγανη για να μην πικρίζει το κρέας. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι. Αμέσως μετά δυναμώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά για να βράσει.

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε το πιάτο με μαϊντανό και κόκκινο γλυκό πιπέρι.

για το ορεκτικό:

Κόβουμε την ντομάτα και το κρεμμυδάκι ψιλά κομματάκια και τρίβουμε την φέτα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά: φέτα, ντομάτα, πιπεριά πράσινη και λάδι, και τα ανακατεύουμε. Τα ζουπάμε καλά με το πιρούνι μέχρι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, τον άνηθο και το πιπέρι, και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.

Όταν το μίγμα είναι έτοιμο γεμίζουμε την πιπεριά Φλωρίνης, την οποία έχουμε ψήσει στην σχάρα. Το ορεκτικό είναι έτοιμο, το σερβίρουμε και αυτό, στολίζοντας το πιάτο με λίγο μαϊντανό.

για την σαλάτα:

Σε ένα μπολ κόβουμε το μαρούλι και το lollo roso σε μεγάλα κομμάτια. Πάνω τους ρίχνουμε το ψητό κοτόπουλο σε κομματάκια.

Στην συνέχεια βάζουμε ελαιόλαδο και ξύδι και ανακατεύουμε.

Σε τελική φάση γίνεται το «φιστίκωμα», δηλαδή προσθέτουμε το φιστίκι και ανακατεύουμε.

Το γεύμα είναι έτοιμο και πλήρες!

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Πρασοτηγανιά με χοιρινό και λουκάνικα



Υλικά
3 λουκάνικα
λίγο χοιρινό (σπάλα)
3 πράσα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ποτηράκι κονιάκ
λίγο μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι
λίγη βεγκέτα


Διαδικασία
Αρχικά κόβουμε τα κρέατα και το πράσο σε κομματάκια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και μετά ακολουθούν με σειρά προτεραιότητας το κρέας και το λουκάνικο. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου και μετά τα σβήνουμε με το κρασί.

Σε ένα δεύτερο τηγάνι τσιγαρίζουμε το πράσο, ώσπου να μαλακώσει. Μόλις μαλακώσει το σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε και τα δύο τηγάνια στην φωτιά, να δέσουν τα υγρά τους για 2-3 λεπτά και έπειτα τα κατεβάζουμε.

Τοποθετούμε το κρέας και τα λουκάνικα σε ένα ταψί και πάνω τους τα πράσα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, βετζέτα, μπούκοβο και λίγο νεράκι. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες.

Σερβίρουμε και καταναλώνουμε με μανία.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Βλάχικη πίτα



Υλικά
3 χούφτες αλεύρι
νερό, ώστε να γίνει χυλός
αλάτι
1 αυγό
½ κιλό φέτα
1 χούφτα κασέρι
πιπέρι
λίγη ρίγανη


Διαδικασία
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, εκεί σπάμε ένα αυγό, ρίχνουμε αλάτι, νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι και στρώνουμε μέσα του το χυλό. Πάνω του τρίβουμε την φέτα και το κασέρι. Πιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Δέκα λεπτά πριν να ναι έτοιμο ρίχνουμε λίγη ρίγανη.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Μαροκινό Ταζίν
μοσχαράκι με κους-κους!


Υλικά
200 γραμ. μοσχάρι φιλέτο
1 κούπα τσαγιού Αράβικο κους-κους
50 γραμ. λευκό κρασί
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι
4 βερίκοκα
4 δαμάσκηνα
αλάτι, πιπέρι
κόλιανδρο
σαφράν
ελαιόλαδο
20 γραμ. βούτυρο
λίγο γιαούρτι
50 γραμ. σάλτσα ντομάτα


Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι, σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το φιλέτο, που έχουμε κόψει σε ζουλιέν φέτες. Μόλις ροδοκοκκινίσει το κρέας, προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, το τσίλι, και την πράσινη πιπεριά. Όταν πάρουν χρώμα, τα σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε το φαγητό να τραβήξει τα υγρά του.

Μεταφέρουμε το παρασκεύασμα στο ταζίν, ειδικό σκεύος, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο. Στη συνέχεια, το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα δεύτερο τηγάνι ετοιμάζουμε το κους-κους. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, στο ελαιόλαδό και μόλις πάρει χρώμα το σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το κους-κους, 2 κούπες νερό, το σαφράν και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πιει τα υγρά του βάζουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο για να γυαλίζει.

Τέλος, αφού έχει ψηθεί το κρέας, σερβίρουμε βάζοντας το κους-κους στην μέση και τα φιλετάκια πάνω του. Γαρνίρουμε με λίγη ντομάτα και λίγο γιαούρτι.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Αγκινάρες αλά Πολίτα
αξίζει την δοκιμή!


Υλικά
7 καρδούλες, αγκινάρας
1 κρεμμύδι ξερό
50 γραμ. αρακά
3 καρότα
2-3 μικρές πατάτες
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουτάλα αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο άνηθο
1 κανάτα νερό
χυμό ενός λεμονιού


Διαδικασία
Αρχικά ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τις πατάτες σε κύβους.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Έπειτα ρίχνουμε τα καρότα, τις πατάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και περιμένουμε λιγάκι να τσιγαριστούν όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό, τον χυμό του λεμονιού και μια κουτάλα αλεύρι για να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να βράσουν οι πατάτες και το καρότο, περίπου 15 λεπτά.

Προς το τέλος βάζουμε και τις αγκινάρες (εφόσον δεν είναι φρέσκες). Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή μέχρι αν χυλώσει το φαγητό, περίπου 5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε με άνηθο.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Τηγανιά Καϊμάκ
από το Καϊμάκ Τσαλάν, που σημαίνει χιονισμένη κορυφή!


Υλικά
1 κιλό χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε λωρίδες
3 καρότα
2 πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά πράσινη
200 γραμ. μανιτάρια
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
λίγη βετζέτα
2 φύλλα δάφνη
2 πορτοκάλια στυμμένα
3 κουτ. σούπας αλεύρι
150 ml. λευκό κρασί
λίγο λάδι για τσιγάρισμά
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την τηγανιά χρειαζόμαστε δύο τηγάνια.

Στο πρώτο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρέας μόνο του, για να γίνει πιο μαλακό και να κρατάει τα υγρά του. Μόλις τσιγαριστεί και πάρει χρώμα το βγάζουμε σε ένα ταψάκι, χωρίς τα ζουμιά του.

Στο δεύτερο τηγάνι, σωτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα μανιτάρια, αφού τα έχουμε κόψει σε ρόδες. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και έπειτα προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Σβήνουμε τα λαχανικά το κρασί και μετά από 1-2 λεπτά τα μεταφέρουμε στο ταψάκι μαζί με τα ζουμιά τους.

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο κρασί και λίγο νεράκι.

Περιχύνουμε το κρέας με την σάλτσα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα περίπου.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Τας Κεμπάπ
μια μπαμπάτσικια μερίδα!


Υλικά
1 κιλό κρέας νουά (μοσχαρίσιο μαλακό κρέας)
1 κρεμμύδι
1-2 δαφνόφυλλα
½ κανάτα νερό
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
λίγο αλεύρι
αλάτι, πιπέρι κόκκινο, πιπέρι μαύρο


Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο). Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να θωρακιστούν τα υγρά του κρέατος, δηλαδή ώσπου να πάρει χρώμα.

Σβήνουμε το φαγητό με κόκκινο κρασί και προσθέτουμε 2 τζούρες αλεύρι για να δέσει η σάλτσα. Ακόμη ρίχνουμε 2 τζούρες αλάτι, 1 τζούρα κόκκινο και 1 μαύρο πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε ½ κανάτα νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες.

Σερβίρουμε μια μπαμπάτσικια μερίδα μαζί με ρυζάκι.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Ταυρομάχος
φιλετάκια χοιρινά φουρνιστά με μελιτζάνες, πατάτες, τυρί φέτα, και πιπεριά Φλωρίνης!


Υλικά
170 γραμ. ψαρονέφρι
1 μελιτζάνα
1 φέτα πιπεριάς Φλωρίνης
2 λεπτές φέτες τυρί φέτα
2 πατάτες
λίγο τυρί gouda
2 κουτ. σούπας πάστα ντομάτα
ελαιόλαδο
μαϊντανό


Διαδικασία
Ετοιμάζουμε ένα ένα τα υλικά για τον τελική σύνθεση τους σε πύργο.

Τηγανίζουμε τις πατάτες σε λίγο λάδι. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο, όπου έχουμε στρώσει ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι.

Τηγανίζουμε επίσης και τις φέτες μελιτζάνας, αφού τις βρέξουμε με λίγο νεράκι. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να ρουφήξει το λάδι.

Ανοίγουμε το ψαρονέφρι με ένα μαχαίρι για να ψηθεί πιο εύκολα. Το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε στη σχάρα ομοιόμορφα.

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ένα πύργο με τα υλικά μας σε ένα πυρίμαχο μπολ ως εξής:

Στη βάση τοποθετούμε την πιπεριά, το τυρί φέτα, την πάστα ντομάτα, την μελιτζάνα, πάνω τους το ψαρονέφρι, τις πατάτες και τέλος το gouda.

Βάζουμε τον πύργο στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουμε γυρνώντας το ανάποδα σε ένα πιάτο. Πουδράρουμε με μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Πλιγούρι με καβουρμά
μια ποντιακή συνταγή!


Υλικά
½ κιλό πλιγούρι
½ κιλό καβουρμά (χοιρινό βρασμένο, κατεψυγμένο)
2 κούπες σάλτσα ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας αποξηραμένα λαχανικά σε σκόνη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
ρίγανη
νερό
ελαιόλαδο


Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα και νερό με το μάτι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε στην φωτιά για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια βάζουμε και τον καβουρμά. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του και το φαγητό είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Κότσι χοιρινό
με δενδρολίβανο και μουστάρδα!


Υλικά
1 ½ κιλό κότσι χοιρινό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
4 σκελίδες σκόρδο
χυμός ενός λεμονιού
2 πρέζες πιπέρι
αλάτι
δενδρολίβανο
ρίγανη


Διαδικασία
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί. Κάνουμε με το μαχαίρι δύο τομές, σε κάθε πλευρά του κρέατος και μέσα σε αυτές τοποθετούμε το σκόρδο. Έπειτα το πασαλείβουμε με τη μουστάρδα και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Περιχύνουμε πάνω στο κρέας το χυμό του λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το δενδρολίβανο στο πλάι και του ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για 12 ώρες.

Την επομένη μέρα αφαιρούμε τα υγρά της μαρινάτας, σκεπάζουμε το κρέας μα αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε στους 170 βαθμού Κελσίου για 2,5 ώρες. Κατά την διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε δύο φορές για να ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Γαμοπίλαφο
για τους γάμους και όλες τις χαρές!


Υλικά
1 κούπα ρύζι καρολίνα
3 κούπες ζωμό κρέατος
χυμό 1 ½ λεμονιού
αλάτι


Διαδικασία
Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος. Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή και ετοιμάζεται ως εξής.

Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό μαζί με ένα κρεμμύδι και καρότο και αλατοπιπερώνουμε . Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο. Αν ο ζωμός είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι.

Για μια κούπα ρύζι χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-8 λεπτά περίπου και κλείνουμε το μάτι, στην κάμερα! Σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα και το αφήνουμε πάνω στο μάτι για να ρουφήξει τα υγρά του. Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 10 λεπτά. Το κοιτάμε περιστασιακά, ώσπου να γίνει σπυρωτό.

Σερβίρουμε σε ρηχό πιατάκι μαζί με λίγη γίδα.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Ζυγούρι στο φούρνο
μυστικό! ο τρόπος ψησίματος


Υλικά
3,5 κιλά ζυγούρι
αλάτι


Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κρέας, το αλατίζουμε μπόλικα και το τοποθετούμε στο ταψί χωρίς τίποτα, για να βγάλει τα υγρά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, λειτουργία πάνω -κάτω. Όταν περάσει 1 ώρα αφαιρούμε τα πρώτα ζουμιά και το γυρνάμε από την άλλη μεριά. Αφού περάσει και η δεύτερη ώρα πετάμε και τα δεύτερα υγρά και το κρέας έχει ξανά γύρισμα. Στην τρίτη ώρα το κρέας είναι έτοιμο. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι τρεις ώρες περίπου, ανάλογα με το κρέας.

Καλή όρεξη!

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom