Νέα

Φακές με κάρρυ και πιπεριές

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 81
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Αύριο θα σας πω τη συνταγή για ρεβύθια γιαχνί.

Τη συνταγη μου τη έδωσε Αγειοργήτης μοναχός. Είναι απίθανη. Και μιλάω σοβαρά.
 

tzini1

Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2006
Μηνύματα
5
Like
0
Πόντοι
0
Βράζουμε τις φακές, τα κρεμύδια και τα καροτα (ψηλοκομμένα) και το σκόρδο για μισή ώρα σε 7 κούπες του τσαγιού νερό.      Δηλαδη βραζουμε τις φακες και τα υπολοιπα τα βαζουμε σε 7 κουπες?  η ριχνουμε και τισ κουπες στη βραση?  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

stunt

Τιμημένος
Εγγρ.
5 Μαρ 2006
Μηνύματα
1.136
Like
4
Πόντοι
16
Αρνί στη λαδόκολλα

Αρνί στη λαδόκολλα
Υλικά
Ι μπούτι αρνίσιο
500γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι
4 φύλλα λαδόκολλας
1 λεμόνι
6 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση
Πλένω καλά το κρέας, και το αλείφω καλά με το χυμό λεμονιού. Το χαρακώνω με το μαχαίρι, μπήγω τις σκελίδες σκόρδο και το βουτυρώνω. Στη συνάεχεια, φτιάχνω το μείγμα με λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, και περιχύνω καλά το κρέας. Βουτυρώνω τη λαδόκολλα ακουμπάω πάνω της το μπούτι και από πάνω βάζω το τυρί. Τυλίγω καλά διπλώνοντας τα πλαϊνά και δένω σφιχτά με σπάγκο λιναρένιο. Τοποθετώ το κρέας σε ταψί και ψήνω στο φούρνο για περίπου 2 ώρες στους 180-200 βαθμούς κελσίου. Όταν το βγάλω από το φούρνο, χαράζω τη λαδόκολλα σταυρωτά να ανοίξει και το σερβίρω σε πιατέλλα όπως είναι.

 

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Παπουτσάκια,καλέ πείτε μου κάποιος μια καλή συνταγή με παπουτσάκια κ ιδίως έναν σωστό τρόπο ψησίματος της μπεσαμέλ.
 

stunt

Τιμημένος
Εγγρ.
5 Μαρ 2006
Μηνύματα
1.136
Like
4
Πόντοι
16
Πες το κι εγινε!

1 κιλό μέτριες μελιτζάνες
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα τοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
αλάτι και πιπέρι
2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλυτζάνια νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
 

stunt

Τιμημένος
Εγγρ.
5 Μαρ 2006
Μηνύματα
1.136
Like
4
Πόντοι
16
Μπεσαμέλ, the original way

Και ήρθε η ώρα της μπεσαμέλ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως για σουφλέ ή παστίτσιο κ.λπ., θα προσπαθήσω να τα γράψω όλα.


Υλικά:

2 κ.σ. (κουταλιές σούπας) αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 φλ. γάλα
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι


Είναι πανεύκολο:

Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι ν' αρχίσει να "θυμώνει" (δλδ, μέχρι να βγάλει φουσκαλίτσες). Προσέχουμε να μη μας γίνει καφέ, γιατί κυριολεκτικά καήκαμε.

Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Αν δεν έχετε εμπειρία στην κουζίνα, ζεστάνετε πρώτα -λίγο- το γάλα και μετά ρίξτε το. Αν είστε τσίφτηδες, ρίξτε το κρύο αλλά άμα σας σβωλιάσει, εγώ δε θα φταίω.

Ανακατεύουμε συνέχεια! Ούτε μάγισσες πάνω από καζάνι να ήμαστε...

Αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε! (Κάπου εδώ με πιάνει ναυτία)

Όταν έχει πια κρυώσει, προσθέτουμε τα 2 αυγά. Μπορούμε να τα ρίξουμε κατευθείαν ή πρώτα να τα χτυπήσουμε κι έπειτα να τα ρίξουμε. Ότι προτιμάτε.

Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
 

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Ευχαριστώ Ηλία(από το Μαμαλάκης).Θα την δοκιμάσω
 

stunt

Τιμημένος
Εγγρ.
5 Μαρ 2006
Μηνύματα
1.136
Like
4
Πόντοι
16
Ρε μάγκες,καμμιά συνταγή για σουτζουκάκια σμυρνέικα παίζει;

Συστατικά: 
Υλικά για τα σουτζουκάκια
700 γρ. κιμά
2 φέτες ψίχα ψωμί
1-2 κρεμμύδια ψιλά
3 κουταλιές μαϊντανό
μισή χούφτα τυρί
2 ασπράδια αυγών
2 αυγά ολόκληρα
σκόρδο, κύμινο
από λίγο αλάτι, πιπέρι και δυόσμο

Υλικά για την σάλτσα ντομάτα
8-9 κουταλιές ντομάτα πουρέ
1ποτήρι νερό
3-4 κουταλιές αλεύρι
1 κρεμμύδι
2 ποτήρια κρασί λευκό
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
3-4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι 

   
Οδηγίες: 
Ετοιμάζουμε τον κιμά με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια, αναμιγνύοντας τα υλικά που αναφέρουμε πιο πάνω. Αυτό που κάνει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεχωριστά είναι το κύμινο, το αρωματικό που τους δίνει το ιδιαίτερο άρωμα.

Αφού ο κιμάς ετοιμαστεί, πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μέγεθος διπλάσιο από αυτό που συνηθίζουμε να πλάθουμε τους κεφτέδες.

Στη συνέχεια, αφού τα τηγανίσουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρώμα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας ως εξής: Βάζουμε σε ένα τηγάνι 3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 3-4 κουταλιές αλεύρι και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε δύο ποτήρια λευκό κρασί, ένα ποτήρι νερό, 8-9 κουταλιές ντομάτα πουρέ, αλάτι, πιπέρι και μια κουταλιά ζάχαρη.

Τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντάς τα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα να δέσει, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα πηχτή.

Μόλις η σάλτσα ετοιμαστεί την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για μισή ώρα περίπου. 
 

backdoor

Μέλος
Εγγρ.
27 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.232
Like
6
Πόντοι
16
Ρε μάγκες,καμμιά συνταγή για σουτζουκάκια σμυρνέικα παίζει;
:sunglasses: Δεν ειχα προχειρη με τα σμυρνεικα....αλλα και αυτη καλη ειναι.. :dancing:

Σουτζουκάκια με αγκινάρες
με ντόπιες αγκινάρες!


Υλικά
800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
μισό καρβέλι ψωμί, μόνο την ψίχα
2 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη
18 με 20 αγκινάρες
1 ματσάκι άνηθο
4 μεγάλες πατάτες
2 λεμόνια
20 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
λίγο αλεύρι για να δέσουμε την σάλτσα
λάδι
νερό όσο πάρει


Διαδικασία
Αρχικά, ετοιμάζουμε τον κιμά. Μουσκεύουμε το ψωμί και παίρνουμε μόνο την ψίχα του. Κόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλό ψιλό. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Σπάμε το αυγό και προσθέτουμε την φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ο κιμάς δε θέλει πολύ ταλαιπωρία, για να γίνει αφράτος. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές. Δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στη φωτιά, γιατί ο σκοπός του τηγανίσματός είναι να μην σπάνε στο βράσιμο αργότερα.

Συνεχίζοντας, κόβουμε τις πατάτες, τον άνηθο, τα μικρά κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες. Στρώνουμε τα υλικά στην κατσαρόλα, ως εξής: πατάτες, κρεμμυδάκια, αγκινάρες, σουτζουκάκια, άνηθος, μπόλικο λάδι, μπόλικο νερό, μπόλικο λεμόνι.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για τρία τέταρτα της ώρας, δυνατά στην αρχή και σιγά σιγά το χαμηλώνουμε. Στο τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο αλεύρι, για να δέσουμε τη σάλτσα.


Καλή όρεξη!

 

backdoor

Μέλος
Εγγρ.
27 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.232
Like
6
Πόντοι
16
Ορμωμενος απο το Πρασινε Θεε Παναθηναικε

:sunglasses: Γαυροκεφτέδες  :dancing:

Υλικά
2 κιλά γαύρος
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι μέτριο
½ λίτρο σπορέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/3 κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό
½ κιλό αλεύρι


Διαδικασία
Αφού καθαρίσουμε το γαύρο(κεφάλι, κόκαλο, ουρά) τον ψιλοκόβουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό).

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα πλάθουμε τις κεφτέδες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε στο σπορέλαιο για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Όταν ροδίσουν είναι έτοιμες για φάγωμα
 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Σάλα Λόλα με dressing "Σταρόβα"

Ωραία ονομασία!


Υλικά
5-6 φύλλα πράσινη λόλα (κατσαρή σαλάτα)
5-6 φύλλα κόκκινη λόλα
½ ματσάκι ρόκα
1 χούφτα σπανάκι μικρό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 πατάτα βρασμένη και κομμένη σε κύβους
2 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
2 αυγά βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα
για το dressing:
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
½ κουτ. της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουτ. του γλυκού κάρυ
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα
½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι



Διαδικασία
Πλένουμε τα φύλλα της λόλας, της ρόκας και το σπανάκι και τα κόβουμε με τα δάχτυλα σε μεγάλα κομμάτια. Τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τους κύβους της πατάτας με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη λιαστή ντομάτα σε μικρά κομμάτια στο ίδιο μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί.

Στρώνουμε το μίγμα πάνω από τα φύλλα και διακοσμούμε με τα κομμένα αυγά.

Ετοιμάζουμε το dressing ως εξής: Σοτάρουμε για 3 λεπτά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι. Αδειάζουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ, προσθέτουμε το λεμόνι, το κάρυ, το χυμό ντομάτας και τα χτυπάμε για να γίνουν πολτός.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και βελούδινο.

Περιχύνουμε τα αυγά και τις πατάτες με το dressing και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως. Και καταβροχθίζουμε επίσης, αμέσως!

Καλή μας όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Χελι ταβά
με ποταμίσιο χέλι!


Υλικά
1 χέλι
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
λίγο σκόρδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι
λάδι
μαϊντανό και δυόσμο


Διαδικασία
Αρχικά, ζεματάμε τα σπανάκια τα κόβουμε χοντρά και κρατάμε τα κοτσάνια τους, επειδή δίνουν καλύτερη γεύση. Στη συνέχεια κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο. Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια σε λίγο λάδι και έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατίζουμε και συμπληρώνουμε λίγο νερό και μια κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ. Τα αφήνουμε να αχνιστούν όλα μαζί και στο τέλος βάζουμε λάδι και κόκκινο πιπέρι.

Καθαρίζουμε το χέλι, αφαιρώντας τα εντόσθια και το πλένουμε καλά. Το χαράζουμε σε ροδέλες και το βάζουμε στο ταψί.

Ακόμη, τοποθετούμε τα χόρτα, το σκόρδο και λαδάκι και ψήνουμε στο φούρνο, για καμιά ώρα, μέχρι να γίνει.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Σύβραση με γαρίδες
με πολύ πολύ κρεμμύδι!


Υλικά
1,5 κιλό γαρίδες
10 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ματσάκι άνηθο
φρέσκο μάραθο
1 λεμόνι
αλάτι
λίγο νερό
ελαιόλαδο


Διαδικασία
Αρχικά, πλένουμε τα κρεμμυδάκια καλά και τα κόβουμε, όσο το δυνατόν πιο ψιλά. Κόβουμε ακόμη τον άνηθο και το μάραθο, αν έχουμε φρέσκο.

Βάζουμε τα παραπάνω χορταρικά στην κατσαρόλα και τα αχνίζουμε. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Αμέσως μετά, τα καπακώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν στα ζουμιά τους, για ½ ώρα περίπου.

Παράλληλα, κόβουμε τα μουστάκια της γαρίδας και με μια οδοντογλυφίδα, βγάζουμε το εντεράκι της.

Αφού περάσει η ½ ώρα, σύμφωνα με το ρολόι του Στάθη, προσθέτουμε στο φαγητό τις γαρίδες, 1 κούπα λάδι, αλάτι και περιμένουμε άλλα 10 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα οι γαρίδες.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και τρώμε όλοι μαζί. Αν τ? αφήσουμε να κρυώσει λίγο, θα γίνει ακόμη καλύτερο.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Λαχανοντολμάδες Πολίτικοι
γιορτινή κουζίνα!


Υλικά
λάχανο βρασμένο
2 με 3 κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι
λίγο κουκουνάρι
λίγες μαύρες σταφίδες
ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 ποτήρι ρύζι
1 ποτήρι λάδι
3 ποτήρια νερό


Διαδικασία
Αρχικά, βράζουμε το λάχανο και χωρίζουμε τα φύλλα του. Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Το κρεμμύδι το κόβουμε στο χέρι και όχι στο μίξερ, για να κρατάει τα ζουμιά του. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε μια χούφτα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Ακόμη, βάζουμε ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και μπόλικο μαυροπίπερο για τον Αναστάση μας, που του αρέσουν τα καυτερά. Σβήνουμε το φαγητό με λεμόνι και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε βάζοντας το ρύζι, το οποίο έχουμε μουσκέψει και πλύνει καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει το ρύζι, κλείνουμε το μάτι (φωτιά) και αραδιάζουμε στο μίγμα τις σταφίδες. Περιμένουμε να κάτσουν και να σφίξει το μίγμα, σφίξ γκουντ, και μετά γεμίζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα.

Τα ζουπάμε με τα χέρια, να γίνουν σφιχτά και να χάσουν τα ζουμιά τους. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι λάδι, και ένα πιάτο για να τα κρατάει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 35 με 40 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, και περιμένουμε να κρυώσουν.

Το ρύζι στην Πόλη συμβόλιζε το μπερεκέτι, την καλοπέραση, την καλή ζωή, γι αυτό το λόγο μαγειρευόταν σε γιορτινά τραπέζια.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Πασά Κεφτές
έφαγε ο πασάς και είπε «Αμάν Πασσσσάκα μου» !


Υλικά
για 2 μερίδες:
½ κιλό σπανάκι
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
4 αυγά
250 γραμ. τυρί φέτα
1 κρεμμύδι ξερό
άνηθο, δυόσμο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο


Διαδικασία
Αρχικά, τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και λίγο νερό. Αφού πάρει μία βράση βάζουμε τον δυόσμο, άνηθο, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Συμπληρώνουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Σ? ένα μπολ ανακατεύουμε τ? αυγά με το αλεύρι, τη φέτα, δυόσμο, άνηθο, μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι. Φτιάχνουμε ένα μίγμα υδαρές, όχι πολύ σφιχτό, που ?ναι ο Πασά κιοφτές.

Μόλις τελειώσει το νερό του τηγανιού, ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα. Μια κουταλιά της σούπας είναι ένας κιοφτές.

Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 15 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τρώμε και φωνάζουμε, «Αμάν Πασάκα μου!»

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Γκαργκλάνα
μπελαλίδικο γλυκό!


Υλικά
2 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
αλεύρι όσο πάρει
καλαμποκάλευρο
4 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
αλάτι
για το σιρόπι:
1,25 λίτρα νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 βανίλια


Διαδικασία
Σε μια λεκάνη βάζουμε το ηλιέλαιο, το νερό και αλεύρι όσο πάρει και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε με δύναμη το μίγμα, μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Στη συνέχεια, κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, για να φτιάξουμε τόσα φύλλα όσα χωράει το ταψί μας. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη, τα λαδώνουμε με πινέλο και τα πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, για ν? απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.

Κόβουμε το κάθε φύλλο στη μέση, προσθέτουμε καρύδια και τυλίγουμε το κάθε μισό ξεχωριστά στον πλάστη. Χρειαζόμαστε χοντρό πλάστη, για να είναι πιο αφράτο το γλυκό και να τυλίγεται καλύτερα το φύλλο. Σουρώνουμε το φύλλο και το βγάζουμε στο ταψί. Έτσι, έχουμε κορδόνια από σουρωμένα φύλλα, στρωμένα κατά μήκος του ταψιού.

Ψήνουμε τη γκαρκλάνα στον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 30- 45 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά. Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν έχει σφίξει λιγάκι και στέκεται στο κουτάλι.

Μόλις κρυώσουν τα φύλλα, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι. Σκεπάζουμε τη γκαρκλάνα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ρουφήξει.

Όποιος θέλει να δοκιμάσει, πρέπει να περιμένει την άλλη μέρα, γιατί αλλιώς θα τον περιλάβει η κυρα Κατίνα!

Υπομονή και ?

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Γριβάδι πλακί
με γριβάδι απ? τη λίμνη Βεγορίτιδα!


Υλικά
2,5 κιλά γριβάδι
2,5 κιλά κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
2 ματσάκια μαϊντανό
2-3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 κουτ. σούπας αλεύρι
5 δαμασκηνά μαύρα
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο
1 λεμόνι
σπόρο άνηθου
για την κρούστα:
2 κουτ. σούπας αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
αλάτι


Διαδικασία
Καθαρίζουμε το ψάρι και τα εντόσθια. Το δίνουμε στο μαγικό χεράκι να το πλύνει καλά και στη συνέχεια το αλατίζουμε, το ραντίζουμε με λεμόνι και το χαράζουμε. Βάζουμε το γριβάδι στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε το χαβιάρι και τη σύβραση.

Σ? ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα εντόσθια του ψαριού με πιπέρι μαύρο και κόκκινο, λίγο αλεύρι, λίγο λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αυτό είναι το χαβιάρι.

Στη συνέχεια κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο 2 από αυτά με τις κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, αλάτι. Τα κρεμμύδια του Φθινοπώρου είναι τα πιο νόστιμα κρεμμύδια, γιατί έχουν πολύ γάλα, έτσι βγάζουν μπόλικο ζουμί στο τηγάνι.

Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και νερό. Στο τέλος, ρίχνουμε στο τηγάνι και τον μαϊντανό. Το μυστικό συστατικό της κυρίας Παρασκευούλας είναι ο σπόρος άνηθου που βάζει στη σύβραση, και κάνει τα φαγητά πιο νόστιμα. Πράγμα που έμαθε στην Γερμανία, όπου έζησε πολλά χρόνια της ζωής της.

Για να φτιάξουμε την κρούστα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το λάδι, κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μισό ποτήρι νερό. Πετυχαίνουμε μια κρέμα, με την οποία καλύπτουμε το γριβάδι.

Τέλος, βάζουμε στο ταψί τη σύβραση, τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, τα δαμάσκηνα, το χαβιάρι μοιρασμένο σε κουταλιές της σούπας στις διάφορες μεριές του ταψιού και το ψάρι. Αλατίζουμε το γριβάδι, προσθέτουμε μαϊντανό και πιπέρι στο εσωτερικό του και το αλείφουμε με την κρέμα της κρούστας. Είναι ένα πολύχρωμο ταψί έτοιμο για το φούρνο.

Ψήνουμε στους 200°C για 30- 45 λεπτά, ξέρει ο φούρναρης!

Δοκιμάζουμε με τη συνοδεία λευκού κρασιού.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
-------  Μπάτσος σαγανάκι-------

από το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Νότες μαγικές»!


Υλικά
μπάτσο (οχι αστυνομικό, το τυρί!), όσο θέλετε
λεμόνι
αλεύρι για το πανάρισμα
λίγο νερό
πιπέρι και ρίγανη


Διαδικασία
Κόβουμε το μπάτσο (όχι τον αστυνομικό, το τυρί!) σε φέτες. Τις περνάμε μία μία από το νερό και μετά από το αλεύρι.

Τηγανίζουμε το μπάτσο (το τυρί, όχι τον αστυνομικό!) σε ελαιόλαδο, με σιγανή φωτιά.

Μόλις ροδοκοκκινίσει ο μπάτσος (όχι ο αστυνομικός, το τυρί!), τον σερβίρουμε σε ένα πιάτο με λεμόνι, πιπέρι και ρίγανη.

Καλή όρεξη!

 

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Μηνύματα
641
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Μεθυσμένο κοτόπουλο
από το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Ψευδαισθήσεις»!


Υλικά
1 κιλό μπούτι κοτόπουλο
1 μεσαίο κρεμμύδι
500 ml μπύρα
150 ml λάδι
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, ρίγανη
για τη sauce:
1 πακέτο τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά
½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι παρμεζάνα
σπαράγγια βρασμένα με λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λάδι


Διαδικασία
Αρχικά, κόβουμε το κρεμμύδι και ξεπετσιάζουμε το κοτόπουλο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει βάζουμε το κοτόπουλο. Όταν τσουρουφλιστεί και από τις δυο μεριές το μεθάμε με την μπύρα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο και περιμένουμε να βράσει για 20 με 30 λεπτά.

Παράλληλα σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε 200 γραμ. τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά. Ανακατεύουμε, ώσπου να λιώσει το τυρί. Αμέσως μετά, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε μια μεγάλη μερίδα, με το μπούτι στη μια μεριά, τα σπαράγγια στην άλλη και πάνω τους την κρέμα.

Καλή όρεξη!

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom