Γριβάδι πλακί
με γριβάδι απ? τη λίμνη Βεγορίτιδα!
Υλικά
2,5 κιλά γριβάδι
2,5 κιλά κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
2 ματσάκια μαϊντανό
2-3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 κουτ. σούπας αλεύρι
5 δαμασκηνά μαύρα
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο
1 λεμόνι
σπόρο άνηθου
για την κρούστα:
2 κουτ. σούπας αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
αλάτι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το ψάρι και τα εντόσθια. Το δίνουμε στο μαγικό χεράκι να το πλύνει καλά και στη συνέχεια το αλατίζουμε, το ραντίζουμε με λεμόνι και το χαράζουμε. Βάζουμε το γριβάδι στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε το χαβιάρι και τη σύβραση.
Σ? ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα εντόσθια του ψαριού με πιπέρι μαύρο και κόκκινο, λίγο αλεύρι, λίγο λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αυτό είναι το χαβιάρι.
Στη συνέχεια κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο 2 από αυτά με τις κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, αλάτι. Τα κρεμμύδια του Φθινοπώρου είναι τα πιο νόστιμα κρεμμύδια, γιατί έχουν πολύ γάλα, έτσι βγάζουν μπόλικο ζουμί στο τηγάνι.
Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και νερό. Στο τέλος, ρίχνουμε στο τηγάνι και τον μαϊντανό. Το μυστικό συστατικό της κυρίας Παρασκευούλας είναι ο σπόρος άνηθου που βάζει στη σύβραση, και κάνει τα φαγητά πιο νόστιμα. Πράγμα που έμαθε στην Γερμανία, όπου έζησε πολλά χρόνια της ζωής της.
Για να φτιάξουμε την κρούστα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το λάδι, κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μισό ποτήρι νερό. Πετυχαίνουμε μια κρέμα, με την οποία καλύπτουμε το γριβάδι.
Τέλος, βάζουμε στο ταψί τη σύβραση, τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, τα δαμάσκηνα, το χαβιάρι μοιρασμένο σε κουταλιές της σούπας στις διάφορες μεριές του ταψιού και το ψάρι. Αλατίζουμε το γριβάδι, προσθέτουμε μαϊντανό και πιπέρι στο εσωτερικό του και το αλείφουμε με την κρέμα της κρούστας. Είναι ένα πολύχρωμο ταψί έτοιμο για το φούρνο.
Ψήνουμε στους 200°C για 30- 45 λεπτά, ξέρει ο φούρναρης!
Δοκιμάζουμε με τη συνοδεία λευκού κρασιού.
Καλή όρεξη!