Συνεχιζουμε λοιπον.......
Ψητή πάπια ή κοτόπουλο με γλάσο ροδιού και λεβάντα
Υλικά (για 8 - 10 άτομα)
•2 κιλά περίπου πάπια ή κοτόπουλο ολόκληρο,
•1 φλιτζ. τσαγ. ζωμό κοτόπουλου,
•3½ κουτ. σούπ. ξηρό κόκκινο κρασί,
•1 φλιτζ. τσαγ. γλάσο ροδιού, 1 κουτ. γλυκ. αλάτι,
•1/2 κουτ. γλυκ.. μαύρο πιπέρι, 1 κουτ. γλυκ. θυμάρι,
•1/2 κουτ. γλυκ. ξηρή λεβάντα, 1 κουτ. σούπ. βούτυρο
Εκτέλεση
Πλένετε καλά την πάπια ή το κοτόπουλο. Αφαιρείται το λίπος από την κοιλιά, το λαιμό και το κάτω μέρος του σώματος και σκουπίζετε τη σάρκα του κρέατος με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αδειάζετε στο μύλο των μπαχαρικών ή στο γουδί το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τη λεβάντα και τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα χαρμάνι. Με αυτό το μείγμα αλείφετε εσωτερικά και εξωτερικά την πάπια ή το κοτόπουλο.
Τοποθετείτε την πάπια ή το κοτόπουλο σ' ένα αντικολλητικό ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Το βάζετε στο μέσο του φούρνου και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1½ ώρα. Κατόπιν μεταφέρετε την πάπια σε μια πιατέλα. Σουρώνετε σ' ένα μπολ τους ζωμούς από το κρέας και το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει κάπως. «Παίρνετε» με ένα κουτάλι το λίπος που έχει ανέβει στην επιφάνεια. Αδειάζετε το ζωμό στο ταψί, προσθέτετε και το ζωμό από το κοτόπουλο, το κρασί, λίγο αλάτι και το βούτυρο. Τοποθετείτε ξανά την πάπια στο ταψί με το στήθος προς τα κάτω. Περνάτε όλη την επιφάνεια της πάπιας με το γλάσο ροδιού (χρησιμοποιήστε για τη δουλειά αυτή ένα πινέλο).
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της επάλειψης με το γλάσο, μέχρι η πάπια ή το κοτόπουλο να γίνει τραγανό και ρόδινο. «Τραβάτε» την πάπια και την τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Την διατηρείτε ζεστή. Αδειάζετε τους ζωμούς από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι σάλτσας και το βράζετε για 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πυκνώσει. Σερβίρετε την πάπια ή το κοτόπουλο ζεστό με τη σάλτσα του. Συνοδέψτε με πατατούλες βραστές ή με ένα εορταστικό ρύζι με ξηρούς καρπούς.