Πορνοσυνταγή για μοσχαράκι με πιπεριές και τέσσερα τυριά, σε πήλινη γάστρα.
Υλικά:
500 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια (κατά προτίμηση από ωμοπλάτη ή λαιμό)
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης)
1 πιπεριά πορτοκαλί
5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 ντομάτες ώριμες μεγάλες (αν κάποιος το θέλει πιό ζουμερό, μπορεί να χρησιμοποιήσει 3 ντομάτες)
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. Κασέρι
200 γρ. Ένταμ
200 γρ Γκούντα
200 γρ. Μοτσαρέλα / (άπαντα τριμμένα)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημείωση: η επιλογή των παραπάνω τυριών δίνει ένα πιο ελαφρύ γευστικό αποτέλεσμα. Αν κάποιος, ωστόσο, επιθυμεί περισσότερη σπιρτάδα στη γεύση των τυριών, τότε μπορεί να παίξει αντίστοιχα με: κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα και γραβιέρα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 δαφνόφυλλα
6-7 μπαχάρια
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο σε σκόνη, πιπέρι γλυκό κόκκινο σε σκόνη.
Εκτέλεση:
Στην πήλινη γάστρα, βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού και τις κομμένες πατάτες με τις σκελίδες σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα βάζουμε τις πιπεριές αφού τις έχουμε κόψει σε φαρδιές ροδέλες, και ακολούθως ρίχνουμε από πάνω τις ντομάτες, περασμένες προηγουμένως από τον τρίφτη. Ρίχνουμε από πάνω κόκκινο γλυκό πιπέρι, λίγο ακόμα αλατοπίπερο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, μαζί με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου δύο ώρες. Προς το τελείωμα, βγάζουμε από τον φούρνο τη γάστρα και ρίχνουμε από πάνω τα τριμμένα τυριά και την ξαναβάζουμε πάλι στον φούρνο
χωρίς το καπάκι, μέχρι τα τυριά να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σερβίρισμα: Είναι καλό να μην σερβίρουμε αμέσως, αλλά να το αφήσουμε ελάχιστα να κρυώσει, ώστε να σφίξουν κάπως τα τυριά και να γίνουν πιο συμπαγή για να μας διευκολύνουν στο σερβίρισμα. Μπορεί να διακοσμηθεί με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν και προσωπικά το προτιμώ σερβιρισμένο straight. Συνοδεύεται ιδανικά με ένα γεωργιανό Saperavi, αλλά αν δεν βρίσκεται διαθέσιμο, τότε μπορεί να συνδυαστεί κάλλιστα με ένα καλό Merlot.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!