Καλημέρα σε όλους τους φίλους του νήματός μου, επισκέπτες και μέλη. Ελπίζω να είστε όλοι καλά.
? Λέω να σας απασχολήσω με δυο τρία θεματάκια που ίσως να μην συνδέονται μεταξύ τους αλλά νομίζω αξίζει να διαβαστούν. Αφορούν τον
Βασικό Μισθό και συνδέονται άμεσα με αυτά που "ζητώ" μέσω του νήματός μου.
? Η αλήθεια είναι ότι και εγώ ο ίδιος, πολλές φορές, λογικά σκεπτόμενος, είχα πει, και μάλιστα δημόσια σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους αλλά και εργοδότες (!), πως ο θεσμός του "ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ" είναι κάτι παρωχημένο και περιορίζει πολύ την επιχειρηματικότητα αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι απλά απαραίτητος ο βασικός μισθός αλλά και επιβεβλημένος. Για παράδειγμα όλες οι εταιρίες σεκιούριτι, δίνουν μόνο τον βασικό, όπως σχεδόν όλοι μικρομεσαίοι. Και μάλιστα σχεδόν όλες παραβιάζουν ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο για τον βασικό μισθό! Όλοι τους βασίζονται μόνο στο απολύτως νόμιμο να δώσουν και ούτε ένα σεντ παραπάνω...
Δυστυχώς, η τεράστια ανεργία, και η μεγάλη μάζα των κακοπληρωμένων θέσεων "αναγκάζουν" την συνθήκη της ύπαρξης βασικού μισθού. Δεν μπορεί ελεύθερα να διαμορφωθεί κάποιος μισθός για τον πολύ απλό λόγο γιατί θα βρεθούν κάποιοι να εργάζονται ακόμα και για 100€ το μήνα. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα πάρα πολλοί δεν ζουν μόνο από μισθούς αλλά ο καθένας έχει, μα σχεδόν ο καθένας όμως, και από αλλού εισοδήματα (νοίκια, μαύρα κλπ.) ενώ η ιδιοκατοίκηση αγγίζει τα επίπεδα του 85% στην Ελλάδα. Αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πολλοί άντεξαν στην κρίση και επίσης είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτοί οι λόγοι που η κρίση διαρκεί τόσο πολύ στην Ελλάδα.
(Όπως είπε κάποιος τραγουδοποιός, δεν θυμάμαι ποιος, το γεγονός ότι "Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ" την καθιστά μια ζωή όμηρο στην κατάσταση που βρίσκεται. Πρέπει μάλλον να είχαμε χρεοκοπήσει για τα καλά με ΚΑΝΟΝΙΚΗ φτώχεια και συνταξιούχους να πεθαίνουν κατά χιλιάδες από πείνα όπως στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τότε ίσως θα γεννιόταν κάτι νέο. Ναι είναι λίγο σκληρό αυτό.)
Εδώ, σας έχω επισυνάψει σε εικόνα σκριν σοτ, τον λόγο για τον οποίο στην Ελλάδα οι πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να είναι "σολίστες" ελεύθεροι επαγγελματίες. Γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι εργοδότες δεν σέβονται τον εργαζόμενο, δεν έχει πια νόημα να είσαι υπάλληλος στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ΟΛΟΙ θέλουν να "ανοίξουν κάτι" ή να κάνουν κάτι "μόνοι τους". Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πιο πολλοί μετά τα 50 ονειρεύονται ήδη τη σύνταξη
Πλέον, οι εργοδότες, αναζητούν μόνο τέρμα αναλώσιμους και μάλιστα η χειρότερη φάρα εργοδοτών είναι οι μικρομεσαίοι και οι μικροί. Φυσικά και οι κάπως μεγάλοι δεν πάνε πίσω.
Υ.Γ. Ως προς εμένα, θα ξεκινήσω, όπως σας είχα αναφέρει, σεκιούριτι σε μια εταιρεία, σχετικά καλή, με αμοιβή κοντά στα 600 ευρώ και με κυλιομενες βάρδιες. Φυσικά, κινούμαι εντατικά ώστε να βρω κάτι άλλο.