Εδω υπάρχει ναζιστική οργάνωση στη βουλή των ελλήνων, και εμας μας φταίει ο μπάρμπας που ψηφίζει πασοκ και νδ
Είσαι εκτός θέματος.
Δεν είναι «πολιτική» συζήτηση αυτή, για να λέμε τα υπέρ και τα κατά κάθε κόμματος.
Είναι «πολιτειακή». Τι πρέπει να γίνει για να στηθεί σωστά η πολιτεία συζητάμε, όχι αν το Α ή Β κόμμα είναι καλύτερο από τα άλλα.
Σίγουρα (αυτό δεν θα αλλάξει), ότι πουν οι περισσότεροι θα γίνει. Αν διαλέξουν το «Κόμμα Ερυθροδέρμων» για να τους εκπροσωπήσει, αυτό θα τους εκπροσωπήσει.
Η πρόταση που κάνω δεν έχει στόχο να αποδυναμώσει (ή να ενδυναμώσει) κάποιο κόμμα, στόχο έχει να βελτιώσει την επίδραση των «ανεγκεφαλικών» κριτιρίων στην επιλογή (π.χ. ωραία γκόμενα, γνωστός ηθοποιός, κλπ).
έτσι είναι αν έτσι νομίζετε....
δηλαδή εγώ που ανήκω σύμφωνα με την κλίμακα του συμφορουμίτη στην θέση Γ προέρχομαι από υψηλή κοινωνική καταγωγή...
μάλιστα μάθαμε κάτι...
Δεν υπάρχουν ταξικές διακρίσεις, και δεν αναγνωρίζονται, με βάση το σύνταγμα (αναθ. 2008) που ισχύει σήμερα.
MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτoμικά και κoινωνικά δικαιώματα
Άρθρo 4
Παρ.7. Tίτλoι ευγένειας ή διάκρισης oύτε απoνέμoνται oύτε αναγνωρίζoνται σε Έλληνες πoλίτες.
Αυτά που προτείνω δεν προϋποθέτουν αλλαγή της παραγράφου, και δεν νομίζω ότι χρειάζεται.
οι αεργοι -δεν γραφω ανεργοι- πρεπει να ψηφιζουν...?
Προφανώς.
Δεν διάβασες το πρώτο μου ποστ.
Όλοι θα έχουν από μία ψήφο.
Ουτε εγω συμφωνω.
Την παραμικρη σημασια δεν θα πρεπει να εχει η οικονομικη επιφανεια του καθενος σαν κριτηριο.
Δεν ειναι δυνατον ο καθε βγενοπουλος πχ να εχει δυνατοτητα να ψηφισει 5 φορες και συ 1.
Δεν θα δωσουμε σε τυπους σαν τον καθε βγενοπουλο ακομα μεγαλυτερη δυναμη.
Αν το κριτηριο ειναι οικονομικο(λανθασμενο κατ εμε) τοτε μαλλον το ακριβως αντιθετο πρεπει να συμβει.
Κανονικα αυτος που εχει την μεγαλη οικονομικη δυναμη θα πρεπε να ψηφισει 1 φορα κι εσυ που δεν την εχεις 5.
Ετσι θα ισορροπουσε καπως η κατασταση και θα αμβλυνονταν κατα πολυ οι ανισοτητες.
Μονο που εξακολουθω να πιστευω οτι δεν ειναι δυνατον το κριτηριο να ειναι οικονομικο.
Ειναι σαν να λεμε οσοι ειναι ορθοδοξοι 3 ψηφους, οσοι ειναι καθολικοι 2, μουσουλμανοι 1 κ.ο.κ.
Με 'θρησκευτικο' κριτηριο(εξ ισου λαθος).
Να αμβλυνουμε τις διαφορες θελουμε, οχι να τις μεγενθυνουμε.
Για ποιες «διαφορές» μιλάς kazabuburas? Και πως έχεις στο μυαλό σου ότι θα «αμβλυνθούν» αυτές? Γίνε πιο σαφής.
Επειδή μπερδεύεσαι με την «οικονομική επιφάνεια», δες το απ’ την άλλη έννοια. Μεγάλη συμμετοχή στα κοινά (λόγω πληρωμής μεγάλου φόρου), άρα και αυξημένο βάρος ψήφου. Συμμετέχεις κατά πολύ, έχεις βαρύνουσα γνώμη.
δεν είναι κακό το σκεπτικό, για τα όρια θα υπάρχει μεγάλη "διαμάχη" αφού μπορούν να ερμηνευτούν σαν καποια μορφή ξεσκαρταρίσματος όπως έχει ειπωθεί και με τα τεστ
το παράδειγμα της πολυκατοικίας δεν είναι πετυχημένο αλλά ΟΚ...
Δε μιλάμε για «ξεσκαρτάρισμα», μιλάμε για επιβράβευση των ικανών.
Και μάλιστα για επιβράβευση που θα ωφελήσει όλους.
(Εφ’ όσον η κρίση τους είναι ορθότερη από των υπολοίπων).
Όσο για τη «διαμάχη», άσε πρώτα να φτάσουμε στο σημείο να το συζητάμε γενικότερα (εκτός μπου.κομ εννοώ), και θα δούμε πως θα διαμορφωθούν οι απόψεις και οι τάσεις. Μπορεί να υπάρχουν και ιδέες καλύτερες από τη δική μου.
Για να προχωρήσει όμως το θέμα, πρέπει να συμφωνήσουμε (οι περισσότεροι) σε ΕΝΑ πράμα:
Ότι το "ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ = ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ" πρέπει να αλλάξει.
Ωραία το θέτεις samsung όμως έχω μια ένασταση στη διαφορά ψήφων:
Αυτός που πληρώνει 300.000 φόρο πρέπει να έχει 100 φορές ισχυρότερη ψήφο από τον τεμπέλη αναρχοάπλυτο απόφοιτο σχολής βοηθών μικροβιολόγου
επίσης τύποι όπως ο Καζάκης, Μίκης Θεοδωράκης, κλπ πρέπει να έχουν 1.000 φορές ισχυρότερη ψήφο.
Άλλα σημεία είναι τα εξής: Η ισχύς της ψήφου μόνο να αυξάνεται μπορεί, ποτέ να μειώνεται, καθότι αντικατοπτρίζει την εμπειρία και την προσφορά κάποιου στον τόπο.
Κάθε άτομο μόλις αποκτήσει κάποιο τίτλο ή αξίωμα ή πληρώσει μεγάλο φόρο που να του δίνει βαθμούς ψήφου, θα πηγαίνει στην αρμόδια αρχή, θα το δηλώνει και σε όλες τις επόμενες εκλογές, θα έχει τους βαθμούς που απέκτησε, ενώ θα μετράει και ηλικία, μία ψήφο ανά δεκαετία
Ξαναλέω ότι τίτλοι και αξιώματα δεν υπάρχουν, και δεν προτείνω να υπάρξουν.
Η εμπειρία ναι, να αποτιμάται. Η προσφορά, όχι. Δεν είναι ανταμοιβή η ψήφος για κάτι που έκανες. Αν π.χ. πέσεις στη θάλασσα για να σώσεις ένα παιδάκι μπράβο σου, παράσημο να πάρεις, χρηματική αμοιβή να πάρεις, βραβείο από την Ακαδημία να πάρεις, ψήφο δε σημαίνει ότι θα πάρεις. Το ότι έπεσες (και το ότι είσαι παληκάρι και καλός και ανθεκτικός κολυμβητής) δεν σημαίνει ότι ξέρεις και να κρίνεις σωστά αυτούς που σου ζητάνε να σε εκπροσωπήσουν.
Μην το προσωποποιούμε με Καζάκη, Θεοδωράκη, κλπ, γιατί θα καταλήξουμε να συζητάμε για πρόσωπα. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το κριτήριο για να πάρει αυξημένο βάρος η ψήφος κάποιου (και όλων) πρέπει να είναι ΓΕΝΙΚΟ, και να ισχύει για όλον τον κόσμο. Αν πάμε σ’ αυτό που λες (ως παράδειγμα έστω), ποιό θα είναι το κριτήριο? Ότι ο Μίκης έχει γράψει καλή μουσική? Εν τάξει, αλλά τότε πρέπει να βάλουμε και τον Μαχαιρίτσα. Και τον Νταλάρα. Και τον Πανούση. Και ο καθένας θα λέει και κάποιον που του αρέσουν οι νότες του. Όσα για τον Καζάκη, άλλος θα πει για τον Βαρουφάκη, άλλος για τον Μαρκεζίνη, άλλος για τον Μηλιό, άλλος για τον Στουρνάρα, και μια απ’ τα ίδια. Δεν πάει έτσι.
Το ψήφος x 100 μου φαίνεται παρατραβηγμένο (σαν αρχή). Είπαμε, να δοθεί ένα βάρος, αλλά μη το χέσουμε κι όλας. Δε λέω ότι τα δικά μου νούμερα είναι σωστά, όλα συζητιώνται, αλλά το επί 100 μου κάνει κάπως.
Και σίγουρα, θα συναντήσει μεγαλύτερες αντιδράσεις από το x5.
Τέλος, διαφωνώ με το «μόνο να αυξάνεται».
Αν κάποιος μια χρονιά δήλωσε πολλά γιατί π.χ. (εργολάβος) πούλησε διαμερίσματα και έτυχε να γράψει όλο το τίμημα γιατί τα πούλησε σε εταιρείες, ενώ τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια που πούλαγε σε ιδιώτες δήλωνε μόνο τις αντικειμενικές, δεν μπορεί να διατηρεί το αυξημένο βάρος ψήφου μέχρι να πεθάνει επειδή μια φορά δήλωσε μεγάλα εισοδήματα.
Δεν είναι παράσημο η αυξημένου βάρους ψήφος (που δίνεται και δεν παίρνεται πίσω), και το κριτήριο πρέπει να διατηρείται «ζωντανό». Ο άλλος εδώ έλεγε να μην ψηφίζουν καθόλου οι γέροι, θα πάμε τώρα στην άλλη άκρη και θα τους βάλουμε να ψηφίζουν x5 επειδή κάαααποτε στα νιάτα τους έκαναν μεγάλη φορολογική δήλωση?
Είναι ένα «εργαλείο», που αφού κάποιος (κατά τεκμήριον) το κατέχει, του επιτρέπεις να το χρησιμοποιήσει (προς όφελος όλων). Αυτό είναι το νόημα της πρότασης.
Όταν πάψει να το κατέχει ή όταν του χάλασε το εργαλείο, δεν θα το χρησιμοποιεί.