Δεν θυμαμαι απ΄εξω. Πρεπει να κοιταξω τα αρχεια μου λιγο και μετα θα σε πω.
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα περιμένω να μου στήλεις μερικά ονόματα για να δώ και μία διαφορετική άποψη σχετικά με τον ορισμό της λέξης εθνικισμός.
Δεν θυμαμαι απ΄εξω. Πρεπει να κοιταξω τα αρχεια μου λιγο και μετα θα σε πω.
Εχουμε μπερδεψει λιγο τα πραγματα. Να σας πω κι εγω μια γνωμη, απο την οπτικη γωνια των 46 ετων μου. Οταν ημουν μικροτερος, ως "εθνικιστη ακροδεξιο" λεγαμε τον Χουντικό. Και παλι εσφαλμενα βεβαια. Δηλαδη αν δεν ειχαμε Χουντα στην Ελλαδα, δεν θα ειχαμε εθνικισμο? Τότε, η Χρυση Αυγη ηταν το νεοναζιστικο κομμα και κανενας δεν διανοειτο να το χαρακτηρισει "ακροδεξιο", ούτε καν "Χουντικό". Εγω θυμαμαι μαλιστα οτι η Χρυση Αυγη την εβριζε την Χούντα. Οπως επισης ηξερα οτι ειναι και αθεοι. Σημερα, με δεδομενα "παροντισμού" κι επειδη η Χρυση Αυγη αποφασισε να αυτοανακηρυχθεί "ακροδεξια", "εθνικιστικη", "χουντικη" ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο, ξαφνικα καποιοι εξισώνουν τον εθνικισμό με τον ναζισμο.Δεν ειναι On-line. Οποτε τι να παραθεσω;
Θελει ψαξιμο για να τα βρω σε σκαναρισμενα αρχεια.
Οσο για τον Μπαμπινιωτη, σε μια κριση ειλικρινειας λεει το εξης
εθνικισμός ο [eθnikizmós] 2. η άποψη που ενθαρρύνει την έκφραση και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης· η αφοσίωση των ατόμων στο έθνος στο οποίο ανήκουν, χωρίς όμως καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους· εθνισμός, πατριωτισμός.
Για τον πορνλιμπεραλ ομως, εθνικισμος = ναζισμος. Τετοιες μαλακιες εγραφε σε προηγουμενα ποστ και μετα πηγε να το γυρισει καπως αλλα δεν σωζεται με τιποτα.
Εχουμε μπερδεψει λιγο τα πραγματα. Να σας πω κι εγω μια γνωμη, απο την οπτικη γωνια των 46 ετων μου. Οταν ημουν μικροτερος, ως "εθνικιστη ακροδεξιο" λεγαμε τον Χουντικό. Και παλι εσφαλμενα βεβαια. Δηλαδη αν δεν ειχαμε Χουντα στην Ελλαδα, δεν θα ειχαμε εθνικισμο? Τότε, η Χρυση Αυγη ηταν το νεοναζιστικο κομμα και κανενας δεν διανοειτο να το χαρακτηρισει "ακροδεξιο", ούτε καν "Χουντικό". Εγω θυμαμαι μαλιστα οτι η Χρυση Αυγη την εβριζε την Χούντα. Οπως επισης ηξερα οτι ειναι και αθεοι. Σημερα, με δεδομενα "παροντισμού" κι επειδη η Χρυση Αυγη αποφασισε να αυτοανακηρυχθεί "ακροδεξια", "εθνικιστικη", "χουντικη" ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο, ξαφνικα καποιοι εξισώνουν τον εθνικισμό με τον ναζισμο.
Ανοησιες.
Οι εθνικιστές ακροδεξιοι ηταν παντα κατι απολυτως σαφές τα προηγουμενα χρονια. Καποιοι ψηφιζαν ΕΠΕΝ, καποιοι ΕΝΕΚ, καποιοι ΛΑΟΣ, καποιοι μικροτερα ακροδεξια κομματα.
Πλέον εντελως στρεβλωτικα, τον ρολο αυτο πηρε η (πρώην??) νεοναζιστικη χρυση αυγη.
Οσοι ειναι βεβαια νεοτεροι, δεν εχουν παραστασεις απο το παρελθον και ταυτιζουν εθνικισμο με χρυσαυγιτες. Ειναι αστείο.
Μην πεφτετε λοιπον στην παγιδα του παροντισμού. Σε μερικες δεκαετιες που δεν θα υπαρχει χρυση αυγη, μπορει ο εθνικισμος να εκπροσωπειται απο κατι πολυ διαφορετικο, εως και πολύ πιο στρογγυλεμενο.
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα περιμένω να μου στήλεις μερικά ονόματα για να δώ και μία διαφορετική άποψη σχετικά με τον ορισμό της λέξης εθνικισμός.
Διάβασα και εγώ αυτό τον ορισμό που ανάθεσες. Όπως μπορείς να προσέξεις όμως δεν αναγράφει ποιός επιστήμονας / καθηγητής τον έδωσε.
Όσο για τα σκαναρισμένα αρχεία που λές δεν είναι ανάγκη να τα παραθέσεις. Απλά πές μου ποιοί επηστήμνονες / καθηγητές έδωσαν σαν ορισμό αυτο που λές και θα ψάξω να το βρω μόνος μου.
Δένδιας: Τα συλλαλητήρια δεν βοήθησαν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων
«Όποιος από τη ΝΔ θέλει να πάει στα συλλαλητήρια, έχει το δικαίωμα να το πράξει»
Να σας πω κι εγω μια γνωμη, απο την οπτικη γωνια των 46 ετων μου.
εθνικισμός (ο) (ουσ. αρσ.) (απο το επιθ. εθνικός) η υπέρμετρη προσήλωση στην παράδοση και στα εθνικά ιδεώδη.
εθνισμός (ο) (ουσ. αρσ.) (απο το ουσ. έθνος) η εθνική συνείδηση, η φιλοπατρία.
Απο το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσα της Υδρίας – Cambridge – Ήλιος.
Στο «Νέον Ορθογραφικόν Ερμηνευτικόν Λεξικόν» του Δημητράκου διαβάζουμε: «Εθνικισμός: η αποκλειστική προσήλωσις εις την εξυπηρέτισιν των εθνικών ιδεωδών».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτριο Βεζανή, ο εθνικισμός αποτελεί την «ενεργητική κατάφαση της ιδέας του Έθνους».
Ο Αλεξανδρος Παπαναστασίου διαχωρίζει τον εθνικισμό από τον ιμπεριαλισμό, σωβινισμό. Ο αμυντικός εθνικισμός «θέλει την σύμπτωσιν κρατικών και εθνικών ορίων», σε αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό, ο οποίος «επιδιώκει την επέκτασιν των κρατικών ορίων πέραν από τα εθνικά».
Το έργο του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου: "Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ" είναι μία περισπούδαστη κοινωνιολογική μελέτη που αναλύει σε βάθος το θέμα του εθνικισμού.
Αλλά τι είναι εθνικισμός; Αυτού του όρου γίνεται χρήσις από όλον τον κόσμον. Εν τούτοις ολίγον εξετάζεται το περιεχόμενόν του και όχι σπανίως αποδίδεται εις αυτόν αξία επί τη βάσει υποκειμενικών εντελώς κριτηρίων. Δια τούτο και, όταν κανείς θέλη να εξετάση τα εθνικιστικά ζητήματα μόνον ενός ωρισμένου έθνους, είναι εκτάκτως ενδιαφέρουσα η ανάλυσις της εννοίας του εθνικισμού και η ακριβεστέρα έρευνα της γενέσεως και της σημασίας του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Ημπορούμεν να ορίσωμεν τον Εθνικισμόν ως την προσπάθειαν ενός έθνους προς επιβολήν του εντός των ορίων του δι’ αποκρούσεως αλλοεθνούς επιβολής η δια συγχωνεύσεως εις εν όλον των χωρισμένων μερών του αυτού Έθνους. Εις την πρώτην περίπτωσιν η εθνικιστική ιδέα εκδηλώνεται εις την καταπολέμησιν της ξενικής επιδράσεως, εις δε την δευτέραν εις την κατάπνιξιν των τοπικιστικών τμημάτων του αυτού Έθνους. Και εις τας δύο περιπτώσεις το ουσιώδες είναι η προσπάθεια προς κυριαρχίαν της υποστάσεως ολοκλήρου του Έθνους».
ο Ίων Δραγούμης, ο οποίος χαρακτηριστικώς, από το 1904, στο σύγγραμά του «Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες», Αθήναι. 1991, εκδ. «ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ» σελ. 62 κ.ε. γράφει:
«Ο εθνικισμός είναι μορφή της ενέργειας… Η ενέργειά μου με κάνει εθνικιστή…»
Το πολιτικό λοιπόν σύνθημα, που ανταποκρίνεται στην ανάγκην της εποχής είναι «ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΟ»!
Σεβαστές οι πήγες που ανάθεσες και δικαίωμα σου να τις πιστεύεις και να τις ακολουθάς. Έχω όμως τις εξής ανησυχίες ως προς τα πρόσωπα που τις διατύπωσαν που με κάνουν να έχω διαφορετική άποψη:
1) Ο Δημήτρης Βεζανής ήταν ηγετικό στέλεχος της οργανώσεως «Εθνικιστικός Σύνδεσμος» , άρα για λόγους που μπορείς να αντιληφθείς δεν μπορώ να θεωρήσω την άποψη του αντικειμενική.
2) Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εξαίρετη προσωπικότητα μέν αλλά δυστυχώς απεβιώσε το 1936 ίσως αν ζούσε παρραπάνω χρόνια και έβλεπε πως εξελίχθηκαν οι Γερμανκές σοσιαλιστικές ιδεές που τον επηρέασαν να είχε διαφορετική άποψη.
3) Ο Ίων Δραγούμης πολυσπούδαστος και σημαντική προσωπικότητα της εποχής του αλλά ο άνθρωπος δεν ήταν ούτε κοινωνιολόγος ούτε γλωσσολόγος. Ήταν πολιτικός που σπούδασε νομική.
Επαναλαμβάνω σεβαστό να έχεις την οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, και τα πιό πάνω τα γράφω χωρίς να έχω την οποιαδήποτε διά θεση κόντρας απεναντί σου.
Δεν σχολιασες ομως τα λεξικα καθολου. Γιατι;
Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσα της Υδρίας – Cambridge – Ήλιος.
«Νέον Ορθογραφικόν Ερμηνευτικόν Λεξικόν» του Δημητράκου...
Αν η σημερινή συγκεντρωση προκαλεί ή ενοχλεί κάποιους, γιατί δεν ενοχλεί το ίδιο η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών?
Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών
Την ώρα του συλλαλητηρίου, ομάδα αντιεξουσιαστών προετοιμάζει αντισυγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ στην Αθήνα ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν εναντίον πούλμαν που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Τα χαμενα κορμια στην Καμαρα μαζευτηκαν παλι.