Η κακή μέρα φαίνεται από την πρεμιέρα...Oι «γκέλες» του κόουτς και το (συγκριτικό) κόστος από την απώλεια του 1 εκατ. ευρώ πριμ νίκης της UEFA ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2012 05:45
Ο Ολυμπιακός έκανε πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ με εντός έδρας ήττα όπως και πέρυσι. Πριν από έναν χρόνο έχασε 1-0 από τη γαλλική Μαρσέιγ, ενώ εφέτος δεν τα κατάφερε απέναντι στη γερμανική Σάλκε από την οποία ηττήθηκε με 2-1. Η διαφορά είναι ότι τώρα ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε και τις εντυπώσεις. Και αν πέρυσι με τρεις νίκες πέτυχε στο τέλος να σώσει την παρτίδα τερματίζοντας τρίτος στον όμιλό του και συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ, εφέτος βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης» το μόνο κοινό της ομάδας του κόουτς Λεονάρντο Ζαρντίμ με εκείνη του προκατόχου του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν το χρώμα της φανέλας...
Εδώ και δυόμισι μήνες ο Ολυμπιακός έδειχνε λες και προετοίμαζε την... απογοητευτική εμφάνιση (και συνακόλουθη ήττα) στον αγώνα με τη Σάλκε. Το φώναζε ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε το ρόστερ. Το έδειξαν τα φιλικά παιχνίδια με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (0-1) και την ιταλική Νάπολι (0-3). Οι λόγοι αρκετοί. Ιδού έξι διαπιστώσεις-εκτιμήσεις που κατά βάση συνετέλεσαν στην αποτυχημένη ερυθρόλευκη πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελώντας και άσχημο οιωνό για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας του πρωταθλητή Ελλάδας.
1. Λείπουν Ορµπάιθ και Μαρκάνο
Η απώλεια των Ισπανών Πάμπλο Ορμπάιθ και Ιβάν Μαρκάνο φάνηκε ότι στοιχίζει πολύ στον Ολυμπιακό. Ο πρώτος ήταν το μυαλό της ομάδας στη μεσαία γραμμή. Ετρεχε, έκοβε, οργάνωνε και πάνω από όλα διέθετε γρήγορη και σωστή πρώτη μπαλιά. Ο Φρανσουά Μοντέστο που τον αντικατέστησε στην 11άδα δεν διαθέτει ανάλογα προσόντα. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κρατήσει τον Ορμπάιθ με τις 500.000 ευρώ που θα εισέπραττε από την UEFA, αν είχε αποσπάσει ισοπαλία στον αγώνα με τη Σάλκε. Ο ισπανός χαφ τον περασμένο Μάιο περίμενε πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του με ετήσιες αποδοχές 500 με 600 χιλιάδες ευρώ. Διέρρεε μάλιστα ότι θα «καθάριζε» ο ίδιος με την Αθλέτικ Μπιλμπάο που είχε τα δικαιώματά του. Στα τέλη Ιουλίου έμεινε ελεύθερος και τον άρπαξε η ρωσική Ρουμπίν Καζάν.
Επίσης ο Ολυμπιακός μπορούσε να αγοράσει τον πολυσύνθετο (αριστερός μπακ-χαφ και στόπερ) Μαρκάνο τον περασμένο Ιανουάριο με 1-1,5 εκατ. ευρώ. Ο (τότε) τεχνικός κ. Ερνέστο Βαλβέρδε είχε ανάψει το πράσινο φως και η Βιγιαρεάλ ήταν πρόθυμη να τον παραχωρήσει. Μετά τον Φεβρουάριο ήταν αργά. Τον είδε ο προπονητής της Ρουμπίν κ. Κουρμπάν Μπερντίεφ στα παιχνίδια με τους Ερυθρόλευκους για το Γιουρόπα Λιγκ και έσπευσε να τον καπαρώσει με 5 εκατ. ευρώ!
2. Η αποχώρηση του Μέλµπεργκ
Η άνευ επαρκών εξηγήσεων αποχώρηση του Ούλοφ Μέλμπεργκ επίσης κοστίζει πολύ στον Ολυμπιακό. Ο σουηδός διεθνής στόπερ είναι αλήθεια ότι τα είχε τα χρονάκια του (36), αλλά στο Euro 2012 απέδειξε ότι κρατάνε τα πόδια του.
Η συμφωνία με τον Μέλμπεργκ χάλασε επειδή απαιτούσε διετές συμβόλαιο. Τελικά κατέληξε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Β' Εθνικής της Ισπανίας με τη Βιγιαρεάλ και με ετήσιο συμβόλαιο το οποίο η ισπανική ομάδα μπορεί να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο.
Ο Μέλμπεργκ προτίμησε να αγωνιστεί στη Β' Ισπανίας θεωρώντας ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν τον σεβάστηκαν υπαναχωρώντας από την προφορική συμφωνία για διετές συμβόλαιο. Θα έλεγε κανείς πάντως ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κρατήσει τον Μέλμπεργκ... νικώντας τη Σάλκε με το 1 εκατ. ευρώ που δίνει η UEFA στη νικήτρια ομάδα σε κάθε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Το βέβαιο είναι ότι ο Σουηδός ήταν ο ηγέτης της άμυνας των Ερυθρολεύκων τα προηγούμενα τρία χρόνια. Δίπλα του μπορούσαν να αναδείξουν με ασφάλεια τις ικανότητές τους οι Δημήτρης Σιόβας και Κώστας Μανωλάς, όπως είχε γίνει με τον τραυματία Αβραάμ Παπαδόπουλο.
3. Οι γκολκίπερ Κάρολ και Μέγερι
Ο πορτογάλος κόουτς Λεονάρντο Ζαρντίμ άφησε εκτός 11άδας τον βορειοϊρλανδό γκολκίπερ Ρόι Κάρολ και τον στόπερ Σιόβα «τιμωρώντας» τους προφανώς για την γκέλα στην οποία υπέπεσαν το προπερασμένο Σάββατο, όταν ο ένας περίμενε ότι θα διώξει την μπάλα ο άλλος, με αποτέλεσμα να τους την κλέψει ο Γεωργίου του ΠΑΣ και να σκοράρει στο ματς πρωταθλήματος στα Γιάννενα. Δεν υπολόγισε όμως ο κόουτς, όπως φάνηκε, κατά πόσο οι αντικαταστάτες τους (δεν) ήταν στην καλύτερη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Ο ούγγρος γκολκίπερ Μπάλαζ Μέγιερι έχει χάσει την αυτοπεποίθηση που τον καθιέρωσε πέρυσι κάτω από τα δοκάρια και ο Μανωλάς έδειξε ότι δεν ήταν έτοιμος για ματς πρεμιέρας Τσάμπιονς Λιγκ.
4. Κοντρέρας και Μανωλάς
Στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο συγκρότησαν οι Πάμπλο Κοντρέρας και Μανωλάς, οι οποίοι καλά-καλά δεν είχαν παίξει μαζί ούτε σε προπόνηση. Από την ημέρα που ο Χιλιανός αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Μέλμπεργκ, αγωνίστηκε σε ενάμισι παιχνίδι: ένα ημίχρονο στη φιλική ήττα (0-3) από τη Νάπολι με παρτενέρ τον Σιόβα και στη νίκη (2-1) του Ολυμπιακού στη Βέροια στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, επίσης με παρτενέρ τον Σιόβα. Ο τελευταίος είχε αγωνιστεί σε όλα τα προηγούμενα ματς. Εναντίον της Σάλκε ξαφνικά προέκυψε δίδυμο Κοντρέρας - Μανωλά με τον πρώτο να προέρχεται μάλιστα από τραυματισμό. «Ηταν ρίσκο που άλλαξα τα πρόσωπα στην άμυνα, αλλά εμπιστεύομαι όλους τους παίκτες μου» δικαιολογήθηκε ο κ. Ζαρντίμ. Η αλληλοκάλυψη διδάσκεται στην προπόνηση, εμπεδώνεται όμως αποκλειστικά στους αγώνες.
5. Τι (δεν) είναι ο Μασάντο
Ο Πορτογάλος Πάουλο Μασάντο, ο οποίος αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Βέλγο Κέβιν Μιραλάς που πουλήθηκε αντί 7,5 εκατ. ευρώ στην Εβερτον, δεν είναι επιθετικός ούτε μπορεί να κάνει τη διαφορά στα πλάγια. Είναι λίγο επιθετικός, λίγο μέσος και στην ουσία - όπως τουλάχιστον έδειξε στο ματς με τη Σάλκε - αναποτελεσματικός σε όλα. Καμία βοήθεια στον Ραφίκ Τζιμπούρ ο οποίος ήταν απελπιστικά μόνος στην κορυφή της επίθεσης.
6. Ο Ιµπαγάσα και οι άλλοι...
Χωρίς τους Μιραλάς, Ορμπάιθ και τον Αριέλ Ιμπαγάσα καθηλωμένο στον πάγκο ως το 58' που μπήκε αλλαγή, επειδή λόγω ηλικίας φυσιολογικά αδυνατεί να ανταποκριθεί επί 90 λεπτά στις ανάγκες ενός αγώνα με αντίπαλο τη Σάλκε, αλλά και με αρνητικό τον Νταβίντ Φουστέρ (αντικαταστάθηκε στο 58' από τον Ιμπαγάσα) χρίστηκε αναγκαστικά ηγέτης στο οργανωτικό κομμάτι ο Τζαμέλ Αμπντούν, ο οποίος δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα για αυτό τον ρόλο.
Με διαιτητή τον... Αρσέν Βενγκέρ
Λεονάρντο Ζαρντίμ VS Ερνέστο Βαλβέρδε
Συνοψίζοντας τα πεπραγμένα του κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ εντοπίζονται οι ακόλουθες «γκέλες»: α) Μπέρδεψε τους τερματοφύλακες αφαιρώντας και από τους δύο τη σταθερότητα. β) Ανακάτεψε την άμυνα επιλέγοντας να αντιμετωπίσει τη Σάλκε με κεντρικό δίδυμο που δεν είχε αγωνιστεί μαζί ούτε σε φιλικό ματς. γ) Αγνόησε τον Λιούμπομιρ Φέισα ο οποίος έγινε βασικός στην Εθνική Σερβίας. δ) Εκοψε από τη λίστα που έστειλε στην UEFA τον Αντρέα Τάτο και τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο οι οποίοι έχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. ε) Δείχνει να μην υπολογίζει τον Γιάννη Φετφατζίδη - «ήρωα» στην περυσινή εκτός έδρας νίκη επί της Μαρσέιγ. στ) Πήρε στην αποστολή για τον αγώνα με τη Σάλκε τον Βραζιλιάνο Λουίς Ντιόγο προφανώς με το σκεπτικό μήπως βρεθεί ομάδα να τον πουλήσει ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο.
Ασφαλώς, είναι νωρίς για να κριθεί και ειδικά για να καταδικαστεί ο κόουτς Ζαρντίμ. Ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό ξεκίνησε με αποκλεισμό στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ από την κυπριακή Ανόρθωση και πέρυσι με εντός έδρας ήττα από τη Μαρσέιγ. Οι ομάδες όμως που δημιούργησε είχαν αμυντική σταθερότητα, σωστή ανάπτυξη και μπορούσαν να πιέσουν ακόμη και την Αρσεναλ στην περιοχή της και μάλιστα στο Λονδίνο.
Σε δέκα ημέρες - και για την ακρίβεια την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου - οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν στην αγγλική πρωτεύουσα τους Κανονιέρηδες του κόουτς Αρσέν Βενγκέρ. Εκεί αναμένεται να κριθεί, ίσως και τελεσίδικα, αν ο Ολυμπιακός του κόουτς Ζαρντίμ μπορεί να συγκριθεί ή και να ξεπεράσει στη συνέχεια τον Ολυμπιακό του κόουτς Βαλβέρδε.