κάτι για την υπόθεση της μετανάστευσης.
φίλος καλός παλαιός συμμαθητής μου, σοβαρός και εργατικός. Έχει σαν όνειρο να γίνει αμερικάνος-να πάει στην Αμερική και να μείνει εκεί, να δουλέψει εκεί και να διμιουργηθεί εκεί (αλλά μιλάμε για όνειρο!απο μικρό παιδί το έλεγε)
ένα καλοκαίρι στο χωριό του γνωρίζει μια ομογενή-ελληνοαμερικάνα 8 χρόνια μεγαλύτερη του που ήρθε για καλοκαιρινές διακοπές. Ο φίλος αφήνει πίσω γονείς συγγενείς φίλους, τα πάντα! αρραβωνιάζονται και φεύγουν για Νέα Υόρκη που έμενε η κοπέλα, μέχρι εδώ όλα καλά διότι πάνε για γάμο πλέον και έτσι θα μπορέσει να μείνει μόνιμα στο ''αμέρικα'' μιας και θα είχε παντρευτεί αμερικανίδα υποίκοο.
Σε λίγο καιρό χωρίζουν και η κοπέλα επέστρεψε στον πρώην άντρα της, έτσι ο φίλος παραμένει ΝΥ κοντά στην ομογένεια και άλλους Έλληνες εκεί, αλλά χωρίς άδεια παραμονής δουλεύοντας μπογιατζής στις οικοδομές αλλά με καλά λεφτά. Έτσι περνάνε 2 χρόνια μένοντας διαρκώς παράνομα εκεί, μέχρι που φτάνουμε στο 2006.
Πίσω στη πατρίδα μας προκυρήσονται δημοτικές εκλογές το έτος αυτό(2006), όμως ο φίλος δε μπορεί να έρθει να ψηφίσει διότι δε θα μπορεί μετά να επιστρέψει στη ΝΥ και λέει δε βαριέσαι καλά είμαι και ας μη ψηφίσω. Ένα μήνα πριν τις ελληνικές δημοτικές εκλογές σκάει μύτη η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης στην οικοδομή που δούλευε, το τσουβαλιάζει με συνοπτικές διαδικασίες και μέχρι τη πόρτα του αεροπλάνου που θα τον έφερνε στην Ελλάδα τον είχαν με χειροπέδες και με αφάνταστη ψυχολογική βία. Γύρισε Ελλάδα με το κεφάλι κατεβασμένο διότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να πάει αμερική ουτε καν σαν επισκέπτης-τουρίστας.
Τι είχε γίνει, έμαθαν οι ομογενείς-συχωριανοί του στη ΝΥ ότι δε θα πήγαινε στη πατρίδα να ψηφίσει κ οτι θα χανόταν μια απλή ψήφος και τον κάρφωσαν με ελαφρά τη καρδία! Από την υπηρεσία μετανάστευσης έμαθε και το όνομα αυτού που τον έδωσε και μάλιστα ήταν μακρινός εξάδελφος του.
Ο φίλος αυτός είναι δυστυχισμένος γιατί του στέρησαν το μεγαλύτερο όνειρο που είχε και όποτε βρεθούμε να πιούμε καφέ το λέει με πικρία και πως θα έδινε τα πάντα αρκεί να μπορούσε να ξαναπαεί στις ΗΠΑ.
όλο αυτό είναι αλήθινη ιστορία που την έχω ζήσει από κοντά και την ανέφερα έτσι για το φίλο που θέλει να φύγει.
ευχαριστώ