Οι εμπλεκόμενοι φορείς _ ανάμεσά τους οι κ.κ. Νίκος Θανόπουλος (πρόεδρος της ΠΑΕ), Δημήτρης Χατζηχρήστος (πρόεδρος Ερασιτεχνικής ΑΕΚ), Γιάννης Γρανίτσας (με το γνωστό σχέδιό του), Σταύρος Κόντος (δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας), εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών που είχε προσφύγει στο ΣΤΕ για τη μη κατασκευή του γηπέδου, εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας J&P ΑΒΑΞ και ο διακεκριμένος νομικός Αντώνης Bγόντζας, άλλοτε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, κάθισαν χθες μετά από καιρό στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν όλες τις παραμέτρους. Ήταν η πρώτη διερευνητική συνάντηση η οποία έγινε με σκοπό να προκύψει επιτέλους μια κοινή φωνή πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Να αποδειχθεί αν εν τέλει υπάρχουν προϋποθέσεις για την κατασκευή γηπέδου.
Με τάση... ενωτική!
Κι αν τελικά προκύπτει πρόσφορο έδαφος _ τηρουμένων και των δεδομένων δυσκολιών αφού οι δύο υπάρχοντες νόμοι στους οποίους μπορεί να υπαχθεί το έργο έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας _ τότε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο ποδοσφαιρικής ζωής. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η ΠΑΕ δείχνει εμπράκτως την πρόθεσή της να δοθεί ένα τέλος (είτε θετικό, είτε αρνητικό) στη συγκεκριμένη υπόθεση και σε αντίθεση με όσα πρέσβευε ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Ντέμης Νικολαΐδης, έχει την επιθυμία να επιστρέψει η ΑΕΚ στη Νεα φιλαδέλφεια.
Το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Γιάννης Γρανίτσας όταν με δική του απόφαση γκρεμίστηκε το (αλήθεια είναι) προβληματικό γήπεδο που υπήρχε, περιλαμβάνει την κατασκευή έδρας με χωρητικότητα 32.000 θέσεων, κλειστό γυμναστήριο (για βόλεϊ και χάντμπολ) 1.800 θέσεων, γήπεδο μπάσκετ 7.000 θέσεων, κολυμβητήριο, αίθουσες ερασιτεχνικών τμημάτων, συνεδριακό κέντρο, αποδυτήρια, πάρκινγκ (1.800 θέσεων) και εμπορικούς χώρους.
Η εναλλακτική λύση που έριξε στο τραπέζι η ΠΑΕ, αφορούσε στην ανέγερση ενός αμιγώς ποδοσφαιρικού γηπέδου στα πρότυπα του «Γ. Καραϊσκάκης», με ήπιες εμπορικές χρήσεις άρα και χαμηλό συντελεστή δόμησης. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, η Ερασιτεχνική θα είναι η ριγμένη της υπόθεσης καθώς μια τέτοια κατασκευή δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για χώρους στέγασης των τμημάτων της.
Η επιστολή που έδωσε ο δήμαρχος της περιοχής Σταύρος Κόντος ήταν η αναμενόμενη και η πλέον ξεκάθαρη που θα μπορούσε να υπάρχει. Ο Δήμος επιθυμεί την ανακατασκευή του γηπέδου στον χώρο που προϋπήρχε, αρκεί να τηρηθούν οι υπάρχουσες διατάξεις. «Είναι σημαντικό ότι έγινε για πρώτη φορά μια τέτοια συνάντηση σε πάρα εξαιρετικό κλίμα. Ο Δήμος δεν βρίσκεται απέναντι στην ΑΕΚ και υπάρχει και επιστολή που αναφέρει ότι ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας δεν έχει αντίρρηση στη δημιουργία γηπέδου, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την εφαρμογή και προστασία των περιβαλλοντολογικών και πολεοδομικών διατάξεων».
Ενωτική ήταν και η τοποθέτηση του Γιάννη Γρανίτσα, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε το «μαύρο» πρόβατο προς όλους τους φορείς, λόγω της βιασύνης που του έχει καταλογιστεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» δίχως να είναι βέβαιος ότι το περιβόητο σχέδιό του ήταν υλοποιήσιμο. Συγκεκριμένα είπε: «η ΑΕΚ βαδίζει ενωμένη και θα δείξει ο χρόνος, αν μπορεί να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια»
Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Δημήτρης Χατζηχρήστος ήταν μάλλον περισσότερο αισιόδοξος: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, όλοι επιθυμούμε την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια και δουλεύουμε γι αυτό. Νομίζω ότι θα βρούμε τους τρόπους για να τα καταφέρουμε και να κάνουμε ξανά ένα όνειρο όλων των ΑΕΚτζήδων πραγματιξκότητα».
Τις απόψεις του εξέφρασε και ο Αντώνης Bγόντζας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το «σχέδιο Γρανίτσα» δεν έχει τύχη, αλλά η κατασκευή γηπέδου μπορεί να γίνει εφικτή ακολουθώντας τις ισχύουσες διατάξεις και τους υπάρχοντες κανόνες: «προσωπικά ενημέρωσα για τα νέα θεσμικά δεδομένα και για τις διατάξεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο από το άλσος. Θέλουμε να γίνει γήπεδο, αλλά ξεχάστε τις εμπορικές χρήσεις και το παλιό σχέδιο του Γιάννη Γρανίτσα».
Κάλλιο αργά παρά ποτέ...