Το Σταλινγκραντ που έγινε γνωστό από τη μάχη το 1942 , καταστράφηκε τότε.
Τα μπάζα του υπάρχουν ακόμη εκεί και είναι επικίνδυνη περιοχή , επειδή οι γερμανικές βόμβες και νάρκες είναι ... αξιόπιστες (υπηρξε νεκρός και το 2006).
H νέα πόλη , χτίσθηκε δίπλα στην παλιά και λέγεται Βολγογκραντ.
Για το Μενίδι δε ξέρω να σου πω Lakis, αλλά για το Στάλινγκραντ (που σήμερα λέγεται Volgagrad), ό,τι θέλεις γράφεις.
Το Σταλινγκραντ πράγματι καταστράφηκε (σε πολύ μεγάλο ποσοσστό) κατά τις μάχες του 1942, και μετατράπηκε σε ερείπια σε μεγάλη έκταση.
Αρχές Ιανουαρίου 1943 οι Γερμανοί που είχαν αποκλειστεί εκεί (300.000 υπό τον στρατάρχη Πάουλους) παραδόθηκαν στους Ρώσους και η μάχη έληξε.
Από το 1945 που τελείωσε ο πόλεμος μέχρι το 1953 που πέθανε ο Στάλιν, το Σταλινγκραντ "ανακατασκευάστηκε" με γρήγορους ρυθμούς.
Βλέπεις η πόλη έφερε το όνομα του Αρχηγού, και δόθηκε προτεραιότητα στην αναστύλωσή της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Στάλιν είχε δώσει μεγάλη σημασία το 1942 στο ΝΑ ΜΗΝ χάσει αυτή τη μάχη, γιατί λόγω του ονόματος η πόλη είχε κάποιο συμβολικό χαρακτήρα για το καθεστώς.
Μετά το θάνατο του Στάλιν (και την παύση της προσωπολατρείας του από το Νικήτα Χρουστσώφ που τον διαδέχτηκε στην ηγεσία της Ε.Σ.Σ.Δ.), η πόλη ΑΛΛΑΞΕ ΟΝΟΜΑ (όχι εγκαταλείφτηκε) και ονομάστηκε Volgagrad (η πόλη του Βόλγα - Βόλγας = ποταμός, αν δε το ξέρεις).
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε συνεχίστηκε η ανακατασκευή της, και φυσικά και η επέκτασή της (όπως γίνεται με όλες τις πόλεις, μεταπολεμικά).
Είναι αστείο να λες ότι υπάρχουν "μπάζα" στο Volgagrad, και ότι είναι "επικίνδυνη περιοχή". Ίσως έχουν κρατήσει κάποια σημεία σε στυλ μουσείου για τις μάχες (για τις συγκρούσεις στο εργοστάσιο τρακτέρ έχουν γυριστεί ταινίες), αλλά δεν έχει συμβεί αυτό που λες, ότι δηλαδή η πόλη
εγκαταλείφτηκε και ξαναχτίστηκε
άλλη παραπέρα. Σταλινγκραντ και Βολγαγκραντ είναι
η ίδια πόλη, με αλλαγή ονόματος.
"Ζωντανά" πυρομαχικά μπορεί να υπάρχουν θαμμένα ακόμα (και βέβαια θα είναι επικίνδυνα) γιατί ποτέ οι εκκαθαρίσεις μετά τον πόλεμο δεν τα βρίσκουν όλα. Το 2005 βρέθηκε γερμανική βόμβα 250kg στο Λονδίνο, και ακόμα και τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν θάνατοι και ακρωτηριασμοί παιδιών σε εξοχές της Αττικής, όταν έπαιζαν με βλήματα όλμων και νάρκες από τον πόλεμο ή τον εμφύλιο που κανείς δεν είχε μαζέψει, ή "ξέφυγαν" από το μάζεμα.
Είναι πιθανό να έχει συμβεί το ίδιο και στο Volgagrad.