Καπετάνιε μου κάπως παράξενα τα γράφεις. Το ότι αυτοί δεν τελείωσαν παραγωγική Σχολή του ΠΝ, τους καθιστά μη αξιωματικούς, με δικαίωμα να παζαρεύουν διαταγές; Συντεχνιακό σε κόβω. Μια χαρά αξιωματικοί του ΠΝ ήταν και αυτοί και είχαν δικαίωμα να αρνηθούν την αποστολή, εφόσον ξεπερνούσε τις δυνατότητες του όπλου τους. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι πιλότοι της ΠΑ αν κρίνουν ότι ο καιρός κάνει την επιχείρηση επικίνδυνη. Το δεύτερο πλήρωμα προσεφέρθη εθελοντικά και όχι διετάχθη κι αυτό καθιστά τη θυσία τους διπλά ηρωική. Ο Α/ΓΕΣ μια χαρά αρνήθηκε να σηκώσει ελικόπτερα με καταδρομείς λόγω καιρού, παρά τις διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ και συνέχιζε να αρνείται παρά τις νέες διαταγές. Το πολιτικό προσωπικό γνωστό και θλιβερό. Αλλά από εκείνη την ήττα έμειναν δύο φράσεις. Η μία του Σημίτη "Δε σου είπα ρε μαλάκα να στείλεις στρατό και στα δυο νησιά;" Και η άλλη του ελικοπτερά ΑΣΔΕΝ "ποιός μαλάκας διέταξε αποστολή Ε/Π με τέτοιο καιρό;". Ο "Μαλακας" είναι ο γνωστός ναύαρχος Λυμπέρης. Που άλλαξε την εντολή στον αέρα κι αντί να πάνε Δ.Ιμια οι καταδρομείς πήγαν Καλολιμνο-Φαρμακονησι. Κι η πλειοψηφία νόμιζε ότι φυλάσσονται και οι δύο νησίδες, μέχρι που άκουσε τα τουρκικά νέα. Το αποτέλεσμα γνωστό. Ο έτερος Ναύαρχος που χειρίστηκε την κρίση ήταν ο Βασιλικόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ
Κι αυτός λίγα πράγματα αλλά τουλάχιστον έστειλε σήμα εγκαίρως για την τουρκική πρόθεση. Σε ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ λέει αυτός, μόνο στο ΓΕΝ λέει ο Λυμπέρης. Φαίνεται δε μιλάνε οι Ναυαρχαίοι μεταξύ τους. Πάλι καλά να λέμε που δεν είχαν τα βατράχια μπαταρίες, αν ισχύει η εκδοχή, και δε χάθηκαν κι άλλα παλληκάρια για το τίποτα. Μελανή σελίδα για την Ελλάδα και κάποιοι τα έκαναν θάλασσα.
Φιλε καλημερα,απανταω σε αυτα που γνωρίζω εκ των εσω και δεν υπαρχει η παραμικρη αμφιβολία περί αυτών:
-Ο Κυβερνητης του Ε/Π εχει την απόλυτη ευθυνη της πραγματοποίησης η μη της πτησης.Αν κρινει οτι δεν συντρεχουν οι καταλληλες προυποθέσεις ΔΕΝ σηκώνει το Ε/Π -Α/Φ ο κόσμος να γυρίσει αναποδα.Στο λεω αυτο γιατι κι εγω σαν Flight Deck officer (FDO) στα πλοία,ειχα την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ της προσνειωσης η μη του Ε/Π στο καταστρωμα.Αν εκρινα ότι οι συνθηκες δεν ευνοούν αναβα τα wave off φωτα για απομακρυνση.Ε,λοιπόν οι Ε/Μ Αξκοι κυβερνητες με γραφανε στ'@ρχιδι@ τους και κατεβαιναν με προνευστασμους/διατοιχισμούς εκτός ορίων!Για μουρη και καλά!Το τι καντηλια ειχα ριξει τοτε δεν περιγραφονται.Και για να μη γινει μαλακια,μολις τον εβλεπα κι ερχοταν για να κατεβει με εκτος ορίων συνθηκες,κατεγραφα τη συνομιλία κι εκλεινα τη συζήτηση με το "Τον ελεγχο εχει η Γεφυρα" για να καλυφθω στην ενδεχομενη ΕΔΕ...Αυτοί ειναι οι Ε/Μ δεν εχουν πειθαρχία και δρουν αυτονομα.
Απο την αλλη οι Αξκοι ΠΝ σαν κι εμενα εχουν μαθει,οταν παιρνουν μια διαταγη να την εκτελούν και μετα να βγαινουν παραπονούμενοι.Ετσι και εκεινο το βραδυ,ο Καραθανάσης ΔΙΕΤΑΧΘΕΙ -και οχι ενηργησε εθελοντικα-να απονειωθεί σαν εφεδρικό πλήρωμα και εκανε αυτο που ειχε μαθει μια ζωη σαν Αξκος να κανει:"Να εκτελει ανευ αντιλογιας τας διαταγας",ειναι στον ορκο μας αυτη η φραση..
-Για τον Α/ΓΕΣ δεν ξερω τι διαμηνυθηκε εκεινο το βραδυ με τον Α/ΓΕΕΘΑ,αλλα ειναι γεγονός ότι ο Λυμπερης εκανε περιορισμενη καλυψη του χωρου..
-Ο Βασιλικόπουλος ειναι ο μονος αμετοχος καθότι περίμενε να ενημερωσει τον Κινεζο και ο μαλακας τον ειχε στον προθαλαμο για να τον δεχθεί οταν τελειώσει τη μαλακία που επαιζε..Και του ελεγε "ενημερωσε το Θεμελη και αυτος θα κρινει αμα χρειαστει να μου το πει εμενα!!"
-Τελος για τις μπαταρίες δεν εχω αποψη,μαλλον ειναι μια βρωμα που εχει βγει σαν το θανατο των Τουρκων κομμαντο που ανεβηκαν στα Ιμια..
Και δεν ειμαι συντεχνιακός, αλλα δεν ειμαστε και όλοι το ιδιο φιλε στο ΠΝ..Δεν θα βαλω τον εαυτο μου στην ιδια μοιρα με καποιον που περασε 15 μερες στο ΚΕ/ΠΑΛ και βγηκε Αξκος Ιπταμενος των Ε/Π, για να πουλαει μουρη στα ταξιδια,να κανει μια δυο πτησεις στις ασκησεις και μετα να καθεται ολη μερα στο καρε να παιζει ταβλι και να αδειαζει τα ουισκυ στα μπαρ φορωντας τη φορμα του Ιπταμενου (sic) κανοντας διακοπές..Και στο τελος να παιρνει και ολα τα οδοιπορικα..Και μετα να παιρνει και 15 μερες αγραφες για να "ξεκουραστει"..