Yorgos
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 21 Σεπ 2005
- Μηνύματα
- 15.504
- Κριτικές
- 22
- Like
- 55
- Πόντοι
- 4.095
Κάποιοι μας δουλεύουν. Ο Αντ1 στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Έλληνες δημοσιογράφοι και μας δουλεύουν? Πάψε ρε...
Κάποιοι μας δουλεύουν. Ο Αντ1 στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Δεν λεω οτι στησανε την ολη φαση μονο και μονο για να στηριξουνε τον δικο τους αλλα οτι την εκμεταλευονται,ετερον εκατερον.Ναι, αυτό λέγεται, που λες. Διαφορετικά, δν εξηγείται εύκολα το πως ξεκλίνησε η κρίση κ κυρίως η χρονική στιγμή. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν 47-47, ενώ πριν λίγο καιρό (πριν την κρίση) ήταν μπροστά ο Ομπάμα..
Περίεργα πράγματα βέβαια, γιατί τελικά νικητής από την κρίση φαίνεται η Ρωσία. Θα μου πεις, τι τους νοιάζει, την εξουσία να ξαναπάρουν ..
Δεν λεω οτι στησανε την ολη φαση μονο και μονο για να στηριξουνε τον δικο τους αλλα οτι την εκμεταλευονται,ετερον εκατερον.
Οι ΗΠΑνθρωποι τρωνε χοντρη ηττα αυτην την στιγμη μεσω του καλυτερου τους πελατη και οι Ουκρανοι κοιτανε με ανυσηχια:πρεπει να πληρωσουν το χειμωνιατικο γκαζι σε κανονικες τιμες,πεθανε ο τζαμπας.
Δεν μας πειράζει αυτό, αρκεί που είναι αντιαμερικανοί λέμεεεεεεε.........Χαρακτηριστικό βέβαια φασιστικών κοινωνιών....
Υπαρχουν σε πολλες χωρες (οχι Ελλαδα) τα λεγομενα think tank τα οποια αποτελουνται σε καθε τομεα απο τα πιο ταλαντουχα και εξυπνα ατομα (βαση παιδειας, ψυχολογικου προφιλ, σταδιοδρομιας και αξιων ναι καλα ακουσατε αξιων πχ σεβασμος στο διαφορετικο και πως το προσεγγιζεις οχι πως το αφανιζεις) τα think tank λοιπον επεξεργαζονται συνεχως σεναρια και λυσεις για τα παντα, ενώ τα προιοντα που παραγουν τα αγοραζουν στην ουσια Κυβερνησεις, κεντρικες Τραπεζες και καποιες Εταιρειες...
Σεβομαι την καθε αποψη. Καταθεσα την δικη μου για να αναδειξω καποια πραγματα που εγω θεωρω σημαντικα...
Georgia and Kosovo: A Single Intertwined Crisis
August 25, 2008
By George Friedman
The Russo-Georgian war was rooted in broad geopolitical processes. In large part it was simply the result of the cyclical reassertion of Russian power. The Russian empire — czarist and Soviet — expanded to its borders in the 17th and 19th centuries. It collapsed in 1992. The Western powers wanted to make the disintegration permanent. It was inevitable that Russia would, in due course, want to reassert its claims. That it happened in Georgia was simply the result of circumstance.
............................................................................................
The Europeans and Americans rejected this request as they had rejected all Russian arguments on Kosovo. The argument here was that the Kosovo situation was one of a kind because of atrocities that had been committed. The Russians argued that the level of atrocity was unclear and that, in any case, the government that committed them was long gone from Belgrade. More to the point, the Russians let it be clearly known that they would not accept the idea that Kosovo independence was a one-of-a-kind situation and that they would regard it, instead, as a new precedent for all to follow.
____________________________________________________________________________________________________________________
Newsletter απο το STRATFOR.Δεν σημαινει οτι επειδη το κανω copy paste ντε και καλα υιοθετω η συμφωνω και με ολες τις θεσεις του.
Θα χαρακτηριζα μαλλον συγκυριακες τις ομοιοτητες που παραθετεις,παρα ενα ακομη επεισοδιο της Ιστοριας που επαμναλαμβανεται ποτε ως φαρσα και ποτε ως τραγωδια.Υπαρχουν δλδ.βαθυτατες διαφορες που δεν λαμβανεις υποψη καθως και ορισμενες λαθος εκτιμησεις.Μια πάλαι ποτέ μεγάλη δύναμη που έχει χάσει το κύρος της... υπάρχει φτώχεια και ο πλυθησμός φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης. Και εμφανίζεται ο μεσίας ο οποίος θα ανορθώσει τη χώρα και θα αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της. Εξαλείφεται η ανεργία και η φτώχεια, και το μέλημα στη συνέχεια είναι η αποκατάσταση στη σφαίρα επιρροής που υπήρχε παλιά.
Ένωση με το "ομοεθνές" κράτος. Και προστασία σε μειονότητες σε άλλες χώρες.
Στρατηγικό ενδιαφέρον και διακύβευμα η Πολωνία.
Συμμαχία με ανερχόμενη δύναμη της Άπω Ανατολής η οποία προκαλεί εντύπωση για το ραγδαίο και ταχύ εκσυγχρονισμό και που τελεί υπό ισχυρό μιλιταρισμό ( ισχυρή επιρροή του στρατού και υπέρογκες αμυντικές δαπάνες)
Σας θυμίζει κάτι το σενάριο?
Σίγουρα θυμίζει πολύ τη Ρωσία. Η πάλαι ποτέ τσαρική και σοβιετική αυτοκρατορία που καταρρακώνεται τη δεκαετία του 90, στην κρίση του 97 φτάνει στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται όμως ο σωτήρας ( Πούτιν) και την ανορθώνει. Σιγά σιγά ανακτά δύναμη. Επιζητεί την επιρροή στην πάλαι ποτέ σφαίρα επιρροής της.
Επίσης την ένωση με τα ομοεδθνή κράτη ( Λευκορωσία εν πρώτοις, αλλά γιατί όχι και με Ουκρανία). Επίσης αναλαμβάνει την προστασία ρωσικών μειονοτήτων σε όμορα κράτη ( Γεωργία).
Θεωρεί την Πολωνία ως στρατηγικής σημασίας για την ασφάλειά της και επομένως μεριμνά για το τι κάνουν εκεί άλλες ανταγωνιστικές χώρες.
Συμμαχεί με την Κίνα, την ταχέως ανερχόμενη δύναμη.Στην Κίνα ισχυρότερος θεσμός δεν είναι το Κ.Κ.Κ. αλλά μάλλον ο Στρατός. Ο Κινεζικός Λαικός Απελευθερωτικός Στρατός, ( P.L.A.)δε δρα όπως ένας συνηθισμένος στρατός, αλλά έχει περιουσία, επιχειρήσεις και αρκετή πολιτική και οικονομική δύναμη. Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι ιλιγγιώδεις.
Πάμε τώρα να δούμε τι άλλο θυμίζει άραγε αυτή η κατάσταση.... Η ηττημένη Γερμανία του 1ου παγκοσμίου πολέμου... Μετά τη συνθήκη των Βερσαλλιών η γερμανική αυτοκρατορία καταρρακωμένη, δεν είναι καν αυτοκρατορία αλλά δημοκρατία της Βαιμάρης. Η πείνα και η εξαθλίωση που είχε προκαλέσει ο πληθωρισμός της δεκαετίας του 20 ήταν συγκρίσιμος με την πείνα στην Αφρική σήμερα. Η κρίση του 29 έδοσε τη χαριστική βολή. Την έδοσε? Όχι, γιατί το 1933 εμφανίστηκε ο "σωτήρας" : ο "αυστριακός δεκανέας". Όσο και αν προκαλεί απέχθεια η ιδεολογία και το καθεστώς αυτό, οικονομικά τα πήγε περίφημα. Τουλάχιστον όσο τα ηνία της ναζιστικής Γερμανίας τα είχε εν λευκώ ο - μη ναζί- Γιάλμαρ Σαχτ.
Η Γερμανία ενώθηκε με το επίσης γερμανικό κράτος της Αυστρίας. Το "Anschluss" δεν ήταν εισβολή, όπως ήθελαν να την παρουσιάσουν οι αυστριακοί μετέπειτα, αλλά μια ηθελημένη ένωση των δύο κρατών. Με πρόσχημα την προστασία της γερμανικής μειονότητας στη Σουδητία η Γερμανία προσαρτά την περιοχή έπειτα από τη συμφωνία του Μονάχου. Έλα όμως που όλα τα - όντως ισχυρά- οχυρωματικά και αμυντικά έργα των Τσεχοσλοβάκων ήταν σε αυτή την περιοχή. Με την προσάρτησή της λοιπόν, αδυνάτιζε τρομερά η Τσεχοσλοβακία αμυντικά. Επόμενο βήμα λοιπόν η.. παρέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στην Πράγα.
Τότε μόνο ξύπνησε από το λήθαργο η Αγγλία και η Γαλλία.Και συνάψανε αμυντική συνθήκη με την Πολωνία. Το γεγονός ωστόσο που τους θορύβησε περισσότερο ήταν το σύμφωνο μολότοφ-ρίμπεντροπ.
Η Γερμανία επιζήτησε να ενσωματώσει στο κράτος της το διάδρομο του Ντάντσιγκ ( σημερινό Γκντάνσκ της Πολωνίας) που χώριζε τη Γερμανία από το έδαφος της Ανατολικής Πρωσίας με πρωτεύουσα το Καίνιξμπεργκ( σημερινό Καλίνινγκραντ, αποτελεί ρωσικό έδαφος που δεν ενώνεται κατευθείαν με την υπόλοιπη Ρωσία).
Όταν λοιπόν εισέβαλε εκεί, τότε η Αγγλία και η Γαλλία επιτέθηκαν στη Γερμανία.
Συμμάχησε με την Ιαπωνία. χώρα που είχε εκσυγχρονιστεί και εκβιομηχανιστεί ταχύτατα και επίσης τελούσε υπό ένα σκληρό και αυταρχικό μιλιταρισμό.
Επίση η σημερινή Ρωσία υψώνει τη σημαία του "αντιαμερικανισμού" ( βλ. ομιλία Πούτιν στο Μόναχο και δηλώσεις περί "παγκόσμιας τάξης, ασφάλειας κλπ και αποτροπής μονοπολισμού) και η τότε Γερμανία ύψωνε το λάβαρο ενάντια στον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Η τότε Γερμανία της δεκαετίας του '30 γενικά δεν ήταν τόσο αντιπαθής όσο σήμερα εκ των υστέρων νομίζουμε. Μόνο η κομμουνιστική αριστερά ήταν πραγματικά εναντίον της.Και αυτό γιατί εμπράκτως οι ναζί είχαν ανέβει στην εξουσία, έπειτα από μάχες στην κυριολεξία με τους κομμουνιστές.
Πάντως οι ομοιότητες πραγματικά είναι πολλές και οι συγκρίσεις πιστεύω βοηθάνε.
Όσον αφορά το μέτωπο Ρωσίας, Αμερικής, η Ρωσία ( και η Κίνα) έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις Η.Π.Α. και το δυτικό κόσμο. Αποτελούν πιο "μονολιθικές" κοινωνίες και για τον Α ή Β λόγο , δεν υπάρχει ποικιλία και πλουραλισμός συμφερόντων στις κοινωνίες τους αλλά αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο . Έστω και με ανοιχτή και ωμή βία.
Οι Η.Π.Α. ωστόσο δεν είναι ένα μονολιθικό πράγμα αλλά έχει πολυσχιδία συμφερόντων. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο της Νέας Υόρκης, δεν είναι δεδομένο ότι έχει τις αρμονικότερες σχέσεις με το στρατιωτικοβιομηχανικό του Ντάλλας και του Τέξας γενικότερα, είτε με τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντητρόιτ.
Οι ίδιες οι Η.Π.Α για να γίνουν αυτό που είναι σήμερα ( μια ομοσπονδία κρατών) πέρασαν εκτός από έναν αντι-αποικιακό πόλεμο και έναν εμφύλιο. Τα ρήγματα του εμφυλίου ίσως και να μην έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Ήδη το ότι σε μερικά ράντζα του Τέξας, κυματίζει ακόμη η σημαία του Νότου, να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή γραφικότητα των βλάχων "γελαδάρηδων".
Επίσης οι δυτικές κοινωνίες χαρακτηρίζονται από κάποιες υπερβολικές ευαισθησίες, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, οικολογικές ευαισθησίες, δημοκρατία κλπ. Δε λέω καλά, αυτά, σίγουρα ο καθένας θα ήθελε ένα τέτοιο περιβάλλον , όταν όμως ο άλλος αυτά τα έχει γραμένα και κάνει ότι είναι να κάνει,τότε σε μια αναμέτρηση , έχει κάποιο πλεονέκτημα. Και δε μιλάω για στρατιωτική αλλά και οικονομική και πολιτική. Δεν υπάρχουν δηλαδή εκεί έννοιες όπως "πολιτικό κόστος", ή δε το σκέφτεται το κράτος να κάνει μια απαλλοτρίωση π.χ., να επιβάλλει κάποιο φόρο ή κάποια συγκεκριμένη πολιτική. Αποφασίζεται κάτι και απλά γίνεται. Χαρακτηριστικό βέβαια φασιστικών κοινωνιών
Για μια φορα συμφωνουμε απολυτως Str8,ακομη και στην κριση σου για το copy paste που εκανα.Η ανάλυση παρά τις κάποιες ανακρίβειες και απλουστεύσεις πιάνει την ουσία, η οποία συνοψίζεται στις δύο φράσεις που έκανα bold...
Στην εξωτερική πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν μοναδικές περιπτώσεις και ειδικά στο Κόσοβο, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, με όρους διεθνούς δικαίου τουλάχιστον, γιατί οι κοσοβάροι δικαιούνταν ξεχωριστό κράτος και όχι πχ οι Καταλανοί, οι Σκωτσέζοι, οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ και άλλοι ων ουκ έστι αριθμός...
Το προηγούμενο του Κοσόβου επομένως μπορεί να εφαρμοστεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις και ουσιαστικά καταργεί το ιερό και απαραβίαστο των συνόρων που ίσχυε μεταπολεμικά...
Να θυμίσω ότι ο Χίτλερ είχε προσαρτήσει τη Σουδητία (περιοχή της τσεχολοβακίας που κατοικούνταν από το γερμανικό φύλο των σουδητών) με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και την αιτιολογία ότι επρόκειτο για μοναδική περίπτωση...
Το είχα γράψει και το ξαναγράφω...Το Κόσοβο γυρνάει μπούμερανγκ σε αυτούς που το δημιούργησαν...
Και αν το Κόσοβο αναγνωρίστηκε ως κράτος επί Μπους, οι σπόροι μπήκαν επί Κλιντον (για να μην ξεχνιούνται κάποιοι αμετανόητοι νοσταλγοί του σαξοφωνίστα, εξουσιομανούς Χίλαρυ και της ανεκδιήγητης Μαντλίν) και άλλων αστέρων της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και κεντροαριστεράς....
Τωρα ο Σαακασβιλι πληρωνει με Κοσοβαρικο νομισμα τα γαμησιατικα των ΗΠΑ...