δεν θα εμπλακώ πολύ στο θέμα αλλά θα πω μια γνώμη...
μου φαίνεται ότι διαφορές μεταξύ mentoring - sponsoring υπάρχουν. πιθανότατα στο ποιες το εξασκούν, ας πούμε ότι στο mentoring θα βρεις πιθανότατα πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γυναίκες που ήδη έχουν μια δουλειά, στο είδος των "αποδοχών" που δεν είναι απαραίτητα μόνο χρήμα, και και και που δεν είναι της παρούσης.
αλλά στην ουσία του ΚΑΙ το μέντορινγκ είναι πληρωμένο σεξ.
οι όροι αλλάζουν και πολλά δεδομένα που εννοείται ότι για αυτές και για αυτούς μπορεί να κάνουν - και κάνουν - μεγάλη διαφορά, αλλά να μην ξεχνάμε ότι στην τελική δίνουν το κορμί τους για ανταλλάγματα...
Χοντρικά όπως τα λες είναι. Στην πράξη όμως οι διαφορές μεταξύ mentoring και sponsoring εξαρτώνται από την περίπτωση και μπορεί να είναι και αβυσσαλέες.
Όλη η δυσκολία είναι η διαχείρηση του ψυχολογικού μέρους της σχέσης. Δεν είναι ξεκάθαρη συναλλαγή χρήμα-σεξ όπως στο sponsoring. Προσπαθούν και τα δύο άτομα να βάλουν και λίγο αίσθημα για να χρυσωθεί το χάπι. Πολλές φορές μπορεί να μην συμπίπτουν τα σενάρια τους. Ας πούμε σε μεγάλη διαφορά ηλικίας, η μεντορέτα μπορεί να επιθυμεί σχέση friends with benefits, ενώ ο μέντορας να πάθει γεροντοκαψούρα. Επίσης έχω μία που με αποκαλεί συνέχεια μπαμπά και ξενερώνω. Προσπαθώ να καταλάβω τι μπορεί να συμβαίνει στον εγκέφαλό της για να αποκαλεί μπαμπά κάποιον που την πηδάει.
Μία άλλη διαφορά είναι ότι με τις μεντορέτες συνήθως κρατάς μακροχρόνια επαφή, μετά την αρχική «συνεργασία», αφενός γιατί η σχέση δεν ήταν καθαρά χρηματική και η συμπάθεια παραμένει κι αφετέρου διότι μπορεί να σε χρειαστούν για ευκαιριακές συμβουλές. Αυτές με τις οποίες κρατάς σταθερή επαφή, αν και όχι υποχρεωτικά συχνή, λέγονται ενεργές. Επίσης μπορείς να βρεις κάποιον τρόπο να τις κρατάς. Ο άλλος, όπως έγραψα παραπάνω, τους χαρίζει sites. Βγαίνει πολύ φτηνά (όλα τα sites είναι σαν αντίγραφα), αλλά δένεσαι κι εσύ με αυτό το σύστημα, γιατί μπορεί να θέλεις να ξεφορτώνεις και να ανανεώνεις τις μεντορέτες. Σκέφτομαι κάποιου είδους επαγγελματικού updating, γιατί πολλές λόγω δουλειάς δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με κάτι νέο στο χώρο τους ή δεν το καταλαβαίνουν πχ μία τροποποίηση νόμου, μία νέα ευκαιρία κλπ.
Και ναι στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι μορφωμένες κοπέλες, αλλά δεν είναι και κανόνας. Είναι καλό να έχεις μορφωμένες κι έξυπνες μεντορέτες, για να καταλαβαίνουν τη διαδικασία. Δεν είναι, όπως είπαμε συναλλαγή με σπονσορέτα όπου φαίνεται ξεκάθαρα τι δίνεις και τι παίρνεις. Αν η μεντορέτα κουβαλάει κουτοπονηριές ή επηρεάζεται από τρίτους που της λένε «αυτός σε εκμεταλλεύεται» ή δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της δουλειάς που κάνεις για αυτήν κλπ τότε μπορεί να στραβώσουν τα πράγματα. Δυστυχώς είχα μία άσχημη εμπειρία. Έχω μία γκόμενα (ελεύθερη σχέση) που μου ζήτησε να στήσω σχολή οδηγών για μία φίλη της που δεν είναι και φωστήρας. Η «συνεργασία» πήγε καλά, αλλά με τα χρόνια χειροτέρεψαν τα πράγματα. Ούτε την αντέχω ούτε μπορώ να την αποφύγω (φίλη φίλης γαρ).