Αυτό είναι το διάγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ότι στην ουσία το εισόδημα σου (ως χώρα) σε σχέση με το 2019 έχει ανέβει σε πραγματικούς όρους περίπου 12 δις και όχι 28 δις. Είναι αυτό που λένε όλοι πληθωρισμός.
Άλλα για να γίνουμε λίγο πιο ακριβείς, γτ σήμερα πληρώνουμε περισσότερο με λιγότερα ενώ χθες πληρώναμε λιγότερα με περισσότερα αρκεί μόνο να βάλουμε στην εξίσωση, την ενέργιεα, τις τράπεζες και τη φορομπηχτική πολιτική. Επίσης το στρεβλό μοντέλο της ``οικονομικής" ανάπτυξης το οποίο σύμφωνα και με τη Moody's πριν από μερικές εβδομάδες βασίζεται μόνο στη κατανάλωση και τις υπηρεσίες και όχι στην υποκατάσταση των εισαγωγών, στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη που είναι κύριοι πυλώνες αύξησης του πραγματικού εισοδήματος μακροπρόθεσμα.
Επίσης υπάρχει η ``προσδοκία" του οίκου για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας του οποίου,
ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120% μέχρι τη δεκαετία του 2030, στα τέλη Νοέμβρη θα δούμε που θα σταθεροποιηθεί φέτος σε πραγματικές τιμές και όχι τρέχουσες που το παρουσιάζουν για την ώρα να είναι στο 160% περίπου.
Τέσπα, για να καταλάβουμε ο κατώτατος μισθός είναι 705 καθαρά από εφέτος αλλά το μέσο ενοίκιο είναι στα 600 ευρώ. Ακόμη και κάποιος που παίρνιε 1500 ευρώ, χωρίς αυτόκίνητο και οικογένεια, δυσκολεύεται πάρα πολύ για να τα βγάλει πέρα και νομίζω ότι κατα κανόνα ο περισσότερος κόσμος παίρνει γύρω στα 1200-1300 ευρώ στις ``καλά αμειβόμενες θέσεις" στην Ελλάδα. Αλλά αν κάνω λάθος διορθώστε με. Στην επαρχία δε τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα καθώς όσοι παίρνουν τα 705 ευρώ τείνουν να θεωρούνται και πλούσιοι.
Και να περάσω στην υποκειμενική μου άποψη τώρα. Έχει επικρατήσει λίγο και μια αδυφαγεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι και στον εργασιακό χώρο και στο ευρύτερο περιβάλλον μου. Όλοι σκέφτονται πως αν κάποιος πέσει στην αναγκη τους, όχι πως να τον βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό, αλλά πως να του πάρουν ακόμη και τη ψυχή μετα συγχωρήσεως...αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενική αντίλληψη