Saul
Μέγας
- Εγγρ.
- 23 Αυγ 2020
- Like
- 15.036
- Πόντοι
- 3.656
Το ξέρω και το έχω δει από προσωπική εμπειρία.Μου θύμισες ένα πείραμα που είχε γίνει σε μία εταιρεία στο εξωτερικό.
Οι εργαζόμενοι έπαιρναν ένα Χ ποσό, ας πούμε 800 ευρώ. Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να συντρέχει λόγος, τους έδωσαν αύξηση 100 ευρώ, πήγαν στα 900. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να αποδίδουν λίγο καλύτερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετά δούλευαν και πάλι όπως όταν έπαιρναν 800 ευρώ. Μετά από λίγο κι άλλη αύξηση.
Οι υπάλληλοι πάλι το ίδιο, δεν άλλαζαν ρυθμό. Και αυτό συνέβη σε όσες αυξήσεις (αδικαιολόγητες) πήραν.
Αυτό σημαίνει κάτι προφανώς, ότι ο υπάλληλος θεωρεί αυτονόητο ότι για τη δουλειά που προσφέρει, θα πρέπει να πάρει παραπάνω. Και δεν έχει να κάνει με το αν βγάζει το μήνα ή όχι.
Για παράδειγμα αν δόσεις σε κάποιο εταιρικό αυτοκίνητο με πληρωμένα καύσιμα ως bonus για να παράγει λίγο παραπάνω πολύ γρήγορα θα το θεωρήσει δεδομένο. Ακόμα πιο γρήγορα θα αρχίσει να το γαμάει στα χιλιόμετρα και στο τέλος θα αρχίσει να σου φέρνει και μούφα αποδείξεις....
Αν του το πάρεις πίσω θα έχει ξεχάσει ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να το παρέχεις και θα το θεωρήσει ως μείωση μισθού.
Γενικά...είναι δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί μέχρι να πάρουν χαμπάρι ότι τους έχεις βολέψει.
Και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δεν θα κάνουν ποτέ κάτι δικό τους γιατί δεν θέλουν να περάσουν το αγγούρι μέχρι να πετύχει.