Επισκέπτης
Κατάλαβα. Άρα λοιπόν ο Θεός γνωρίζει το μέλλον μόνο για πράγματα που έχει Εκείνος αποφασίσει να γίνουν. Διότι εφόσον θέλει να γίνει κάτι, θα γίνει οπωσδήποτε, άρα το γνωρίζει από πριν ότι θα γίνει. Όταν λοιπόν εγώ γεννήθηκα, ο Θεός δεν γνώριζε τι θα πράξω όταν μεγαλώσω, εκτός κι αν ήθελε ο ίδιος να μου δώσει κάτι ή αν εγώ του ζήτησα κάτι κι αυτός αποφάσισε να μου το δώσει (π.χ. να μπω στο πανεπιστήμιο). Επομένως, ο Θεός είχε επιλέξει ο ίδιος να τον αρνηθεί 3 φορές ο Πέτρος κι ακόμη ο ίδιος είχε επιλέξει τον Ιούδα ως προδότη του Ιησού. Σωστά?
Φίλε Γιώργο,
Παρά το οτι χρησιμοποιείς το σωστό ρήμα (επιλέγω) , δεν απευθύνεις σωστά την ερώτηση.
Τί θέλω να πώ :
- Ο Θεός επέλεξε τον Εβραϊκό λαό ώς περιούσιο και λιγότερο πεπλανημένο απο τους υπόλοιπους λαούς , γι αυτό και σε αυτόν το λαό έστειλε τους προφήτες του.
- Ο Θεός επέλεξε την παρθένο Μαρία , ως το λιγότερο αμαρτωλό άτομο της τότε κοινωνίας , για να γεννηθεί .
- Ο Θεός επέλεξε τους μαθητές του ... και όχι αυτοί αυτόν.
κτλ...
Πιο συγκεκριμένα :
-Οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης λένε για το οτι θα έρθει ο Μεσσίας. Δε λένε ούτε ποιός είναι ο Μεσσίας , ούτε πότε θα έρθει. Ο Θεός αποφασίζει το πότε είναι καιρός να έρθει στη γή. Στον άνθρωπο γνωρίζει μόνο το οτι θα έρθει.
Έτσι και στην Καινή Διαθήκη. Ο άνθρωπος γνωρίζει οτι κάποια στιγμή στην ιστορία , θα έρθει στη γή ο αντίχριστος. Δέν γνωρίζει το πότε θα έρθει , ούτε ποιός είναι. Μόνο ο Θεός το γνωρίζει ... όπως και το χρόνο της ελευσής του , αλλά και το χρόνο της Δευτέρας Παρουσίας Του.
-Τώρα , ως προς τον Ιούδα και τον Πέτρο που ρώτησες. Ο Θεός προαναγγέλει στον Πέτρο οτι θα τον αρνηθεί 3 φορές , και εν τέλει τον απαρνιέται. Στην περίπτωση του Ιούδα , στο Μυστικό Δείπνο , ο Θεός προαναγγέλει οτι κάποιος θα τον προδώσει. Δε λέει ούτε ποιός θα τον προδώσει , ούτε πότε θα το κάνει. Ο Ίδιος όμως γνωρίζει.
Ο Θεός δε γνωρίζει τί θα κάνουμε εμείς.Εμείς είμαστε ελεύθεροι να πράξουμε ότι θέλουμε. Διαβάζει την σκέψη μας και την ψυχή μας, κι αυτό γιατί είμαστε δημιουργημένοι "κατ' εικόνα" Του.
Έτσι διάβασε και τη σκέψη του Πέτρου , έτσι διάβασε και τη σκέψη του Ιούδα στο Μυστικό Δείπνο. Και μην ξεχνάμε πως τους επέλεξε για μαθητές του , γιατί πολύ απλά γνώριζε την ψυχική τους υπόσταση και δομή.
Πιστεύω αυτή τη φορά να ήμουνα πιό σαφής.
Καλό βράδυ !