Ειπε κατι ο Χρίστος που δεν δωσατε ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ''δεν θα χρειαστει να ταξιδεψεις νυχτα'' οποιος εχει παει Ουκρανια ή Ρωσσια νυχτα θα καταλαβε.Οι δρομοι ΔΕΝ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ!και δεν εχουν καμια ΛΕΥΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ουτε διαχωρηστικη ουτε στις λωριδες!Οποτε δυσκολευεσαι να ταξιδεψεις με ταχυτητες ανω τον 90 χλμ την ωρα εκτος αν εχει χιονι οποτε απ' το χιονι ειναι ολα φωτεινα.Ειπες κατι για 280 αλογα αν το αμαξι ειναι τζιπ τοτε να πας αν ομως ειναι κανα χαμηλομενο Mitsubishi Lancer που θελει και βενζινη 100 οκτανιων ΞΕΧΝΑ ΤΟ!Οπως εχω αναλυση και παλια τα διηλιστρια τους (Στην Ουκρανια το μεγαλητερο διηλιστηριο ειναι στην Οδησσο.οταν φτιχτηκε επι Σοβιετικη Ενωσης ηταν οτι πιο συγχρονο υπηρχε!) ειναι της δεκαετιας του '60 απο ενα τονο καθαρο πετρελαιο βγαζουν 170 λιτρα βενζινη οταν οι Αμερικανοι βγαζουν 430+ .Η βενζινη που βγαζουν μετα τη διηλιση του πετρελαιου ειναι 72-76 οκτανια που με διαφορα προσθετικα ανεβαζουν τον αριθμο των οκτανιων στα 92-95.Οποτε καλο ειναι να πατε με αμαξι που να καιει και βενζινη 92 (τα Αμερικανικα σε αυτο το θεμα ειναι καλητερα τα περισσοτερα μπορεις να τα μετατρεψεις να καινε και βενζινη 76 οκτανιων που ειναι πολυ φτηνοτερη.Τα Γιαπονεζικα θελουν βενζινη 98 με μια κακη βενζινη 95 πολλες φορες δεν τραβανε και βαρανε πυρακια (προαναφλεξη).Οσο για τα χειμερινα λαστιχα με καρφια στην Ελλαδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?καλο ειναι το χειμωνα να φοραει τ'αμαξι τετοια λαστιχα.μεγαλη διαφορα!Για να καταλαβεται στον παγο ειναι σα να οδηγεις σε χωματοδρομοΠιστευω οτι με αεροπλανο πιο φτηνα θα σου στοιχισειν και πιο ανετα θα ειναι.Μιλαω για χειμωνα
Άρη έχεις απόλυτο δίκαιο, οι δρόμοι της Ουκρανίας ιδιαιτέρα τον χειμώνα είναι μεγάλες παγίδες και αυτοκίνητα χαμηλωμένα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Στο ταξίδι προς τα εκεί εάν ο καιρός είναι καλός τα 480 χιλ. της Βουλγαρίας και τα 520 χιλ της Ρουμανίας είναι αρκετά καλά και μπορούν να περπατηθούν με οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Μέσα στην Ουκρανία μετά μας μένουν 170 χιλ. να διανύσουμε και πιστεύω πάντα εάν και εφόσον ο καιρός βοηθήσει δεν θα έχουμε ούτε και εκεί πρόβλημα, κάπως θα φτάσουμε. Εάν τώρα το αμάξι δεν ενδείκνυται για πολλά πολλά εκεί μπορώ να βρω φίλο μου με δικό του αυτοκίνητο να μας πάει όπου γουστάρουμε πληρώνοντας μόνο τις βενζίνες. Ούτω συ άλλος δεν είναι και ότι καλύτερο να κυκλοφοράς εκεί με ξένες πινακίδες. Έχω βέβαια τους γνωστούς μου αλλά γιατί να βάλουμε μπελάδες στο κεφάλι μου. Το αμάξι μπορεί να κάτσει σε φυλασσόμενο παρκινγκ με φρουρούς και σκυλιά την νύχτα και το παίρνουμε μόνο στην επιστροφή.
Όσον αφορά την Βενζίνα φίλε Άρη καλά τα λες υπάρχουν όμως και μερικές Μεγάλες εταιρείες όπως είναι η ΛΟΥΚ ΟΙΛ η ΟΥΚΡ ΝΑΦΤΑ οι οποίες είναι αξιόπιστες και έχουν και βενζίνες υψηλών οκτανίων. Στην περιοχή αυτή που θέλω να πάμε τον Χειμώνα βλέπεις κάθε δεύτερο αυτοκίνητο TOYOTA LAND CROUISER MERCEDES ΤΖΙΠΑΚΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, PORSCHE CHEEP, X7 BMW K.A όλα αυτά τα αμάξια δεν κουβαλάνε κάνιστρα μαζί τους, και αυτά από κάπου βάζουν βενζίνα!
Τέλος άλλο το χειμερινό απλό λάστιχο που φορούν οι περισσότεροι εκεί και άλλο το λάστιχο με τα καρφιά το οποίο συνιστάτε μόνο για παγωμένους δρόμους η δρόμους με φρέσκο πολύ χιόνι. Εάν έχεις λάστιχα με καρφιά και δρόμος δεν έχει χιόνι η είναι απλά βρεμένος κάνουν τόση φασαρία τα καρφιά και δεν μπορείς να πάς πάνω από 90 χιλ/ώρα.
Δυστυχώς με το αεροπλάνο δεν υπάρχουν φτηνές λύσεις όσον αφορά τον χειμώνα και ειδικά τις ημέρες πριν και μετά από τις γιορτές γιατί το εκμεταλλεύονται οι αεροπορικές εταιρείες και χτυπάν στα αυτιά. Άσε που για το συγκεκριμένο μέρος δεν υπάρχει απ' ευθείας πτήση από Ελλάδα. Υπάρχει η γνωστή Αεροσουίτ η οποία χρεώνει το εισιτήριο πάνε έλα στις γιορτές κάτι λιγότερο από 400 Ευρώ, μετά υπάρχει η ΑΣΤΡΑ αιρλαίνς μια καινούργια εταιρεία η οποία στοιχίζει περίπου 300 Ευρώ πάνε έλα, και τέλος υπάρχει και η ΚΑΡΠΑΤ αιρλίνς η οποία πετάει μόνο από Αθήνα αλλά μπορείς με μια ενδιάμεση στάση στην ΤΙΜΙΣΟΥΑΡΑ της Ρουμανίας καμία 45 λεπτά να πετάξεις μετά το ΛΒΟΒ το οποίο είναι σχετικά κοντά στο μέρος που θέλουμε να πάμε αλλά και εκεί το εισιτήριο είναι κοντά στα 400 Ευρώ. Δεν ανέφερα για ευνόητους λόγους την ΝΤΟΜΠΑΣ η οποία πετάει μόνο ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ( Μπορεί και Κίεβο αλλά με τα ίδια λεφτά! Ένας καλός τρόπος τον οποίον χρησιμοποίησα αρκετές φορές λόγω του ότι είμαι από Καβάλα είναι να πας Τουρκία με κάποιο μέσον και να πετάξεις από εκεί κατευθείαν για ΙΒΑΝΟ-ΦΡΑΝΚΟΒΣΚ, το πρόβλημα εδώ είναι ότι κάνεις τον σταυρό σου να έχεις θέσεις γιατί εισιτήρια μπορείς να προμηθευτής μόνο από την Ουκρανία, τα ο εισιτήριο κοστίζει περίπου 400 $ πάνε έλα, κάτι λιγότερο από 300 Ευρώ.