Νέα

Επικαρπία και ψιλή κυριότητα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα kiriakoboy
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 45
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

noctilucent1

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Νοε 2015
Κριτικές
8
Like
307
Πόντοι
346
Δ. Συμβολαιογραφικα πηγαινει αναλογα με το σπιτι υπολογιζε το λιγοτερο για ενα δυαρι 1000 €

Γιατι να πρέπει να σκασουμε 1000ρικο σε συμβολαιογράφο
ειδικά οταν προκειται για πράξη μεταξυ γονεα και τέκνου
Γαμω το κράτος που φυτεύει νταβατζηλικια με νομους
:vomit:

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Να συνοψισουμε.
Ο επικαρπωτης μενει η εισπρατει τα ενοικια αλλα ο ψιλος κυριος πληρωνει ενφια, κατανοητο? Ποση λογικη εχει αυτο?
Παραδειγμα,
Η θεια εχει εξι χιλιαρικα το μηνα απο ενοικια κτλ αλλα τον ενφια τον πληρωνω εγω,
Ο Σαμαρας το εκανε.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ.

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Like
19
Πόντοι
16
ο νόμος πάντως λέει από μισά και αυτός που έχει την επικαρπία και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
Να συνοψισουμε.
Ο επικαρπωτης μενει η εισπρατει τα ενοικια αλλα ο ψιλος κυριος πληρωνει ενφια, κατανοητο? Ποση λογικη εχει αυτο?
Παραδειγμα,
Η θεια εχει εξι χιλιαρικα το μηνα απο ενοικια κτλ αλλα τον ενφια τον πληρωνω εγω,

Αυτά κατάλαβες από όσα γραψαμε παραπάνω?  :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:

Περίμενε και εσύ τον Αλεξη να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ....

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
ο νόμος πάντως λέει από μισά και αυτός που έχει την επικαρπία και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα

Υπάρχει κλιμακα με βαση την ηλικια του επικαρπωτή τυπε, μην λεμε παλι τα ίδια

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Αυτά κατάλαβες από όσα γραψαμε παραπάνω?  :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:

Περίμενε και εσύ τον Αλεξη να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ....
η θεια παιρνει τα νοικια εγω πληρωνω ενφια και το εκανε ο σαμαρας.
Λαθος κανω? Για εξηγησε

coral

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2008
Like
4
Πόντοι
6
Η πλήρης κυριότητα, η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία αποτελούν (εμπράγματα) δικαιώματα. Η ψιλή κυριότητα μαζί με την επικαρπία μας κάνουν την πλήρη κυριότητα. ΨΚ+Επικαρπία=ΠΚ (100%)
Ο ψιλός κύριος, όπως και ο επικαρπωτής έχουν δικαιώματα στο ίδιο ακίνητο.
Από την άλλη σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία "Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου."

Όπως σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως, η ισόβιος επικαρπία συναρτάται της ηλικίας του επικαρπωτή και όσο μεγαλώνει ο επικαρπωτής τόσο μειώνεται η αξία της επικαρπίας (ως ποσοστό της πλήρους κυριότητας) εις όφελος της ψιλής κυριότητας. Δεν ξεχνάμε πως αξία επικαρπίας + αξία ψιλής κυριότητας μας κάνουν την αξία της πλήρους κυριότητας του ακινήτου

txar

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2011
Κριτικές
3
Like
1.790
Πόντοι
496
Να συνοψισουμε.
Παραδειγμα,

ακριβως ετσι τυπε
η επικαρπια οπως και η ψιλη κυριοτητα εχουν ποσοστο επι του συνολικου φορου με αθροισμα βεβαια 100%
Οσο πιο μεγαλος ειναι ηλικιακα ο επικαρπωτης τοσο μικροτερο ποσοστο επι του ενφια πληρωνει, με αποτελεσμα
τη μεριδα του λεοντος να την πληρωνει ο μικροτερος ηλικιακα ψιλος κυριος, ο οποιος κ συνηθως δεν εκμεταλλευεται το ακινητο
εργα και ημερες του αχωνευτου κου σαμαρα
η πλακα ειναι οτι με το χαρατσι του γαπ ολος ο φορος πηγαινε σαυτον που εκμεταλλευεται το ακινητο, δλδ στον επικαρπωτη, πραγμα δικαιο!!!

Εγγρ.
25 Οκτ 2015
Like
489
οταν ενα διαμερισμα περναει στα χερια ανηλικων...απο ηλικιωμενη θεια η οποια ομως ειναι εν ζωη ....

εχει γινει ρυθμιση την υψηλη κυριαρχια να την εχει ο πατερας εως ωτου τα παιδια να κλεισουν το 22ο ετος της ηλικιας τους..προς το παρον τα παιδια εχουν την επικαρπια δηλ το δικαιωμα κατοικησης..

ΕΡΩΤΗΣΗ...οταν τα παιδια κλεισουν το 22 ο ετος τους ο πατερας (ηψηλος κυριαρχος) χανει καθε ενομο δικαιωμα ..η οχι?

φυσικα προς το παρον τον ΕΜΦΙΑ τον πληρωνει ο πατερας καθ ολοκληρου

jim28

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Ιαν 2007
Κριτικές
27
Like
2.412
Πόντοι
6.955
ακριβως ετσι τυπε
η επικαρπια οπως και η ψιλη κυριοτητα εχουν ποσοστο επι του συνολικου φορου με αθροισμα βεβαια 100%
Οσο πιο μεγαλος ειναι ηλικιακα ο επικαρπωτης τοσο μικροτερο ποσοστο επι του ενφια πληρωνει, με αποτελεσμα
τη μεριδα του λεοντος να την πληρωνει ο μικροτερος ηλικιακα ψιλος κυριος, ο οποιος κ συνηθως δεν εκμεταλλευεται το ακινητο
εργα και ημερες του αχωνευτου κου σαμαρα
η πλακα ειναι οτι με το χαρατσι του γαπ ολος ο φορος πηγαινε σαυτον που εκμεταλλευεται το ακινητο, δλδ στον επικαρπωτη, πραγμα δικαιο!!!

Σωστό απο την οπτική γωνία που το βλέπεις αλλά το χαράτσι ήταν φασιστικό και άδικό διότι φορολογούσε την αποθήκη και το γκαράζ(χωρους που ηλεκτροδοτούνται δηλαδη) σανκύριους χώρους διαμερίσματος.

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
η θεια παιρνει τα νοικια εγω πληρωνω ενφια και το εκανε ο σαμαρας.
Λαθος κανω? Για εξηγησε

Η κατανομή του φόρου μεταξύ ψηλης κυριοτητας - επικαρπίας δεν την ανακαλυψε ο Σαμαρας, γινόταν και σε παλιότερες φφορολογίες ακινήτων όπως τον ΦΜΑΠ που υπήρχε πριν το ΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ....

Οι φόροι ακίνητης περιουσίας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ σχέση με τα εισοδήματα, οχι εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Το ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα εκτρωμα, είναι άλλο θέμα...

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Η κατανομή του φόρου μεταξύ ψηλης κυριοτητας - επικαρπίας δεν την ανακαλυψε ο Σαμαρας,
Εχω ψιλη κυριοτητα απο το 1989 και ποτε δεν μου ηρθε φορος.
Το 2014 ο Σαμαρας το εκανε. Πως το εξηγεις?
Δε με νοιαζει αν ειναι σαμαρας η γαπ η τσιπρας.
Εγω ξερω οτι η θεια παιρνει το νοικι και γω τον ενφια. Αν ειναι δικαιο αυτο να μου το πειτε να χαρω γιατι με ενοχλει.

txar

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2011
Κριτικές
3
Like
1.790
Πόντοι
496
Σωστό απο την οπτική γωνία που το βλέπεις αλλά το χαράτσι ήταν φασιστικό και άδικό διότι φορολογούσε την αποθήκη και το γκαράζ(χωρους που ηλεκτροδοτούνται δηλαδη) σανκύριους χώρους διαμερίσματος.

δεν σιγουρα δεν ηταν κ ο πιο δικαιος φορος, αλλα σαφως πιο δικαιος απ οτο ενφια

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
Εχω ψιλη κυριοτητα απο το 1989 και ποτε δεν μου ηρθε φορος.
Το 2014 ο Σαμαρας το εκανε. Πως το εξηγεις?
Δε με νοιαζει αν ειναι σαμαρας η γαπ η τσιπρας.
Εγω ξερω οτι η θεια παιρνει το νοικι και γω τον ενφια. Αν ειναι δικαιο αυτο να μου το πειτε να χαρω γιατι με ενοχλει.

Αντε πάλι.... τότε δεν σου ήρθε φόρος γιατί το σύνολο της ακινητής περιουσίας σου δεν υπάγονταν στον ΦΜΑΠ.

Οι Σαμαρας - Βενιζέλος εφτιαξαν εναν τραγικό - έκτρωμα φορο τον ΕΝΦΙΑ.

Να σου θυμίσω όποιο όνομα και να εχει ο φορος η χωρα μας εχει υπογραψει να μαζευει 2,5 - 3 δις απο φορο ακινήτων. Τωρα αν θα ήθελες ο ΕΝΦΙΑ να λέγεται ΠΟΥΤΣΑ, κανένα πρόβλημα....

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Κριτικές
16
Like
15.080
Πόντοι
6.515
Αντε πάλι.... τότε δεν σου ήρθε φόρος γιατί το σύνολο της ακινητής περιουσίας σου δεν υπάγονταν στον ΦΜΑΠ.

Οι Σαμαρας - Βενιζέλος εφτιαξαν εναν τραγικό - έκτρωμα φορο τον ΕΝΦΙΑ.

Να σου θυμίσω όποιο όνομα και να εχει ο φορος η χωρα μας εχει υπογραψει να μαζευει 2,5 - 3 δις απο φορο ακινήτων. Τωρα αν θα ήθελες ο ΕΝΦΙΑ να λέγεται ΠΟΥΤΣΑ, κανένα πρόβλημα....

ο ενφια ηταν σχεδιασμένος από καποιον καραβιτη να μοιραστει και στα αγροτικα.
Βουλευτες επαρχιας με επικεφαλης καποιον τζαμτζη απειλησαν σαμαροβενιζελους ότι δεν θα ψηφισουν.
Ετσι επιβαρυναν κι άλλο τα αστικα εφευρίσκοντας τον παραλογο  συμπληρωματικο φορο που δημευει σε βαθος χρονου τα μεσαια και ακριβα αστικα ακινητα

Στα αγροτικα μεγαλοτσιφλικάδες με χιλιαδες στρεμματα πληρωνουν μερικες δεκάδες ευρω. :S

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
ο ενφια ηταν σχεδιασμένος από καποιον καραβιτη να μοιραστει και στα αγροτικα.
Βουλευτες επαρχιας με επικεφαλης καποιον τζαμτζη απειλησαν σαμαροβενιζελους ότι δεν θα ψηφισουν.
Ετσι επιβαρυναν κι άλλο τα αστικα εφευρίσκοντας τον παραλογο  συμπληρωματικο φορο που δημευει σε βαθος χρονου τα μεσαια και ακριβα αστικα ακινητα

Στα αγροτικα μεγαλοτσιφλικάδες με χιλιαδες στρεμματα πληρωνουν μερικες δεκάδες ευρω. :S

Σωστός τυπε, απλά βαριόμουν να τα γράψω...

Εφτιαξαν έναν φόρο τον ΕΝΦΙΑ που αποτελείται από 2 φόρους, τον κύριο και τον συμπληρωματικό,  με διαφορετική λογική μεταξύ τους.

Και όλα αυτά γιατί η αγροτιά δεν εμαθε ποτέ να πληρώνει φόρους.

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Κριτικές
35
Like
6.099
Πόντοι
6.796
Sorry για το off topic αλλα θελω να ρωτησω οποιος ξερει σχετικα..

Οταν καταβαλλεις εγγυηση ενα νοικι μπροστα και μετα απο χρονια ο ενοικιαστης φευγει, η εγγυηση που θα του επιστραφει ειναι τα χρηματα που ειχε καταβαλλει τοτε ή η αξία του τρέχωντος ενοικίου;;;

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.265
Πόντοι
5.006

Οταν καταβαλλεις εγγυηση ενα νοικι μπροστα και μετα απο χρονια ο ενοικιαστης φευγει, η εγγυηση που θα του επιστραφει ειναι τα χρηματα που ειχε καταβαλλει τοτε ή η αξία του τρέχωντος ενοικίου;;;
τα χρηματα που ειχε καταβαλει τοτε και μαλιστα ατοκα (εκτος αν υπαρχει αντιθετη συμφωνια)

VILLAGE

Μέλος
Εγγρ.
22 Δεκ 2008
Κριτικές
1
Like
154
Πόντοι
16
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο αλλά πληρώνει και ο επικαρπωτής ένα μικρότερο μερίδιο.
''Αν για ένα ακίνητο έχει συσταθεί επικαρπία, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο, επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή.
Συγκεκριμένα το ποσοστό του φόρου που βαραίνει τον επικαρπωτή υπολογίζεται ως εξής:

Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.
Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.
Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.
Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.
Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.
Στο 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.''
Τώρα αν έχει αλλάξει κάτι δε ξέρω.. Αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα ναι μεν είναι ο ιδιοκτήτης αλλά αν έχει συσταθεί επικαρπία, μόνο ο επικαρπωτής έχει το δικαίωμα να εκμεταλευτεί το ακίνητο οικονομικά (ενοίκιαση) αλλά δεν μπορεί να το μεταβιβάσει/πουλήσει

Εφοσον λοιπον ο επικαρπωτης εκμεταλλευεται το ακινητοι οικονομικα, τοτε τον ΕΝΦΙΑ να τον πληρωσει ο επικαρπωτης. Δηλάδη επειδη εχω εγω το ακινητ επειδη ειμαι ο ΨΙΛΟΣ κυριος ΑΛΛΑ δεν μπορω να το εκμεταλευτω και την εκμεταλλευση την εποφελειται ο επικαρπωτης, εγω θαμαι ο ΜΑΛΑΚΑΣ που θα πλωρβνει τον ΕΝΦΙΑ? Τι να το κανω που θα εχω το ακινητο αλλα το εκμεταλλευται αλλος??? Ασ πληρωσει  και τον ΕΝΦΙΑ αυτος που παιρνει απο το ακινητο. Εγω που δεν παιρνω θα τον πληρωσω?? ΠΡΙΤΣ!!

andy51

Μέλος
Εγγρ.
19 Σεπ 2007
Like
322
Πόντοι
36

Θεωρητικά,η εγγυηση ειναι για να καλύψει τυχον φθορες στο ακίνητο,πέρα απο τις φυσιολογικές.......αν αναπροσαρμόζεται το ενοικιο,αναπροσαρμόζεται και αυτή.......
Θεωρητικά πάλι,απαγορευεται η εγγυηση να συμψηφισθεί με ενοίκια,αλλά πολλές φορές γινεται........
Κανονικά,παραδίδεται το ακίνητο,ελεγχεται για φθορές και επιστρεφεται η εγγύηση η μερος αυτης.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom