Μερικά προσωπικά συμπεράσματα, μέχρι τώρα:
1. ο αντωνάκης πληρώνει την κωλοτούμπα του νοεμβρίου. Τελεία και παύλα. Και θα την πληρώνει για πολύ καιρό ακόμα. Οι ψηφοφόροι της νδ, δεν έχουν στον ίδιο βαθμό τα χαρακτηριστικά των μπαστόκων, δεν έχουν δηλαδή τον ίδιο ποσοστό ταϊσμένων που θα ανέχονται κάθε μαλακία της ηγεσίας. Και αν το 2009 ξενέρωσαν με την αδράνεια του κουρασμένου, αυτή την φορά πέταξαν μακριά.
Βλέπω για παράδειγμα την οικογένεια μου. Δεν έχω κανένα συγγενή μέχρι και δεύτερο βαθμό διορισμένο στο δημόσιο, που να έχει μπίζνες με το δημόσιο ή που να έχει επαφές με πολιτικούς. Κατά 90% ψήφιζαν ΝΔ - πλέον είναι ζήτημα αν πήρε το 10%. Επίσης πολλοί γνωστοί μου που ποτέ δεν σκέφτηκαν να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από ΝΔ, πλέον δεν το συζητούσαν καν τέτοιο ενδεχόμενο. Στην ουσία το μόνο πράγμα που διέσωσε το κόμμα ήταν η επαρχία, χωρίς αυτή, θα ήταν στα επίπεδα μπαστόκ.
2. περιμένω δύο τάσεις. Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, και πάμε σε επαναληπτικές, θα ενταθεί το κλίμα τρομοκρατίας, μπας και μαζέψουν μεγαλύτερα ποσοστά τα δύο κόμματα. Μέχρι και την συντέλεια των Μάγιας θα μας δείξουν. Θέμα δικό μας είναι να μην τσιμπήσουμε. Το δεύτερο είναι ότι είναι πιθανό να διαμορφωθεί τάση, έτσι ώστε η επαρχία να αντιγράψει την Αθήνα (ρίχνοντας περαιτέρω τον δικομματισμό) και φυσικά να ξεψαρώσουν κάποιοι περισσότερο με ακροαριστερά / ακροδεξιά, ώστε να μαζέψουν περισσότερες ψήφους.
3. μην λέμε μαλακίες ότι είναι ελληνικό το φαινόμενο. Ίδια ευρήματα έχουμε σε Ισπανία/Ιταλία, μόνο που εκεί ήταν το σύστημα πιο έξυπνο και έκαναν άμεσα εκλογές.
4. το μπαστόκ έχει να διαλέξει δύο δρόμους: είτε να πάει εκ νέου σε εκλογές, και ίσως να καταποντιστεί ακόμα περισσότερο, είτε να προσπαθήσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας για να έχει λόγο στις εξελίξεις. Το μεγάλο θέμα πλέον είναι ότι πολλά στελέχη του δεν έχουν ασυλία, και ο άκης είναι βραδυφλεγής βόμβα την οποία δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να απασφαλίσουν. Αν ο Αλέξης μπορεί να περάσει γραμμή ότι θα ανοίξει τις παγωμένες υποθέσεις, εγώ θα τον ψηφίσω σίγουρα στις επόμενες εκλογές.
Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν είναι στο χέρι του βέβαια, οπότε μάλλον προσανατολίζεται προς το πρώτο. Γι' αυτό ίσως ακόμα δεν έχει ανοίξει σοβαρά το θέμα μπένυ τουρκόγλου.
5. η νδ απέδειξε γιατί είναι το πιο άχρηστο δεξιό κόμμα στην ευρώπη, και ντροπή για την παράταξη. Ας κατέβουν συντεταγμένα στις εκλογές, και ας το διαλύσουν μετά το μαγαζί. Εδώ δεν μπορούν να ξεπεράσουν το φεουδαρχικό σύστημα διοργάνωσης, και βγαίνει μέχρι και ο καράφλας με το φουσκωτό και κάνει κριτική εκ του ασφαλούς. Δελφίνοι σοβαροί δεν υπάρχουν, οπότε πάμε για κουρασμένο ή τίποτα.