kostas8000
Μέλος
- Εγγρ.
- 7 Μαΐ 2011
- Μηνύματα
- 3.222
- Like
- 181
- Πόντοι
- 16
Με την ίδια λογική πού ήταν οι ΗΠΑ το 80 σε σχέση με την Κίνα και πού είναι τώρα.Και ας μην έχουν ευρώ.Η Κίνα ανέβηκε μετά Μάο όταν υιοθέτησε καπιταλιστικές λογικές με ισχνά μεροκάματα ελεγχόμενα από το κομμουνιστικό κράτος και συνέδεσε το νόμισμα με το δολλάριο για να αποφύγει υπερτιμήσεις και μειώσεις εξαγωγών.
Η Γερμανία μια χαρά τα πάει στο ευρώ γαμάει.Η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο με 1.2 δις ευρώ εξαγωγές περισσότερες από ΗΠΑ,Κίνα παρόλου που έχει το ένα τρίτο και το ένα δωδέκατο του πληθυσμού αντίστοιχα.
Η βασική θέση είναι εν προκειμένω το ότι, η ανάπτυξη εμποδίζεται κυρίως από το εσωτερικό της χώρας, παρά από εξωτερικούς παράγοντες – όπως είναι η πρόσληψη σωστά εκπαιδευμένων, ικανών και παραγωγικών ανθρώπων στο γραφειοκρατικό δημόσιο σύστημα, καθώς επίσης η σημασία που δίνει η κυβέρνηση της στη μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητας.
Με απλά λόγια, σύμφωνα με τη μελέτη, η ύπαρξη λειτουργικών Θεσμών ήταν η αιτία της ανόδου της Κίνας πριν από τη βιομηχανική εποχή – ενώ η διάβρωση των Θεσμών αργότερα οδήγησε στην πτώση της. Εάν πράγματι ισχύει, τότε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς κάτι ανάλογο για τη χρεοκοπία της Ελλάδας – αφού ασφαλώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός από τη διχόνοια, είναι τα θεσμικά της ελλείμματα (ανάλυση).
Παράλληλα οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία του κομμουνιστικού κόμματος, όσον αφορά την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες – με την έννοια πως ο Μάο (1893-1976) ήταν αυτός που «καθάρισε» τα σημαντικότερα εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί από τη δυναστεία των Qing (1644-1911) και τα οποία δεν επέτρεπαν τη μετατροπή της Κίνας σε μία σύγχρονη αναπτυξιακή οικονομία