Mια άλλη προπαγάνδα του γάβρου είναι πως " ο βάζελος παίζει με καφενεία ενώ εμείς παίζουμε... μπαλάρα με ... ομαδάρες μεγαθήρια"
Aυτά και για αυτή την προπαγάνδα.
Μπόχα, βρώμα, προπαγάνδα είναι τα μόνο σπορ στα οποία είστε πρωταθλητές αιώνιοι.
Προ καιρού είχαμε υποσχεθεί αναλυτική έρευνα στατιστικών για τις επιδόσεις Γαύρου και Βάζελου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα που ολοκληρώθηκε και το φετινό μεγαλειώδες πέρασμα του διπλωμάτη από τα ευρωπαϊκά σαλόνια (και τουαλέτες), είναι καιρός να ανεβαίνει σιγά σιγά το μπουγιουρντί για να δούμε πόσα απίδια έχει πάρει ο σάκος. Ο σάκος του Αλέξη Τζόρβα πάντως τσίμπησε φέτο ακριβώς όσα και η Θύρα που τον υποστηρίζει με θέρμη, ενώ η πολυπρόσωπη επίθεση του πληρέστερου (και νταμπλούχου) ρόστερ σημείωσε μόλις 2 γκολ σε 6 αγώνες (το πρώτο πάνω στη φάση που ο Μέσι και οι φίλοι του την έπλεναν και έβαζαν κάτι πιο ελαφρύ για να ξεκινήσει το γαμ και το δεύτερο τη στιγμή που οι παίχτες της Κοπεγχάγης αντάλασσαν χαρτάκια panini και έκλειναν κονέ με ταξιδιωτικούς πράκτορες για να βολέψουν τους συγγενείς που θα ακολουθήσουν).
Εξυπακούεται πως η έρευνα δεν θα περιλαμβάνει σκέτη αριθμητική, αλλά και ποιοτική ανάλυση και σύγκριση (για να μην πούμε ακόμα και ανάλυση εντεκάδων και συστημάτων). Γιατί, πως να το κάνουμε κύριος, είναι άλλο να τρως την εφτάρα από τη Γιούβε επειδή ανοίχτηκες φουλ μπροστά, παίζοντάς τα όλα για όλα -και ενώ στον ίδιο όμιλο έχεις παλουκώσει τη Γαλατά εντός, έχεις για μαλακία χάσει την ευκαιρία να την παλουκώσεις και εκτός και σου έχει κλέψει και η Σοσιεδάδ του Ντάρκο δύο αποτελέσματα με τη σούπερ βοήθεια του διαιτητή- και άλλο να θεωρείς τις 5άρες από τη Μπαρτσελόνα (δις) και τη Μάντσεστερ ως ευτυχείς συγκυρίες -που για απίθανους λόγους το κοντέρ σταμάτησε σε μονοψήφιο αριθμό. Επίσης, είναι άλλο να χάνεις 3-2 από τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου, παίζοντας από το 12' με 10 παίχτες, και εσύ να χτυπάς με επιθέσεις (και ΦΑΣΕΙΣ) την ισοφάριση, ακόμα και το διπλό, και να βάζεις μέσα αλλαγή Νούνιες και Ντάρκο για να παίξεις φουλ μπροστά και τελικά το γκολ να μπαίνει στις καθυστερήσεις από τη Ρεάλ, επειδή δεν το έβαλες εσύ, και λήγει 4-2. Για να έρθει μετά κάποιος Νιόμπμπλιας με τσίμπμπλες στα μάτια να το υπολογίσει στις τεσσάρες της αριθμητικής του.
Να σου δώσω λοιπόν μερικά τιπς, για να σταματάει σιγά σιγά ο βήχας του πρέσβη και του παραμυθιού εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ:
Μια πρόχειρη σούμα που κάνω στη συγκομιδή βαθμών των δύο ομάδων σε Πρωταθλητριών και Τσαμπιοσλή από το 1990 μέχρι και φέτο, βγάνει ότι ο Γαύρος έχει 83 βαθμούς σε 12 συμμετοχές σε ομίλους, ενώ η ομάδα με σήμα το φυτό έχει 79 βαθμούς με τις ίδιες συμμετοχές (2 από αυτές βέβαια είναι οι όμιλοι β' φάσης, έτσι όπως ίσχυσε για κάποια χρόνια). Αυτό αδυνατίζει κάπως το παραμύθι του διορισμένου πρωταθλητή που είχε αγκαζάρει συμμετοχές στο Τσαμπιοσλή, ενώ ο αδικημένος πράσινος δεν έβγαινε και δεν μπορούσε να πρεσβεύσει. Μια χαρά συμμετείχε και εκείνος -και μάλιστα σε ομίλους βατούς βατότατους, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- ενώ θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει και παραπάνω αν δεν αποκλειόταν δις από προκριματικά (την πρώτη φορά συστήνοντάς μας τη Ρόζενμπορκ). Για την ιστορία, ο Γαύρος έχει αποκλειστεί μία φορά σε προκριματικά (με την Ανόρθωση).
Παραπάνω βαθμοί λοιπόν, και λογικά αυτό σημαίνει και παραπάνω πόντοι στην κατάταξη της Ουέφα, concerning Τσαμπιοσλή. Τι μας λέει αυτό; Ότι ο πρέσβης έχει σενιάρει τη διπλωματική εικόνά του (και τους βαθμούς που μάζεψε) αντιμετωπίζοντας κάτι ομάδες Μπόρατ στο Ουέφα -με ονόματα όπως Ελεκτροπούτερε Κραϊόβα, Λέγκια, Γκόριτσα, Γκράτσερ, Λίτεξ Λόβατς, Σλόβαν, Μέταλλουρκ, Χάποελ, Μπλάντα Μπόλεσλαβ, Αρτμέντα, Αμπερντίν, Λοκομοτίβ κελιπά κελιπά. Μας λέει επίσης ότι το τεκμήριο νίκη εκτός έδρας ουδόλως ενδιαφέρει την Ουέφα και τους βαθμολογητές της και ότι αυτό δεν είναι παρά ένα παραμύθι που επινοήθηκε για να περάσει στο ντούκου το τεκμήριο έδρα σουρωτήρι (ενδεικτικά ας αναφέρω ότι οι ήττες εντός έδρας για αυτή την εικοασετία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι 20 για το Βάζελο και 13 για το Γαύρο).
Πάμε παρακάτω. Με 2 βαθμούς σε όμιλο, έχει ξανατερματίσει η πράσινη ομάδα. Ο Γαυράκος πάλι, ποτέ του. Ήταν δέκα χρόνια πριν, που ο Γαύρος μάζευε 9 βαθμούς σε όμιλο με τη φιναλίστ Βαλένθια και έμενε τρίτος και ο Βάζελος με 8 βαθμούς (μόλις 2 νίκες) σε όμιλο με τη χειρότερη Γιούβε έβερ, περνούσε δεύτερος και συνέχιζε στην επόμενη φάση που ήταν πάλι όμιλος. Εκεί λοιπόν μάζεψε μόλις 2 (ναι, δυστυχώς δεν κατόρθωσε καμία ισοπαλία με τη Στουρμ Γκρατς). Σύνολο δηλαδή 10 βαθμοί σε 12 αγώνες, ενώ ο αιώνιος αντίπαλος είχε μόλις έναν λιγότερο βαθμό σε 6 λιγότερα παιχνίδια.
2-13 και 4-16 είναι αναλογίες επίθεσης και παθητικού που δεν έχουν δει στο Γαύρο. Ούτε τη χρονιά (1997-98) με τις πρώτες πεντάρες (6-14), ούτε το 2002-03 που έφαγε 17, αλλά έβαλε 11 (τα 6 στη Λεβερκούζεν), ούτε καν τη χρονιά (2003-04) με την εφτάρα από τη Γιούβε (6-13). Το φετινό 2-13, με τις ομάδες που αντιμετώπισε να παίζουν από ένα ημίχρονο σε κάθε αγώνα εναντίον του, είναι στίγμα για τον πρέσβη που δύσκολα ξεπλένεται.
Σου'χω πολλά όπως βλέπεις. Και άλλα πολλά. Προς το παρόν, επειδή τα είπαμε λίγο με τον Αλέξη το Σπυρόπουλο και το αφεντικό του, καταλήξαμε για τους λόγους που φέτο σκάλωσε ο πρέσβης:
Με τη Μπαρτσελόνα, ήταν διαστημική, δεν παιζόταν. Άσχετα αν οι άλλες δύο του ομίλου, την έπαιξαν.
Με την Κοπεγχάγη μέσα, ήταν ατυχία. Και αυτό το ματς έφταιξε, γενικά.
Με την Ρουμπίν όξω, έφταιγε το κρύο και ο αγωνιστικός χώρος.
Με την Ρουμπίν μέσα, έφταιγαν οι λεπτομέρειες και η υπερεκτίμηση.
Με την Κοπεγχάγη όξω, έφταιγε η πολλή υγρασία, αλλά και το κίνητρο. Το κίνητρο.