Νέα

Ταξίδι στο Άγιο Όρος. Εμπειρίες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα jimy.m.
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 107
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

διομήδης

Τιμημένος
Εγγρ.
26 Δεκ 2008
Like
30.411
Πόντοι
5.006
Σκεφτομαι για ταξιδι 3 η 4 ημερων στ.αγ.ορος.

Ανοιγω το νημα για εμπειρια απο καποιον που χει παει.
Δεν ψαχνω για γενικες ινφο αλλα για την εμπειρια να μου πει οποιος εχει παει.

Δεν σκεφτομαι να μονασω ουτε τιποτα αλλο.
Ευχαριστω
Να πας Τζίμη αξίζει τον κόπο.
Αλλά δεν είναι για χόρταση.
Δυο τρείς μέρες το πολύ.  :hi:

Κωλόγατο

Μέλος
Εγγρ.
22 Δεκ 2019
Like
103
Πόντοι
1
Μια απορια εχω. Αραγε συμβαδιζει το lifestyle του μπουρδελιαρη με το lifestyle του πιστου Χριστιανου; Εμενα παντως μου φαινεται τερμα υποκριτικο. Η ειμαι εγω χαζος η ειστε εσεις υποκριτες.

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.911
Πόντοι
9.275
Έχω πάει μερικές φορές στο Άγιο Όρος. Πρώτη φορά το 1989, τελευταία το 2017. Το έζησα δηλαδή και στα δύσκολα χρόνια, πριν έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ανακαινιστούν οι μονές, αλλά και τώρα που έχεις παντού αξιοπρεπείς υποδομές, ρεύμα, μπάνια κλπ. Πολυτέλειες δεν υπάρχουν αλλά γενικά είναι πλέον ανεκτές οι υποδομές. Μιας και θα πας πρώτη φορά άκου τις εξής συμβουλές:

Να πας το πολύ για 3 διανυκτερεύσεις. Δεν είναι για χόρταση γιατί θα κουραστείς αν κάτσεις παραπάνω. Να πας σε 3 διαφορετικές μονές, που όμως να είναι γειτονικές ή να έχουν εύκολη επικοινωνία μεταξύ τους. Προτίμησε παραθαλάσσιες για 1η φορά, θα γλυτώσεις και το περπάτημα. πχ. προτείνω για 1 φορά να πας Γρηγορίου, Διονυσίου & Αγ. Παύλου, όλες έχουν αξιοπρεπέστατες υποδομές, είναι μεσαιωνικού τύπου και θα σου αρέσουν ως τοπίο/κτήρια κλπ. Για 1η φορά/βραδιά στο όρος προτείνω Γρηγορίου γιατί είναι ίσως η πιο βολική μονή σε όλο το Όρος. Η παρέα να είναι ιδανικά 2-3 άτομα, μαξ 4, όχι παραπάνω γιατί θα στραβώσετε το πιθανότερο. Αν μπορέσεις να πας (επίσκεψη) και Καρυές και στην Σκήτη Αγ. Ανδρέα που είναι ακριβώς δίπλα (αυτή η Σκήτη είναι μεγαλύτερη κτηριακά από τα περισσότερα μοναστήρια, πρώην ρώσικο που το πήραν οι Βαποτεδινοί, με την ευκαιρία Βατοπαίδι και Σιμονόπετρα είναι οι πιο μοντέρνες και high-tech μονές στο Όρος, θα τρελαθείς με όσα θα δεις εκεί, όταν πας). Καρυές πας από Δάφνη με λεωφορείο και άνετα.

Στον τρόπο ζωής θα προσαρμοστείς πολύ εύκολα, αρκεί να τον αποδεχτείς. Γενικά το πρόγραμμα είναι (πάνω κάτω σε όλες τις μονές το ίδιο) και τα γράφω για μια κανονική/μέτρια συμμετοχή χωρίς υπερβολές και δύσκολα:
6.00 Εκκλησία
8.00 Φαγητό
9.00 - 16.00 μετακινήσεις ή βόλτες, ανάλογα το πρόγραμμά σου, αν είσαι στο ίδιο μοναστήρι μπορείς να βοηθήσεις και σε καμιά δουλειά, στην χειρότερη πας στο αρχονταρίκι για καφέ και κουβέντα ή κοιμάσαι.
17.00 Εκκλησία
16.00 Κειμήλια μονής
19.00 Φαγητό
20.00 - 22.00 Κουβέντα με μοναχούς

Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες στο Όρος είναι δυστυχώς άσχετοι και μάλλον χαμηλού επιπέδου, θα δεις εκεί όλη την ελληνική κοινωνία. Φυσικά και θα βρεις και σοβαρούς και διαβασμένους ανθρώπους αλλά είναι οι λίγοι, και αυτοί συνήθως δεν μιλάνε πολύ ή εύκολα. Υπάρχουν και πολλοί ξένοι, κύρια Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κλπ άλλοι ορθόδοξοι.

Πνευματικούς μοναχούς θα βρεις, όχι όμως πολλούς, ανάλογα και την μονή. Γενικά να συζητάς και να ακούς τους άλλους επισκέπτες που έχουν εμπειρία για το ποιοι είναι οι "παπούληδες" που αξίζει να γνωρίσεις και είναι στην μονή ή κοντά στην μονή. Μην περιμένεις όμως ότι θα βρεις κάποιον "άγιο" να συνομιλήσεις...

Γενικά θα σου αρέσει και είναι μοναδική εμπειρία που αντίστοιχη δεν νομίζω να υπάρχει στον πλανήτη, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο μέρος δίπλα μας.

Έξοδα έχεις για το Διαμονητήριο και τις μετακινήσεις (καραβάκια, λεωφορεία, ταξί) και για τα αναμνηστικά. Γενικά στις μονές όλα παρέχονται δωρεάν (διαμονή, φαγητό, καφές) και πουθενά δεν πληρώνεις για κάτι, είσαι φιλοξενούμενος. Αν σέβεσαι τον χώρο και τους μοναχούς αυτοί θα σε σέβονται και θα σε προσέχουν Χ10.

Ελπίζω να σε βοήθησα...

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.911
Πόντοι
9.275
Αααα, και αν έχεις πνευματικές ανησυχίες μπορείς να εξομολογηθείς σε κάποιον πνευματικό (συνήθως το απόγευμα, πριν ή μετά τον εσπερινό). Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να "ξεφορτώσουμε" κάποιες από τις τόσες αμαρτίες μας... Οι μοναχοί θα προσεύχονται για την σωτηρία μας μιας και εμείς συνήθως ή δεν έχουμε χρόνο, ή δεν θέλουμε ή απλά δεν καταλαβαίνουμε να το κάνουμε από μόνοι μας.

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.277
Πόντοι
8.006
Για την πορεία στην "ερημο" τι αποψη εχεις?

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.911
Πόντοι
9.275
Για την πορεία στην "ερημο" τι αποψη εχεις?
Δεν την έχω επισκεφτεί alex, και δεν έχω άποψη. Την έχω κάνει μόνον βόλτα περιμετρικά από την θάλασσα με το καραβάκι.

Απέξω μόνον έρημος δεν δείχνει πλέον, διότι έχει γεμίσει κτίσματα και γενικά είναι σαν ένα μεγάλο διάσπαρτο χωριό...

Και να θέλει να απομονωθεί και να ασκητέψει κάποιος στο Όρος είναι πλέον δύσκολο...

Πάντως ως "πορεία", κυριολεκτώντας, θα είναι πολύ δύσκολη και σίγουρα απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση, δεν είναι για τον οποιονδήποτε...

msakis

Μέγας
Εγγρ.
14 Δεκ 2017
Κριτικές
20
Like
12.677
Πόντοι
4.546
Ειχα ενα γνωστο πριν απο καποια χρονια, με μαγαζι στο κεντρο της Αθηνας. Πηγε μια φορα στο Αγιο Ορος και γυρισε μετα απο 20 μερες με μια βαλιτσα αναμνηστικα, εικονισματακια, και κομποσχοινια. Τα εφερε στο μαγαζι του και τα εβαλε σε μια αποθηκη.
-Τι θα τα κανεις ολα αυτα και γιατι δεν τα πας σπιτι σου; τον ρωτησα. Θα δεις σε εξι μηνες μου ειπε, αλλα δεν πρεπει να μαθει κανεις δικος μου οτι τα εχω φερει, μου ειπε.
Μετα απο εξι μηνες, παλι εφυγε για Αγιο Ορος. Οταν γυρισε, πριν παει στο σπιτι του, περασε απο το μαγαζι και εβαλε σε μια σακουλα 2-3 αναμνηστικα απο αυτα που ειχε φερει την προηγουμενη φορα.
-Τι εγινε; του λεω. Πως τα περασες στο Αγιο Ορος;
-Ποιο Αγιο Ορος, ρε μαλακα, μου λεει. Στην Ταυλανδη ημουν.
Απο τοτε εχει παει  3 φορες στην Ταυλανδη και αλλες τοσες στην Κουβα.
Στο σπιτι του ομως, παει τα αναμνηστικα απο το Αγιο Ορος. :happy:

:happy: :worship:

msakis

Μέγας
Εγγρ.
14 Δεκ 2017
Κριτικές
20
Like
12.677
Πόντοι
4.546
Να προσεχεις παντως τυπε,ενας φιλος,ωραιο παλικαρι, ειχε ταμα το καλοκαιρι και πηγε να προσκυνησει και να μεινει καποιες μερες κι εφριξε,γυρισε τρεχοντας,μιλαγε για πολυ πουστριλικι κι απροκαλυπτο.

:grin: :grin:

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.057
Πόντοι
6.256
Ιντερνετ έχει?
Πως θα ζήσουμε τρεις μερες χωρίς μπου

OP
OP
jimy.m.

jimy.m.

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
14 Μαΐ 2011
Κριτικές
169
Like
20.417
Πόντοι
34.612
Έχω πάει μερικές φορές στο Άγιο Όρος. Πρώτη φορά το 1989, τελευταία το 2017. Το έζησα δηλαδή και στα δύσκολα χρόνια, πριν έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ανακαινιστούν οι μονές, αλλά και τώρα που έχεις παντού αξιοπρεπείς υποδομές, ρεύμα, μπάνια κλπ. Πολυτέλειες δεν υπάρχουν αλλά γενικά είναι πλέον ανεκτές οι υποδομές. Μιας και θα πας πρώτη φορά άκου τις εξής συμβουλές:

Να πας το πολύ για 3 διανυκτερεύσεις. Δεν είναι για χόρταση γιατί θα κουραστείς αν κάτσεις παραπάνω. Να πας σε 3 διαφορετικές μονές, που όμως να είναι γειτονικές ή να έχουν εύκολη επικοινωνία μεταξύ τους. Προτίμησε παραθαλάσσιες για 1η φορά, θα γλυτώσεις και το περπάτημα. πχ. προτείνω για 1 φορά να πας Γρηγορίου, Διονυσίου & Αγ. Παύλου, όλες έχουν αξιοπρεπέστατες υποδομές, είναι μεσαιωνικού τύπου και θα σου αρέσουν ως τοπίο/κτήρια κλπ. Για 1η φορά/βραδιά στο όρος προτείνω Γρηγορίου γιατί είναι ίσως η πιο βολική μονή σε όλο το Όρος. Η παρέα να είναι ιδανικά 2-3 άτομα, μαξ 4, όχι παραπάνω γιατί θα στραβώσετε το πιθανότερο. Αν μπορέσεις να πας (επίσκεψη) και Καρυές και στην Σκήτη Αγ. Ανδρέα που είναι ακριβώς δίπλα (αυτή η Σκήτη είναι μεγαλύτερη κτηριακά από τα περισσότερα μοναστήρια, πρώην ρώσικο που το πήραν οι Βαποτεδινοί, με την ευκαιρία Βατοπαίδι και Σιμονόπετρα είναι οι πιο μοντέρνες και high-tech μονές στο Όρος, θα τρελαθείς με όσα θα δεις εκεί, όταν πας). Καρυές πας από Δάφνη με λεωφορείο και άνετα.

Στον τρόπο ζωής θα προσαρμοστείς πολύ εύκολα, αρκεί να τον αποδεχτείς. Γενικά το πρόγραμμα είναι (πάνω κάτω σε όλες τις μονές το ίδιο) και τα γράφω για μια κανονική/μέτρια συμμετοχή χωρίς υπερβολές και δύσκολα:
6.00 Εκκλησία
8.00 Φαγητό
9.00 - 16.00 μετακινήσεις ή βόλτες, ανάλογα το πρόγραμμά σου, αν είσαι στο ίδιο μοναστήρι μπορείς να βοηθήσεις και σε καμιά δουλειά, στην χειρότερη πας στο αρχονταρίκι για καφέ και κουβέντα ή κοιμάσαι.
17.00 Εκκλησία
16.00 Κειμήλια μονής
19.00 Φαγητό
20.00 - 22.00 Κουβέντα με μοναχούς

Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες στο Όρος είναι δυστυχώς άσχετοι και μάλλον χαμηλού επιπέδου, θα δεις εκεί όλη την ελληνική κοινωνία. Φυσικά και θα βρεις και σοβαρούς και διαβασμένους ανθρώπους αλλά είναι οι λίγοι, και αυτοί συνήθως δεν μιλάνε πολύ ή εύκολα. Υπάρχουν και πολλοί ξένοι, κύρια Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κλπ άλλοι ορθόδοξοι.

Πνευματικούς μοναχούς θα βρεις, όχι όμως πολλούς, ανάλογα και την μονή. Γενικά να συζητάς και να ακούς τους άλλους επισκέπτες που έχουν εμπειρία για το ποιοι είναι οι "παπούληδες" που αξίζει να γνωρίσεις και είναι στην μονή ή κοντά στην μονή. Μην περιμένεις όμως ότι θα βρεις κάποιον "άγιο" να συνομιλήσεις...

Γενικά θα σου αρέσει και είναι μοναδική εμπειρία που αντίστοιχη δεν νομίζω να υπάρχει στον πλανήτη, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο μέρος δίπλα μας.

Έξοδα έχεις για το Διαμονητήριο και τις μετακινήσεις (καραβάκια, λεωφορεία, ταξί) και για τα αναμνηστικά. Γενικά στις μονές όλα παρέχονται δωρεάν (διαμονή, φαγητό, καφές) και πουθενά δεν πληρώνεις για κάτι, είσαι φιλοξενούμενος. Αν σέβεσαι τον χώρο και τους μοναχούς αυτοί θα σε σέβονται και θα σε προσέχουν Χ10.

Ελπίζω να σε βοήθησα...

Ωραιος
Σ ευχαριστω πολυ

Δ

Διαγραμμένο μέλος 172663

Επισκέπτης
εχω παει και εγω μια φορα αγιο ορος,
στην μονη διονυσιου, και εκανα και μια σταση στην δαφνη.

φυσικα ολοι εκει ζουν νοητικα και όχι μονο κτηριακα έναν μεσαιωνα.

οι πιο πνευματικοι που λεει ο άλλος είναι αυτοι που ζουν καταμαυρο μεσαιωνα.

πχ λενε ότι το ταδε λειψανο αγιου που το εχουν καλυψει με μπρουτζο, ξεκαθαρα ειδωλαλατρικα, το προσκυνάνε και το φιλανε, αναβλυζει μυρο λενε και το πιστευουν κιολας. ευτυχως ο παραλογισμος τους επειδή δεν κανουν παιδια παιρναει λιγοτερο στις επομενες γενιες, δυστυχως υπαρχουν θεουσες που αναπαράγονται και φυσικα πολύ λιγοτεροι θεουσοι επειδή ο αντρας κατά μεσο ορο είναι πιο λογικο ον.

Εγγρ.
13 Ιουν 2012
Κριτικές
8
Like
7.313
Πόντοι
2.636
Τύπε μου είχα πάει και ‘γώ τρεις φορες!
Είχα πάει από δυσμας στην μονη αγ Ανδρέα,Βατοπαιδι και κάποιες σκητες,
εξ ανατολας στην Μεγίστης Λαύρας .

2011-‘12-‘13 πήγαινα κάθε χρόνο εκ τότε δεν έχω ξαναπατήσει δυστυχώς!Θα σου πρότεινα και μόνος να πας μιας που θα τα βιώσεις τελείως διαφορετικά ,όπως επίσης και να ακολουθήσεις το πρόγραμμα για μια μέρα στην λειτουργία.Εγω είχα πάει Πάσχα μια φορά μόνος μου μεγάλο Σάββατο συγκεκριμένα και είχε όλη μέρα εκκλησία!Απ τις 21:00 το βράδυ τελείωσε στις 9:00 το πρωί,12 ώρες έψελναν χωρίς φώτα-ηχεία,οχλαγωγία και μουνακια!

Εκεί επίσης θα αντιληφθείς ποσο γαμιολες είναι οι γυναίκες και ποσο μπαχαλευουν τον άνδρα.

OP
OP
jimy.m.

jimy.m.

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
14 Μαΐ 2011
Κριτικές
169
Like
20.417
Πόντοι
34.612
Τύπε μου είχα πάει και ‘γώ τρεις φορες!
Είχα πάει από δυσμας στην μονη αγ Ανδρέα,Βατοπαιδι και κάποιες σκητες,
εξ ανατολας στην Μεγίστης Λαύρας .

2011-‘12-‘13 πήγαινα κάθε χρόνο εκ τότε δεν έχω ξαναπατήσει δυστυχώς!Θα σου πρότεινα και μόνος να πας μιας που θα τα βιώσεις τελείως διαφορετικά ,όπως επίσης και να ακολουθήσεις το πρόγραμμα για μια μέρα στην λειτουργία.Εγω είχα πάει Πάσχα μια φορά μόνος μου μεγάλο Σάββατο συγκεκριμένα και είχε όλη μέρα εκκλησία!Απ τις 21:00 το βράδυ τελείωσε στις 9:00 το πρωί,12 ώρες έψελναν χωρίς φώτα-ηχεία,οχλαγωγία και μουνακια!

Εκεί επίσης θα αντιληφθείς ποσο γαμιολες είναι οι γυναίκες και ποσο μπαχαλευουν τον άνδρα.

:hi:

GEOMAN265

Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2010
Like
362
Πόντοι
20
Ειναι μια εμπειρια που πρεπει να ζησεις μια φορα,αφου εχουμε την τυχη να ειναι διπλα μας.δεν ειμαι θρησκολυπτος ουτε παω εκκλησια,αλλα οι λειτουργιες στο ΑΟ ειναι κατι διαφορετικο,μαγικο.μπορεις να κανεις πολλα πραγματα,πεζοπορειες επισκεψεια σε αλλες μονες,να δεις μουσεια που εχει καθε μονη αλλα και πολλα κειμηλια.αν εχεις και καλη παρεα θα περασεις πολυ καλα........

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.911
Πόντοι
9.275
Ιντερνετ έχει?
Πως θα ζήσουμε τρεις μερες χωρίς μπου
Full σήμα κινητού έχει, ειδικά από την μέσα (δυτική) πλευρά είναι 4G παντού. Γενικά είναι προσεγμένο το Άγιο Όρος σε κάλυψη (ομιλώ πάντα για την Cosmote, για τις άλλες κινητές δεν γνωρίζω, λογικά να υπολογίζεις 50% την κάλυψη της Cosmote). Φυσικά ως πολύ ορεινή περιοχή τρύπες στην κάλυψη σίγουρα υπάρχουν. Σταθερό (WiFi) internet δεν θυμάμαι να υπάρχει στις μονές. Βατοπαίδι και Σιμονόπετρα θα έχουν πιστεύω σίγουρα, αλλά έχω να πάω σε αυτές πάνω από 10 χρόνια και δεν γνωρίζω υπεύθυνα.

Επίσης (χρηστικό αυτό) οι μονές έχουν γενικά ρεύμα από γεννήτριες (ντήζελ κύρια, και Φ/Β συμπληρωματικά) και μάλιστα η κάθε μια την δική της. Δεν έχει δίκτυο η ΔΕΗ στο Όρος. Το βράδυ συνήθως διακόπτουν την παροχή ρεύματος και είσαι στα σκοτάδια, ο ατομικός φακός απαραίτητος για το βράδυ. Επίσης μέσα στο καθολικό κάθε μονής ο μόνος φωτισμός είναι από τα κεριά. Όταν πας στην λειτουργία πριν το ξημέρωμα μέσα στον ναό είναι πρακτικά σχεδόν πλήρες σκοτάδι. Πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, εκεί νοιώθεις ότι είσαι σε έναν ξεχωριστό κόσμο...

Xrononaytis1979

Μέλος
Εγγρ.
28 Αυγ 2019
Like
114
Πόντοι
1
δεν εχω παει θελω να παω , εχω δει μερικα ρεπορταζ που ειχε κανει η εκμπομπη η μηχανη του χρονου για πρωην μοναχους που ηταν στην μη μοναχικη τους ζωη κατι αλλο και μετα πηγαν να μονασουν ...

Γενικα εκει βλεπεις ποσο δυνατος εισαι η ψυχη σου μεχρι που παει ... ακομα και κινητο να παρεις μαζι σου δεν σου παει να το ανοιξεις να σερφαρεις αλλα οκ ενα δυο τηλεφωνα τα κανεις να πεις οτι εισαι καλα .

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.911
Πόντοι
9.275
Καλά, μην λες μεγάλα λόγια, είναι ανάλογα την περίπτωση πάντα αυτό με το κινητό.

Βασικά θα δεις και πολλούς μοναχούς να είναι με ένα κινητό στο χέρι όλη μέρα, για τις δουλειές τους κύρια. Οι μοναχοί έχουν καταρχήν το διακόνημά τους, πχ κηπουρός, μάγειρας, ψαράς, αρχοντάρης κλπ. που μπορεί να απαιτεί επικοινωνία, και επίσης έχουν συνήθως και αρκετούς γνωστούς λαϊκούς (απ' έξω, σαν εμάς) που πήγαν κάποτε στο Όρος, γνωρίστηκαν-συνδέθηκαν με κάποιον μοναχό, και μετά τους τηλεφωνούν συχνά για συμβουλές/υποστήριξη κλπ. Γενικά το Όρος θα το ζήσεις όπως το θες εσύ. Και ο γενικός κανόνας είναι πως οι περισσότεροι πάνε στο Όρος από περιέργεια, κάπως σαν ειδικό τουρισμό, άρα η μεγάλη πλειοψηφία συμπεριφέρεται όπως έξω, δυστυχώς.

Διαγραμμένο μέλος 85965

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2010
Κριτικές
5
Like
1.328
Πόντοι
216
εχω παει και εγω μια φορα αγιο ορος,
στην μονη διονυσιου, και εκανα και μια σταση στην δαφνη.

φυσικα ολοι εκει ζουν νοητικα και όχι μονο κτηριακα έναν μεσαιωνα.

οι πιο πνευματικοι που λεει ο άλλος είναι αυτοι που ζουν καταμαυρο μεσαιωνα.

πχ λενε ότι το ταδε λειψανο αγιου που το εχουν καλυψει με μπρουτζο, ξεκαθαρα ειδωλαλατρικα, το προσκυνάνε και το φιλανε, αναβλυζει μυρο λενε και το πιστευουν κιολας. ευτυχως ο παραλογισμος τους επειδή δεν κανουν παιδια παιρναει λιγοτερο στις επομενες γενιες, δυστυχως υπαρχουν θεουσες που αναπαράγονται και φυσικα πολύ λιγοτεροι θεουσοι επειδή ο αντρας κατά μεσο ορο είναι πιο λογικο ον.

πωωωωωωωωωωω
εκτος απο τα τραβελια της Θεσσαλονικης σε γαμανε και πουστομοναχοι του Αγιου Ορους!
τι φαινομενο εισαι εσυ!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom