Έχω πάει μερικές φορές στο Άγιο Όρος. Πρώτη φορά το 1989, τελευταία το 2017. Το έζησα δηλαδή και στα δύσκολα χρόνια, πριν έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ανακαινιστούν οι μονές, αλλά και τώρα που έχεις παντού αξιοπρεπείς υποδομές, ρεύμα, μπάνια κλπ. Πολυτέλειες δεν υπάρχουν αλλά γενικά είναι πλέον ανεκτές οι υποδομές. Μιας και θα πας πρώτη φορά άκου τις εξής συμβουλές:
Να πας το πολύ για 3 διανυκτερεύσεις. Δεν είναι για χόρταση γιατί θα κουραστείς αν κάτσεις παραπάνω. Να πας σε 3 διαφορετικές μονές, που όμως να είναι γειτονικές ή να έχουν εύκολη επικοινωνία μεταξύ τους. Προτίμησε παραθαλάσσιες για 1η φορά, θα γλυτώσεις και το περπάτημα. πχ. προτείνω για 1 φορά να πας Γρηγορίου, Διονυσίου & Αγ. Παύλου, όλες έχουν αξιοπρεπέστατες υποδομές, είναι μεσαιωνικού τύπου και θα σου αρέσουν ως τοπίο/κτήρια κλπ. Για 1η φορά/βραδιά στο όρος προτείνω Γρηγορίου γιατί είναι ίσως η πιο βολική μονή σε όλο το Όρος. Η παρέα να είναι ιδανικά 2-3 άτομα, μαξ 4, όχι παραπάνω γιατί θα στραβώσετε το πιθανότερο. Αν μπορέσεις να πας (επίσκεψη) και Καρυές και στην Σκήτη Αγ. Ανδρέα που είναι ακριβώς δίπλα (αυτή η Σκήτη είναι μεγαλύτερη κτηριακά από τα περισσότερα μοναστήρια, πρώην ρώσικο που το πήραν οι Βαποτεδινοί, με την ευκαιρία Βατοπαίδι και Σιμονόπετρα είναι οι πιο μοντέρνες και high-tech μονές στο Όρος, θα τρελαθείς με όσα θα δεις εκεί, όταν πας). Καρυές πας από Δάφνη με λεωφορείο και άνετα.
Στον τρόπο ζωής θα προσαρμοστείς πολύ εύκολα, αρκεί να τον αποδεχτείς. Γενικά το πρόγραμμα είναι (πάνω κάτω σε όλες τις μονές το ίδιο) και τα γράφω για μια κανονική/μέτρια συμμετοχή χωρίς υπερβολές και δύσκολα:
6.00 Εκκλησία
8.00 Φαγητό
9.00 - 16.00 μετακινήσεις ή βόλτες, ανάλογα το πρόγραμμά σου, αν είσαι στο ίδιο μοναστήρι μπορείς να βοηθήσεις και σε καμιά δουλειά, στην χειρότερη πας στο αρχονταρίκι για καφέ και κουβέντα ή κοιμάσαι.
17.00 Εκκλησία
16.00 Κειμήλια μονής
19.00 Φαγητό
20.00 - 22.00 Κουβέντα με μοναχούς
Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες στο Όρος είναι δυστυχώς άσχετοι και μάλλον χαμηλού επιπέδου, θα δεις εκεί όλη την ελληνική κοινωνία. Φυσικά και θα βρεις και σοβαρούς και διαβασμένους ανθρώπους αλλά είναι οι λίγοι, και αυτοί συνήθως δεν μιλάνε πολύ ή εύκολα. Υπάρχουν και πολλοί ξένοι, κύρια Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κλπ άλλοι ορθόδοξοι.
Πνευματικούς μοναχούς θα βρεις, όχι όμως πολλούς, ανάλογα και την μονή. Γενικά να συζητάς και να ακούς τους άλλους επισκέπτες που έχουν εμπειρία για το ποιοι είναι οι "παπούληδες" που αξίζει να γνωρίσεις και είναι στην μονή ή κοντά στην μονή. Μην περιμένεις όμως ότι θα βρεις κάποιον "άγιο" να συνομιλήσεις...
Γενικά θα σου αρέσει και είναι μοναδική εμπειρία που αντίστοιχη δεν νομίζω να υπάρχει στον πλανήτη, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο μέρος δίπλα μας.
Έξοδα έχεις για το Διαμονητήριο και τις μετακινήσεις (καραβάκια, λεωφορεία, ταξί) και για τα αναμνηστικά. Γενικά στις μονές όλα παρέχονται δωρεάν (διαμονή, φαγητό, καφές) και πουθενά δεν πληρώνεις για κάτι, είσαι φιλοξενούμενος. Αν σέβεσαι τον χώρο και τους μοναχούς αυτοί θα σε σέβονται και θα σε προσέχουν Χ10.
Ελπίζω να σε βοήθησα...