Το σοβαρό ξέπλυμα γίνετε με τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.. η μία αγοράζει υπηρεσίες κ προιόντα από την άλλη με εικονικά τιμολόγια και χρεοπιστώνονται τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.. Συνήθως οι εταιρείες αυτές φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και έχουν έδρα σε διαφορετικές χώρες..
Ρε αμπελαλέ, μην μπερδεύεις το ξέπλυμα με την αποφυγή πληρωμής φόρων.
Ξέπλυμα είναι το να έχεις στην κατοχή σου κάποιο ποσό (σε μετρητά μόνον) τα οποία προέρχονται από ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα (ναρκωτικά, διακίνηση ανθρώπων, λύτρα απαγωγών, τέτοια πράματα) τα οποία δεν μπορείς να δικαιολογήσεις με κανένα τρόπο πως τα απέκτησες (π.χ. τα κληρονόμησες), οπότε δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να π.χ. αγοράσεις ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο των 100 χιλιάδων (γιατί θα προκαλέσεις έρευνα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ). Γι' αυτά, πληρώνεις ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό ώστε να μπορέσεις να "νομιμοποιήσεις" την κατοχή τους.
Αποφυγή πληρωμής φόρων (που οι τριγωνικές βολεύουν) είναι να εμφανίζεις κανονικά το τζίρο που κάνεις, αλλά να μειώνεις το ποσοστό κερδοφορίας σου (οπότε πληρώνεις λιγότερο φόρο).
Π.χ. (διάβαζα τελευταία) για τη Nike (αθλητικά).
Πουλάει το ζευγάρι παπούτσια 200 ευρώ, ενώ το κόστος του είναι 10 ευρώ. Αν φορολογηθεί για 190 ευρώ επί τόσα εκατομμύρια παπούτσια που πουλάει κάθε χρόνο, την έβαψε, θα της πάρουν οι εφορίες (σε όποια χώρα έχει έδρα) το περισσότερο κέρδος.
Τι έκανε λοιπόν? Ίδρυε μια εταιρεία (έστω "Ορφέας") που κατείχε τα "πνευματικά δικαιώματα" δημιουργίας παπουτσιού με έδρα σε κάποιο φορολογικό παράδεισο (π.χ. B.V.I.)
Υποτίθεται δηλαδή ότι ο Ορφέας είχε κάνει το σχέδιο του παπουτσιού, και είχε συμφωνήσει με τη Nike ότι θα εισπράττει 180 ευρώ από τα 200 που πουλιέται το παπούτσι.
Η Nike πουλάει το παπούτσι 200, στέλνει τα 180 στον Ορφέα στα BVI και μένει με τα 20 ευρώ στη χώρα που πουλέει το παπούτσι 200. Στέλνει και τα 10 στην Κίνα (εκεί το φτιάνει) και μένει με 10. Βγάλε γενικά έξοδα (έστω 5), μένει με κέρδος 5. Ε, για τα 5 φορολογείται στη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία που πούλησε τα παπούτσια της.
Τα 180 ευρώ που πήγαν στα BVI ΔΕΝ φορολογούνται, γιατί στα BVI δεν υπάρχουν φόροι για τις εταιρείες που έχουν έδρα εκεί.
Τυπικά δεν υπάρχει σχέση μεταξύ Nike και Ορφέα. Κι αν οι μέτοχοι είναι ίδιοι, με διαδοχικές κτήσεις μετοχών σε 3-4 τέτοιες χώρες, τα ίχνη χάνονται.
Δηλαδή εγώ έχω μια εταιρεία στον Παναμά, που έχει μια εταιρεία στην Αντίγκουα, που έχει μια εταιρεία στα Fiji, που έχει μια εταιρεία στο Delaware, που έχει τον Ορφέα στα BVI. Πιάσε τ' αυγό και κούρευτο.
Ιδεολογικά και ηθικά, είμαι κατά του ξεπλύματος χρημάτων που προέρχονατι από εγκληματικές δραστηριότητες σαν αυτές που έγραψα παραπάνω.
Δεν είμαι όμως καθόλου κατά οποιασδήποτε μεθόδου έχει αποτέλεσμα την μη πληρωμή φόρων, γιατί θεωρώ ότι οι σημερινοί φόροι (διεθνώς) είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής καταπίεσης και εξαπάτησης που έχει ποτέ εφαρμοστεί στην ανθρωπότητα από τις διοικήσεις της.
Καμία σχέση με τους μονάρχες, φεουδάρχες, κλπ άρχοντες του παρελθόντος. Αυτοί εδώ τώρα είναι κλάσεις χειρότεροι.