ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΕΙ Η ΓΗΡΑΝΣΗ;
Β) ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΒΡΑΔΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΕ ΖΩΑ.
Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας, ηλικίας 45 ετών, που «μάχεται» με τον χρόνο, παίρνει αίμα από τον 17χρονο γιο του. Η «θεραπευτική» διαδικασία οδηγεί σε «ανακύκλωση αίματος» μεταξύ εγγονιού, γιου και παππού.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Ο πάμπλουτος επιχειρηματίας συνήθως λαμβάνει πλάσμα* από έναν ανώνυμο δωρητή, αλλά αυτή τη φορά ο γιος τους παρείχε ένα λίτρο από το αίμα του, το οποίο μετατράπηκε σε μια παρτίδα υγρού πλάσματος και μια άλλη από ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ο πατέρας του Τζόνσον πηγαίνει τελευταίος και δέχεται την ίδια θεραπεία με τον γιο του. Πράγματι, όταν μια εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών με την ονομασία Ambrosia άρχισε να προσφέρει ακριβές εγχύσεις πλάσματος νεαρού αίματος, αντιμετώπισε κριτική από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και την έλλειψη αποδεδειγμένων οφελών. (
The Man Who Spends $2 Million a Year to Look 18 Is Swapping Blood With His Father and Son).
Ο προγραμματιστής που απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει μια ομάδα 30 γιατρών και ειδικών σε θέματα αναγεννητικής υγείας που επιβλέπουν την αγωγή του. Ο Μπράιαν Τζόνσον ξοδεύει περίπου 2 εκατ. δολάρια ετησίως, θέλοντας «να επαναφέρει τον οργανισμό του σε λειτουργία 18χρονου. Για να το πετύχει αυτό πραγματοποιεί μεταγγίσεις αίματος από νέους, ενώ προσφάτως παρέσυρε σε αυτή την ιστορία και τον έφηβο γιο, τον οποίο μετέτρεψε στο προσωπικό του «δότη αίματος». Ο Bryan Johnson θέλει να διατηρήσει τα εσωτερικά του όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πέους και του ορθού, να λειτουργούν νεανικά. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα που βασίζονται στον άνθρωπο, αφήνοντας πολλούς ερευνητές να θεωρούν τις τεχνικές μακροζωίας εναλλαγής πλάσματος ως ασαφείς.
Μεθοδολογία 1. Η χρήση του πλάσματος ως τεχνική αντιγήρανσης τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ, όταν οι επιστήμονες ένωσαν κυριολεκτικά νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια, ώστε να μοιράζονται το ίδιο κυκλοφορικό σύστημα. Τα ηλικιωμένα τρωκτικά παρουσίασαν βελτιώσεις στη γνωστική τους λειτουργία, στο μεταβολισμό και στη δομή των οστών τους.
Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα με βάση τον άνθρωπο, αφήνοντας πολλούς ερευνητές να θεωρούν τις τεχνικές ανταλλαγής πλάσματος για τη μακροζωία ως ασαφείς.
Μεθοδολογία 2. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση του «νεανικού αίματος» μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αυξητικούς παράγοντες και άλλα μόρια που είναι πιο άφθονα σε νεότερα άτομα. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες πιστεύεται ότι μειώνονται με την ηλικία, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνεται και να αναγεννάτε λόγω της ηλικίας.
Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11 (αυξητικός παράγοντας διαφοροποίησης 11) είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην υπόθεση. Τα επίπεδα GDF11 τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και η έρευνα έχει δείξει ότι η αποκατάσταση των επιπέδων GDF11 σε μεγαλύτερα ποντίκια μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου. Ενώ το GDF11 είναι μόνο ένα παράδειγμα, υπογραμμίζει τη δυνατότητα του νεαρού αίματος να κρατά το μυστικό για την αναζωογόνηση και την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης
*Το πλάσμα αποτελεί βασική ουσία στο αίμα που μεταφέρει σημαντικά κύτταρα, πρωτεΐνες, αντισώματα, ορμόνες και οξυγόνο για να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και να αποτρέψει τις θρομβώσεις. Το πλάσμα που συγκεντρώνεται από υγιείς εθελοντές αλτρουιστές δότες υπόκειται σε επεξεργασία για την ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών, αντικαθιστώντας πρωτεΐνες που είναι σε ανεπάρκεια ή λείπουν από τους οργανισμούς ανθρώπων.
Πολλοί ασθενείς, π.χ. με Ανοσοανεπάρκειες, ή Αιμορροφιλία) έχουν ανάγκη τακτικής χορήγησης αυτών των θεραπειών, με εγχύσεις ή σε ενέσιμη μορφή, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.