Δλδ ο μακαρίτης ο Παπανδρέου φταίει για τα ''τυχερά'' που έχεις στη δουλειά σου ως δημόσιος υπάλληλος;;;;;;Νομιζω οτι παλιοτερα δεν υπηρχε αυτο το χάλι.
Η νοοτροπια αλλαξε αρδην μετα το:
'' Ειπαμε να κανει και ενα δωρακι στον εαυτό του , αλλα οχι και 300 εκατομυρια.''
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Προβλέψεις για την οικονομική κρίση
- Μέλος που άνοιξε το νήμα trikardos
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 3K
- Εμφανίσεις 110K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)
Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν προϊστάμενοι και υφιστάμενοι είναι στην καλύτερη κουμπάροι και στη χειρότερη τακίμια (δηλ πίνουνε ούζα μαζί κλπ).Χρήσιμη διευκρίνιση για την έννοια της μονιμότητας στο Δημόσιο, γιατί είναι παρεξηγημένη:όταν λέμε μονιμότητα, εννοούμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να απολυθεί λόγω κατάργησης διά νόμου της οργανικής θέσης την οποία καλύπτει. Αυτό και μόνο είναι η μονιμότητα στο Δημόσιο. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν προβλέψεις για απόλυση του υπαλλήλου σε περίπτωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και υπηρεσιακής ανεπάρκειας νομίζω. Απλά, πολύ δύσκολα εφαρμόζονται στην πράξη και έτσι στην ουσία υπάρχει μία οιονεί μονιμότητα ό,τι και αν κάνει κάποιος.
Σε μια παλιά εκπομπή του μαλάκα του Ταρζάν, θυμάμαι για μια μαλάκω του ΥΠΕΧΩΔΕ που την έδειχνε η κάμερα να χρηματίζεται στην ψύχρα. Δεν απολύθηκε ποτέ γιατί λέει ήταν αρχιτέκτων και μπήκε στη μέση το ΤΕΕ και συνέβησαν τα γνωστά απίστευτα κι όμως Ελληνικά.
Αν ζούμε μετά από 30 χρόνια στο Internet του μέλλοντος, τα ίδια θα λέμε για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...
streetwalker
Μέλος
- Εγγρ.
- 16 Μαρ 2007
- Μηνύματα
- 8.757
- Κριτικές
- 3
- Like
- 201
- Πόντοι
- 66
Χρήσιμη διευκρίνιση για την έννοια της μονιμότητας στο Δημόσιο, γιατί είναι παρεξηγημένη:όταν λέμε μονιμότητα, εννοούμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να απολυθεί λόγω κατάργησης διά νόμου της οργανικής θέσης την οποία καλύπτει. Αυτό και μόνο είναι η μονιμότητα στο Δημόσιο. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν προβλέψεις για απόλυση του υπαλλήλου σε περίπτωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και υπηρεσιακής ανεπάρκειας νομίζω. Απλά, πολύ δύσκολα εφαρμόζονται στην πράξη και έτσι στην ουσία υπάρχει μία οιονεί μονιμότητα ό,τι και αν κάνει κάποιος.
11. Επειδή, στο άρθρο 103 του Συντάγματος ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «4. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν... 5.... 6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν εφαρμογή... και στους υπαλλήλους... των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την, άλλως μη κωλυόμενη συνταγματικώς, κατά τα προεκτεθέντα, μετατροπή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η οποία έχει ως αναγκαίο επακόλουθο την μεταβολή του υπηρεσιακού καθεστώτος του υπηρετούντος στα μετατρεπόμενα νομικά πρόσωπα, προσωπικού. Το καθεστώς αυτό δεν μπορεί εφεξής να είναι άλλο από εκείνο της σχέσεως ιδιωτικού δικαίου (όπως εν προκειμένω ορίζεται στο άρθρο 28 παρ. 3 του εγκριθέντος με το άρθρο δεύτερο του προσβαλλομένου Π.Δ/τος καταστατικού της εν λόγω ανώνυμης εταιρείας), αφού δεν είναι νοητή δημοσιοϋπαλληλική σχέση για το προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Αβασίμως, συνεπώς, προβάλλεται παράβαση των ως άνω συνταγματικών διατάξεων, είναι δε απορριπτέα και τα προβαλλόμενα ότι με το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα δεν διασφαλίζονται οι εγγυήσεις μονιμότητας του ως άνω άρθρου 103 του Συντάγματος για το υπηρετούν κατά τον χρόνο της επίδικης μετατροπής μόνιμο προσωπικό με σχέση δημοσίου δικαίου, υπό την έννοια του περιορισμού των λόγων λύσεων της εργασιακής του σχέσεως μόνο στους προβλεπομένους υπό το προγενέστερο καθεστώς. Και τούτο διότι, ανεξαρτήτως εάν πράγματι επεβάλλετο από το Σύνταγμα η θέσπιση τέτοιας ρυθμίσεως, πάντως, εν προκειμένω, στο άρθρο 28 παρ. 1 του εγκριθέντος δια του άρθρου δευτέρου του προσβαλλομένου προεδρικού διατάγματος καταστατικού, ορίζεται, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη σκέψη, ότι τα της λύσεως της εργασιακής σχέσεως του ως άνω προσωπικού ρυθμίζονται αναλόγως με τα ισχύοντα στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περαιτέρω δε ήδη με τον επακολουθήσαντα και τυγχάνοντα εφεξής συνεφαρμοστέο νόμο 2676/1999 (ΦΕΚ Α΄ 1) ορίσθηκε (άρθρο 83 παρ. 2) ότι το εν λόγω προσωπικό «διατηρεί ...τη μονιμότητά του και δεν λύεται η σχέση εργασίας του παρά μόνο για τους ίδιους λόγους με τους δημοσίους υπαλλήλους».
ΣτΕ 867/02 γνωστή και ως υπόθεση ΟΔΔΥ
εσυ καθε λιγο πρεπει να μας θυμιζεις οτι εισαι μαλακας?το εχουμε καταλαβει να ξερεις.Απο το απογευμα με βασανιζει η ιδεα αν επρεπε να ειχα χωθει στο Δημοσιο.
Θα κοιμηθώ με τον καημο..
voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Μηνύματα
- 18.212
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
Για να ξεπεραστει η κρίση πρέπει να κοπει πολυ χρήμα, ηδη γίνεται αλλά έχουν να κοπουν πολλοι τόνοι ακομα.
τι σημαινεί αυτό ? μετα απο μια περιοδο ενας -δύο χρόνων αποπλη8ωρισμού 8α περάσουμε σε περιοδο υπερπλυθωρισμού.
πως 8α αντιμετωπιστει το δημοσιονομικο πρόβλημα της Ελλάδος και δεδομενου οτι οι περισσευουμενοιδημοσιοι
δεν γίνεται να απολυ80υν ?
Πολυ απλα, δεν 8α ξαναπαρουν αύξηση η 8α παιρνουν πολυ μικρές, και να 8ελει να δώσει η κυβερνηση δεν 8α αφηνει
ο ευρωπαιος επίτροπος.
Οπότε τα 1200 ευρω του σήμερα 8α αξίζουν 500 ευρω σε βαθος 5- 10 χρόνων και αντιστοιχου υπερπλη8ωρισμου.
Ετσι πολυ απλα τα κράτος 8α έχει μικρότερες δαπανες και 8α μπορει έτσι να έχει ισοσκελισμενους ισολογισμους που
απαιτει η ευρώπη αλλά είναι και απαραίτητο για να λειτουργει ενα κρατος.
επισης οπως χοντρικα συμβαινει σε όλο τον κοσμο οι νεοι 8α βλεπουν οτι δημοσιο σημαινει φτώχια και οποιος 8έλει
να ζήσει 8α πρέπει να δουλεψει και να παράγει.
καποιες σκέψεις κάνω γιατι οπως το έχω στο μυαλο μου τα παραπάνω μου φαίνονται μονοδρομος για την χώρα.
Αλλα όπως λέει και το γνωμικο η Ελλάδα ποτε δεν πε8αινει ..
Α, επιτέλους και μία ουσιαστική άποψη μετά από ατελείωτες καινολογίες και αναμάσηση κλισέ και ανακριβειών.
Το σενάριο του υπερπληθωρισμού φαντάζει όλο και περισσότερο ως η λύση εξόδου από την κρίση.
Πρέπει πρώτα όμως να δούμε ποιά θα είναι η κατάληξη των μέτρων Ομπάμα και αν θα καταφέρουν να τονώσουν κάπως την ζήτηση έτσι ώστε να πάρει μπρος η Αμερικανική οικονομία.
Αν όχι, τότε πολύ πιθανόν να δοθεί η εντολή στην FED: "Τυπωθήτω".
Άλλωστε κάτι τέτοιο θα γίνει μάλλον σύντομα στην Αγγλία καθώς κανένα από τα μέτρα που πάρθηκαν δεν φαίνεται να αποδίδουν ουσιαστικά:
Τώρα τι θα γίνει με την Ευρωζώνη, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Οι Γερμανοί θα είναι οι τελευταίοι που θα δεχθούν το τύπωμα Ευρώ. Θα προτιμήσουν να εγκαταλείψουν το Ευρώ; Ή θα παραμείνουν στο πλοίο το οποίο αναγκαστικά οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν;
Ακόμη και σε περίπτωση που η Ευρωζώνη παραμείνει ενιαία και οι πολιτικοί αναφωνήσουν και εδώ "τυπωθήτω" πάλι δεν είναι σίγουρο με τι κριτήρια θα μοιραστεί το φρέσκο χρήμα στις διάφορες χώρες.
Πάντως κάποιο κοκκαλάκι θα γλείψει και η Ελλάδα για να επιβεβαιωθεί το η "Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει".
Βέβαια σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού όλοι θα χάσουν. Ίσως οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλογικά χάσουν περισσότερα εφόσον θα έχει μπει κάποιος όρος από τους Ευρωπαίους που θα μοιράζουν το ζεστό χρήμα ότι οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα θα είναι κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.
Τσπα, το σενάριο του υπερπληθωρισμού είναι το λιγότερο επαχθές σε σύγκριση με τον αποπληθωρισμό. Ένας αποπληθωρισμός κυριολεκτικά θα γονατίσει την παγκόσμια οικονομία και σε προέκταση και την Ελληνική. Ο αποπληθωρισμός είναι το απολύτως απευκταίο.
ειναι η πρωτη κριση απο τοτε που ηρθε το ευρω,και δεν νομιζω καμια χωρα να θελει να αποχωρισει απο το ευρω,διοτι αυτο θα εχει συνεπειες σε ολη την ευρωπη,διοτι θα φανει οτι το νομισμα ειναι αδυναμο,σε πρωτη φαση ολες οι χωρες θα κρατησουν την ενονητα του ευρω και θα τη στηριξουν με οποιο κοστος να ειναι.τωρα οσο για την γερμανια πολυ να πληρωσει κατι παραπανω αυτο το καιρο,αλλα αργοτερα θα τα παει 5πλασια.
Sexpeare in Luv
Μέλος
- Εγγρ.
- 25 Ιαν 2008
- Μηνύματα
- 837
- Like
- 2
- Πόντοι
- 6
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του αποπληθωρισμού και υπερπληθωρισμoύ
Η ρίζα του αποπληθωρισμού και υπερπληθωρισμού είναι η ίδια: ένα έθνος μαστίζεται από τεράστια χρέη. Αυτό το βουνό χρέους μπορεί να έχει την μορφή ενός μαζικού εθνικού χρέους, την αφερέγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή και τα δύο. ¨Ολα εξαρτώνται από την στυτική λειτουργία της εκάστοτε νομισματικής αρχής:
Α) Εάν η νομισματική αρχή δεν κάνει τίποτα, ενώ μια χώρα αθετήσει το χρέος της , οι τράπεζες της θα πτωχεύσουν, και οι καταθέτες θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να αφανίζονται. Τότε αυτή η χώρα θα γνωρίσει τον αποπληθωρισμό και την γλυκιά γεύση του χαρουπιού.
Β) Εάν η νομισματική αρχή επιλέξει να εθνικοποιήσει το χρέος, τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, ή εγγυηθεί τις καταθέσεις στις τράπεζες , τότε η χώρα θα γνωρίσει υπερπληθωρισμό και την χρήση του Ευρώ ως χαρτιού υγείας.
Οι εμπειρίες των ΗΠΑ με τον αποπληθωρισμό περιλαμβάνουν:
Α) Η άνοδος και η κυριαρχία των Κενσυανών που μιλούν για καλά ελλείμματα αφού μπορεί η κυβέρνηση να ξοδέψει το δρόμο σας προς την ευημερία.
Β) Όλες οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ ασφαλίζονται πλήρως από τον FDIC. Αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολο τον αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ - βλέπε το πιο πάνω από το πάνω Α.
Γ) Oι ρεντνέκς φρικάρουν με την άνοδο της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβερνήσης.
Δ) Δωρεάν χρήματα για τους άνεργους! Μπορείτε τώρα να λάβετε 17.000 ντόλλαρς ετήσιες αποδοχές εάν απολυθείτε!
Ε) Τεράστια ομοσπονδιακά και εμπορικά ελλείμματα.
Οι εμπειρίες της Γερμανίας με τον αποπληθωρισμό περιλαμβάνουν:
Α) Η μη "bail-out" ρήτρα της Συνθήκης του Μάαστριχτ (η συνθήκη που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ), η οποία δεν προβλέπει ρητά ότι η Κοινότητα ή κάθε κράτος μέλος μπορεί να ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα άλλα κράτη
Β) Η ζώνη του ευρώ δεν έχει FDIC
Γ) Ο τρόπος καταπολέμησης του πληθωρισμού από την ΕΚΤ
Δ) Η Γερμανία διαθέτει 3.413 τόνους σε αποθέματα χρυσού, τα μεγαλύτερη στον κόσμο (εκτός από τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ), με τα αποθέματα χρυσού της ΕΕ συνολικά να φτάνουν σε 10.413 τόνους
Ε) Ο εξαγωγικό προσανατολισμός της οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
ΣΤ) Η μακροχρόνια χαμηλού πληθωρισμού πολιτική της Γερμανίας
Ζ) Η περιφρόνηση της Γερμανίας για τον Keynes
Πρόβλεψη? Η κατηφόρα του USD θα λάβει τέλος, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αρχίζει να καταρρέει. Η κερκόπορτα ίσως είναι στην Γηραιά Αλβιόνη αλλά κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Εάν οι επενδυτές δουν ότι η ΕΕ δεν θα εκτύπωσει πιο πολλά χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες, αυτό ίσως σημάνει την κάθοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η ρίζα του αποπληθωρισμού και υπερπληθωρισμού είναι η ίδια: ένα έθνος μαστίζεται από τεράστια χρέη. Αυτό το βουνό χρέους μπορεί να έχει την μορφή ενός μαζικού εθνικού χρέους, την αφερέγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή και τα δύο. ¨Ολα εξαρτώνται από την στυτική λειτουργία της εκάστοτε νομισματικής αρχής:
Α) Εάν η νομισματική αρχή δεν κάνει τίποτα, ενώ μια χώρα αθετήσει το χρέος της , οι τράπεζες της θα πτωχεύσουν, και οι καταθέτες θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να αφανίζονται. Τότε αυτή η χώρα θα γνωρίσει τον αποπληθωρισμό και την γλυκιά γεύση του χαρουπιού.
Β) Εάν η νομισματική αρχή επιλέξει να εθνικοποιήσει το χρέος, τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, ή εγγυηθεί τις καταθέσεις στις τράπεζες , τότε η χώρα θα γνωρίσει υπερπληθωρισμό και την χρήση του Ευρώ ως χαρτιού υγείας.
Οι εμπειρίες των ΗΠΑ με τον αποπληθωρισμό περιλαμβάνουν:
Α) Η άνοδος και η κυριαρχία των Κενσυανών που μιλούν για καλά ελλείμματα αφού μπορεί η κυβέρνηση να ξοδέψει το δρόμο σας προς την ευημερία.
Β) Όλες οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ ασφαλίζονται πλήρως από τον FDIC. Αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολο τον αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ - βλέπε το πιο πάνω από το πάνω Α.
Γ) Oι ρεντνέκς φρικάρουν με την άνοδο της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβερνήσης.
Δ) Δωρεάν χρήματα για τους άνεργους! Μπορείτε τώρα να λάβετε 17.000 ντόλλαρς ετήσιες αποδοχές εάν απολυθείτε!
Ε) Τεράστια ομοσπονδιακά και εμπορικά ελλείμματα.
Οι εμπειρίες της Γερμανίας με τον αποπληθωρισμό περιλαμβάνουν:
Α) Η μη "bail-out" ρήτρα της Συνθήκης του Μάαστριχτ (η συνθήκη που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ), η οποία δεν προβλέπει ρητά ότι η Κοινότητα ή κάθε κράτος μέλος μπορεί να ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα άλλα κράτη
Β) Η ζώνη του ευρώ δεν έχει FDIC
Γ) Ο τρόπος καταπολέμησης του πληθωρισμού από την ΕΚΤ
Δ) Η Γερμανία διαθέτει 3.413 τόνους σε αποθέματα χρυσού, τα μεγαλύτερη στον κόσμο (εκτός από τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ), με τα αποθέματα χρυσού της ΕΕ συνολικά να φτάνουν σε 10.413 τόνους
Ε) Ο εξαγωγικό προσανατολισμός της οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
ΣΤ) Η μακροχρόνια χαμηλού πληθωρισμού πολιτική της Γερμανίας
Ζ) Η περιφρόνηση της Γερμανίας για τον Keynes
Πρόβλεψη? Η κατηφόρα του USD θα λάβει τέλος, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αρχίζει να καταρρέει. Η κερκόπορτα ίσως είναι στην Γηραιά Αλβιόνη αλλά κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Εάν οι επενδυτές δουν ότι η ΕΕ δεν θα εκτύπωσει πιο πολλά χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες, αυτό ίσως σημάνει την κάθοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.
αυτα φιλε δεν ενδιαφερουν το πολυ κοσμο.το θεμα ειναι τι γινετε στη χωρα που ζουμε εμεις.αν συνεχισουν τα πραγματα ετσι,με αυτην την απραξια που υπαρχει δεν μας βλεπω καλα,και ας εχει η γερμανια οσο χρυσαφι θελει,μας καηκαν εμας τα αρχιδια για το χρυσο τις γερμανιας.
voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Μηνύματα
- 18.212
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
ειναι η πρωτη κριση απο τοτε που ηρθε το ευρω,και δεν νομιζω καμια χωρα να θελει να αποχωρισει απο το ευρω,διοτι αυτο θα εχει συνεπειες σε ολη την ευρωπη,διοτι θα φανει οτι το νομισμα ειναι αδυναμο,σε πρωτη φαση ολες οι χωρες θα κρατησουν την ενονητα του ευρω και θα τη στηριξουν με οποιο κοστος να ειναι.τωρα οσο για την γερμανια πολυ να πληρωσει κατι παραπανω αυτο το καιρο,αλλα αργοτερα θα τα παει 5πλασια.
Μπαααα, δεν την βλέπω την Γερμανία διατεθειμένη να πληρώνει.
Πήγαν οι CTουράδες (Ούγγροι, Τσέχοι, Πολωνοί) προχθές και ζήτησαν 190 δις Ευρώ βοήθεια.
Τι τους είπε η Μέρκελ;
Πάρτε τα αρκίντια μου, τους είπε (διότι η Μέρκελς ως γνωστόν έχει αρκίντια)
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=991344]Απορρίπτει η Μέρκελ συνολικό πακέτο βοήθειας προς την ανατολική Ευρώπη[/url]
Ζητήσαν πάλι να μπούνε πιό γρήγορα στο Ευρώ.
Τι τους είπε η Μέρκελ;
Πάρτε τα αρκίντια μου, μπείτε στον μηχανισμό ισοτιμιών και πολύ σας είναι.
η μερκελ καλα τους ειπε για αρχη και συμφωνω μαζι της.αλλα αν αυτοι οι ινδιανοι αρχισουν να πηδανε παλι μαντρες με τοιχους και φωναζουν,θα τα παρουν τα φραγκα για να το βουλοσουν για καμια 5ετια για να υπαρχει και σταθεροτητα στην ευρωπη.
hunter1000
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Απρ 2007
- Μηνύματα
- 1.636
- Κριτικές
- 3
- Like
- 2
- Πόντοι
- 16
τι μας νιαζει για τους αλλους εδω τωρα τι κανουμε ?
συμφωνα μρ τον ΣΟΡΟΣ η κριση εχει αρχισει πριν το κραχ του 2008 , απο το 2007 εσει ειχες καταλαβη τιποτα , αυτοι που μας κυβερνανε ειχαν ,
ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ.
συμφωνα μρ τον ΣΟΡΟΣ η κριση εχει αρχισει πριν το κραχ του 2008 , απο το 2007 εσει ειχες καταλαβη τιποτα , αυτοι που μας κυβερνανε ειχαν ,
ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ.
hunter1000
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Απρ 2007
- Μηνύματα
- 1.636
- Κριτικές
- 3
- Like
- 2
- Πόντοι
- 16
Συμπεράσματα από το Κραχ του 2008
«Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό
και επιβλητικό οικοδόμημα, κατέρρευσε. Οχι από ένα σοκ που
προκλήθηκε εξωγενώς, αλλά επειδή υπήρχε πρόβλημα στη αρχική του
σύλληψη» αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος.
«Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό
και επιβλητικό οικοδόμημα, κατέρρευσε. Οχι από ένα σοκ που
προκλήθηκε εξωγενώς, αλλά επειδή υπήρχε πρόβλημα στη αρχική του
σύλληψη» αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος.
hunter1000
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Απρ 2007
- Μηνύματα
- 1.636
- Κριτικές
- 3
- Like
- 2
- Πόντοι
- 16
Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΛΙΣ δεν ειναι για οικονομολογους ??????
αλλα για τους τους ετοιμοθανατους .
Διαβάστε με προσοχή... (αξίζει τον κόπο)
Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο . Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, χοντρός αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός, βάλτους κι αυτούς στην ιστορία.
Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός; Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι -κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς. Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (χαζός είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά; Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο μπακάλης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. « Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με! » παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια - κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιός στο επάγγελμα και στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.
Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε -κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει. Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν. Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι -τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -με νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε!
Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:
1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομεροκαματιάρηδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.
Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι βρέ το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν -εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά οι φτωχοί, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο ανοησίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.
2. Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.
Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Βρέ μπούφε αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει;
3. Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε ανοησίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης. Σχόλιο: Μόνο που πρώτον αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά δεύτερον, φαίνεται ότι αριστερίζεις και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησο, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.
4. Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ -γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος. Σύμφωνοι;
Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη βλακεία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί;
Διότι το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου! Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω -μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.
Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που. Που;
Δεν θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας -όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;
Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»; Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών. Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεμπερδεύουμε με τη μία.
Ο μπακάλης δεν θα πάει στον πόλεμο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική.
Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο παλιότοπο για χάρη της σημαίας.
Της δικής τους σημαίας -όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις.
Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική την αγόρασες.
Άραγε πέφτω πολύ έξω;
Ας το ελπίσουμε !!
αλλα για τους τους ετοιμοθανατους .
Διαβάστε με προσοχή... (αξίζει τον κόπο)
Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο . Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, χοντρός αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός, βάλτους κι αυτούς στην ιστορία.
Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός; Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι -κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς. Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (χαζός είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά; Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο μπακάλης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. « Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με! » παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια - κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιός στο επάγγελμα και στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.
Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε -κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει. Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν. Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι -τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -με νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε!
Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:
1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομεροκαματιάρηδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.
Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι βρέ το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν -εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά οι φτωχοί, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο ανοησίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.
2. Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.
Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Βρέ μπούφε αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει;
3. Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε ανοησίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης. Σχόλιο: Μόνο που πρώτον αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά δεύτερον, φαίνεται ότι αριστερίζεις και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησο, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.
4. Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ -γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος. Σύμφωνοι;
Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη βλακεία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί;
Διότι το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση -είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου! Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) -τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Ξεκαθαρίζω -η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω -μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.
Ξεκαθαρίζω -άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω -αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που. Που;
Δεν θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας -όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;
Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»; Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών. Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεμπερδεύουμε με τη μία.
Ο μπακάλης δεν θα πάει στον πόλεμο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική.
Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο παλιότοπο για χάρη της σημαίας.
Της δικής τους σημαίας -όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις.
Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική την αγόρασες.
Άραγε πέφτω πολύ έξω;
Ας το ελπίσουμε !!
Chevalier Fidèle
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 1 Ιαν 2007
- Μηνύματα
- 21.594
- Κριτικές
- 1
- Like
- 304
- Πόντοι
- 386
ειναι η πρωτη κριση απο τοτε που ηρθε το ευρω,και δεν νομιζω καμια χωρα να θελει να αποχωρισει απο το ευρω,διοτι αυτο θα εχει συνεπειες σε ολη την ευρωπη,διοτι θα φανει οτι το νομισμα ειναι αδυναμο,σε πρωτη φαση ολες οι χωρες θα κρατησουν την ενονητα του ευρω και θα τη στηριξουν με οποιο κοστος να ειναι.τωρα οσο για την γερμανια πολυ να πληρωσει κατι παραπανω αυτο το καιρο,αλλα αργοτερα θα τα παει 5πλασια.
Όλοι αυτοί που έκαναν το Ευρώ ήθελαν ένα σταθερό νόμισμα. Για αυτό θέσπισαν τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας. Η ενότητα είναι απλά το μέσον για αυτό. Ο σκοπός είναι ένα σταθερό νόμισμα. Ανεξάρτητα αν είναι Ευρώ ή όχι. Ένα υπερπληθωρισμένο και ξεφτιλισμένο ευρώ δε θα έχει νόημα ύπαρξης και επομένως και η όποια ενότητά του θα είναι άσκοπη.
Chevalier Fidèle
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 1 Ιαν 2007
- Μηνύματα
- 21.594
- Κριτικές
- 1
- Like
- 304
- Πόντοι
- 386
Τσπα, το σενάριο του υπερπληθωρισμού είναι το λιγότερο επαχθές σε σύγκριση με τον αποπληθωρισμό. Ένας αποπληθωρισμός κυριολεκτικά θα γονατίσει την παγκόσμια οικονομία και σε προέκταση και την Ελληνική. Ο αποπληθωρισμός είναι το απολύτως απευκταίο.
Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν συμφέροντα που πλήττονται από τον υπερπληθωρισμό και είναι πολύ ισχυρά.
Όλοι αυτοί που έκαναν το Ευρώ ήθελαν ένα σταθερό νόμισμα. Για αυτό θέσπισαν τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας. Η ενότητα είναι απλά το μέσον για αυτό. Ο σκοπός είναι ένα σταθερό νόμισμα. Ανεξάρτητα αν είναι Ευρώ ή όχι. Ένα υπερπληθωρισμένο και ξεφτιλισμένο ευρώ δε θα έχει νόημα ύπαρξης και επομένως και η όποια ενότητά του θα είναι άσκοπη.
εχεις δικιο σε αυτο που λες.αλλα μην ξεχνας οτι οι αμερικανοι περιμενουν στην γωνια για γελασουν αν καταρευση το ευρω,και να φανουν παλι σαν σωτηρες απο το πουθενα.
1personanongrata
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 10 Δεκ 2007
- Μηνύματα
- 60.677
- Like
- 13
- Πόντοι
- 866
έχει τρελλό χάβαλο να διαβάζω όλες τις αναλύσεις από τα καναπεδάκια ιντερνετάκια και τους πουλημένους δημοσιογράφους της πίπας και του κώλου....
ποιός θα βγει απ το ευρώ ποιός θα μπει, τι θα κάνει η Αμερική, τι οι Γερμανοί, πληθωρισμοί, υπερ, από ό,τι μαλακία εδώ θα τη διαβάσεις...
Οποιος μαλάκας έχει διαβάσει λίγη ιστορία διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιες τέτοιες αντίστοιχες κρίσεις επέρχεται πολεμική σύρραξη συνήθως γενικευμένη....
Τώρα θα πάρει 1, 2 , 3, 5, ή 10 χρόνια αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος........
Ολες βέβαια οι παπαριές που γράφετε κατά καιρούς (γιατί κατα βάθος όλοι χέστες είμαστε και προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε την μονίμως και ευρέως διαδεδομένη απλή λύση του ανθρώπινου γένους) αγνοούν μονίμως το πιο πιθανό και ιστορικά αποδεδειγμένο ενδεχόμενο.
Η παγκόσμια σύρραξη είναι πιο κοντά από ποτέ μετά το 61 62 και το μπέρδεμα με την Κούβα....
Το τελευταίο κραχ στην Αμερική το 30 επακολούθησε ο Βου Παγκόσμιος.
στον Αλφα που ήταν πιο πολύπλοκα τα πράγματα θα αφήσω τους παπαρολόγους του σάιτ να μας ξαναγράψουν άλλη μια φορά τις αιτίες του υπερ/από/κατά/παρά/υπο/πληθωρισμού και της τότε οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε γενικευμένη σύρραξη
ποιός θα βγει απ το ευρώ ποιός θα μπει, τι θα κάνει η Αμερική, τι οι Γερμανοί, πληθωρισμοί, υπερ, από ό,τι μαλακία εδώ θα τη διαβάσεις...
Οποιος μαλάκας έχει διαβάσει λίγη ιστορία διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιες τέτοιες αντίστοιχες κρίσεις επέρχεται πολεμική σύρραξη συνήθως γενικευμένη....
Τώρα θα πάρει 1, 2 , 3, 5, ή 10 χρόνια αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος........
Ολες βέβαια οι παπαριές που γράφετε κατά καιρούς (γιατί κατα βάθος όλοι χέστες είμαστε και προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε την μονίμως και ευρέως διαδεδομένη απλή λύση του ανθρώπινου γένους) αγνοούν μονίμως το πιο πιθανό και ιστορικά αποδεδειγμένο ενδεχόμενο.
Η παγκόσμια σύρραξη είναι πιο κοντά από ποτέ μετά το 61 62 και το μπέρδεμα με την Κούβα....
Το τελευταίο κραχ στην Αμερική το 30 επακολούθησε ο Βου Παγκόσμιος.
στον Αλφα που ήταν πιο πολύπλοκα τα πράγματα θα αφήσω τους παπαρολόγους του σάιτ να μας ξαναγράψουν άλλη μια φορά τις αιτίες του υπερ/από/κατά/παρά/υπο/πληθωρισμού και της τότε οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε γενικευμένη σύρραξη
Το θέμα του πληθωρισμού δεν είναι σήμερα πρόβλημα. Με το φτωχό μυαλό μου λέω ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθεί το ταμειακό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μια αξία (μετοχή - παράγωγό κ.τ.λ.) που απόλεσε την αξία της μέσω χρηματιστηρίου, δημιουργεί ταμειακό κενό στον κάτοχό της. Όταν χάνουν όλες οι αξίες το αντίκρισμά τους (δηλαδή ποτέ δεν είχαν αντίστοιχη αξία παγίων αλλά μια πλασματική ανταλλακτική αποτίμηση) μόνο με δημιουργία αντικρίσματος συνέρχεται η αγορά. Το αντίκρισμα αυτό θα είναι το χρήμα. Η παραγωγή χρήματος όμως δημιουργεί πληθωρισμό. Φυσικά τσοντάρουν στις απώλειες και όλοι όσοι έχουν χρήματα στην τσέπη τους απο τη στιγμή που τα μετρητά τους χάνουν αξία.
Στην Μπανανία, που δεν έχουν γίνει ποτέ σοβαρές επενδύσεις δεν υπήρχαν ποτέ και αξίες με αντίκρισμα. Όταν κάποιος ψάξει να βρεί το ποσοστό της τράπεζας της οποίας είναι μέτοχος και να ζητήσει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία του ποσοστού του θα καταλάβει για τι διαφορά μιλάμε. Και αναφέρομαι στις σημερινές τιμές μετοχών που είναι χαμηλά. Αυτό που αποτιμούν οι τράπεζες είναι σήμερα η θέση τους στην αγορά, αναγνωρισιμότητα δίκτυο κ.τ.λ. Αν πάς να τα εξαργυρώσεις αυτά θα πάρεις
Μεγάλα δράματα υπάρχουν στους άλλους κλάδους.
Αντί να ενισχυθεί η παραγωγή ψάχνουν να βρούν λεφτά απο φόρους. Βρε καραγκιόζηδες αν μου τα πάρεις φέτος αναδρομικά (βλ. περαίωση) θα τα πάρεις μια φορά. Αν κάνω κάτι σωστό θα μου παίρνεις κάθε χρόνο και απο λίγα. Τι να δώσει? πληθωριστικό χρήμα. Δεν έχει τίποτε άλλο. Άλλωστε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπάρξει στη Ευρωζώνη αρνητικός πληθωρισμός. Με την κατάντια αυτή, θα λείψει όλο χρήμα απο την αγορά (όποιος έχει χρήμα κάθε χρόνο θα γίνεται πλουσιότερος χωρίς να το επενδύει και άρα το πρόβλημα θα ενταθεί).
Το φαινόμενο το αρνητικού πληθωρισμού είναι ένα σενάριο που δεν έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν ποτέ, σε μεγάλη κλίμακα. Το ξεφούσκωμα όλων των άλλων αξιών (πτώση χρηματιστηρίου) δίνει επιπλέον αξία στο χρήμα όχι σαν μέσο συναλλαγών αλλά σαν επένδυση. 1% αρνητικός πληθωρισμός και 1% επιτόκιο καταθέσεων δίνουν 2% σταθερή αύξηση του κεφαλαίο ενώ σήμερα με πληθωρισμό 4% και επιτόκιο καταθέσεων 4% δεν έχεις ουσιαστικά απόδοση αλλά καλύπτεις τις απώλειες. Γιατί να επενδύσει κανείς σε οτιδήποτε άλλο?
Τότε να δείτε σφήξιμο....
Υ.Γ. συγγνώμη για το μεγάλο post αλλά το θέμα του πληθωρισμού είναι μεγάλο απο μόνο του
Στην Μπανανία, που δεν έχουν γίνει ποτέ σοβαρές επενδύσεις δεν υπήρχαν ποτέ και αξίες με αντίκρισμα. Όταν κάποιος ψάξει να βρεί το ποσοστό της τράπεζας της οποίας είναι μέτοχος και να ζητήσει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία του ποσοστού του θα καταλάβει για τι διαφορά μιλάμε. Και αναφέρομαι στις σημερινές τιμές μετοχών που είναι χαμηλά. Αυτό που αποτιμούν οι τράπεζες είναι σήμερα η θέση τους στην αγορά, αναγνωρισιμότητα δίκτυο κ.τ.λ. Αν πάς να τα εξαργυρώσεις αυτά θα πάρεις
Μεγάλα δράματα υπάρχουν στους άλλους κλάδους.
Αντί να ενισχυθεί η παραγωγή ψάχνουν να βρούν λεφτά απο φόρους. Βρε καραγκιόζηδες αν μου τα πάρεις φέτος αναδρομικά (βλ. περαίωση) θα τα πάρεις μια φορά. Αν κάνω κάτι σωστό θα μου παίρνεις κάθε χρόνο και απο λίγα. Τι να δώσει? πληθωριστικό χρήμα. Δεν έχει τίποτε άλλο. Άλλωστε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπάρξει στη Ευρωζώνη αρνητικός πληθωρισμός. Με την κατάντια αυτή, θα λείψει όλο χρήμα απο την αγορά (όποιος έχει χρήμα κάθε χρόνο θα γίνεται πλουσιότερος χωρίς να το επενδύει και άρα το πρόβλημα θα ενταθεί).
Το φαινόμενο το αρνητικού πληθωρισμού είναι ένα σενάριο που δεν έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν ποτέ, σε μεγάλη κλίμακα. Το ξεφούσκωμα όλων των άλλων αξιών (πτώση χρηματιστηρίου) δίνει επιπλέον αξία στο χρήμα όχι σαν μέσο συναλλαγών αλλά σαν επένδυση. 1% αρνητικός πληθωρισμός και 1% επιτόκιο καταθέσεων δίνουν 2% σταθερή αύξηση του κεφαλαίο ενώ σήμερα με πληθωρισμό 4% και επιτόκιο καταθέσεων 4% δεν έχεις ουσιαστικά απόδοση αλλά καλύπτεις τις απώλειες. Γιατί να επενδύσει κανείς σε οτιδήποτε άλλο?
Τότε να δείτε σφήξιμο....
Υ.Γ. συγγνώμη για το μεγάλο post αλλά το θέμα του πληθωρισμού είναι μεγάλο απο μόνο του
Παρόμοια θέματα
- Απαντήσεις
- 154
- Εμφανίσεις
- 24K
- Ψηφοφορία
- Απαντήσεις
- 231
- Εμφανίσεις
- 12K
- Απαντήσεις
- 417
- Εμφανίσεις
- 32K
- Απαντήσεις
- 840
- Εμφανίσεις
- 66K
Stories
Νέο!DanaeEscort: Miss my boys
DanaeEscort: Weekend mood