Υπάρχει μία ελαφρά αντίφαση στα παραπάνω. Ναι μεν δεν υπάρχει ευθύνη κανενός για ακραίες συμπεριφορές, πλην όμως φταίνε οι τράπεζες, η κυβέρνηση και η κακούργα η κοινωνία για τα λεφτά που έχασαν κάποιοι και για τα ''φέσια'' τα οποία έχουν αυτοί χρεωθεί. Μα το Χρηματιστήριο ήταν μία ακραία συμπεριφορά. Και το 20% είναι όσοι στην Ελλάδα επιθυμούν σε μία εβδομάδα να γίνουν πλούσιοι καθήμενοι στο σπίτι τους.Εάν αύριο πάω και χάσω τα λεφτά μου στο Χρηματιστήριο, που δεν έχω καμία σχέση, και αφού με έχουν ενημερώσει σχετικά, όπως προβλέπει η νομοθεσία, δε θα φταίω; θα μου φταίνε οι ''θεσμοί'' και το κράτος; εάν αύριο αποφασίσω να το παίξω ο γιος του μπρούκλη, θα μου φταίνε τα γκόλντεν μπόις των τραπεζών. Όταν υπογράφω τη σύμβαση με την τράπεζα, δε βλέπω τι διαβάζω; και εάν δεν ξέρω, ας πάρω ένα δικηγόρο στην τελική.Για αυτό υπάρχουν σε αυτήν την κοινωνία. Αλλά δεν μπορεί να μας φταίει για όλα το κράτος. Και επαναλαμβάνω:μιλώ ασχέτως κυβερνήσεων.
Ναι, μπορεί να υπήρχε μία πολιτική ευθύνη για το Χρηματιστήριο, αλλά τότε ποιος θα άκουγε κάποιες σώφρονες φωνές μέσα στο γενικό πυρετό που κάποιοι νόμιζαν ότι εκεί μοιράζονται τζάμπα λεφτά; και η τότε ''αντιπολίτευση'', η ''εν δυνάμει κυβέρνηση'' όπως λες, τι έκανε;;;;; γιατί για την παρούσα αντιπολίτευση και το ''έργο'' της κόπτεσαι πάρα πολύ.......
Αυτό το οποίο δεν φαίνεται να κατανοείς, είναι ότι η ευθύνη είναι διαφορετική για τον καθέναν...
Και το κυριότερο, ότι εκτός του ότι ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός, κάποιος πρέπει να προσέχει το σύνολο διότι σε μια κοινωνία και οικονομία όπου τα "παντα όλα" αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρρεάζονται, ο συνετός πολλές φορές πληρώνει τις λανθασμένες επιλογές του μαλάκα...
Και γίνομαι σαφέστερος: Όπως και εσύ, έτσι και εγώ, δεν ανοίχθηκα, δεν έκανα μαλακίες, κινήθηκα "συντηρητικά" και δεν χρωστάω σε κανέναν (έχω ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο μπορώ να ξεπληρώσω και αύριο αλλά δεν το κάνω διότι ακριβώς επειδή κινήθηκα σωστά και με λίγη τύχη, το επιτόκιο καταθέσών μου είναι μεγαλύτερο από αυτό του δανείου)...
Ωστόσο, επειδή πολλοί συμπεριφέρθηκαν μαλακισμένα, αυτή τη σιγμή υπάρχει κρίση, μειώνεται ο τζίρος μου και ίσως αντιμετωπίσω και εγώ πρόβλημα στο μέλλον και ας ήμουν απόλυτα σωστός...
Εμένα ποιος θα με προστατεύσει αν όχι το κράτος;
Όχι φυσικά με ελεημοσύνες αλλά θεσπίζοντας κανόνες και - κυρίως- εφαρμόζοντάς τους ώστε καμία τράπεζα να μη δίνει 15 πιστωτικές σε μπατίρηδες όχι φυσικά για να προστατύετεί ο μπατίρης αλλά εγώ...
Και εννοείται ότι ο μπατίρης πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του..Να χάσει σπίτι, να πεινάσει...
Αλλά επειδή εμένα θα κατσαβιδιάσει για να πάρει το πορτοφόλι μου, μήπως το κράτος και η τράπεζα έπρεπε να φροντίσουν να μη δημιουργηθεί αυτός ο μπατίρης;
Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα, κατόπιν εορτής που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια στον αέρα απλά για να πιάσουν στόχο...Και αν δώσουν, η ΤτΕ, πάλι κατόπιν εορτής, θα τους κόψει τον κώλο...
Αυτή είναι η ευθύνη κράτους και τραπεζών...
Όχι για τον μαλάκα που πήγε και το έπαιζε μάγκας με δανεικά...
Αλλα για αυτόν που ήταν σωστός...
Το ίδιο ισχύει και για το χαα.
Στ' @@ ο παππούς από το ζευγολατιό...Καλά να πάθει....Αυτός που πήγε να επενδύσει σοβαρά και βρέθηκε να πληρώνει τις μαλακίες του παππού και τις ανεπάρκειες του κράτους, ποιός θα τον προστατεύσει;