Νέα

Προβλέψεις για την οικονομική κρίση

• Μέλος που άνοιξε το νήμα trikardos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 3K
  • Εμφανίσεις 111K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που μας παρουσιάζουν;

• Είναι χειρότερη

Ψήφοι: 3 100,0%
  • Είναι καλύτερη

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Είναι ακριβής

Ψήφοι: 0 0,0%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    3

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Δεν ξέρω τι θέλει να ακούσει ο καθένας αγαπητέ μου. Εγώ απλά ξέρω τι έζησα εκείνη την περίοδο:τον κάθε άσχετο να βάζει λεφτά στο χρηματιστήριο για να γίνει πλούσιος σε μία εβδομάδα και να λύσει διά βίου το οικονομικό του πρόβλημα. Και κανένα κράτος δε φταίει για τη μακακία που έδερνε κάποιους.

Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά βαθύτατα νεοφιλελεύθερη...Και ολίγον τομαρίστικη...
Με το ίδιο σκεπτικό, στ' @@ μου τα δομημένα ομόλογα, το δικό μου ταμείο δεν επένδυσε...
Ή στ' @@ μου η ακρίβεια, αγοράζω μέσω ίντερνετ τα πάντα και ας πάνε να πνιγούνε οι μπαρμπαδες που πάνε ακόμη στις λαϊκές...
Ή στ' @@ μου η εγκληματικότητα, έχω μαύρη ζώνη στο ζίου ζίτσου και κατοικίδιο πιτ μπουλ...
Τα παραδείγματα είναι άπειρα....

Υπότίθεται όμως ότι ένα κράτος οφείλει να προστατέψει και τον πιο αδύναμο, το λίγότερο καβατζωμένο, το λιγότερο ευφυή αν θέλεις...

Η αποτυχία του θεσμικού πλαισίου στο ΧΑΑ δεν ήταν θέμα πόσοι έπαιζαν...
Ήδη από το 1997 υπήρχε κώδικας για τη λειτουργία των ΕΠΕΥ αναλυτικότατος και σαφέστατος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ...
Και αρκετά άλλα νομοθετήματα, ελληνικά ή κοινοτικά που σκοπό έχουν την προστασία του αδαούς επενδυτή...
Ήταν καθαρά θέμα εφαρμογής του από τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση...
Η οποία βέβαια είχε φροντίσει να μετατρέψει ορισμένα εγγκλήματα σχετικά εμ το χρηματιστήριο από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αν τυχόν κάτι πήγαινα στραβά...
Δεν έχει νόημα να το αρνούμαστε δέκα χρόνια μετά- ως και το πασοκ το έχει παραδεχθεί εμμέσως με την απομάκρυνση παπαντωνίου και την αποστασιοποίηση από την εποχή σημίτη...

Το να παραθέτεις εσύ ή εγώ τις προσωπικές μας ιστορίες ή παραδείγματα έχει περιορισμένη αξία...Μπράβο μας, είμαστε μάγκες και τσακάλια...
Αλλά δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν τη χώρα...

Υ/γραφο: Επαναλαμβάνω..Ο παππούς καλά να πάθει που πούλησε το χωράφι...Μπορείς όμως να πεις το ίδιο και για αυτόν που επενδύοντας το περίσσευμά του, συμβουλεύτηκε δήθεν ειδικούς που δρούσαν ωσαν παπαγαλάκια, διάβασε έντυπα δήθεν ενημερωτικά, θεωρούσε ότι αν μια εταιρεία ήταν για τον πούστο η επιτροπή κεφαλαιοαγοράς θα την έστελνε εκτός ταμπλώ, διάβασε ισολογισμούς και έδωσε πίστη στο καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, τεχνηέντως;

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
LOL. Κοίτα να δεις που απ' όλη την συζήτηση θα μείνει το... θεσμικό πλαίσιο.
Συμφωνώ μαζί σου πάντως σε αυτό, η αναφορά μου ήταν ενδεικτική, μιας και το ανέφερε πρώτος ο LION.

Η άποψη σου όμως έχει λάθος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήξεραν.
Όφειλαν να γνωρίζουν, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό.
(Εκτός και αν δεχτούμε ότι ήξεραν και επίτηδες μπήκαν μέσα να χάσουν τα λεφτά τους).
Το γιατί και πως έμαθαν, κατόπιν εορτής, είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Εκτός όμως από αυτό, και επειδή μιλάμε για το Χρηματιστήριο, και για ένα φαινόμενο που δεν αφορούσε εσένα και εμένα, αλλά εκατομμύρια κόσμου, και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έπρεπε το κράτος προληπτικά να αντιδράσει; Είπαμε, δεν μπορείς να ελέγχεις την συμπεριφορά του καθένα, ούτε να τον νταντεύεις, όταν όμως μιλάμε για τόσους πολλούς, μπορείς να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια;

Απ' ότι κατάλαβα από τα γραπτά του LION, πρόκειται για ένα φαινόμενο, που συνέβαινε διαρκώς, απλώς γιγαντώθηκε όταν συμπτωματικά έπεσαν μέσα εκατομμύρια κόσμου, και εκεί φάνηκε η αστοχία του... θεσμικού πλαισίου. Φυσικά αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν στην ζωή, η (τότε) πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία ευθύνη ωστόσο, γιατί τι να κάνει όταν ξαφνικά εμφανίζονται στην χώρα εκατομμύρια μαλάκες; Ας πρόσεχαν...

(Μόνο που οι μαλάκες είναι και μνησίκακοι και έκτοτε την έχουν στείλει στην αντιπολίτευση)

Και όμως...
Το θεσμικό πλαίσιο ακόμη και εκείνης της εποχής είχε ρητές προβλέψεις και για αυτούς που δεν ήξεραν (και σήμερα οι προβλέψεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές)...Διότι απ' όσο γνωρίζω, δεν απαιτείται από το νομο διδακτορικό στα μακροοικονομικά για να παίξεις στο χρηματιστήριο....
Το θεσμικό πλαίσιο λοιπόν συνίστατο στο αυξημένο καθήκον ενημέρωσης των εμπλεκομένων φορέων (τράπεζες, αελδέ, επευ) προς τον απλό επενδυτή...
Δυστυχώς ο απλός επενδυτής αντιμετωπίστηκε σαν πρόβατο σε σφαγείο...

Και επαναλαμβανω, δεν μιλάω για τους γνωστους μαλάκες που έπαιζαν το βιος τους βασιζόμενοι σε "πληροφορίες από μέσα" αλλά για απλούς επενδυτές που κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια...

LION-974

Μέγας
Εγγρ.
19 Ιουν 2008
Κριτικές
11
Like
3.610
Πόντοι
4.615
Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά βαθύτατα νεοφιλελεύθερη...Και ολίγον τομαρίστικη...
Με το ίδιο σκεπτικό, στ' @@ μου τα δομημένα ομόλογα, το δικό μου ταμείο δεν επένδυσε...
Ή στ' @@ μου η ακρίβεια, αγοράζω μέσω ίντερνετ τα πάντα και ας πάνε να πνιγούνε οι μπαρμπαδες που πάνε ακόμη στις λαϊκές...
Ή στ' @@ μου η εγκληματικότητα, έχω μαύρη ζώνη στο ζίου ζίτσου και κατοικίδιο πιτ μπουλ...
Τα παραδείγματα είναι άπειρα....

Υπότίθεται όμως ότι ένα κράτος οφείλει να προστατέψει και τον πιο αδύναμο, το λίγότερο καβατζωμένο, το λιγότερο ευφυή αν θέλεις...

Η αποτυχία του θεσμικού πλαισίου στο ΧΑΑ δεν ήταν θέμα πόσοι έπαιζαν...
Ήδη από το 1997 υπήρχε κώδικας για τη λειτουργία των ΕΠΕΥ αναλυτικότατος και σαφέστατος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ...
Και αρκετά άλλα νομοθετήματα, ελληνικά ή κοινοτικά που σκοπό έχουν την προστασία του αδαούς επενδυτή...
Ήταν καθαρά θέμα εφαρμογής του από τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση...
Η οποία βέβαια είχε φροντίσει να μετατρέψει ορισμένα εγγκλήματα σχετικά εμ το χρηματιστήριο από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αν τυχόν κάτι πήγαινα στραβά...
Δεν έχει νόημα να το αρνούμαστε δέκα χρόνια μετά- ως και το πασοκ το έχει παραδεχθεί εμμέσως με την απομάκρυνση παπαντωνίου και την αποστασιοποίηση από την εποχή σημίτη...

Το να παραθέτεις εσύ ή εγώ τις προσωπικές μας ιστορίες ή παραδείγματα έχει περιορισμένη αξία...Μπράβο μας, είμαστε μάγκες και τσακάλια...
Αλλά δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν τη χώρα...

Υ/γραφο: Επαναλαμβάνω..Ο παππούς καλά να πάθει που πούλησε το χωράφι...Μπορείς όμως να πεις το ίδιο και για αυτόν που επενδύοντας το περίσσευμά του, συμβουλεύτηκε δήθεν ειδικούς που δρούσαν ωσαν παπαγαλάκια, διάβασε έντυπα δήθεν ενημερωτικά, θεωρούσε ότι αν μια εταιρεία ήταν για τον πούστο η επιτροπή κεφαλαιοαγοράς θα την έστελνε εκτός ταμπλώ, διάβασε ισολογισμούς και έδωσε πίστη στο καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, τεχνηέντως;
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, όπως την εγκληματικότητα και την ακρίβεια με τη μακακία ορισμένων για να γίνουν πλούσιοι σε μία εβδομάδα. Και αυτό διότι η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι πράγματα ανεξάρτητα από την προσωπική μας θέληση, ενώ το να παίξω στο χρηματιστήριο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική μου βούληση. Επομένως, είναι εντελώς άστοχα τα παραδείγματα.
Είχε καλλιεργηθεί καλό κλίμα, πλην όμως δεν είδα το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων να πηγαίνουν να παίξουν. Πήγαν όσοι όντως δεν είχαν μυαλό και πίστευαν ότι το Χρηματιστήριο απλά τρελάθηκε και μοιράζει λεφτά. Είναι όπως το καζίνο:υπάρχει θεσμικό πλαίσιο,καλό ή κακό, πλην όμως είσαι ελεύθερος να πας να παίξεις. Και εάν χάσεις, πρόβλημά σου.
Το πρόβλημα του Χρηματιστηρίου είναι ότι έπαιξαν και έχασαν πολλοί. Εάν δεν είχε τέτοια έκταση, δε θα το συζητούσαμε σήμερα. Και όσον αφορά το πρόσωπό μου, κάνεις ένα λάθος:δεν το βλέπω πολιτικά το θέμα. Όποια και να ήταν κυβέρνηση, τα ίδια θα έλεγα.

arcans

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιαν 2009
Like
0
Πόντοι
16
ο ελληνας μια ζωη μαλακας και κουτοπονηρος θα ειναι,οτι μαλακια του λενε την πιστευει.και ο αγελαδαρης πηγε και αγορασε μετοχες.ποιος φταιε ρε σε αυτο εγω?μαιο ζωη αγελαδες εβοσκε,ακι τωρα το ιδιο κανει.

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, όπως την εγκληματικότητα και την ακρίβεια με τη μακακία ορισμένων για να γίνουν πλούσιοι σε μία εβδομάδα. Και αυτό διότι η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι πράγματα ανεξάρτητα από την προσωπική μας θέληση, ενώ το να παίξω στο χρηματιστήριο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική μου βούληση. Επομένως, είναι εντελώς άστοχα τα παραδείγματα.

Αντιθέτως, ακόμη και η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι σε κάποιο βαθμό, ειδικά η πρώτη θέμα επιλογών...
Άσε που το "παιξιμο" στο χρηματιστήριο είναι πράγματι επιλογή, η "χασούρα" παλί όχι, ειδικά όταν όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε άνοδος ή, ακόμη χειρότερα, αυτός που αποφάσισε να επενδύσει (και όχι "παίξει"- δεν ήταν όλοι τζογαδόροι) δεν έτυχε της προστασίας που προέβλεπε ο νόμος ως προς την ενημέρωσή του...
Αν και αυτό που με ενδιαφέρει να δείξω είναι ότι η νοοτροπία "ας πρόσεχε" που φαίνεται να προκρίνεις, είναι σε αρκετές περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας...

LION-974

Μέγας
Εγγρ.
19 Ιουν 2008
Κριτικές
11
Like
3.610
Πόντοι
4.615
Απλά με εκνευρίζει λίγο το ιδεολόγημα του μονίμως ανεύθυνου καταναλωτή που είναι πάντα θύμα λες και δεν μιλάμε για ενήλικες πολίτες με δικαίωμα ψήφου...
Και για να τελειώσουμε φίλε μου με το θέμα το Χρηματιστηρίου, παραθέτω το παραπάνω απόσπασμα από δικό σου ποστ, βάσει του οποίου ''εκνευρίζεσαι λίγο'' από το ιδεολόγημα του μονίμως ανεύθυνου καταναλωτή. Και επομένως, είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής, εφόσον βεβαίως πρόκειται για πολίτη με δικαίωμα ψήφου πολλώ δε μάλλον. Και εγώ εκνευρίζομαι λίγο με το ιδεολόγημα του ανεύθυνου επενδυτή, που είναι ενήλικας πολίτης με δικαίωμα ψήφου. Και ενώ κατά βάση θεωρείς υπεύθυνο τον καταναλωτή για τον υπερδανεισμό του, εντούτοις ''απαλλάσσεις'' τον επενδυτή του χρηματιστηρίου, τον οποίο όφειλε να προστατεύσει η κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ όλως τυχαίως.
Εν κατακλείδι, καλό είναι να μην αντιμετωπίζουμε τόσο απροκάλυπτα τα πράγματα με κομματικές παρωπίδες και με απωθημένα προς ένα κόμμα. Και όπου διαβλέπουμε ''ευθύνες'' ΠΑΣΟΚ να φταίει η κυβέρνησή του,και οι πολίτες να είναι άμοιροι κάθε ευθύνης, ενώ στις άλλες περιπτώσεις να φταίνε οι ενήλικες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

LION-974

Μέγας
Εγγρ.
19 Ιουν 2008
Κριτικές
11
Like
3.610
Πόντοι
4.615
Αντιθέτως, ακόμη και η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι σε κάποιο βαθμό, ειδικά η πρώτη θέμα επιλογών...
Άσε που το "παιξιμο" στο χρηματιστήριο είναι πράγματι επιλογή, η "χασούρα" παλί όχι, ειδικά όταν όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε άνοδος ή, ακόμη χειρότερα, αυτός που αποφάσισε να επενδύσει (και όχι "παίξει"- δεν ήταν όλοι τζογαδόροι) δεν έτυχε της προστασίας που προέβλεπε ο νόμος ως προς την ενημέρωσή του...
Αν και αυτό που με ενδιαφέρει να δείξω είναι ότι η νοοτροπία "ας πρόσεχε" που φαίνεται να προκρίνεις, είναι σε αρκετές περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας...
Ή ακρίβεια δεν είναι επιλογή του καταναλωτή κατ' ανάγκην. Ούτε το να σφάζονται έξω από την πόρτα μου είναι επιλογή μου. Και η δημόσια τάξη, ανήκει στη σφαίρα των κρατικών αρμοδιοτήτων. Αλίμονο εάν ήταν υπόθεση καθενός εξ ημών!!!!!
Η νοοτροπία του ''ας πρόσεχε'' είναι απολύτως εντός πραγματικότητας. Γιατί διέθετε τη δική του περιουσία. Χωρίς να τον εξαναγκάσει κανένας απολύτως προς τούτο. Όπως ο κάτοχος 15 πιστωτικών καρτών. Και αυτός ας πρόσεχε. Δεν του είπε κανένα κράτος να πάει να πάρει 15 πιστωτικές κάρτες για να το παίζει ωραίος........

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Και για να τελειώσουμε φίλε μου με το θέμα το Χρηματιστηρίου, παραθέτω το παραπάνω απόσπασμα από δικό σου ποστ, βάσει του οποίου ''εκνευρίζεσαι λίγο'' από το ιδεολόγημα του μονίμως ανεύθυνου καταναλωτή. Και επομένως, είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής, εφόσον βεβαίως πρόκειται για πολίτη με δικαίωμα ψήφου πολλώ δε μάλλον. Και εγώ εκνευρίζομαι λίγο με το ιδεολόγημα του ανεύθυνου επενδυτή, που είναι ενήλικας πολίτης με δικαίωμα ψήφου. Και ενώ κατά βάση θεωρείς υπεύθυνο τον καταναλωτή για τον υπερδανεισμό του, εντούτοις ''απαλλάσσεις'' τον επενδυτή του χρηματιστηρίου, τον οποίο όφειλε να προστατεύσει η κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ όλως τυχαίως.
Εν κατακλείδι, καλό είναι να μην αντιμετωπίζουμε τόσο απροκάλυπτα τα πράγματα με κομματικές παρωπίδες και με απωθημένα προς ένα κόμμα. Και όπου διαβλέπουμε ''ευθύνες'' ΠΑΣΟΚ να φταίει η κυβέρνησή του,και οι πολίτες να είναι άμοιροι κάθε ευθύνης, ενώ στις άλλες περιπτώσεις να φταίνε οι ενήλικες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δημιουργείς, ελπίζω όχι εσκεμμένα, σύγχυση με επιλεκτική παράθεση αποσπασμάτων ποστς μου ...
Όπως έχω γράψει επανηλλειμένα, δεν μπορώ να αναζητήσω πολιτικές ευθύνες για ακραίες συμπεριφορές επενδυτών...
Ιδού:
Εννοείται ότι δεν φταίει ο Παπαντωνίου που ο μπάρμπας από το ζευγολατιό κορινθίας πουλούσε το βιος του για να αγοράσει λαναρά και ο  κυρ- βάγγος ο ταρίφας το ταξί του για να αγοράσει ό,τι του είπε ο ξάδελφος που είναι μέσα στα κόλπα...
Ωστόσο στο χρηματιστήριο δεν έχασαν λεφτά μόνο γραφικοί παππούδες αλλά και σοβαροί άνθρωποι και επενδυτές.
Ούτε και έχω την απαίτηση από τον υπουργό να είναι παρόν σε κάθε άγοραπωλησία μετοχών...
Έχω όμως απαίτηση αφενός να δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο, αφετέρου να φροντίζει να τηρείται...
Στο ΧΑΑ κάτι πήγε στραβά και για να θυμηθώ το φίλο μου το Σιγκμουντ, καλή του ώρα, είχαμε συστημική αστοχία σε όλα τα επίπεδα...

Όσον αφορά την καταναλωτική πίστη, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η αγορά μιας τηλεόρασης πχ είναι κάτι αρκετά απλούστερο από την αγορά μετοχών;
Αλλά και πάλι, επέκρινα τις ακραίες συμπεριφορές και ο υπέρμετρος δανεισμός (οι 15 πιστωτικές που λες) είναι το ανάλογο του "πουλάω το χωράφι μου και αγοράζω λαναρά"...
Ωστόσο και εκεί υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες διότι η ανεξέλεγκτη χορήγηση δανείων παραβιάζει ρητές οδηγίες της ΤτΕ, της ΕΚ και μισή ντουζίνα νόμους...
Ωστόσο και εκεί είχαμε συστημική αστοχία...

Είναι τόσο δύσκολο να δεχθείς ότι σε μια τέτοια αστοχία, φταίει και ο πολίτης, φταίει και το κράτος διότι κανείς από τους δύο δεν έκανε αυτό που όφειλε να κάνει;

Και ότι όσο πιο πολύπλοκο και εξειδικευμένο είναι ένα ζήτημα, όπως το ΧΑΑ τόσο πιο πολύ ευθύνεται το κράτος;

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Ι. Κουσουλάκος: Στη ΔΕΚΑ διαχειριζόμαστε τις μετοχές του Δημοσίου με τον επαγγελματισμό των θεσμικών επενδυτών

YΓ. Φίλε str8, η νοοτροπία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει.
Και για την ακρίβεια όχι μόνο αυτών, αλλά και των πολιτικών τους.

Ο πιο εύκολος τρόπος να καλύψεις ένα σκάνδαλο ή μια μαλακία που έκανες, είναι να ρίξεις την ευθύνη στους άλλους.
Όπως εδώ στο Χρηματιστήριο, στο οποίο παρακολουθούσαμε την αναδιανομή χωρίς να κάνουμε τίποτα (αν δεν βάλαμε λεφτά στην τσέπη και οι ίδιοι) και όταν ψάχνουμε για ευθύνες, τα ρίχνουμε στους μικροεπενδυτές (= και κερατάδες και δαρμένοι).

Δεν είναι βέβαια πρωτότυπο: έχω ξαναγράψει για την ιστορία του αποκλεισμού της εθνικής με χιόνια, όπου πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να μείνουν μέχρι και τρεις μέρες στα αμάξια τους, μέχρι να έρθουν τα εκχιονιστικά. Όταν το θέμα έφτασε στην Βουλή (μιας και η Ελλάδα είχε κοπεί στα δυο, και είχε παίξει και στις ειδήσεις του εξωτερικού), ο τάπερμαν φυσικά απάντησε με στόμφο, ότι φταίνε οι μαλάκες οι οδηγοί που δεν κάθησαν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σπίτια τους (λες και πήγαν για χιονοπόλεμο στην Πάρνηθα).

Φυσικά όταν κάποιος δεν μπορεί να παραδεχθεί κάτι τόσο απλό, όπως το ότι από... αστοχία της ΓΓΠΠ δεν ήταν εφικτό να κρατηθεί σε κυκλοφορία ο βασικός οδικός άξονας της χώρας μας, τότε γιατί να παραδεχθει μια υπόθεση όπου χάθηκαν εκατομμύρια;

ΥΓ2. Είναι κρίμα που η τωρινή κυβέρνηση δεν μαθαίνει από την επιτυχημένη προηγούμενη.
Αλλά τέτοιος ήταν ο κωστάκης, μια ζωή χαϊβάνι.

Κάηκαν τόσοι άνθρωποι στις πυρκαγιές τον προπερασμένο Αύγουστο;
Αυτοί φταίνε που ζούσαν δίπλα στα δάση. Δεν ξέρουν ότι όποιος ζει δίπλα στα δέντρα κινδυνεύει από πυρκαγιές;
Έκαναν αντιπυρικές ζώνες; Ε καλά έγιναν bbq... Σιγά μην φταίει η... αστοχία της πυροσβεστικής.

ΥΓ3. Και ξανά πάλι στο θέμα της ΔΕΚΑ.

Το καλοκαίρι του 1999, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, από τη θέση του υφυπουργού, αντί να διαθέσει ένα μέρος των μετοχών που διέθετε η ΔΕΚΑ, όπως έπραξε έπειτα από 4 χρόνια, προτίμησε να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία (μετατρέψιμα ομόλογα) προκειμένου να μειώσει επίπλαστα το χρέος. Η πολιτική αυτή απεδείχθη τόσο ατελέσφορη όσο και επιβλαβής για το Δημόσιο.

Πλήρωσε 895 εκατ. για 14,5 εκατ. μετοχές

Ηδη, τον περασμένο Ιούλιο το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 895 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει το μετατρέψιμο ομόλογο (σε μετοχές) της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 1999. Η εξόφληση του δανείου αυτού είχε αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΚΑ (πρόεδρός της ο κ. Γιάννης Κουσουλάκος) περίπου 14,5 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών «επαναγόρασε» την κάθε μία μετοχή της Εθνικής προς 61,5 ευρώ. Μόλις τρεις μήνες μετά, δηλαδή προχθές, το υπουργείο Οικονομίας διέθεσε 28 εκατ. μετοχές της Εθνικής προς 17,40 ευρώ την κάθε μία. Ετσι, μόνο για το πακέτο των 14,5 εκατ. μετοχών που απέκτησε το Δημόσιο το καλοκαίρι, η ζημία για κάθε μετοχή ανέρχεται σε 44, 1 ευρώ, ήτοι συνολικά 640 εκατ. ευρώ για το σύνολο του πακέτου.

Πολλές αστοχίες αυτή η εταιρία...
Το ποσό όμως των 640 εκατομμυρίων είναι εντυπωσιακό.
Πόσο είπαμε ότι ζημιώθηκε το δημόσιο από τα δομημένα;

Ελπίζω οι νέοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (αν γίνει κυβέρνηση) να τα κατέχουν καλύτερα.
Δεν υπάρχουν σήμερα τα λεφτά αυτά για χάσιμο...

imaginas.gr

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2008
Κριτικές
14
Like
5
Πόντοι
616
Δεν είναι λογικό να δαιμονοποιούμε το δανεισμό.Αν κάποιος θέλει,και μπορεί να δανειστεί για να αγοράσει κάτι που στο μέλλον θα του αποδώσει,δεν είναι κακό να το κάνει.Αν δε δανειστείς,η πιθανότητα να αγοράσεις δικό σου σπίτι είναι αμελητέα.Αν όμως,εκεί που η τσέπη σου αντέχει για αγορά σπιτιού στο Αιγάλεω 70τμ πας να αγοράσεις σπίτι στο Ψυχικό 110τμ ο δανεισμός από σωστή κίνηση μετατρέπεται σε αγχόνη που θα σε πνίξει.Αν η τσέπη σου αντέχει να αγοράσει Hyundai Atos με 45€/μήνα,και επειδή είδες τη διαφήμιση ότι με μόλις 30€ περισσότερα αγοράζεις το μουράτο Mercedes A140 (τυχαίες οι τιμές) πας τρέχοντας στον Λαϊνόπουλο,δε σου φταίει κανείς εκτός από το σκατοκέφαλο σου.Το χειρότερο όμως είναι που υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι χρέωναν πιστωτικές κάρτες για να πάνε στα νυχτερινά κέντρα,και να αγοράζουν μπουκάλια ουίσκι με 200€.Ή να πηγαίνουν διακοπές στη Μύκονο με χρέωση πιστωτικής.Όταν βλέπεις άτομα που φαίνονται χαμηλόμισθοι να αγοράζουν κάθε τρίμηνο νέο κινητό τηλέφωνο αξίας άνω των 200€,δεν είναι να εξοργίζεσαι;Πολλοί,πιστεύω,θα έχουμε δει σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας άτομα που δεν έχουν την εμφανιση του καλά αμοιβόμενου υπαλλήλου,να πληρώνουν μηνιαίο λογαριασμό 80-150€.Αν δεν έχεις λεφτά,αγοράζεις καρτοκινητό με φθηνή συσκευή...Η μόστρα μας έφαγε.Και αυτό το εκμεταλεύτηκαν οι επιχειρηματίες.Πάω σε μαγαζιά εταιρειών να πάρω κάρτα για το κινητό μου,και προσπαθούν να μου πουλήσουν σύνδεση...Από την άλλη οι τράπεζες,γέμιζαν με κάρτες άτομα που ήδη είχαν και δεν είχαν ξεχρεώσει.Έβλεπες στα σουπερ μαρκετ κυρίες με 5-6 κάρτες.Μια μέρα σε ένα μαγαζί ρούχων στην Αθήνα,μια για να πάρει μια μπλούζα που έκανε 50€,πέρασε 4 κάρτες και καμία δεν είχε περιθώριο  :jerking: Αυτοί που της πούλησαν όλες αυτές τις κάρτες,να πληρώσουν τις ζημίες των τραπεζών τους και όχι το κράτος.Αλλά αυτοί θα βγουν αλώβητοι,μπορει να πάρουν και μπόνους...

imaginas.gr

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2008
Κριτικές
14
Like
5
Πόντοι
616
Και μιας και λέγαμε για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια και την κρίση κατ'επέκταση,ας διαβάσετε ΌΛΑ σχεδόν τα θέματα για C.T και τις κριτικές.Θα δείτε άτομα που κάθε μήνα περνάνε από τα κρεβάτια 4-5 C.T και ξοδεύουν 1500+ ευρώ.Εγώ σαν παρατηρητής του σπορ,αναρωτιέμαι "όλοι είναι επιχειρηματίες;Αν ναι,δεν πάνε άσχημα οι επιχειρήσεις τους που μας λένε,γι'αυτό πάνε και σκάνε για 1 ώρα 300€"
"Μήπως είναι στελέχη;Αν είναι στελέχη,οι επιχειρήσεις που διοικούν,πάνε καλά,αλλιώς δεν εξηγείται."
"Μήπως είναι εισοδηματίες;Άρα οι επενδύσεις αποδίδουν"
"Μήπως είναι απλώς μαλάκες που δανείζονται λεφτά από τις τράπεζες;Μα τότε θα είχαν ήδη πτωχεύσει τα τραπεζικά ιδρύματα"
"Μήπως είναι "χλιδάνεργοι" που τα σκάνε στις τουρίστριες;"

Εντάξει να πας 1-2 φορές το μήνα αν έχεις τα λεφτά,αλλά εδώ διαβάζω κριτικές από συγκεκριμένα άτομα που στηρίζουν τους ξενοδόχους!Καλά δικά τους (;) είναι τα λεφτά και τα κάνουν ότι θέλουν,και καλά να είναι οι άνθρωποι να γαμάνε.Απλώς όταν ακούω περί κρίσης και διαβάζω τις κριτικές,με πιάνει εμένα η κρίση!!!

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Και μιας και λέγαμε για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια και την κρίση κατ'επέκταση,ας διαβάσετε ΌΛΑ σχεδόν τα θέματα για C.T και τις κριτικές........Απλώς όταν ακούω περί κρίσης και διαβάζω τις κριτικές,με πιάνει εμένα η κρίση!!!

Έχεις ξεχάσει μερικές κατηγορίες στην σύντομη ανάλυσή σου, αλλά σε γενικές γραμμές αν και δεν έχεις άδικο που σε πιάνει κρίση, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι εάν υπάρχουν και 10 άτομα σε ένα site 10000+ μελών, τα οποία 10 άτομα περνάνε από 4-5 κρεβάτια μηνιαίως όπως αναφέρεις (εγώ θα έλεγα και παραπάνω), δεν αποτελεί κάτι το περίεργο.

Μιλάμε για ένα ποσοστό μικρότερο του 1%.

Προσωπικά πιστεύω, ότι το ποσοστό των πορτοφολιών που δεν θα αναστενάξουν και ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο.

imaginas.gr

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2008
Κριτικές
14
Like
5
Πόντοι
616
Έχεις ξεχάσει μερικές κατηγορίες στην σύντομη ανάλυσή σου, αλλά σε γενικές γραμμές αν και δεν έχεις άδικο που σε πιάνει κρίση, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι εάν υπάρχουν και 10 άτομα σε ένα site 10000+ μελών, τα οποία 10 άτομα περνάνε από 4-5 κρεβάτια μηνιαίως όπως αναφέρεις (εγώ θα έλεγα και παραπάνω), δεν αποτελεί κάτι το περίεργο.

Μιλάμε για ένα ποσοστό μικρότερο του 1%.

Προσωπικά πιστεύω, ότι το ποσοστό των πορτοφολιών που δεν θα αναστενάξουν και ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Δεν είχα σκοπό να κάνω στατιστική ανάλυση,οπότε πήρα κάποια δεδομένα εντελώς πρόχειρα.Δεν ξέρω αν είναι το 1 ή το 30% απλώς υπάρχουν και αυτοί.Αν και υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι που πάνε και πληρώνουν,και επαναλαμβάνω,να είναι καλά και να πηγαίνουν,και δε γράφουν εδώ στο φόρουμ.Όπως και από τα 10000+ μέλη γράφουν τακτικά ελάχιστοι,οι περισσότεροι γράφουν όταν πέσει "η πληροφορία" ότι κάποιος έχει τηλέφωνο κοπέλας που ασκεί ερασιτεχνικά το επάγγελμα,για να τους το στείλουν με π.μ!!!Κι εγώ πιστεύω ότι λίγοι θα έχουν το πρόβλημα στη διάρκεια της κρίσης,και περισσότεροι θα έχουν κέρδη μετά το-προκαθορισμένο-τέλος της.Αυτοί που θα έχουν το πρόβλημα είναι οι γνωστοί μαλάκες μισθωτοί και συνταξιούχοι και κυρίως οι χαμηλόμισθοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα χάσουν τις δουλειές τους.Ελπίζω με την "ανάλυση" μου να μην σε έθιξα,δεν είχα τέτοιο σκοπό...

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Κι εγώ πιστεύω ότι λίγοι θα έχουν το πρόβλημα στη διάρκεια της κρίσης,και περισσότεροι θα έχουν κέρδη μετά το-προκαθορισμένο-τέλος της.Αυτοί που θα έχουν το πρόβλημα είναι οι γνωστοί μαλάκες μισθωτοί και συνταξιούχοι και κυρίως οι χαμηλόμισθοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Εδώ θα διαφωνήσω. Με βάση τα σημερινά δεδομένα (τα οποία μετά την σημερινή σύνοδο της ΕΕ μπορεί και να έρθουν τελείως τούμπα), εκτιμώ ότι από το Πάσχα και μετά θα αρχίσουμε να νιώθουμε πραγματικά το καυλί της κρίσης στην Ελλάδα, αίσθηση η οποία θα κορυφωθεί μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Κατά την γνώμη μου, η κρίση δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια της στην Ελλάδα, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες χώρες π.χ. της ΕΕ (και αναφέρομαι στην παλαιά ΕΕ και όχι στα υιοθετημένα).

Επίσης είμαι πεπεισμένος ότι το καυλί (καυλί, όχι απλά ανησυχία) θα το φάνε σίγουρα οι πολλοί. Τώρα εάν κάποιοι λίγοι τελικά επωφεληθούν κιόλας, μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Πάντως, οι πολλοί θα πονέσουν και θα πονέσουν πολύ, γιατί οι συνθήκες θα επιβάλουν ανώμαλες προσγειώσεις πολλών ιπτάμενων που πέταγαν με δανεικά καύσιμα. Και εκεί τα πράγματα γίνονται κάπως απρόβλεπτα. Θα χρειαστεί ωριμότητα και σύνεση για να αποφευχθούν πολύπλοκες κοινωνικές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα προκληθούν μόνο λόγω της ανεργίας, αλλά και λόγω των πιθανών μεταβολών σε θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά καθώς και άλλα εργασιακά, τα οποία θα μπουν στο τραπέζι υπό τον τρόμο της κρίσης.

Η Αριστερά και όσοι σοσιαλιστές έχουν παραμείνει σοσιαλιστές, καλούνται να επιτελέσουν ένα σημαντικότατο έργο σε αυτή τη φάση και με πιθανή την αλλαγή της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ένα συναρπαστικό σήριαλ στο οποίο θα πέσουν πολλές μάσκες.

Επιστρέφοντας και στο προηγούμενο post μου, θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό πορτοφολιών, που απλά το όλο θέμα είναι πρακτικά στα αρχίδια του, σε σχετικούς αλλά και απόλυτους όρους.

Ελπίζω με την "ανάλυση" μου να μην σε έθιξα,δεν είχα τέτοιο σκοπό...

Κανένα πρόβλημα, με βρίσκεις μάλιστα σύμφωνο σε μερικά σημεία, ειδικότερα στο πως παρουσιάζονται καμιά φορά τα πράγματα.

Άλλωστε, δεν ανήκω στην κάστα αυτών που περνάνε 4-5 κρεβάτια τον μήνα.

ioan4591

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2008
Like
0
Πόντοι
0
Η νοοτροπία του ''ας πρόσεχε'' είναι απολύτως εντός πραγματικότητας. Γιατί διέθετε τη δική του περιουσία. Χωρίς να τον εξαναγκάσει κανένας απολύτως προς τούτο. Όπως ο κάτοχος 15 πιστωτικών καρτών. Και αυτός ας πρόσεχε. Δεν του είπε κανένα κράτος να πάει να πάρει 15 πιστωτικές κάρτες για να το παίζει ωραίος........
Ρε φιλαράκι, για μισό λεπτό! Πιστεύεις ότι ο εξαναγκασμός γίνεται μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο ή το μαχαίρι στο λαιμό???Εξαναγκασμός δεν είναι και η πλύση εγκεφάλου (ότι δηλαδή μπορείς να αυγατίσεις την περιουσία σου σε ελάχιστο χρόνο), όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται και "βιολογικά ένζυμα", όπως ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος των μικροεπενδυτών (ο αλήστου μνήμης Καραγκούνης...), ο πρόεδρος του ΧΑΑ, ο οικονομικός τύπος και άλλοι ων ουκ έστι αριθμός?Πώς έγινε και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπιασε αμόκ 1,5 εκατομμύριο Έλληνες κι έτρεχαν στο "Ελντοράντο" της Σοφοκλέους να τα κονομήσουν???Μύγα τους τσίμπησε όλους αυτούς?Την "ψώνισαν" ομαδικά?
Το "ας πρόσεχαν!" το λες τώρα, 10 χρόνια μετά και υπό το φως των εξελίξεων.Ως "μετά Χριστόν προφήτης"...Τότε όμως, μέσα στη φουρτούνα...?
Και στο θέμα των πιστωτικών καρτών: απ' τη μια σε "καυλώνουν" συστηματικά και μεθοδικότατα με τη μεγάλη ζωή, τη χλίδα, τις μεζονέτες, τις αμαξάρες, τα σκάφη, τα ταξίδια, τις διακοπές στα εξωτικά όλοι οι μηχανισμοί του "life-style", απ' την άλλη σου δείχνουν τον "δρόμο" οι Τράπεζες (κρατικές και μη)με τις διαφημισάρες τους ("-έλα κι εσύ κακομοίρη να γευθείς τα όμορφα της ζωής, εδώ είμαστε εμείς!")κι όταν μασήσεις και μείνεις στον άσο, τότε..."ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ, ρε μαλάκα!"
Αμ δεν είναι έτσι, φιλαράκι!Αυτή τη δουλειά κάνει το marketing (και μετά -όπως κάνεις κι εσύ-νίπτει τας χείρας του:"εγώ σε εξανάγκασα?")...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom