Τι κατ αρχάς μου άρεσε. Λες και είσαι στο κουρμπέτι. Τα έβαψες όλα μαύρα. Ποιος σου είπε ότι οι αλλοδαποί παίρνουν λίγα? Πάρε καναν αλβανό να σε κάνει δουλειά και πες μου πόσα σου ζήτησε. Όλοι παίρνουν πάνω από 100 μεροκάματο απλά έχει επικρατήσει από την εποχή που ήρθαν ότι παίρνουν λίγα. Αίντε ξυπνάτε μερικοί....
Δεν τα έγραψα μαύρα αλλά περιέγραψα την πραγματικότητα.
Κατ' αρχάς ΔΕΝ υπάρχει οικοδομή όπως πριν 20+ χρόνια που έπαιρνε δάνειο και το αγέννητο. Μετά τα μνημόνια ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ μας ικανότητα. Ποιος "μικρός" χτίζει σπίτι; ΚΑΝΕΝΑΣ και αυτός είναι και ένας λόγος που τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό.
Μετά οι εργολάβοι που χτίζουν όπως έγραψα έχουν δικά τους συνεργαζόμενα συνεργεία.
Και τέλος τα τελευταία 20 χρόνια ο Έλληνας γονιός ήθελε να κάνει το παιδί του επιστήμονα. Αυτό οδήγησε σταδιακά στην εξάλειψη του Ελληνικού στοιχείου από την οικοδομή. Όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά είναι πολύ λιγότεροι από τους αλλοδαπούς και τους μεγάλους σε ηλικία. Οπότε είναι δύσκολο να μπεις στην αλλοδαπή κλίκα και ο Έλληνας πολύ πιθανόν να χρωστάει μέχρι και στον περιπτερά οπότε να μην μπορεί να πληρώσει μεροκάματο.
Επίσης κάτι σημαντικό που βλέπω ότι το αναφέρετε είναι τα μερεμέτια. Από αυτά ΔΕΝ βγάζεις αλλά είναι το εξτραδάκι. Με 20-30€ νόμιμα δεν ξεκινάς καν τη μέρα σου. Κατ' αρχάς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις συνέχεια τέτοια δουλειά. Συνήθως τα μερεμέτια τα αναλαμβάνει αυτός που έχτισε το σπίτι και στις καινούριες ενοικιαζόμενες πολυκατοικίες υπάρχει και λίστα με μαστόρους. Στις μεγάλες πόλεις πρέπει να υπολογίσεις και το χρόνο από τη μια δουλειά στην άλλη. Δεν θα διακτινιστείς αλλά θα πας με αυτοκίνητο. Και αν χρειαστεί κάποιο ανταλλακτικό από το κατάστημα πάει η μέρα σχεδόν χαμένη στο δρόμο.
Θέλει τρελό κυνήγι για να πεις ότι ξεκινάς. Έχει χρήμα αλλά και πολύ τρέξιμο. Πρέπει τα πρώτα χρόνια να θυσιάσεις αρκετά τη ζωή σου για να προχωρήσεις. Προσπάθησε να εξειδικευτείς σε κάτι σύγχρονο για να είσαι πιο ξεχωριστός από το συρμό. Πχ τα οικιακά δίκτυα και το smart home. Σε κανένα δεν αρέσει η "μακαρονάδα" πίσω από γραφεία και έπιπλα. Ειδικά οι γυναίκες θα το εκτιμήσουν δέκα φορές περισσότερο. Επίσης διάφοροι "έξυπνοι" μετρητές βοηθάνε αρκετά. Εδώ βέβαια πας σε άλλα επίπεδα αλλά υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Επειδή είναι πολύ αρχή μπορείς να χωθείς πιο εύκολα σε κάποια τέτοια εταιρία σαν καλφούδι.
Και ναι είμαι στο κουρμπέτι. Δε θα σου πω πως ακριβώς αλλά έχω βαρέσει αρκετό κομπρεσέρ. Έχω δει τις "καλές" εποχές της χώρας μας τότε με τα διακοποδάνεια. Έφευγα για ΠΣΚ και όταν γύριζα είχαν ρίξει θεμέλια στο απέναντι σπίτι. Υπήρχαν μέρες που το μόνο που έκανα ήταν delivery στις διάφορες οικοδομές που φτιάχναμε. Έπαιρνα το van της εταιρίας, φόρτωνα υλικά και τα μοίραζα στα ΤΕΣΣΕΡΑ συνεργεία που είχαμε. Μιλάμε για ΠΟΛΥ χιλιόμετρο και μέρες μέχρι να πιάσω κατσαβίδι στα χέρια μου. Μετά ήρθε ο ΓΑΠ και μας "αγάπησε" από το Καστελόριζο. Άλλαξα ελαφρώς καριέρα αλλά πάντα στο συγκεκριμένο κομμάτι.