Έχεις κόλλημα με τις γλώσσες ε; Είχες απωθυμενο να γίνεις ξεναγός;
Το αντίθετο,
πάντοτε ήμουν οπαδός της κάθετης μόρφωσης, δηλαδή της χωρίς όρια εξειδίκευσης σε ένα αντικείμενο, εννοείται χωρίς να παραβλέπονται άλλοι βασικοί τομείς γνώσης όπως η Ιστορία, Γεωγραφία κ.α.
Τις γλώσσες τις θεωρούσα απλά έναν επιπλέον κώδικα επικοινωνίας για τα ίδια πράγματα
Πλέον έχω αλλάξει άποψη για δύο λόγους:
1. Τον κορεσμό της κάθετης γνώσης. Όσο και να τριφτείς σε ένα αντικείμενο, μετά που θα έχεις πιάσει το 90%, οι ρυθμοί νέας μάθησης τείνουν στο ελάχιστο, κάτι που προκαλεί ψιλοβαρεμάρα
2. Έχω αντιληφθεί πλέον τον Γεωγραφικό αποκλεισμό λόγω μη γνώσης ξένων γλωσσών, με επεκτάσεις σε κοινωνικό-οικονομικό-πολιτιστικό αποκλεισμό με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του καθενός, κάτι που μετά από ένα σημείο αντιμετωπίζεται μόνο με τη γνώση ξένων γλωσσών
Συνοψίζοντας:
1. Οι ξένες γλώσσες είναι ο καλύτερος τρόπος, οριζόντιας διεύρυνσης του πνεύματος. Πάντοτε ξεκινάς απ το μηδέν έχοντας μπροστά σου αχανή λιβάδια να διασχίσεις, όταν ξεκινάς μια νέα γλώσσα
2. Είναι αναντικατάστατο εισιτήριο για άλλους κόσμους πέρα απ τον σκατένιο ελληνικό όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, και είναι υποχρέωση πλέον κάθε γονιού να πιέσει τα παιδιά του να μάθουν τουλάχιστον 2 σε άριστο επίπεδο, για να μη μείνουν εγκλωβισμένα εδώ. Ακόμη και να μη φύγουν, τα οφέλη θα είναι τεράστια...
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως το prestige και η επιβεβαίωση πνευματικών ικανοτήτων, που πολλές φορές παίζουν καταλυτικό παράγοντα στους εργασιακούς χώρους, αλλά προς το παρών, δε θέλω να επεκταθώ σε αυτά...