Όχι το ερώτημα μου δεν ήταν αυτό.
Δέχομαι το ότι ο βουλευτής πρέπει να προστατεύεται σε ένα βαθμό αλλιώς δεν θα νομοθετούσε τίποτα γιατί όποιον έθιγε θα του έκανε μήνυση. Καλώς μέχρι εδώ....
Όμως το να πρέπει να περάσει από την βουλή δηλαδή από άλλους βουλευτές που έχουν ΑΜΕΣΟ συμφέρον να μην άρουν ποτέ την ασυλία κανενός....είναι προβληματικό όπως καταλαβαίνει ο κάθε σώφρον άνθρωπος.
Είναι προβληματικό όντως. Δεν είχε όμως τεθεί και κάποια αξιόλογη αντιπρόταση, εξ όσων θυμάμαι.
Οπότε το ερώτημα μου είναι....γιατί να μην μπορεί...εφόσον υπάρχει καταγγελία ή και από μόνος του ο εισαγγελέας....ιδιαίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις...αντί να κάνει αίτηση στην βουλή για να άρει την ασυλία του
να κάνει αίτηση σε ένα σώμα που θα αποτελείται από δικαστικούς αμερόληπτους (εκλεγμένους και όχι διορισμένους) ώστε να κρίνουν αυτοί....που είναι οι πλέον αρμόδιοι να κρίνουν αν υπάρχει υπόθεση...ή αν μιλάμε για έναν ακόμα τρελό που έκανε μήνυση.
Αν υπάρχει υπόθεση να άρουν την ασυλία του βουλευτή ώστε να πάει στην δικαιοσύνη (δεν είπα να καταδικαστεί) και αν δεν υπάρχει να την πηγαίνουν στο αρχείο.
Είναι παράλογα αυτά που λέω?
Σημείωση : δεν είπα αυτομάτως...είπα ο κριτής του αν θα γίνει άρση ή όχι να είναι η δικαιοσύνη και όχι οι συνάδελφοι και φίλοι του βουλευτή.
Αυτό είναι νομίζω αυτό που πρότεινε (ετεροχρονισμένα) ο Βενιζέλος.
Είναι ενδιαφέρουσα αφετηρία για δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Βλέπω όμως δύο προβληματικές:
1) μέχρι ποιό βαθμό δικονομικής βεβαιότητας θα αίρει την ασυλία το συμβούλιο; Γιατί αν κρίνει μέχρι "επαρκών ενδείξεων", όσο δηλαδή χρειάζεται και για την άσκηση ποινικής δίωξης, ποιο το νόημα να υπάρχει η μετέπειτα διαδικασία ενώπιον της Βουλής για να αρθεί η ασυλία και να ασκηθεί ποινική δίωξη;
Με λίγα λόγια, η εμπλοκή της δικαιοσύνης πριν την άρση της ασυλίας, με την έκφραση κρίσης επί της υπόθεσης, μπορεί να θεωρηθεί ευλόγως ως κατάργηση της ασυλίας.
Γι´ αυτό είπα πριν ότι οι λεπτομέρεις (θα) έχουν σημασία.
2) η παραδοχή να είναι οι δικαστικοί αμερόληπτοι, είναι καλοπροαίρετη από τη πλευρά σου και λογική, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: θα σταματήσουν να θεωρούνται αμερόληπτοι από τη πλευρά αυτού που δεν θα συμφωνεί με την απόφασή τους.