Dimitrie,
Να βάλω τα πράματα στη θέση τους, για να συννενοούματε:
Κάποιος της εκκλησίας καταλαμβάνεται (και κράζεται δημόσια - παίζει και αυτό το ρόλο του) να κάνει ατασθαλίες και άλλα ανομήματα.
Δικάζεται από την εκκλησία.
Και πέφτει "στα μαλακά".
Ρωτάει κάποιος: "Γιατί του τη χαρίσατε?"
Και απαντάει η εκκλησία: "Γιατί έτσι".
Αυτή είναι η περίπτωσή μας, ελπίζω μέχρι εδώ να συμφωνείς.
Δε διαφωνώ στην επιείκια, γιατί προφανώς δεν έχω όλα τα στοιχεία για να κρίνω. Αν τα είχα, ίσως διαφωνούσα, ίσως συμφωνούσα.
Λέω όμως (με βάση τα γνωστά σε μένα στοιχεία): "Γιατί ρε παιδιά αυτός στα μαλακά, ενώ όλοι οι άλλοι (ή έστω μερικοί) θα την πλήρωναν σκληρά?"
Η λογική αντίδραση (του δικαστή) θα ήταν η δημοσιοποίηση του σκεπτικού. Πράγμα που ΓΙΝΕΤΑΙ στη δικαιοσύνη. Έτσι θα μάθαινα και εγώ τι παίζεται, και το "ίσως διαφωνούσα, ίσως συμφωνούσα" θα άλλαζε και θα είχα άποψη.
Αυτό νομίζω (την πληροφόρηση) το δικαιούται να το ζητάει ο καθένας.
Το ζήτησε λοιπόν κάποιος. Και τι πήρε?
Πήρε την απάντηση (ΕΠΙΣΗΜΑ, αυτό είναι το κακό, διότι το ότι έτσι γίνεται 2.000 χρόνια τώρα το ξέρουμε) ότι "...και οσάκις η Εκκλησία φέρεται προς αυτούς με επιείκεια, τούτο ασφαλώς έχει κάποιο λόγο που το κάνει, που ίσως πολλοί να μην τον γνωρίζουν".
Επαναλαμβάνω: ΔΕΝ κρίνω αυτή τη στιγμή αν ορθώς επεδείχθη η επιείκια ή όχι. Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, και για την οποία δεν έχουμε και τα στοιχεία για να την κάνουμε.
ΚΡΙΝΩ όμως την ανωτέρω πρόταση, η οποία ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ λέει (εγώ έτσι το μεταφράζω):
"Θα κάνουμε ότι γουστάρουμε, και δε χρειάζεται να ξέρεις το λόγο".
Η ανωτέρω πρόταση σε άλλη (αντίθετη) περίπτωση θα μπορούσε να έχει γραφτεί ως: "...και οσάκις η Εκκλησία φέρεται προς αυτούς με αυστηρότητα, τούτο ασφαλώς έχει κάποιο λόγο που το κάνει, που ίσως πολλοί να μην τον γνωρίζουν". Ποιά διαφορά έχουν οι δυό προτάσεις? Καμία, αν δε ξέρεις τα στοιχεία. Επομένως δεν ισχύει καμια απ τις δυό, ισχύει μόνο μια, αυτή που περιλαμβάνει και τις δυο. Και αυτή είναι η:
"Θα κάνουμε ότι γουστάρουμε, και δε χρειάζεται να ξέρεις το λόγο".
Είναι γάτοι, βεβαίως, Δημήτριε, οι άνθρωποι αυτοί στο χειρισμό του λόγου. Το θέμα είναι έχοντας αυτό το χαρακτηριστικό (και το χάρισμα αν θες), τι χρήση του κάνουν. Η άποψή μου είναι ότι η χρήση που κάνουν είναι για να γεμίζουν τις τσέπες τους και τις κοιλιές τους. Αυτή, και ΚΑΜΜΙΑ άλλη.
Γι' αυτό τους σιχαίνομαι, και σαν συνέπεια της σιχαμάρας αμφιβάλλω και διαφωνώ με ΟΛΑ όσα λένε.