…
Δεν ξέρω αν εσύ «πιστεύεις» ή «δε πιστεύεις». Επειδή όμως ρωτάς για να καταλάβεις «τι είναι αυτό στο οποίο εγώ δεν πιστεύω», μήπως θα έπρεπε (αν πιστεύεις) να καταλάβεις πρώτα σε τι πιστεύεις εσύ, και μετά να αρνηθείς αυτό, οπότε θα έχεις λύσει και την απορία σου για μένα? Μου φαίνεται πιο εύκολος δρόμος.
Λέγοντας «αρνηθείς» δεν εννοώ να απαρνηθείς την τυχόν πίστη σου. Αυτό όμως το οποίο έχεις καταλάβει ότι «πιστεύεις», πες το (σαν υπόθεση εργασίας μόνο, προς στιγμήν) ότι «δεν το πιστεύω». Αυτό είναι μια εξήγηση της αθεϊας.
Δεν είναι όμως η σωστή. Είναι μια οδός προσέγγισης για κάποιον.
Η σωστή (κατ εμέ) προσέγγιση είναι «δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να πιστεύω».
…
Την όλη διαδικασία την οποία περιγράφεις, την έχω κάνει πολλές φορές και θα συνεχίσω να την κάνω.
Εχω καταλήξει (μέχρι στιγμής) στο ότι υπάρχει «κάτι» βάσει του οποίου λειτουργούν όλα. Όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να αποδείξω στον εαυτό μου πως όλα γύρω μου λειτουργούν τυχαία. Υπάρχει μια περίεργη «τάξη», ένα «σύστημα» θα έλεγα βάσει του οποίου λειτουργούν όλα.
Όταν ανακαλύψω τι είναι αυτό που κανονίζει αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, τότε μάλλον θα έχω γίνει σοφός και θα έχω ανακαλύψει την Αλήθεια.
Νομίζω, ότι το παρακάτω απόσπασμα περιγράφει αρκετά καλά τη διαδικασία αυτή:
“Learn to be poor in spirit, my son, if you would penetrate that sacred night which environs truth. Learn of the Sages to allow to the Devils no power in nature, since that fatal stone has shut ’em up in the depth of the abyss. Learn of the philosophers always to look for natural causes in all extraordinary events; and when such natural causes are wanting, recur to God”
The Count de Gabalis
«Μάθε να είσαι πτωχός τω πνεύματι, τέκνο μου, αν θέλεις να διεισδύσεις σ’ εκείνη την ιερή νύκτα που περιβάλλει την Αλήθεια. Μάθε από τους Σοφούς να μην δέχεσαι εξουσία των δαιμόνων στη φύση, από τότε που εκείνη η μοιραία πλάκα τους έχει κλείσει στα βάθη της αβύσσου. Από τους φιλοσόφους μάθε να αναζητείς πάντοτε φυσικά αίτια σε κάθε εξαιρετικό συμβάν• κι όποτε λείπουν τέτοια φυσικά αίτια, να ανατρέχεις στο Θεό»