Και ορθώς δεν το πιστεύεις. Γιατί ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ανώτερο ον (ή μάλλον “είδος” από τα έμβια όντα), για να είμαστε ακριβείς. Και εξηγούμαι: Ανώτερος σε τι? Υπάρχουν ζώα (και φυτά) του βασιλείου των “ζωντανών” οργανισμών που:Κι αν όλο αυτό είναι παραμύθι δε σας κάνει εντύπωση που άντεξε τόσο στο χρόνο και έγινε οικουμενικό; Ακόμα και τα πιο καλοστημένα παραμύθια κάποτε αποκαλύπτονται. Και μην ξεχνάτε ότι το «παραμύθι» αυτό ξεκίνησε με αντιξοότητες. Κάποτε οι Χριστιανοί ήσαν τροφή για τα λιοντάρια. Κι όμως και οι μεγαλύτεροι διώκτες του Χριστιανισμού πίστεψαν. Ήταν πλάνη ή ήταν η ανακάλυψη της αλήθειας μέσω της αποτίναξης της εγωϊστικής αντίληψης ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον; Ειλικρινά εγώ δε μπορώ να πιστέψω ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον, ανεξάρτητα από θρησκείες.
Ζουν περισσότερα χρόνια.
Βλέπουν καλύτερα (και βλέπουν και στο σκοτάδι)
Ακούνε καλύτερα
Τρέχουν γρηγορότερα
Πηδάνε ψηλότερα
Κολυμπάνε καλύτερα
Κάνουν περισσότερους απογόνους
Επιβιώνουν σε πιο ακραίες συνθήκες
Και έχουν και διάφορα άλλα “ανώτερα” χαρακτηριστικά, που μου διαφεύγουν τώρα.
Και θα μου πεις: “Καλά, ο άνθρωπος δεν είναι καλύτερος σε κάτι?”
Η δικιά μου απάντηση είναι “βεβαίως είναι” (και θα σου πω πιο κάτω σε τι).
Η δικιά σου απάντηση είναι “μη τα συγκρίνεις, ο άνθρωπος έχει ψυχή, τα άλλα δεν έχουν”.
Διαφωνούμε και σε αυτό, φίλε.
Δεν πιστεύω στην ύπαρξη “ψυχών”, γιατί αυτό είναι ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ που δεν ορίζεται, και που είναι επίσης κατασκεύασμα των θρησκειών. Και το λέω αυτό, γιατί ήταν απαραίτητη η θεσμοθέτηση της ύπαρξης της ψυχής, για να στηθεί όλο το οικοδόμημα περί του ότι “όταν πεθαίνουμε, δεν πεθαίνουμε, γιατί ναι μεν το σώμα μας χάνεται, αλλά μένει κάτι, το οποίο είναι η ψυχή”.
Τα υπόλοιπα (ότι την ψυχή την “εμφύσησε” ο δημιουργός μας, και το τι θα την κάνει μετά) είναι και αυτά ένα μέρος του όλου παραμυθιού. Δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι καλείσαι να πιστέψεις (πάλι) σε κάτι ανύπαρκτο, το οποίο εντάσσεται στο πλέγμα όλων αυτών των θεωριών.
Χρωστάω έναν προσδιορισμό: Σε τι είναι ανώτερος ο άνθρωπος? Ο άνθρωπος είναι ανώτερος στον τομέα της διανόησης. ΑΥΤΟ δεν έχει καταφέρει να το εξελίξει κανένα άλλο είδος του ζωϊκού βασιλείου, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του που τον κάνει διαφορετικό από τα υπόλοιπα είδη.
Μπορεί το γεράκι να βλέπει 3.000 φορές καλύτερα από τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος (που δε βλέπει τόσο καλά) μπορεί να κατασκευάσει κιάλια, τηλεσκόπια και διόπτρες υπερύθρων που τον κάνουν να βλέπει ΚΑΛΥΤΕΡΑ από το γεράκι, όταν του χρειάζεται.
Μπορεί ο άνθρωπος να μην τρέχει τόσο γρήγορα όσο το άλογο, αλλά μπορεί να ιππεύσει το άλογο, ή να φτιάξει αυτοκίνητο που πάει ακόμα πιο γρήγορα.
Μπορεί ο τίγρης να έχει πολύ δυνατά σαγόνια, αλλά ο άνθρωπος έφτιαξε τουφέκι.
Είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ γνωστό πια (τα έχω ξαναγράψει αυτά και με κουράζει να επαναλαμβάνομαι, αλλά αυτή είναι η ουσία) ότι η ζωή σε αυτό τον πλανήτη ξεκίνησε πριν από περίπου 3 δισεκ. χρόνια, και ήταν οργανισμός μονοκύτταρος. Ο οργανισμός εξελίχτηκε, και με μεταλλάξεις σχηματίστηκαν τα διάφορα είδη.
Πριν από 2-4 εκατ. χρόνια πρέπει να έγινε η μετάλλαξη που “διαχώρισε” το είδος άνθρωπος από τον πρόγονό του.
Αυτό το ον είχε την ικανότητα της διανόησης. Την εξέλιξή του την ξέρεις, και την ζεις. Η διανόηση (η ικανότητα της σκέψης δηλαδή) τον έκανε να “κυριαρχήσει” πάνω στα υπόλοιπα, με τον τρόπο που (νομίζω κάπως) περιέγραψα.
Αυτή είναι η ιστορία. Τώρα: Το τι παραμύθια έχουν σκαρφιστεί μερικοί και τα πλασάρουν για να ΠΕΙΘΟΥΝ άλλους και να ζουν απ’ αυτό, δε με απασχολεί. Γιατί εμένα δε με πείθουν.
Όσο για το ότι το παραμύθι έγινε οικουμενικό και άντεξε, βεβαίως και είναι έτσι. Για έναν πολύ απλό λόγο: Γιατί τα λεφτά είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!