Σταύρο και Χρηστίδη,
Βλέπω ότι και οι δυο χρησιμοποιείτε τον όρο ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ για να υποστηρίξετε την άποψή σας περί της μη ύπαρξης Θεού και χαίρομαι γι’αυτό. Πράγματι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ δεν υπάρχουν. Και για να λέμε τα σύκα σκάφη και τη σκάφη σύκα ούτε οι Θεούσοι ( 0
) έχουμε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε η συζήτηση είναι φιλοσοφικού-φιλολογικού περιεχομένου. Είναι σα να τσακωνόμαστε ποιος την έχει μεγαλύτερη (την παλάμη εννοώ *P) χωρίς να έχουμε μεζούρα να τη μετρήσουμε.
Βεβαίως το πλεονέκτημα το έχετε εσείς. Ρωτάτε: Γιατί πιστεύουμε σε κάτι που δεν έχουμε δει; Πού είναι ο περιβόητος Θεός; Κι αν υπάρχει γιατί τόση δυστυχία στον κόσμο; Λογικά ερωτήματα δε λέω. Για τη δυστυχία όμως ευθύνεται ο άνθρωπος. Αν ο άνθρωπος ήταν υποχείριο του Θεού δε θα ήταν ελεύθερος. Αυτό δε θέλετε εσείς να είστε ελεύθεροι; Το λάθος που κάνετε είναι ότι θεωρείτε εμάς που πιστεύουμε στο Θεό ανελεύθερους. Ίσα ίσα φίλοι μου. Δεν ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ κάτι, ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ σε κάτι.
Έχουμε ως πρότυπο τον Ιησού Χριστό. Τώρα θα μου πείτε και ποιος τηρεί το λόγο του Κυρίου. Εγώ σας λέω κανείς. Και μόνο όμως που έχουμε το σωστό πρότυπο αρκεί. Αλλά και πάλι θα αντικρούσετε ότι είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως δεν υπήρξε, ή υπήρξε και ήταν ένας απλός άνθρωπος. Στη διδασκαλία του όπως έχει καταγραφεί ή επινοηθεί βρίσκετε κάτι μεμπτό; Πιστεύω πως όχι. Κι αν όλο αυτό είναι παραμύθι δε σας κάνει εντύπωση που άντεξε τόσο στο χρόνο και έγινε οικουμενικό; Ακόμα και τα πιο καλοστημένα παραμύθια κάποτε αποκαλύπτονται. Και μην ξεχνάτε ότι το «παραμύθι» αυτό ξεκίνησε με αντιξοότητες. Κάποτε οι Χριστιανοί ήσαν τροφή για τα λιοντάρια. Κι όμως και οι μεγαλύτεροι διώκτες του Χριστιανισμού πίστεψαν. Ήταν πλάνη ή ήταν η ανακάλυψη της αλήθειας μέσω της αποτίναξης της εγωϊστικής αντίληψης ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον; Ειλικρινά εγώ δε μπορώ να πιστέψω ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον, ανεξάρτητα από θρησκείες.
Αλλά τι λέγαμε; Ναι για το Χριστιανισμό. Που λέτε εμείς δεν είμαστε σόνι και καλά τα ανόητα παιδάκια που οι γονείς, δάσκαλοι, παπάδες έκαναν πλύση εγκεφάλου κι έγιναν Χριστιανόπουλα. Εγώ συγκεκριμένα δε μεγάλωσα σε θρησκόληπτη οικογένεια, τα Θρησκευτικά ήταν το χειρότερό μου μάθημα, στην εκκλησία πατάω σπάνια κι αυτό για να δω καμιά γκομενίτσα (
). Άρα όπως εσείς ανεπηρέαστοι επιλέξατε το δρόμο σας, έτσι τον επέλεξα κι εγώ. Γιατί επέλεξα αυτόν; Γιατί έχω κι εγώ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ όπως εσείς. Και η μόνη καταπίεση που μου επιβάλλει η θρησκεία μου είναι να κάνω το σταυρό μου όταν περνάω από εκκλησία. Ο εαυτός μου δηλαδή την επιβάλλει (κι αυτό όχι πάντα). Τη γουστάρω όμως πραγματικά αυτή την «καταπίεση».
Εν πάση περιπτώσει, οι συζητήσεις περί θρησκείας δεν είναι το φόρτε μου. Ο μόνος λόγος που συμμετέχω στο θρέντ είναι γιατί με δυσαρεστεί η επίθεση και η προσπάθεια απαξίωσης της θρησκείας μου και των ομοθρήσκων μου. Είμαι υπερήφανος που είμαι Χριστιανός ΟΜΩΣ σέβομαι τους αλλόθρησκους, άθεους, άθρησκους. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για εκείνους...