Επειδή και εγώ ασχολούμαι με το ψάρεμα απο βάρκα όμως και κυρίως συρτές παραγάδια και κάπου καπου και καμμιά καθετή έχω μια απορία και θα ήθελα τη βοηθεια σας.
Με το πιτσιρικα μου θέλουμε να αγοράσουμε καλάμια για να ψαρευουμε και τωρα τον χειμώνα. Αλλά εχω μπλεχτεί με την ορολογία.
Τι είναι casting, spinning και απικο ? τι διαφορές έχουν και για τι είδους ψαρεμα προσφέρεται το καθένα απο αυτα. Είναι κοντά μακρυα πως είναι?
Ευχαριστω εκ των προτέρων
Οπως τα λεει ο φιλος αν πας σε μαγαζι με ειδη αλιειας να παρεις 2 καλαμια απικο για εσενα και τον πιτσιρικο,να πας σε κανενα λιμανακι η σε βραχακια που τα νερα να βαθαινουν αποτομα.Τα καλαμια απικο συνηθως ειναι γυρω στα 8-9 μετρα αλλα επειδη για τον μικρο ειναι λιγο πακετο το 9μετρο καλαμι παρε του κανενα ποιο μικρο γυρω στα 5-6 μετρα.Δολωμα οτι γουσταρεις απο σκουληκι μεχρι σαρδελα η γαυρο.
Τα καλαμια casting ειναι λιγο ποιο περιπλοκα,πετας συνηθως απο ακτες και μετα τοποθετεις το καλαμι σε ειδικη βαση και περιμενεις,εχωντας τοποθετηση φυσικα διαφορα ειδοποιητηρια πανω στο καλαμι.π.χ. κουδουνακι,σιαλουμ κλπ.Τα καλαμια casting ειναι γυρω στα 4-5 μετρα και βαζεις και μοτερακι πανω για να μπορεις να φερεις γρηγορα το ψαρι κοντα σου.
Το spinning ειναι καλαμι γυρω στα 3 μετρα και χρησιμευει για κυνηγους.Βαζεις ενα ψευτικο ψαρακι στην ακρη της πετονιας η γαυρο η σαρδελα και πετας στην θαλλασα και αρχιζεις να μαζευεις,ετσι οπως θα φερνεις το ψευτικο ψαρακι επανω αυτο κανει αληθινες κινησεις ψαριου προσελκυοντας καποιον κυνηγο να το χτυπησει!Αυτη η τεχνικη γινεται απο λιμανια η μερη με αποτομα νερα (που βαθαινουν αποτομα εννοω).
Ξεκινα απο απικο και αν γουσταρετε μετα πας και στα ποιο "εξιδηκευμενα".Ελπιζω να βοηθησα.