παιδιά για τη δεκαετία του 90 είναι η συζήτηση ,όχι για την άλωση της Τριπολιτσάς. Τι χούντα και μεταπολίτευση μου λέτε;
Η δεκαετία του 1990 ξεκινά με την πτώση της ΕΣΣΔ. Αυτό σημαίνει ευημερία στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη (οι πόλεμοι περιορίστηκαν σε Μέση Ανατολή και Αφρική) ,άρα ανάπτυξη. Ευκαιρίες για εμπόριο με χώρες που είχαν μέχρι τότε κλειστά σύνορα. Γενικότερα η οικονομία και ο καπιταλισμός κάλπαζαν σε εκείνη την εποχή.
Εδώ στην Ελλάδα αυτή η δεκαετία έφερε αρκετές κοινωνικές αλλαγές. Οι γυναίκες άρχισαν να σπουδάζουν μαζικά, να έχουν το δικό τους εισόδημα ,το δικό τους σπιτι και αυτοκίνητο και μπήκε δειλά δειλά η συζήτηση ότι μπορούν και μόνες τους.
Εμφανίστηκαν τα gay bars όπου γινόταν όργια κάθε βράδυ, γενικά η νυχτερινή ζωή ήταν στα καλύτερά της, σήμερα όλοι κάθονται σε μια γωνιά και κοιτάνε το κινητό ,τότε έπεφτε κλαμπάρισμα.
Ο Έλληνας άρχισε να ταξιδεύει πιο πολύ, να βλέπει και άλλα πράγματα, να σπουδάζει έξω, γενικά ήταν μια εποχή που άρχιζε η εξωστρέφεια που σήμερα έφερε τα νέα παιδιά να μιλάνε αγγλικά με λίγο ελληνικά στο ενδιάμεσο.
Είναι η δεκαετία που αρχίζουν εισροές μεταναστών κυρίως από Αλβανία και πρώην Σοβιετική Ένωση στην αρχή.
Ιδιωτική τηλεόραση - Lifestyle - νέα πρότυπα. Τότε τα επαγγέλματα της μόδας ήταν χρηματιστής, εργολάβος, διαφημιστής, να δουλεύεις στην τηλεόραση, ή σε κανένα περιοδικό.
Όλα αυτά προετοιμασαν την εικόνα που έχουμε σήμερα. Και στην επόμενη δεκαετία τα ηνία θα πάρουν τα παιδιά που έχουν γονείς τα άτομα της δικής μου γενιάς. Τώρα αν τα πράγματα είναι χειρότερα ή καλύτερα, δύσκολο να το πεις. Λιγότερη ανεργία και λιγότερο άγχος για τα λεφτά τότε, αλλά και πιο συντηρητικός τρόπος ζωής. Περισσότερες ελευθερίες σήμερα, αλλά πολύ πιο δύσκολο για ένα νέο να κάνει περιουσία. Ο συνταξιούχος του τότε ζούσε πολύ καλύτερα από το συναξιούχο του σήμερα. Αν ήσουν 30-50 τότε είχες περισσότερες ευκαιρίες για λεφτά και πιο καλή νυχτερινή ζωή. Σήμερα στην ίδια ηλικία η ζωή είναι αλλιώς για αυτή την ηλικία.
Πάντως σαν νέος θα προτιμούσα να ζούσα σήμερα, σαν σαραντάρης τότε.