το εχεις βαλει ? για πες καμια ακομη πληροφορια
οχι δεν το εχω χρησιμοποιησει, γενικως δεν εχω χρησιμοποιησει οτιδηποτε αλλο περαν
rhel(για development 6 μηνες), scientific linux cern edition(για development 1.5 χρονο), opensuse(για development 9 μηνες) και Debian(9 χρονια developement και σε ολα τα laptop/desktop που εχω/ειχα)
ΑΛΛΑ,
χρησιμοποιω παρα πολλα πακετα απο το Cinnamon(το Desktop Environment που κανει developement η ιδια ομαδα που εφτιαξε το Mint).
Λοιπον, το Linux Mint ειναι ενα πολυ ενδιαφερον λειτουργικο γιατι σου δινει 2 επιλογες.
Μπορεις να κατεβασεις τη διανομη του Mint, η οποια ειναι βασισμενη στο Ubuntu και να εχεις την ιδια λειτουργικοτητα που εχεις στο Ubuntu(πισω απο τα κουμπακια και το γραφικο) αλλα με ενα καινουριο UI...το Cinnamon.
Εαν δεν σου αρεσει η φιλοσοφια του Ubuntu, ´η το στησιμο του γενικοτερα, μπορεις να παραμεινεις στο Mint αλλα να κατεβασεις την εκδοση που βασιζεται στο Debian( το Ubuntu ειναι βασισμενο στο Debian), δηλαδη γλιτωνεις ολες τις προσθηκες/αλλαγε/κ.ο.κ. που εχει γινει απο την Canonical(η εταιρια πισω απο το Ubuntu) και να εχεις μια πιο καθαρη διανομη.
Η λειτουργικοτητα και στα 3 λειτουργικα (ubuntu, mint-ubuntu, mint-debian) ειναι η ιδια... δηλαδη με την ιδια ευκολια που χρησιμοποιεις το Ubuntu (τα κουμπια και το περιβαλλον αλλαζει προφανως, αλλα οι drivers και ολα οσα ξερεις ειναι κατα 95% στην ιδια ευκολια... καποια εχουν γινει λιγο πιο ευκολα και καποια αλλα λιγο πιο δυσκολα)
Γιατι προτεινω το Mint, αντι του Ubuntu;
1) ο λογος που προανεφερα με την Amazon.
2) Αυτη τη στιγμη χρησιμοποιεις καποιο γραφικο περιβαλλον που ονομαζεται X (ξου στα αγγλικα). Αυτο σιγα σιγα πρεπει να αντικατασταθει απο κατι πιο νεο, διοτι το X εχει κατασκευαστει το '80 και με βαση τις αναγκες και τις ικανοτητες των τοτε υπολογιστων/χρηστων... με λιγα λογια τα μηχανηματα εχουν γινει τοσο γρηγορα που τα optimization και το πρωτοκολλο που ακολουθει δεν μπορουν να αξιοποιησουν το σημερινο h/w. Ξεκινησε αρχικα να δημιουργειται πριν 5-6 χρονια το Wayland απο developers του X γι' αυτο το σκοπο. Επειδη η Canonical θελει να μοιασει στην Apple, εφτιαξε ενα δικο της αντικαταστατη του X και το λεει Mir(ξεχασα να αναφερω στην αρχη οτι ολα αυτα λεγονται Display Servers). Το κακο ειναι οτι το Mir εχει/θα υιοθετηθει απο το Ubuntu, ενω το Wayland εχει ηδη αρχισει να χρησιμοποιειται απο ολες τις αλλες χιλιαδες διανομες Linux... αρα χρησιμοποιωντας κατι το οποιο εχει περιορισμενο αριθμο χρηστων θα καταληξει να ειναι παντα πισω και σε λειτουργικοτητα και σε συμβατοτητα και σε σταθεροτητα επειδη λιγοι χρηστες σημαινει και μικρος αριθμος developers. Επισης δεν εχει αναφερει καμια εταιρια παραγωγης GPUs οτι θα υποστηριξει το Mir, σε αντιθεση με το Wayland.
3) Πιστευω οτι το Cinamon ειναι πιο λειτουργικο απο το Unity(το Cinamon ειναι το κλασσικο στυλ windows μπαρα κατω, αριστερα η Εναρξη δεξια το ρολοι, skype κ.ο.κ., ενω το Cinamon προσπαθει να αντιγραψει το Mac Os).
4) Το Mint Debian Edition ειναι πιο γρηγορο απο το Mint-Ubuntu/Ubuntu
5) Εχει πολυ καλα στημενα προγραμματα, εγω χρησιμοποιω ενα υβριδιο μεταξυ Xfce(ως βαση) με διαφορες προσθηκες οπως kwin(απο το KDE), nemo(Cinamon),ksysguard(KDE),Terminator(Gnome),Yakuka(KDE) και διαφορα αλλα ... αλλα οπως βλεπεις το nemo που χρησιμοποιω ειναι απο το Mint(Cinamon) και ειναι παρα πολυ σταθερος και λειτουργικο Διαχειριστης Αρχειων (Αυτος που εχει το Xfce απο μονο του, το Thunar, κολλαει αρκετες φορες).
6) Το Mint ειναι τελειως βασισμενο στην κοινοττητα και δεχεται δωρεες απο εταιριες, το Ubuntu χτιζεται με βαση τις βουλες της Canonical Ltd.
7) Ειναι το 2ο σε χρηστες λειτουργικο Linux, οποτε ο,τι και προβλημα να εχεις καποιος το εχει συναντησει πριν απο εσενα και το εχει διευθετησει ηδη... δηλαδη διαφορα σε σχεση με το ubuntu οσο αναφορα τη λυση προβληματων δεν θα δεις.
8) Με το Mint Debia Edition εισαι πιο κοντα σε αυτο που δουλευω εγω τοσα χρονια το Debian(testing)... οποτε εαν θες να κανεις το μεγαλο βημα και να πας σε κατι λιγο πιο πρωτογονο αλλα πολυ πιο ελευθερο θα ειναι πιο ευκολο.
9) θα κλεισω με αυτο που ειπα και στο *1* . Το Mint δε σε βλεπει ως πελατη... δεν πουλαει τα query σου σε καμια εταιρια χωρις να σε ρωτησει, δεν σου πεταει διαφημισεις οταν ψαχνεις εφαρμογη, δε σε βλεπει σαν πελατη γιατι δεν εχει εταιρια απο πισω. Ναι μεν απο το Ubuntu 14.04 ειναι δυνατον να απενεργοποιησεις αυτα τα πραγματα, αλλα γιατι να τα εχουν εξ ορισμου ενεργοποιημενα;
Τελος, για εμενα βαλε Debian, ισως δυσκολευετεις λιγο στην αρχη(το 2006 που τα ειχα πρωτοπιασει στα χερια μου ηταν πολυ Homo Sapiens η κατασταση, το 2015 εχουν γινει παρα πολυ user-friendly) ... αλλα πιστεψε με, αν δε λιωσεις καμποσους μηνες να λυνεις προβληματα, θα παραμεινεις ενας κλικ εδω, κλικ εκει, χρηστης.
(τωρα μου ηρθε και μια ιδεα για θρεντ, πεταμε τα ποντικια και τα κανουμε ολα με το τερματικο. Μπορω να κατσω να σας γραψω παρα πολλες εντολες που θα σας κανουν τη ζωη 1000 φορες πιο ευκολη και πιο γρηγορη, απ' το να προσπαθειτε να τα κανετε ολα με το ποντικι.