Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου, να τονίσω ότι σαφώς και μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει, αρκεί να σέβεται με τη σειρά του τα πιστεύω των άλλων...
Προσωπικά πιστεύω ότι κάποια ανώτερη δύναμη ή ενέργεια (ΘΕΟΣ) υπάρχει, γιατί μου φαίνεται απίστευτο, όλο αυτό το δημιούργημα μέσα στο οποίο ζούμε και υπάρχουμε (και μεις και όλα τα πλάσματα, και πιθανώς κι άλλα που δεν γνωρίζουμε ακόμη) να είναι απλά μια τυχαία κατάληξη τυχαίας ανάμιξης π.χ. κάποιων χημικών στοιχείων ή μιας συμπαντικής έκρηξης.('οπως λένε κάποιες θεωρίες δημιουργίας του σύμπαντος).
Οι διάφορες θρησκείες νομίζω ότι είναι η προσπάθεια του ανθρώπινου νού, να δώσει υπόσταση σε αυτή την ανώτερη δύναμη, γιατί νοιώθει την ανάγκη να την πλησιάσει και να επικοινωνήσει μαζί της, και να έχει την εύνοια της, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ.
Πιστεύω δηλαδή ότι στην ουσία όλες οι θρησκείες μιλάνε για το ίδιο πράγμα, η κάθε μία σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τον πολιτισμό του λαού από τον οποίο προήλθε...
Μην ξεχνάμε ότι για χιλιάδες χρόνια πολλοί λαοί ήταν απομονωμένοι από άλλους λαούς, κι έτσι δεν δέχονταν τις επιρροές που δέχονται σήμερα....δεν υπήρχε ανάμιξη ιδεών για πάρα πολλά χρόνια, κι όμως βασικά, οι λαοί πιστεύουν σε θεούς που μοιάζουν πάρα πολύ....
π.χ. σχεδόν όλων οι θεοί κατοικούν στον ουρανό, σχεδόν όλοι έχουν τη δική τους εκδοχή παραδείσου ή κόλασης, κ.α.
Νομίζω ότι το μόνο που πραγματικά έχει σημασία, είναι να προσπαθεί κάποιος να είναι ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ.
Και εξηγούμαι: (παίρνω μια τυχαία περίπτωση)
Ας υποθέσουμε ότι το δίκιο το έχει ο Χριστιανισμός, και είναι η μόνη και πραγματική θρησκεία, και γνωρίζει τον ένα και μοναδικό ΘΕΟ, και η διδασκαλία του, είναι σωστή.
Έρχεται η ώρα της κρίσεως. Πως θα κριθεί ένας π.χ. Ινδουιστής;;
Αν κριθεί για την πίστη του, είναι άδικο γιατί γεννήθηκε και τον ανέθρεψαν έτσι, δεν γνώρισε άλλη πίστη....
Σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού, ο φιλεύσπλαχνος Θεός, θα δείξει μεγαλοψυχία, αν αυτός στη ζωή του ήταν καλός και δίκαιος άνθρωπος, και άρα θα πάει στον παράδεισο π.χ.
Ομοίως και για τις άλλες θρησκείες.
Με δυό λόγια , και για να μην σας κουράζω, πιστεύω πραγματικά πως το μόνο που έχει σημασία είναι ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΟΥ, ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, και τσάμπα βγάζουμε τα μάτια μας για χάρη των θρησκειών...
Βέβαια κι εγώ πηγαίνω στην Εκκλησία, αλλά προσεύχομαι μονος μου στο Θεό, και το τι πιστεύω το κρατάω για τον εαυτό μου....