Νέα

Μία υπεξαίρεση, μία είδηση, μία τράπεζα και οι εραστές της (ΜΜΕ)

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα #disturb#
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 46
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Δληδς, ο Προβοπουλης ειναι και γκρουπίερης και παίχτης;;;;;;;

 

vendetta88

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2010
Μηνύματα
532
Κριτικές
16
Like
3
Πόντοι
606
Πολύ καλη ερώτηση, σεβαστε μου ιππότα.

Άλλωστε αν ήταν σημαντικό δημόσιο αγαθό, θα τις ανακάλυπταν πρωτοι οι αρχαίοι ημων πρόγωνοι.

Τις εφήβραν όμως οι εβραίοι, τυχαίο :tickedoff:

Φίλε μου καλημέρα.
Τις τράπεζες δεν τις ανακάλυψαν οι Εβραίοι.
Ήταν και αυτή ελληνική πρωτιά. Οι Εβραίοι τις μαγάρισαν. Τις έκαναν όπως είναι σήμερα. Τοκογλυφικά ιδρύματα.

Για την ιστορία, όχι πως σας νοιάζει δηλαδής, όταν μετέφεραν στον Ισθμό τα καράβια με μεγάλα κάρα, οι Μεγαρίτες είχαν στήσει τραπέζια (τράπεζες), στα οποία τραπέζια αυτά γίνονταν όλες οι συναλλαγές της εποχής. Διαφορετικά νομίσματα σε δραχμές εκείνης της εποχής, ανταλλαγές εμπορευμάτων, κ.α.
Από εκεί πήρε και το όνομα ¨τράπεζα¨, από τα τραπέζια που ήταν δεξιά και αριστερά του δρόμου της μεταφοράς των πλοίων.
 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.078
Κριτικές
58
Like
1.722
Πόντοι
8.245
Φίλε μου καλημέρα.
Τις τράπεζες δεν τις ανακάλυψαν οι Εβραίοι.
Ήταν και αυτή ελληνική πρωτιά. Οι Εβραίοι τις μαγάρισαν. Τις έκαναν όπως είναι σήμερα. Τοκογλυφικά ιδρύματα.

Για την ιστορία, όχι πως σας νοιάζει δηλαδής, όταν μετέφεραν στον Ισθμό τα καράβια με μεγάλα κάρα, οι Μεγαρίτες είχαν στήσει τραπέζια (τράπεζες), στα οποία τραπέζια αυτά γίνονταν όλες οι συναλλαγές της εποχής. Διαφορετικά νομίσματα σε δραχμές εκείνης της εποχής, ανταλλαγές εμπορευμάτων, κ.α.
Από εκεί πήρε και το όνομα ¨τράπεζα¨, από τα τραπέζια που ήταν δεξιά και αριστερά του δρόμου της μεταφοράς των πλοίων.
Ο ρόλος των αργυραμοιβών

Οι πρώτες ενδείξεις που διαθέτουμε για τη δραστηριοποίηση τραπεζών στην αρχαία Ελλάδα ανάγονται στον 6ο αι. π.Χ. Ως γνωστόν, ο κυρίαρχος τότε θεσμός της πόλης-κράτους είχε αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων κρατών, πολλά από τα οποία έκοβαν δικά τους νομίσματα, ποικίλης πραγματικής, ονομαστικής και εμπορικής αξίας. Η κυκλοφορία τόσο πολλών και ανόμοιων ως προς την αξία τους νομισμάτων δυσκόλευε εξαιρετικά τις διάφορες εμπορικές συναλλαγές και έκανε την παρουσία του αργυραμοιβού ­ ενός ατόμου που θα αντάλλασσε τα διάφορα νομίσματα ­ εντελώς αναγκαία. Επρεπε να υπάρχουν ειδικοί που να γνωρίζουν, π.χ., τις αξίες και το βάρος των νομισμάτων κάθε κράτους και να καθορίζουν την αξία τους σε σχέση με το νόμισμα της χώρας στην οποία γινόταν η συναλλαγή. Επρεπε ακόμη να ξεχωρίζουν τα κίβδηλα νομίσματα, αφού κυκλοφορούσε και κάλπικο χρήμα, και να εντοπίζουν τα λιποβαρή.

Από πολύ νωρίς, πιθανότατα από τον 6ο κιόλας αι. π.Χ., ορισμένοι ιδιώτες συνήθιζαν να καταθέτουν σε αρχαία ελληνικά ιερά (και ιδιαίτερα σ' αυτά με πανελλήνια αναγνώριση, όπως λόγου χάρη τα ιερά του Απόλλωνος στους Δελφούς και στη Δήλο) διάφορα ποσά για φύλαξη. Το φαινόμενο αυτό γνώριζε ιδιαίτερη έξαρση κυρίως σε περιόδους αναταραχών και πολεμικών συρράξεων. Η ιερότητα και το απαραβίαστο των ορίων των ιερών ήταν σεβαστά από όλους και επομένως τα χρήματα αυτά είχαν εδώ τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ετσι σιγά σιγά στα ιερά συσσωρεύονταν σημαντικά ποσά. Η συνήθεια της κατάθεσης χρημάτων σε ιερά, που πρόσφερε ασφάλεια όχι όμως και αύξηση των σχετικών κεφαλαίων, περιορίστηκε από τη δράση ορισμένων ευφυών ατόμων. Προσφέροντας τόκο, άρχισαν αυτοί να προσελκύουν τα χρήματα αυτά, αυξάνοντας έτσι το κεφάλαιό τους, πράγμα που σήμαινε και επέκταση του κύκλου των εργασιών τους. Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό και με την παροχή εκ μέρους τους εντόκων δανείων σε όσους είχαν ανάγκη από «ρευστό», δημιούργησε τις πρώτες τράπεζες. Πολύ γρήγορα και τα ιερά υποχρεώθηκαν στην καθιέρωση τόκων για τις καταθέσεις αλλά σε σχέση με τις ιδιωτικές τράπεζες βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση. Οι «ιερές τράπεζες» για οποιαδήποτε σοβαρή δραστηριότητά τους έπρεπε προηγουμένως να έχουν την έγκριση των αρχών της πόλης στην οποία ανήκαν τα ιερά. Αυτό είχε αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμου χρόνου, πράγμα που έκανε τους ανυπόμονους καταθέτες και τους απελπισμένους δανειολήπτες να καταφεύγουν στους τραπεζίτες ή σε μεμονωμένα άτομα.

Καταθέσεις και δάνεια

Στις κύριες τραπεζικές εργασίες, εκτός από την ανταλλαγή των νομισμάτων και τον έλεγχο της γνησιότητάς τους, τις έντοκες καταθέσεις και τα έντοκα δάνεια στα οποία ήδη αναφερθήκαμε παραπάνω, συγκαταλέγονταν και άλλες. Ανάμεσά τους η διαχείριση περιουσιών, η συγκατάθεση σε δάνειο, η αποδοχή παρακαταθηκών ­ κυρίως από τις «ιερές τράπεζες» ­, η εντολή πληρωμής προς τρίτους, όπως και η έκδοση πιστωτικών επιστολών που εξοφλούνταν σε άλλη πόλη από κάποιον άλλο τραπεζίτη με τον οποίο συνεργαζόταν η τράπεζα που είχε εκδώσει τη σχετική επιστολή. Αναφέρεται ότι με αυτό τον τρόπο ο Κικέρων κάλυψε κάποτε τα έξοδα του γιου του, όταν αυτός βρισκόταν στην Αθήνα.

Για την ανταλλαγή και τη «δοκιμασία» των νομισμάτων, εργασίες που έκαναν και οι αργυραμοιβοί, η προμήθεια ήταν συνήθως γύρω στο 5%-6% επί της αξίας των νομισμάτων, με μια πρόσθετη επιβάρυνση αν η ανταλλαγή γινόταν ανάμεσα σε νομίσματα κατασκευασμένα από διαφορετικά μέταλλα. Για τις παρακαταθήκες, τη φύλαξη δηλαδή χρημάτων, πολύτιμων αντικειμένων κ.ά., οι τράπεζες δεν φαίνεται να εισέπρατταν «φύλακτρα». Επομένως από τη δραστηριότητα αυτή δεν πρέπει να είχαν κέρδη, δεν έδιναν όμως τόκο για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις.

Για καταθέσεις μεγάλης διάρκειας ξέρουμε π.χ. ότι στην Αθήνα του 4ου αι. π.Χ. το επιτόκιο ήταν γύρω στο 10% ενώ γύρω στο 12% κυμαινόταν το επιτόκιο των δανείων. Ωστόσο αν το κράτος δανειζόταν από ένα δικό του ιερό «πετύχαινε», όπως ήταν φυσικό, πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Οπωσδήποτε τα δάνεια που παρείχαν τα ιερά ήταν τα συμφερότερα, αφού το επιτόκιό τους ήταν κατά κανόνα μικρότερο από αυτό των ιδιωτικών τραπεζών.

Οι τραπεζίτες ρύθμιζαν το ύψος του επιτοκίου ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που διέτρεχε το δανειζόμενο ποσό τους. Τα υψηλότερα επιτόκια τα είχαν τα λεγόμενα ναυτοδάνεια, τα οποία έφταναν ακόμη και στο 100% όταν, σε περίπτωση απώλειας του πλοίου μαζί με το φορτίο του, ο δανειστής δεν είχε καμία αξίωση από τον δανειζόμενο. Γενικά τα δάνεια από τράπεζες δεν συνέφεραν και γι' αυτό οι δανειστές στρέφονταν κυρίως σε ιδιώτες.

Και νομοθετικές ρυθμίσεις

Στην αρχαία Αθήνα, για την οποία οι παλαιότερες πληροφορίες σχετικά με τράπεζες ανάγονται στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., το επάγγελμα του τραπεζίτη δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Οι τράπεζες σχετίζονταν με δάνεια και σύμφωνα με τα πάτρια ήθη «όπου υπήρχε δάνειο δεν υπήρχε φίλος», μια και όταν «ένας άνθρωπος είναι φίλος δεν δανείζει αλλά δίνει». Και σε μια τέτοια περίπτωση τόκος ήταν η ευγνωμοσύνη του δανειζομένου προς τον δανειστή του. Ο Πλάτων στους Νόμους του ρητά ζητά να απαγορευτούν τα έντοκα δάνεια. Ετσι εξηγείται το γιατί οι γνωστοί τραπεζίτες της Αθήνας είναι σχετικά λίγοι και ακόμη το γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέτοικοι και είχαν υπαλλήλους δούλους.

Ωστόσο η τιμιότητα και η εντιμότητα των τραπεζιτών ήταν υπεράνω πάσης αμφισβητήσεως, όπως καθαρά φαίνεται από την ισχύ που είχαν οι μαρτυρίες τους στα δικαστήρια. Ως μέτοικοι στερούνταν, ως γνωστόν, του δικαιώματος να έχουν ακίνητη περιουσία. Επομένως στα δάνεια που έδιναν δεν μπορούσαν να ζητήσουν υποθήκη ακινήτου και αυτό οπωσδήποτε επηρέαζε και τον καθορισμό του ύψους του επιτοκίου στα δάνειά τους. Πολύ γνωστός τραπεζίτης των πρώτων δεκαετιών του 4ου αι. ήταν ο Πασίων, δούλος κι αυτός, στον οποίο τα αφεντικά του, αφού τον απελευθέρωσαν, πούλησαν (ή νοίκιασαν) την τράπεζά τους. Αύξησε τη ρευστότητα των κεφαλαίων της τράπεζας, διεύρυνε τον κύκλο των εργασιών της και εισήγαγε ορισμένες καινοτομίες στο όλο τραπεζικό σύστημα της εποχής. Εξαιτίας των δωρεών του προς το αθηναϊκό κράτος απέκτησε τελικά πολιτικά δικαιώματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι και αυτός, όταν αποσύρθηκε για λόγους υγείας από τη δουλειά, νοίκιασε για λίγα χρόνια την επιχείρησή του στον δούλο του Φορμίωνα, τον οποίο και απελευθέρωσε. Και ο Φορμίων, αφού κατάφερε να ανοίξει δική του τράπεζα, έκανε μια πολύ πετυχημένη καριέρα τραπεζίτη, κερδίζοντας και αυτός τα δικαιώματα του αθηναίου πολίτη.

 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Proton και Αττικής πάνε για γάμο, ακουσα.

Η Αγροτική, την βγάζει δεν την βγάζει, μάλλον την πανε για προίκα σε κανα ξένο καλόπαιδο.
 

Alexfran

Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.046
Like
0
Πόντοι
16



Συκοφαντιες,

Ολα γινονται για την Ευημερια της ΓΕλλαδος.

Για πιο Προσοφορο Αρμεγμα.
 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
Και ύστερα τα έμισθα στρακια του ΛΑΟΣ, φονάζουν ως τάνες, ότι το ΠΑΜΕ κλείνει τα εργοστάσια και τις επιχειρίσεις :s&m_2:

Εδώ τα μεγαλολαμόγια που χρηματοδοτούν τα κομματα, τα εχουν ξεπουλήσει ολα και την εχουν κάνει στο εξωτερικό και τους φταίνε οι εργαζόμενοι που διαμαρτήρονται.

[URL unfurl="true"]http://laos.infolabs.gr/videos/1605/ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΙΑ-ΣΟΥ-Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ-4-8-11[/url]

To θεμα εχει ληξει.... η ακρο-αριστερη Μανια Τεγοπουλου εκδοτρια της Φυλλαδας "Ελευθεροτυπιας" επειδη αυτη παει για φουντο απο τα φεσια...εκβιαζει τον τραπεζικο τομεα για να παρει και αλλα λεφτα και αγυριστα..... μηπως γλυτωσει το κλεισιμο... η ελευθεροτυπια  "συμπτωματικα" "ανακαλυψε" το 2011 τον "κακο" Λαυρεντιαδη?
 

Συνημμένα

  • trikardos.jpg
    trikardos.jpg
    87,9 KB · Εμφανίσεις: 45
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
Δεν το γνωρίζω και πραγματικά θα ήθελα να το μάθω.

Οι κεντρικκές τράπεζες των αλλών ευπωπαικών χωρών, είναι ενταγμένες στο χρηματιστήριο;;;;

ποιος σου ειπε ρε βλακα οτι οι πλειοψηφια των μετοχων της "Τραπεζας της Ελλαδας" ανηκει στο ελληνικο κρατος? Τα αφεντικα της παπαρηγα οι ροτσιλντ ελεγχουν την "Τραπεζα της Ελλαδα"
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom