Εγω να ρωτησω το αλλο: Ποιο ειναι το οριο ανοχης σας στους φορους; (ως ποσοστο των κερδων σας)
Εγω πχ θα εδινα ευχαριστως το 15% αν ηξερα πως ποτε δε θα με απασχολησουν οι αρχες για οτιδηποτε. Μπραφ, με τη μια, χωρις καν εξοδα, κλπ. Εσοδα 30.000, φορο 4.500 (15%) και αντε γεια
Μπορω να το ανεβασω μεχρι και 20%, οριακα στο 22% εκει που ειναι οι κλιμακες των περισσοτερων μορφων επιχειρησεων. Αλλα με καποια λογικα εξοδα
Απο κει και πανω αρχιζω και τσιναω.
Κατι 36% και 44% κλιμακες για πανω απο 30Κ και 40Κ, δε θελω ουτε να ακουω, βγαζω σπυρια
Εσας ποιο ειναι το οριο σας;
Να ζω την οικογένειά μου και να βάζουμε τουλάχιστον 500€ τον μήνα στην άκρη, κι ας παίρνουν τα υπόλοιπα αναλογικά (*). Αν μας σκάσει όμως θέμα υγείας, να ξέρω ότι θα'χουμε επαρκή περίθαλψη. Αν θελήσουν τα παιδιά μου και μπουν σε δημόσιο ίδρυμα να σπουδάσουν, να μπορούν να το κάνουν με τα χρήματα που έχουμε μαζέψει, ακόμα και σε άλλη πόλη, έστω σε φοιτητικές εστίες που δε θα μοιάζουν με τρώγλες.
Πρακτικά, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30000 € για τετραμελή οικογένεια, ΜΕΤΑ και την αφαίρεση του ενοικίου ή του στεγαστικού, για όσους δεν έχουν ήδη κατοικία. ΚΑΙ να δίνεται χειροπιαστή βοήθεια σε όσα ζευγάρια πρόκειται να κάνουν πρώτο, δεύτερο, τρίτο παιδί, για να τα φέρνουν βόλτα με τις δουλειές τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να πάρουν επιδοτούμενο υπάλληλο για τα απογεύματα ή τα ΣΚ αν το απαιτεί η δουλειά τους, οι υποψήφιες μανάδες να μην είναι "βαρίδι" για τον εργοδότη τους, οι υπάλληλοι που είναι μπαμπάδες να έχουν κάποια απογεύματα θεσμοθετημένα ελεύθερα (π.χ υποχρεώνοντας νομικά την εργοδοσία να μην τους βάζει 5 στα 5 απόγευμα).
Αλλά εδώ ζούμε στην χώρα που ο υπουργός καμαρώνει που επιτρέπει στον εργάτη να δουλεύει διπλοβάρδιες, που τα νοσοκομεία έχουν διαθέσιμο ραντεβού 2 έως 8-9 μήνες μετά, που αν περάσει το παιδί σου σε άλλη πόλη είναι σαν να ανοίγεις δεύτερο νοικοκυριό, που σε φορολογούν ακόμα και για εισοδήματα που σε στέλνουν (μετά φόρων) κάτω απ'το επίπεδο της φτώχειας.
Και μετά σου λένε υπογεννητικότητα, και μετά σου λένε ποιος θα πληρώνει τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία στο μέλλον. Αν δε βοηθάς μια φυσιολογική τυπική οικογένεια (δηλαδή όπως είναι η πλειοψηφεία των νοικοκυριών, χωρίς τρελά έσοδα) να κάνει 2 ή 3 παιδιά (ας πούμε ότι τα 4 είναι σχεδόν καπρίτσιο, στον σύγχρονο δυτικό κόσμο), τότε πώς θα σταθεί η φάση;
*Αναλογικά εννοώ, από το αφορολόγητο και επάνω όποιος βγάζει κάτι εξτρά, να φορολογείται με το νι και με το σίγμα. Προφανώς αν βγάζεις 2,5 και δεν πληρώνεις φόρο, αυτός που βγάζει 3 θα πρέπει μετά τον φόρο να μην φτάνει τα 2,5, αυτός που βγάζει τα 4 να μην φτάνει τα 3 κ.ο.κ . Οι παρούσες κλίμακες π.χ δε θα με ενοχλούσαν, αν ίσχυαν όλα τα παραπάνω. Και φυσικά ας μας σκίσουν σε φόρους πολυτελείας (με κοινή λογική, όχι π.χ ένα ΙΧ 15ετίας που κληρονόμησες και αν πουλήσεις θα σου δώσει κάτω από 5 χιλιάρικα, να το πληρώνεις σαν "πολυτέλεια"), πολυτελούς διαβίωσης (ταξίδια στο εξωτερικό, διακοπές σε ακριβά καταλύματα, έτσι που έχουν ξεφύγει οι τιμές δεν γίνεται να μην τα θεωρείς τεκμήριο) και ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τις βιωτικές ανάγκες (αν τα κάνουν όλα αυτά, ας βγάλουν από την "ακίνητη περιουσία" και τα πατρικά σπίτια σε παραμεθόριες περιοχές χαμηλής τουριστικής αξίας, για να μη ρημάξουν περισσότερο τα χωριά).
Παρεμπιπτόντως, επειδή κάποιοι μίλησαν για ξέπλυμα, παραπάνω. Έχω γνωστό που δούλευε σε φρουτάδικο (με κουλοχέρηδες) και του φέρνανε κερδισμένα δελτία στοιχήματος, λαχεία κλπ, ενώ χτυπούσε αβέρτα και αποδείξεις για ποτά. Άντε να αποδείξει μετά ο περαστικός έλεγχος ότι ο Τάδε πελάτης ήπιε τρία VAT69 αντί για τρία Lagavulin, ή τι κέρδισε και τί έχασε στο παιχνίδι). Επίσης ξέρω γύφτο που έχει αλλάξει 3 σπίτια σε 10 χρόνια, αγοράζοντας και πουλώντας (σε γύφτους), όλα με κουκουρούκου τιμές πώλησης και αγοράς.