Νέα

Κληρονομικό θέμα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα poustalekos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 42
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

BIG_BIG_BEN

Μέγας
Εγγρ.
28 Φεβ 2024
Like
11.664
Πόντοι
3.556
Τυπε πάνε και ρώτα έναν δικηγόρο.
Πιστεύεις είναι κατάλληλο μέρος το σαιτ για να παίρνεις συμβουλές για τέτοια θέματα και να ακούς της ψωλής τον χαβα του καθένα;

Άλλα και άλλα πληρώνετε, έναν δικηγόρο για να μάθετε τι δικαιούστε και πώς στα αρχιδια σας.

Έχε υπόψη σου, αν θέλεις, ότι σε αυτήν τη χώρα ό,τι και να κάνεις, καλό είναι να είσαι λίγο ψαγμένος.

Πριν πας σε δικηγόρο να ρωτήσεις, καλό είναι να έχεις ήδη μια πρώτη αίσθηση και γνώση του αντικειμένου.

foobar

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιαν 2010
Like
1.501
Πόντοι
206
Αν υπάρχει διαθήκη τότε ισχύει αυτή. Γι' αυτό γίνονται όλοι οι τσακωμοί στους κληρονόμους. Διότι τις περισσότερες φορές κάποιος θα ριχτεί με αποτέλεσμα να βγουν τα κουμπούρια.

Μετά σωστά γράφτηκε ότι πάει κατά 75% στα τέκνα και 25% στη σύζυγο. Δε θυμάμαι τι γίνεται στην περίπτωση που είναι νέος και έχει γονείς. Επίσης σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η σύζυγος παίρνει τα "κινητά" περιεχόμενα του σπιτιού. Δηλαδή τα έπιπλα και την οικοσυσκευή.

Ένας συμβολαιογράφος θα δώσει όλες τις απαντήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ με τις ψεύτικες διαθήκες. Μπορεί να εμφανιστεί κάποια μετά από χρόνια. Πρέπει να είσαι σε θέση να αποδείξεις ότι είναι ψεύτικη. Το ίδιο ισχύει και με τις κανονισμένες ψεύτικες. Μπορεί να τα κανονίσετε μια χαρά και αύριο να τη "δώσει" στον αδερφό σου και να σου τα φάει όλα.

pitsirikos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2005
Κριτικές
32
Like
897
Πόντοι
311
Για καθαρά τυπικούς λόγους να σημειώσουμε εδώ ότι οι σύζυγοι ΔΕ΅Ν είναι συγγενείς. Είναι σύζυγοι. Συγγένεια ορίζεται μόνο δια του αίματος.

Πύργος Βασιλικός

Σπουδαίος
Εγγρ.
13 Φεβ 2013
Κριτικές
10
Like
5.757
Πόντοι
2.816
Επειδή περιαστική είμαστε, πολύ χρήσιμο το νήμα.. τα συγχαρητήρια μου στον τύπο νηματοθετη!

ΓΙΩΡΓΟΣ1961

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2024
Like
136
Πόντοι
0
Χαιρετώ τους καυλιάρηδες!!!

Λοιπον απο οσο ξερω οταν πεθανει ο αντρας, την περιουσια την παιρνει η γυναικα του καθως αυτη ειναι ο κοντινοτερος συγγενης και οχι τα παιδια. Ετσι δεν ειναι? ή είπα μαλακια?

Λοιπον ας πουμε τωρα οτι ενας αντρας εχει ενα παιδι απο τον πρωτο γαμο, χωριζει και κανει δευτερο παιδι με τη δευτερη γυναικα, με την οποια μενει μαζι μεχρι να πεθανει (ο αντρας).
Σε αυτη την περιπτωση πανε ολα στην τρεχουσα (δευτερη) συζυγο? Το παιδι απο τον πρωτο γαμο τι παιρνει? Ενα αρχιδι?
Ολα αυτα σε περιπτωση που δεν υπαρχουν διαθηκες κλπ.

Για να δω τι ψαρια πιανετε!!! Ή μονο για ακαποτες παρτουζες με αραπαδες ξερετε να μιλατε?

Μετα τιμης,
ΠΟΥΣΤΑΛΕΚΟΣ
Τα 2/3 τα παιδιά ,το 1/3 η σύζυγος

kiriakoboy

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
656
Πόντοι
86
Τι λες ρε τυπε αυτο σημαίνει νόμιμη μοίρα, ότι ισχύει παρά τις διαθήκες
Μπέρδεψες τη νόμιμη μοίρα με την κληρονομική διαδοχή.
Υπάρχουν τρεις τύποι διαδοχής.
Η διαθήκη.
Η κληρονομική διαδοχή.
Και η νόμιμη μοίρα.

Έχετε μπλέξει τα μπούτια σας με τις Αμερικανικές ταινίες νομίζετε ότι ισχύει στην Αμερική ισχύει και στην Ευρώπη.
Δεν μπέρδεψα εγώ τα μπούτια μου τύπε αλλά εσύ την πούτ@@ με την βούρτσα και την οδοντόβουρτσα.
Η κληρονομική διαδοχή με την νόμιμη μοίρα είναι το ίδιο πράγμα. Ισχύει μόνο αν δεν υπάρχει διαθήκη.
Αν υπάρχει διαθήκη υσχίει η διαθήκη. Θέλει ο θανόντας να γράψει τα αρχίδια του στα παιδιά του και όλη την περιουσία στο Ουκρανό στανταράκι του; Μπορεί.

mourganarxis

Μέλος
Εγγρ.
2 Δεκ 2023
Like
236
Πόντοι
21

Λοιπον απο οσο ξερω οταν πεθανει ο αντρας, την περιουσια την παιρνει η γυναικα του καθως αυτη ειναι ο κοντινοτερος συγγενης και οχι τα παιδια. Ετσι δεν ειναι? ή είπα μαλακια?

Λοιπον ας πουμε τωρα οτι ενας αντρας εχει ενα παιδι απο τον πρωτο γαμο, χωριζει και κανει δευτερο παιδι με τη δευτερη γυναικα, με την οποια μενει μαζι μεχρι να πεθανει (ο αντρας).
Σε αυτη την περιπτωση πανε ολα στην τρεχουσα (δευτερη) συζυγο? Το παιδι απο τον πρωτο γαμο τι παιρνει? Ενα αρχιδι?

Για να δω τι ψαρια πιανετε!!! Ή μονο για ακαποτες παρτουζες με αραπαδες ξερετε να μιλατε?

Μετα τιμης,
ΠΟΥΣΤΑΛΕΚΟΣ
Εδώ σε θέλω μυστη μου

ΤΙΜΩΡΟΣ(1)

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
3
Like
2.973
Πόντοι
456
Δεν μπέρδεψα εγώ τα μπούτια μου τύπε αλλά εσύ την πούτ@@ με την βούρτσα και την οδοντόβουρτσα.
Η κληρονομική διαδοχή με την νόμιμη μοίρα είναι το ίδιο πράγμα. Ισχύει μόνο αν δεν υπάρχει διαθήκη.
Αν υπάρχει διαθήκη υσχίει η διαθήκη. Θέλει ο θανόντας να γράψει τα αρχίδια του στα παιδιά του και όλη την περιουσία στο Ουκρανό στανταράκι του; Μπορεί.
Οκ τύπε ότι πεις.

Va81

Μέλος
Εγγρ.
14 Φεβ 2017
Like
190
Πόντοι
1
Αφου πιάσαμε τα κληρονομικά και τις διαθήκες μπορω να ρωτήσω και εγω κατι. Εχω δυο αδελφές απο τον δεύτερο γαμο του πατερα μου και δεν θε΄λω να τους αφήσω την περιουσία μου.

Αυτο που θελω να ρωτήσω ειναι αν ειμαι υποχρεωμένος βάση νομου να αφήσω και σε αυτες κατι;;
Οχι αν κανεις διαθηκη κ τ αφησεις αλλου δεν μπορουν να επικαλεστουν νομιμη μοιρα

kiriakoboy

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
656
Πόντοι
86
Δηλαδή τύπε πως το βλέπεις; Θα ανοίξει την διαθήκη ο συμβολαιογράφος και στα τέλος θα πει σε όλους: Άκυρα όλα τύποι δεν υσχίει η διαθήκη γιατί υπάρχει η νόίμιμη μοίρα.

Αναφυλαξίας3

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2023
Like
1.809
Πόντοι
216
Όχι και όχι.
Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου (αυτό που εσύ λες κληρονομική διαδοχή).
Άρα πως γίνεται να ισχύουν και τα δύο όταν δεν υπάρχει διαθήκη;;;; Το μισό θα πάρεις ή όλο;;;

Η νόμιμη μοίρα υπάρχει μόνο όταν υπάρχει διαθήκη που "αποκληρώνει" κάποιον από τους δικαιούχους της. Τότε αυτοί μπορούν να ζητήσουν το μισό που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε διαθήκη.

akatastatos123

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2013
Κριτικές
7
Like
1.197
Πόντοι
486
Ένας συμβολαιογράφος θα δώσει όλες τις απαντήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ με τις ψεύτικες διαθήκες. Μπορεί να εμφανιστεί κάποια μετά από χρόνια. Πρέπει να είσαι σε θέση να αποδείξεις ότι είναι ψεύτικη. Το ίδιο ισχύει και με τις κανονισμένες ψεύτικες. Μπορεί να τα κανονίσετε μια χαρά και αύριο να τη "δώσει" στον αδερφό σου και να σου τα φάει όλα.

Εντάξει αυτά πάντα γίνονται αλλά και με αυτές που "βρίσκουν" μέσα σε μπαούλα και προχωράνε σε αποδοχές κληρονομιάς και τα γράψουν όλα εξ αρχής δεν υπάρχει θέμα αν περάσει1-2 χρόνια. Μετά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.
Μόνο για ότι έχει μείνει άγραφο υπάρχει κίνδυνος.......

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
6.076
Πόντοι
2.356
Αφου πιάσαμε τα κληρονομικά και τις διαθήκες μπορω να ρωτήσω και εγω κατι. Εχω δυο αδελφές απο τον δεύτερο γαμο του πατερα μου και δεν θε΄λω να τους αφήσω την περιουσία μου.

Αυτο που θελω να ρωτήσω ειναι αν ειμαι υποχρεωμένος βάση νομου να αφήσω και σε αυτες κατι;;
oσον αφορα τη δικη σου περιουσια εννοεις την δικη σου η αυτη που θα κληρονομησεις?

αν εχεις γυναικα και παιδια δε προβλεπεται να παρουν αυτες κατι.... αν εισαι μπακουρης και ατεκνος τοτε αυτες ως πλησιεστερες σου θα παρουν

kiriakoboy

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
656
Πόντοι
86
Όχι και όχι.
Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου (αυτό που εσύ λες κληρονομική διαδοχή).
Άρα πως γίνεται να ισχύουν και τα δύο όταν δεν υπάρχει διαθήκη;;;; Το μισό θα πάρεις ή όλο;;;

Η νόμιμη μοίρα υπάρχει μόνο όταν υπάρχει διαθήκη που "αποκληρώνει" κάποιον από τους δικαιούχους της. Τότε αυτοί μπορούν να ζητήσουν το μισό που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε διαθήκη.
Ο τύπος παραπάνω λέει ότι δεν υσχίει η διαθήκη ρε τύπε.
Τον κόβω να έφαγε κανά άκυρο σε καμιά διαθήκη και του έμεινε.

Αναφυλαξίας3

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2023
Like
1.809
Πόντοι
216
Αν υπάρχει διαθήκη δεν ισχύει η νόμιμη μοίρα αλλά ότι λέει η διαθήκη.

Τι λες ρε τυπε αυτο σημαίνει νόμιμη μοίρα, ότι ισχύει παρά τις διαθήκες
Όταν αποκληρώσεις με διαθήκη κάποιον που δικαιούται νόμιμη μοίρα, τότε ναι, η διαθήκη δεν ισχύει γι' αυτόν μέχρι το ποσοστό της νόμιμης μοίρας του.

ΤΙΜΩΡΟΣ(1)

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
3
Like
2.973
Πόντοι
456
Τον κόβω να έφαγε κανά άκυρο σε καμιά διαθήκη και του έμεινε.
Δηλαδή τύπε πως το βλέπεις; Θα ανοίξει την διαθήκη ο συμβολαιογράφος και στα τέλος θα πει σε όλους: Άκυρα όλα τύποι δεν υσχίει η διαθήκη γιατί υπάρχει η νόίμιμη μοίρα.
Διάβασες τι είπα ρε τύπε;
Ότι η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου διαδοχής.
Όχι ότι όλη η διαθήκη δεν ισχύει.
Η μισή δεν ισχύει.

Εγώ σε κόβω να σαι κανας ψευτονταβάς με γκόμενα που κάνει τσιμπούκια σε γέρο και νομίζεις ότι θα θησαυρίσεις.
Ένα αρχίδι θα πάρεις τύπε ούτε τα μισά ούτε τίποτα.
Οι πουτάνες πληρώνονται μπροστά γιατί μετά κανείς δεν πληρώνει.
Θα σας τη φέρει ο γέρος όπως γίνεται στο 90% των περιπτώσεων.
Και η μία διαθήκη ακυρώνει την άλλη να ξέρεις.
Και διαθήκη να σας έδειξε κάνει άλλη μετά κρυφή αν γουστάρει.

Τελευταία τροποποίηση:

yakuza old boy

Σπουδαίος
Εγγρ.
16 Νοε 2019
Κριτικές
23
Like
8.017
Πόντοι
3.346

Μετα τιμης,
ΠΟΥΣΤΑΛΕΚΟΣ
Απλα τα πραγματα.. οταν χωριζει ενα ανδρογυνο και εχει περιουσια ο αντρας (αυτος που θα πεθανει αργοτερα :grin:) το δικαστηριο κατι δινει στην γυναικα, μετα οταν βγει το διαζυγιο ειναι σαν δυο ξενοι.

Οποτε γυρναμε στο θεμα μας..αφου πεθανει ο αντρας, η πρωην δεν θα παρει κατι απο την περιουσια..εξηγησα παραπανω γιατι.
Το παιδι ειναι διαφορετικη περιπτωση ομως..παραμενει παιδι του..αρα εχει δικαιωμα στην περιουσια. Εφοσον δεν υπαρχει διαθηκη μιλαμε.
Η δευτερη γυναικα του..εφοσον εχουν παντρευτη εχει δικαιωμα στην περιουσια του αλλα οχι τον πρωτο λογο.
Το παιδι απο την δευτερη γυναικα εχει και αυτο δικαιωμα, αλλα οχι το πρωτο λογο.

Συνοψη: Το πρωτο του παιδι θα παρει το μεγαλυτερο ποσοστο απο την περιουσια..μετα ερχονται οι αλλοι, εδω δεν γνωριζω τι ακριβως μπορουν να παρουν η δευτερη γυναικα του και το παιδι της, μαλλον λιγα πραγματα.

ADMIRAL GR

Τιμημένος
Εγγρ.
27 Αυγ 2005
Κριτικές
3
Like
7.014
Πόντοι
1.486
Για πλάκα ανοίγω κατηγορίες θεματων εδω μεσα??
Ότι θελετε ρωτηστε εκεί...

kiriakoboy

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
656
Πόντοι
86
Απλα τα πραγματα.. οταν χωριζει ενα ανδρογυνο και εχει περιουσια ο αντρας (αυτος που θα πεθανει αργοτερα :grin:) το δικαστηριο κατι δινει στην γυναικα, μετα οταν βγει το διαζυγιο ειναι σαν δυο ξενοι.

Οποτε γυρναμε στο θεμα μας..αφου πεθανει ο αντρας, η πρωην δεν θα παρει κατι απο την περιουσια..εξηγησα παραπανω γιατι.
Το παιδι ειναι διαφορετικη περιπτωση ομως..παραμενει παιδι του..αρα εχει δικαιωμα στην περιουσια. Εφοσον δεν υπαρχει διαθηκη μιλαμε.
Η δευτερη γυναικα του..εφοσον εχουν παντρευτη εχει δικαιωμα στην περιουσια του αλλα οχι τον πρωτο λογο.
Το παιδι απο την δευτερη γυναικα εχει και αυτο δικαιωμα, αλλα οχι το πρωτο λογο.

Συνοψη: Το πρωτο του παιδι θα παρει το μεγαλυτερο ποσοστο απο την περιουσια..μετα ερχονται οι αλλοι, εδω δεν γνωριζω τι ακριβως μπορουν να παρουν η δευτερη γυναικα του και το παιδι της, μαλλον λιγα πραγματα.
Τύπε όλα τα παιδιά έχουν ακριβώς ίδια δικαιώματα.

pathfinder3

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2018
Κριτικές
1
Like
158
Πόντοι
0

Η περιουσία ενός προσώπου δεν είναι πλήρως ελεύθερη να τη μοιράσει στους συγγενείς του ή τρίτους. Πρέπει ένα ελάχιστο μερίδιο, επιφυλαγμένο υπέρ παιδιών και συζύγου, να πάει σε αυτούς. Δεν μπορεί δηλαδή σε ένα παιδί να δώσει τα πάντα και σε άλλο τίποτα. Το μερίδιο αυτό λέγεται "νόμιμη μοίρα". Από τις διατάξεις των άρθρων 1825, 1827 και 1829 ΑΚ συνάγεται ότι, σε περίπτωση που υφίσταται κληρονομικό δικαίωμα εκ διαθήκης, εκείνος που έχει δικαίωμα νόμιμης μοίρας στην κληρονομία (μεριδούχος) δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο της διαθήκης κατά το μέρος που με αυτό αποκλείεται, περιορίζεται ή επιβαρύνεται η δική του νόμιμη μοίρα, η οποία (διαθήκη) κατά το μέρος αυτό είναι άκυρη.
Συνεπώς, όποια διάταξη διαθήκης περιορίζει τη νόμιμη μοίρα μεριδούχου είναι άκυρη στο βαθμό που την περιορίζει.
Ειρήνη υμίν!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom